Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Belastingverplichtingen voor Oostenrijk  

Alle verkooppartners die in Oostenrijk voor btw geregistreerd moeten zijn, moeten een Oostenrijks btw-nummer of belastingnummer opgeven.

Volgens de Tax Amendment Law 2020 is Amazon verplicht identiteitsgegevens en transactiegegevens van verkopers die verkopen aan Oostenrijkse klanten te delen met de belastingdienst van Oostenrijk. Deze identiteitsgegevens omvatten het Oostenrijkse btw-nummer van de verkopers.

Vanaf 1 januari 2021 kan Amazon hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor onbetaalde btw in Oostenrijk die wordt gegenereerd door verkopers die handelen op de marketplace en die hun btw-verplichtingen in Oostenrijk niet zijn nagekomen. Amazon schorst je verkoopprivileges aan klanten in Oostenrijk als je je Oostenrijkse btw-nummer niet verstrekt.

Lees meer over de Oostenrijkse belastingverplichtingen.

Wat moet je doen als je voor btw geregistreerd moet zijn in Oostenrijk?

Geef hier op Seller Central je Oostenrijkse btw-nummer of belastingnummer op.

De volgende lijst met transacties (onvolledig) is onderworpen aan de Oostenrijkse btw en leidt in Oostenrijk tot een btw-registratieverplichting:

  • Je bent gevestigd in Oostenrijk en levert belastbare goederen met een waarde van meer dan € 30.000 per jaar.
  • Je bent gevestigd buiten Oostenrijk en slaat goederen op in Oostenrijk voor verkoop aan klanten.
  • Je verkoopt goederen die worden geleverd vanuit een ander EU-land op afstand aan klanten in Oostenrijk, en de waarde van deze verkopen bedraagt meer dan € 35.000 in het lopende of voorgaande jaar.

Hoe vraag ik een Oostenrijks btw-nummer aan?

Je moet een aanvraagformulier indienen bij de Oostenrijkse belastingdienst. Als je een wettelijk gevestigde verkoper bent in Oostenrijk, geeft je lokale belastingkantoor je Oostenrijkse btw-nummer af. Als je buiten Oostenrijk bent gevestigd, geeft het belastingkantoor van Graz-Stadt je Oostenrijkse btw-nummer af. Meer informatie is te vinden op de website van de Oostenrijkse belastingdienst. Je kunt ook contact opnemen met een belastingadviseur voor hulp met je btw-registratie en -aangifte.

Als je buiten Oostenrijk bent gevestigd en je je verplicht voor btw moet registreren in Oostenrijk omdat je goederen die worden geleverd vanuit een ander EU-land op afstand verkoopt aan klanten in Oostenrijk en de waarde van deze verkopen meer dan € 35.000 bedraagt in het lopende of voorgaande jaar, kan het belastingkantoor een Oostenrijks belastingnummer (Abgabenkontonummer/Steuernummer) afgeven in plaats van een Oostenrijks btw-nummer. Dien in dit geval je Oostenrijkse belastingnummer in.

Wat moet je doen als je niet voor btw geregistreerd hoeft te zijn in Oostenrijk?

Als je niet voor btw geregistreerd hoeft te zijn in Oostenrijk, moet je hier in Seller Central een ander beschikbaar btw-nummer opgeven dat is afgegeven door een andere EU-lidstaat. Als je bijvoorbeeld een Duits btw-nummer hebt, upload je het naar Seller Central, als je dat nog niet hebt gedaan.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn leveringen aan klanten in Oostenrijk op Amazon bekijken?

Je kunt een btw-transactieoverzicht van Amazon met informatie over al je leveringen downloaden in Seller Central. Selecteer Overzichten en vervolgens Fulfillment by Amazon en klik daarna op Amazon btw-transactieoverzicht. Om je leveringen aan klanten in Oostenrijk te vinden, filter je de kolom 'ARRIVAL_COUNTRY' op alleen vermeldingen voor 'AT'.

Er is geen Oostenrijkse marketplace op Amazon (amazon.at); waarom ben ik verplicht een Oostenrijks btw-nummer te uploaden?

Er zijn veel activiteiten die tot een btw-registratieverplichting kunnen leiden in Oostenrijk, ongeacht op welke Amazon-marketplace je verkoopt. Verkopers op Amazon met btw-verplichtingen in Oostenrijk moeten een Oostenrijks btw-nummer uploaden naar Seller Central.

Hoe worden drempels voor btw-beoordeling bepaald?

Drempels worden bepaald aan de hand van de totale verkoop van het huidige en afgelopen jaar, inclusief alle elementen die een levering van geleverde goederen vormen (zoals verzending en cadeauverpakking). Je verkopen aan klanten in Oostenrijk kunnen vanuit elke Amazon-marketplace plaatsvinden.

Hoelang duurt het voordat ik een Oostenrijks btw-nummer ontvang?

De gemiddelde tijd vanaf aanvraag tot ontvangst van een btw-nummer is drie tot vier weken. Dit verschilt per geval. Amazon heeft geen invloed op je btw-registratieaanvraag. Meld je vandaag nog aan als je verplicht bent om voor btw geregistreerd te zijn in Oostenrijk.

Ik sla geen voorraad op in Oostenrijk; waarom moet ik een Oostenrijks btw-nummer uploaden?

Er zijn veel activiteiten die in Oostenrijk tot een btw-registratieverplichting kunnen leiden. Je moet bijvoorbeeld voor btw geregistreerd zijn in Oostenrijk als je goederen die worden geleverd vanuit een ander EU-land op afstand verkoopt aan klanten in Oostenrijk, en de waarde van deze verkopen meer dan € 35.000 bedraagt in het lopende of voorgaande jaar. Wij raden je aan een belastingadviseur te raadplegen om te beoordelen of je voor btw geregistreerd moet zijn in Oostenrijk.

Ik heb een btw-nummer aangevraagd in Oostenrijk omdat mijn verkopen de drempelwaarde voor verkopen op afstand hebben overschreden, maar ik heb alleen een Oostenrijks belastingnummer (Abgabenkontonummer/Steuernummer) ontvangen in plaats van een Oostenrijks btw-nummer. Waar kan ik het uploaden?

In sommige omstandigheden kan de Oostenrijkse belastingdienst je een Oostenrijks belastingnummer (Abgabenkontonummer/Steuernummer) geven in plaats van een btw-nummer. Dien in dit geval je Oostenrijkse belastingnummer in bij Seller Central.

Hoe kan ik mijn verkoopmogelijkheden voor Oostenrijk herstellen als ik mijn Oostenrijkse btw-nummer of belastingnummer na de deadline upload?

Geef je Oostenrijkse btw-nummer of belastingnummer op zodra het beschikbaar is. Nadat we dit hebben ontvangen, zullen onze accountteams je verkoopprivileges controleren en herstellen als de verstrekte gegevens voldoende zijn. Dit proces kan meerdere dagen duren.

Welke invloed heeft de Oostenrijkse btw-wetgeving op mijn verkoopmogelijkheden voor andere EU-marketplaces?

Als je verplicht bent om je btw-nummer in Oostenrijk te registreren en je je Oostenrijkse btw-nummer of belastingnummer niet voor je deadline kunt opgeven, kun je niet langer verkopen aan klanten in Oostenrijk. De Oostenrijkse btw-wetgeving heeft geen invloed op je mogelijkheid om op andere Amazon-marketplaces te verkopen, waaronder Duitsland.

Notitie: Deze informatie vormt geen juridisch of fiscaal advies. Bij vragen raden we je aan contact op te nemen met een juridisch adviseur of belastingadviseur.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates