EU-vereisten: EU-richtlijn 2011/65/EU betreffende de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (RoHS) heeft tot doel een milieuhygiënisch verantwoorde nuttige toepassing en afvoering van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) te bevorderen. Om dit te bereiken, beperkt de RoHS-richtlijn de aanwezigheid van bepaalde gevaarlijke stoffen in deze apparatuur.
Het is jouw verantwoordelijkheid om te voldoen aan de RoHS- richtlijn. Je moet je ook houden aan de nationale wet- en regelgeving in de EU-lidstaten die de RoHS-richtlijn ten uitvoer brengen.
Hieronder vind je meer informatie over de EU-vereisten.
Vereisten voor het Verenigd Koninkrijk: Verordening 2012 SI 2012/3032 van het VK inzake de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur ('VK RoHS-verordening') heeft tot doel een milieuhygiënisch verantwoorde nuttige toepassing en afvoering van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur te bevorderen. Om dit te bereiken, stelt de RoHS-verordening beperkingen in op het gebied van de aanwezigheid van bepaalde gevaarlijke stoffen in deze apparatuur. Er gelden verschillende regels voor goederen die je verkoopt in: (1) Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales); en (2) Noord-Ierland.
Het is jouw verantwoordelijkheid om te voldoen aan de RoHS-verordening in verband met producten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht. Als je deze producten ook verkoopt op de Amazon EU-website(s), moet je je ook houden aan de nationale wet- en regelgeving in de EU-lidstaten die de RoHS-richtlijn ten uitvoer brengen.
Hieronder vind je meer informatie over de vereisten van het Verenigd Koninkrijk.
Deze documentatie dient uitsluitend ter informatie. Het is niet bedoeld als juridisch advies. Wij raden je aan je juridisch adviseur te raadplegen als je vragen hebt over de wet- en regelgeving met betrekking tot je product. Deze informatie weerspiegelt uitsluitend de positie op het moment van schrijven en het is mogelijk dat de vereisten in de EU en het Verenigd Koninkrijk veranderen. Raadpleeg de actuele Brexit-richtlijnen van het Verenigd Koninkrijk voor je producten (zie hieronder) voor meer informatie over wijzigingen die vanaf 1 januari 2021 gevolgen voor je kunnen hebben.
De RoHS-richtlijn is van toepassing op elektrische en elektronische apparatuur ('EEA'), die wordt gedefinieerd als apparatuur die afhankelijk is van elektrische stroom of elektromagnetische velden om naar behoren te kunnen werken en apparatuur voor het opwekken, overbrengen en meten van dergelijke stroom en velden.
Met andere woorden, EEA omvat items met een batterij of die een voeding nodig hebben om goed te werken.
Op enkele uitzonderingen na beperkt de RoHS-richtlijn momenteel het gebruik van lood (Pb), kwik (Hg), cadmium (Cd), zeswaardig chroom (CrVI), polybroombifenylen (PBB) en polybroomdifenylethers (PBDE), bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP), benzylbutylftalaat (BBP), dibutylftalaat (DBP) en diisobutylftalaat (DIBP).
Er kunnen aanvullende chemische stoffen aan de lijst met beperkingen worden toegevoegd door de Europese Commissie .
Ja, zowel de Richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur als de RoHS-richtlijn is erop gericht om milieuveilige recycling en terugwinning van EEA te bevorderen. De twee richtlijnen hebben echter elk een eigen doel: de RoHS-richtlijn beperkt de gevaarlijke stoffen die in EEA kunnen worden gebruikt, terwijl de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur de afvoering en terugwinning van EEA regelt.
Op iedereen die EEA produceert, importeert of distribueert voor verkoop in EU-landen .
In het kader van de RoHS-richtlijn moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de door hen beschikbaar gestelde EEA geen aan beperkingen onderworpen stoffen bevat die de maximumconcentraties overschrijden (0,1 gewichtsprocent voor elke stof waarvoor beperkingen gelden, met uitzondering van cadmium, waarvoor de maximumconcentratie 0,01 gewichtsprocent bedraagt).
Als naleving van de RoHS-richtlijn is gewaarborgd (aan de hand van technische documentatie en interne productiecontrole), moet de fabrikant een conformiteitsverklaring opstellen en een CE-markering aanbrengen op het eindproduct en de verpakking. De EU-conformiteitsverklaring en de technische documentatie moeten door de fabrikant worden bewaard gedurende een periode van tien jaar nadat het product in de handel is gebracht in de EU.
Fabrikanten moeten op de EEA ook de volgende informatie vermelden:
Fabrikanten die redenen hebben om aan te nemen dat door hen vervaardigde EEA niet aan de RoHS-richtlijn voldoet, moeten de nodige corrigerende maatregelen nemen, waaronder zo nodig het uit de handel nemen of terugroepen van het product en het op de hoogte stellen van de bevoegde autoriteit van het land waar zij de EEA op de markt hebben aangeboden. Fabrikanten moeten bovendien een register bijhouden van niet-conforme producten en teruggeroepen EEA en distributeurs op de hoogte houden van dergelijke problemen.
De importeur van EEA in de EU moet ervoor zorgen dat de fabrikant van EEA heeft voldaan aan de RoHS-richtlijn. Dit houdt ook in dat ervoor moet worden gezorgd dat de conformiteitsbeoordeling is uitgevoerd door de fabrikant en dat de EEA is voorzien van een CE-markering.
Importeurs moeten ook hun naam, handelsnaam of handelsmerk en het contactadres vermelden op de EEA, of, indien dit niet mogelijk is, op de verpakking of in een begeleidend document bij de EEA.
Indien een importeur redenen heeft om aan te nemen dat EEA niet in overeenstemming is met de RoHS-richtlijn, mag de importeur de EEA pas verkopen nadat deze conform is gemaakt en moet hij of zij de fabrikant en de bevoegde autoriteit daarvan op de hoogte stellen.
Importeurs die redenen hebben om aan te nemen dat door hen geïmporteerde EEA niet aan de RoHS-richtlijn voldoet, moeten bovendien de nodige corrigerende maatregelen nemen, waaronder zo nodig het uit de handel nemen of terugroepen van het product en het op de hoogte stellen van de bevoegde autoriteit van het land waar zij de EEA op de markt hebben aangeboden. Importeurs moeten ook een register bijhouden van niet-conforme producten en teruggeroepen EEA en distributeurs op de hoogte houden van dergelijke problemen.
Een importeur wordt als fabrikant beschouwd in omstandigheden waarin een importeur EEA in de EU verkoopt onder zijn eigen naam of handelsmerk, of als hij of zij EEA die al in de EU wordt verkocht zodanig wijzigt dat de naleving van de toepasselijke eisen erdoor betroffen kan zijn.
Distributeurs moeten de nodige zorgvuldigheid in acht nemen met betrekking tot de verkoop van EEA in de EU. Dit kan inhouden dat wordt nagegaan of de EEA is voorzien van een CE-markering en of de EEA vergezeld gaat van passende documenten voor eindgebruikers.
Indien een distributeur redenen heeft om aan te nemen dat EEA niet in overeenstemming is met de RoHS-richtlijn, mag de distributeur de EEA pas verkopen nadat deze conform is gemaakt en moet hij of zij de fabrikant en de bevoegde autoriteit daarvan op de hoogte stellen.
Distributeurs die redenen hebben om aan te nemen dat door hen gedistribueerde EEA niet aan de RoHS-richtlijn voldoet, moeten bovendien de nodige corrigerende maatregelen nemen, waaronder zo nodig het uit de handel nemen of terugroepen van het product en het op de hoogte stellen van de bevoegde autoriteit van het land waar zij de EEA op de markt hebben aangeboden.
Distributeurs moeten de nodige zorgvuldigheid in acht nemen met betrekking tot de verkoop van EEA in de EU. Dit kan inhouden dat wordt nagegaan of de EEA is voorzien van een CE-markering en of de EEA vergezeld gaat van passende documenten voor eindgebruikers.
Indien een distributeur redenen heeft om aan te nemen dat EEA niet in overeenstemming is met de RoHS-richtlijn, mag de distributeur de EEA pas verkopen nadat deze conform is gemaakt en moet hij of zij de fabrikant en de bevoegde autoriteit daarvan op de hoogte stellen.
Distributeurs die redenen hebben om aan te nemen dat door hen gedistribueerde EEA niet aan de RoHS-richtlijn voldoet, moeten bovendien de nodige corrigerende maatregelen nemen, waaronder zo nodig het uit de handel nemen of terugroepen van het product en het op de hoogte stellen van de bevoegde autoriteit van het land waar zij de EEA ter beschikking hebben gesteld.
Een distributeur wordt als fabrikant beschouwd in omstandigheden waarin een distributeur EEA in de EU verkoopt onder zijn of haar eigen naam of handelsmerk, of als hij of zij EEA die al in de EU wordt verkocht zodanig wijzigt dat de naleving van de toepasselijke eisen erdoor betroffen kan zijn.
We raden je ten zeerste aan de volgende website van de Europese Commissie te bezoeken voor meer informatie over de RoHS-richtlijn:
De VK RoHS-verordening is van toepassing op alle producten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht, maar de bepalingen worden op verschillende wijze toegepast in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales, 'GB') en in Noord-Ierland. Verderop lees je meer over de positie in Noord-Ierland.
De VK RoHS-verordening is van toepassing op EEA (zoals hierboven gedefinieerd).
Op enkele uitzonderingen na beperkt de VK RoHS-verordening momenteel het gebruik van lood (Pb), kwik (Hg), cadmium (Cd), zeswaardig chroom (CrVI), polybroombifenylen (PBB), polybroomdifenylethers (PBDE), bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP), benzylbutylftalaat (BBP), dibutylftalaat (DBP) en diisobutylftalaat (DIBP).
Het VK kan op een latere datum aanvullende chemische stoffen toevoegen aan de lijst met beperkingen.
Ja, zowel de Verordening voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur SI 2013/3113 (de 'AEEA-verordening') als de VK RoHS-verordening is erop gericht om milieuveilige recycling en terugwinning van EEA te bevorderen. De twee richtlijnen hebben echter elk een eigen doel: de VK RoHS-richtlijn beperkt de gevaarlijke stoffen die in EEA kunnen worden gebruikt, terwijl de AEEA-richtlijn de afvoering en terugwinning van EEA regelt.
Op iedereen die EEA produceert, importeert of distribueert voor verkoop in het VK.
In het kader van de VK RoHS-verordening moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de door hen beschikbaar gestelde EEA geen aan beperkingen onderworpen stoffen bevat die de maximumconcentraties overschrijden (0,1 gewichtsprocent voor elke stof waarvoor beperkingen gelden, met uitzondering van cadmium, waarvoor de maximumconcentratie 0,01 gewichtsprocent bedraagt).
Als naleving van de VK RoHS-verordening is gewaarborgd (aan de hand van technische documentatie en interne productiecontrole), moet de fabrikant een conformiteitsverklaring opstellen en de vereiste conformiteitsmarkering aanbrengen op het eindproduct en de verpakking. De relevante conformiteitsmarkering is:
De conformiteitsverklaring en de technische documentatie moeten door de fabrikant worden bewaard gedurende een periode van tien jaar nadat het product in de handel is gebracht.
Fabrikanten moeten op de EEA ook de volgende informatie vermelden:
OF, indien dit niet mogelijk is, moet deze informatie op de verpakking of in een begeleidend document bij de EEA worden vermeld.
Fabrikanten die redenen hebben om aan te nemen dat door hen vervaardigde EEA niet voldoet aan de VK RoHS-vervaardigde moeten:
De importeur van de EEA in het Verenigd Koninkrijk moet ervoor zorgen dat de fabrikant van de EEA heeft voldaan aan de RoHS-verordening, en moet ook controleren of de conformiteitsbeoordeling door de fabrikant is uitgevoerd en of de EEA is voorzien van de vereiste conformiteitsmarkering.
Importeurs moeten ook hun naam, handelsnaam of handelsmerk en hun contactadres vermelden op de EEA . Indien dit niet mogelijk is, kan deze informatie worden vermeld op de verpakking of in een begeleidend document bij de EEA. De regering van het VK heeft richtlijnen gepubliceerd voor alternatieve manieren om informatie over de traceerbaarheid van GB-importeurs te verstrekken die tot 31 december 2022 gelden. Zie de sectie 'BREXIT: Richtlijnen van de regering van het Verenigd Koninkrijk' verderop voor koppelingen naar deze richtlijnen.
Indien een importeur redenen heeft om aan te nemen dat EEA niet in overeenstemming is met de VK RoHS-verordening, mag de importeur de EEA pas verkopen nadat deze conform is gemaakt en moet hij of zij de fabrikant en het OPSS daarvan op de hoogte stellen.
Bovendien moeten importeurs die redenen hebben om aan te nemen dat door hen geïmporteerde EEA niet voldoet aan de VK RoHS-verordening:
Wanneer een importeur EEA in het Verenigd Koninkrijk onder zijn eigen naam of handelsmerk verkoopt, wordt de importeur beschouwd als een fabrikant en dient hij of zij te voldoen aan de verplichtingen die aan fabrikanten worden opgelegd.
Distributeurs moeten de nodige zorgvuldigheid in acht nemen met betrekking tot de verkoop van EEA in het VK. Dit kan inhouden dat wordt nagegaan of de EEA is voorzien van de vereiste conformiteitsmarkering en of de EEA vergezeld gaat van passende documenten voor eindgebruikers.
Indien een distributeur redenen heeft om aan te nemen dat de EEA niet in overeenstemming is met de VK RoHS-verordening, mag de distributeur de EEA pas verkopen nadat deze conform is gemaakt en moet hij of zij de importeur en het OPSS daarvan op de hoogte stellen. In het geval er geen importeur is, moet de distributeur de fabrikant op de hoogte stellen.
Bovendien moeten distributeurs die redenen hebben om aan te nemen dat door hen gedistribueerde EEA niet voldoet aan de RoHS-verordening:
Noord-Ierland
Vanaf 1 januari 2021 gelden in Noord-Ierland andere regels als gevolg van het Northern Ireland Protocol. Let in het bijzonder op het volgende:
BREXIT: Richtlijnen van de regering van het Verenigd Koninkrijk
De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft richtlijnen gepubliceerd voor de verkoop van producten in GB en Noord-Ierland vanaf 1 januari 2021 voor fabrikanten, importeurs en distributeurs met betrekking tot nalevingsvereisten. Deze richtlijnen bevatten onder andere de volgende informatie:
We raden je aan om deze richtlijnen (zie de koppeling hieronder) te bekijken, samen met eventuele andere specifieke richtlijnen van de overheid van het Verenigd Koninkrijk die van toepassing zijn op je product. Wij raden je aan je juridisch adviseur te raadplegen als je vragen hebt over de gevolgen van de wet- en regelgeving op je producten na 1 januari 2021.
De Brexit-richtlijnen vind je hier:
GB:
Noord-Ierland:
We raden je ten zeerste aan de richtlijnen van de regering van het Verenigd Koninkrijk over de RoHS-verordening te bekijken:
We raden je ook aan om de Business Companion-website van het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, daar vind je richtlijnen over de regels voor productconformiteit van het VK: