Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

FBA-limiet voor voorraadopslag

Notitie: Met ingang van 1 januari 2022 is de IPI-drempel voor opslaglimieten 400 (voorheen 500).

Wanneer de opslaglimieten op of na 1 januari 2021 van kracht worden, krijg je voor elk opslagtype één set opslaglimieten voor voorraad in het Verenigd Koninkrijk, en een tweede set opslaglimieten voor voorraad in de EU (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland). Eerder was er één set opslaglimieten die in het hele Verenigd Koninkrijk en Europa van toepassing was. Voor meer informatie, ga naar Veelgestelde vragen over FBA-limieten voor voorraadopslag en Brexit.

Om de opslagruimte van het fulfillment center beter te beheren, zodat producten sneller worden ontvangen en geleverd aan kopers, kunnen we limieten toepassen voor voorraadopslag. De opslaglimieten zijn gebaseerd op het volume (gemeten in kubieke meter) en worden voor elk opslagtype ingesteld. Je huidige en potentiële opslaglimieten en -gebruik worden weergegeven op het scherm Opslagmonitor, dat je kunt bekijken in het Dashboard voorraadprestaties en Wachtrij voor verzending

Criteria voor opslaglimieten

Individuele verkoopaccounts hebben een ingestelde opslaglimiet van 0,28 kubieke meter; deze waarde verandert niet. Individuele verkoopaccounts zijn niet onderworpen aan verhogingen van de opslaglimiet.

Professionele verkoopaccounts hebben al dan niet opslaglimieten, afhankelijk van de volgende criteria:

  • Verkopers die op een van de twee punten een voorraadprestatie-index (IPI) van 500 of hoger handhaven, zijn niet onderworpen aan opslagvolumelimieten voor items met standaardformaat, extra groot, kleding en schoeisel.
  • Nieuwe verkopers die minder dan 26 weken actief zijn of verkopers met onvoldoende verkoopgegevens om tijdens beide weken een IPI-score te genereren, ontvangen geen opslaglimieten.

Professionele accounts die wel opslaglimieten hebben, hebben nog steeds een minimum van 0,71 kubieke meter voor standaardformaat, extra grote items, kleding of schoeisel.

Professionele accounthouders kunnen hun Voorraadprestatie-index volgen in het Dashboard Voorraadprestaties en meer te weten komen over IPI op de IPI Hulp-pagina. Het dashboard biedt een hub voor het optimaliseren van je FBA-handel, inclusief aanbevelingen op maat om je omzet te laten groeien en de kosten te verlagen. Je IPI-score wordt wekelijks bijgewerkt op basis van je lopende voorraadbeheer.

Opslaglimieten worden berekend aan de hand van verschillende factoren, waaronder:

  • Je verkoopvolume (inclusief de seizoensgebondenheid van je verkopen)
  • Je historische IPI-scores
  • Beschikbare capaciteit van het fulfillment center

Verkopers met consequent hogere IPI-scores ontvangen hogere opslaglimieten, aangepast voor verkoopvolume en beschikbare capaciteit. Bij het instellen van limieten voor een komend kwartaal houdt Amazon rekening met zowel je recente verkoopvolume als het seizoensvolume van het afgelopen jaar.

Planning opslaglimieten

Opslaglimieten worden ingesteld op volume. Je resterende opslaglimieten voor 2020 worden bepaald op basis van je IPI tijdens twee weken scorecontrole: de week van 27 juli 2020 (week 31) en de week van 24 augustus 2020 (week 35). Je bent niet onderworpen aan beperkingen voor opslagvolumes als je Voorraadprestatie-index 500 of hoger is op een van deze controleweken.

Opslagtypen

Opslaglimieten zijn van toepassing op vier opslagtypen: standaardformaat, extra groot, kleding en schoeisel. Je kunt zien als welke opslagtypen je producten zijn gecategoriseerd en hoeveel kubieke meter ze innemen met behulp van Leeftijd voorraad bij FBA en het overzicht Leeftijd voorraad.

Als je geen opslagtype ziet in je opslagmonitor, komt dit doordat je een voor dat opslagtype een limiet van nul hebt.

Aanpassingen voor de opslaglimieten voor gevaarlijke producten (ontvlambaar en aerosol) worden afzonderlijk van andere opslagtypen behandeld. Zoek voor meer informatie naar 'gevaarlijke producten' in Seller Central en selecteer Veelgestelde vragen over gevaarlijke producten bovenaan het zoekvenster.

Notitie: Amazon bepaalt het opslagtype van je voorraad op basis van de kenmerken van het product. Opslagtype is geen categorie die verkopers kunnen aanpassen. Producten worden niet geclassificeerd door meer dan één opslagtype.

Berekenen kubieke meters van centimeters

  1. Vermenigvuldig lengte x breedte x hoogte in centimeters om het volume te krijgen.
  2. Deel het volume door 1.000.000, wat één kubieke meter in cm is.

Voorbeeld: Een eenheid van 100 x 60 x 25 cm gedeeld door 1.000.000 = 0,15 kubieke meter.

Notitie: Amazon kan het gewicht en de afmetingen van een product verifiëren met behulp van representatieve voorbeelden. De informatie van Amazon over het gewicht en de afmetingen van een product wordt gebruikt om kosten te berekenen als er een verschil is tussen de informatie van Amazon en de gegevens van een verkoper. Amazon kan zijn informatie over het gewicht en de afmetingen van een product van tijd tot tijd wijzigen om bijgewerkte metingen weer te geven. Kosten op basis van het gewicht en de afmetingen van een product worden berekend aan de hand van de informatie van Amazon over het gewicht en de afmetingen van dat product op het moment dat de kosten worden berekend.

Je FBA-opslaglimiet overschrijden

Volgens het beleid voor FBA-limieten voor voorraadopslag kun je geen nieuwe zending naar Amazon maken voor een opslagtype totdat je voorraadniveau onder je limiet voor dat opslagtype is gedaald.

Als je huidige limiet voor voorraad van standaardformaat bijvoorbeeld 3 kubieke meter is en je 5 kubieke meter voorraad van standaardformaat hebt in een Amazon Fulfillment Center, kun je geen nieuwe voorraadzending van standaardformaat maken. Als je echter onder de opslaglimiet voor extra grote voorraad zit ligt, kun je zendingen van extra grote voorraad maken.

Als je meer voorraad verzendt dan je opslaglimiet toestaat, kan de extra voorraad worden geweigerd in het fulfillment center. Zie Vereisten voor verzending en routering voor meer informatie.

Overschotkosten voor opslag worden in rekening gebracht als je bestaande voorraad op een dag binnen een bepaalde maand de opslaglimiet voor elk opslagtype overschrijdt. Ga naar de Hulp-pagina Overage kosten voor meer informatie.

Voorraad verminderen

Er zijn drie manieren om de hoeveelheid voorraad die je hebt in een Amazon Fulfillment Center te verminderen:

  • Verkoop meer voorraad. Overtollige voorraad beheren biedt aanbevelingen om de verkoop te verhogen.
  • Vraag om voorraad naar je terug te laten sturen door een verwijderingsopdracht te maken.
  • Aanvraag om voorraad te laten verwijderen door een verwijderingsopdracht te maken.

Meer informatie in Voorraad verwijderen (overzicht).

Belangrijk: Wanneer je een verwijderingsopdracht indient of vergelijkbare wijzigingen aanbrengt, geeft de voorraadopslagmonitor de wijzigingen pas weer nadat je aanvraag is verwerkt, meestal op de volgende dag. Ook dragen retourzendingen van klanten bij aan het totale aantal voorraad.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates