Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Vereisten verantwoordelijke persoon voor producten met CE-markering

Ga voor meer informatie naar onze Bronnenhub Verantwoordelijke persoon om een geconsolideerde lijst met hulpbronnen te bekijken

Wat gaat er gebeuren?

Op 16 juli 2021 treedt een nieuwe EU-verordening inzake productveiligheid (de 'Verordening inzake markttoezicht (EU) 2019/1020') in werking. Deze nieuwe verordening voegt de verplichting toe dat producten met CE-markering iemand moeten hebben die in de Europese Unie optreedt als contactpersoon voor productconformiteit (een 'Verantwoordelijke persoon').

Deze pagina geeft een overzicht van de veranderingen en biedt enkele richtlijnen voor wat je kunt doen om je op de wijzigingen voor te bereiden. Dit materiaal is alleen voor informatieve doeleinden. Het is in geen geval bedoeld als juridisch advies. Wij raden je aan je juridisch adviseur te raadplegen als je vragen hebt over de wet- en regelgeving met betrekking tot je producten.

Wat betekent dit voor mij?

Als je producten met CE-markering verkoopt die buiten de EU worden vervaardigd, moet je ervoor zorgen dat deze producten vóór 16 juli 2021 een verantwoordelijke persoon in de EU hebben. Na 16 juli 2021 is het illegaal om producten met een CE-markering in de EU te verkopen zonder een verantwoordelijke persoon in de EU.

Je producten met CE-markering moeten worden geëtiketteerd met de contactgegevens van de verantwoordelijke persoon. Deze etikettering mag op het product, de verpakking, het pakket of een begeleidend document staan.

Hoe weet ik of ik een verantwoordelijke persoon in de EU nodig heb?

De eerste stap is controleren of je producten onderworpen zijn aan de CE-markering. Veelvoorkomende voorbeelden van producten die CE-markering moeten hebben, zijn speelgoed, elektronica, persoonlijke beschermingsmiddelen, machines, bouwproducten, gastoestellen, recreatie- en persoonlijke watervoertuigen, drukvaten en meetapparatuur. Alle producten met CE-markering vallen onder deze regel, met uitzondering van medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties.

Als je niet zeker weet of de producten die je verkoopt een CE-markering moeten hebben, raden we je aan contact op te nemen met je leverancier/juridisch adviseur om dit verder te onderzoeken.

Ik ben de merkeigenaar van producten met CE-markering. Wat moet ik nu doen?

Als je de merkeigenaar bent van producten met CE-markering (anders dan medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties), raden wij je aan de volgende stappen te nemen:

 1. Controleer of je producten aan de eisen voldoen: Zorg ervoor dat je producten voldoen aan alle relevante CE-markeringsvereisten (meer informatie vind je hier) en dat de bijbehorende documenten (bijv. testrapporten en conformiteitsverklaring) zijn opgesteld. Je moet de conformiteitsverklaring (of prestatieverklaring) aan je verantwoordelijke persoon verstrekken en op verzoek andere technische documentatie kunnen verstrekken.
 2. Schrijf je in bij het Amazon-merkenregister: We raden je aan om je merk te registreren in het Amazon-merkenregister om te profiteren van de tools die we aanbieden aan merkeigenaren. Ga voor meer informatie over het Amazon-merkenregister, waaronder een lijst met veelgestelde vragen, naar de pagina met informatie over het Merkenregister.
 3. Wijs een verantwoordelijk persoon in de EU aan voor je producten: Een merkeigenaar heeft flexibiliteit in wie als verantwoordelijke persoon kan worden aangewezen. Enkele opties om te overwegen:
  1. Als je een dochteronderneming in de EU hebt of al een EU-importeur hebt, kun je deze mogelijk aanwijzen als verantwoordelijke persoon voor je producten.
  2. Het testlaboratorium of het certificeringsbedrijf dat je voor je producten gebruikt, biedt mogelijk services voor de verantwoordelijke persoon aan.
  3. Misschien kun je gebruikmaken van de externe aanbieders die worden aangeboden in het dienstverlenersnetwerk van Amazon. Ga naar deze Hulp-pagina voor meer informatie over deze opties.
  4. Amazon biedt een service Verantwoordelijke persoon aan voor FBA-producten. Ga voor meer informatie over geschiktheid, prijzen en algemene voorwaarden naar deze pagina.

Ik heb al een verantwoordelijke persoon voor mijn merk/ASIN-codes. Moet ik Amazon dit laten weten?

Amazon moet de contactgegevens verzamelen van de verantwoordelijke persoon voor niet-EU-merken/ASIN-codes die gebruikmaken van de FBA-service van Amazon. Amazon heeft in Seller Central een dashboard ingeschakeld zodat je de verantwoordelijke persoon in de EU voor je merk/ASIN-codes kunt opgeven en een pagina met veelgestelde vragen om je te helpen bij het invullen van de gegevens. Als je Amazon FBA niet gebruikt, vraagt Amazon je op dit moment niet om deze gegevens, maar zorg ervoor dat je de juiste stappen neemt om gegevens over de verantwoordelijke persoon toe te voegen aan je producten met CE-markering, aan de verpakking of aan een begeleidend document.

Ik heb geen merk, maar ik verkoop wel producten met CE-markering. Wat moet ik doen?

Als je de FBA-service van Amazon gebruikt en meer wilt weten over het invullen van de gegevens van je verantwoordelijke persoon, ga je naar Vereisten verantwoordelijke persoon voor producten met CE-markering.

Wanneer je het dashboard opent, worden de ASIN-codes met CE-markering die je verkoopt vermeld. We raden je aan deze te controleren en ervoor te zorgen dat er een verantwoordelijke persoon is voor elk ASIN dat door jou wordt verkocht. Houd er rekening mee dat alle gegevens over verantwoordelijke personen die je voor deze ASIN-codes toevoegt, specifiek zijn voor eenheden die door jou worden verkocht.

Als je producten geen verantwoordelijke persoon hebben, raden we je aan je upstream-leveranciers te vragen om te bevestigen of ze op de hoogte zijn van de komende wijzigingen en ervoor te zorgen dat ze passende maatregelen nemen om een verantwoordelijke persoon aan te wijzen.

Andere veelgestelde vragen

Wie kan een verantwoordelijke persoon in de EU zijn?

Een verantwoordelijke persoon in de EU kan een van de volgende zijn:

 • De fabrikant of het merk, indien gevestigd in de EU.
 • Een importeur die in de EU is gevestigd.
 • Een in de EU gevestigde gemachtigde vertegenwoordiger die door de fabrikant of het merk schriftelijk als verantwoordelijke persoon is aangewezen.
 • Een fulfillment-dienstverlener gevestigd in de EU.

Wat moet de verantwoordelijke persoon doen?

De verantwoordelijke persoon is verplicht om het volgende te doen:

 1. De EU-conformiteitsverklaring (of prestatieverklaring) van het product verzamelen en ervoor zorgen dat aanvullende documenten waaruit de EU-conformiteit van het product blijkt, op verzoek door de fabrikant of merkeigenaar beschikbaar kunnen worden gesteld in een taal die door een autoriteit wordt begrepen;
 2. In sommige gevallen de autoriteiten informeren over een risico veroorzaakt door het product; en
 3. Samenwerken met markttoezichtautoriteiten, en er onder meer voor zorgen dat de fabrikant of merkeigenaar de nodige corrigerende maatregelen neemt om niet-naleving van het product te verhelpen.

Bovendien moeten de contactgegevens van de verantwoordelijke persoon op het product, de verpakking, het pakket of een begeleidend document worden weergegeven.

Kan Amazon namens mij optreden als de verantwoordelijke persoon?

Ja, Amazon biedt een service Verantwoordelijke persoon aan voor niet-EU-fabrikanten, merkeigenaren en geautoriseerde wederverkopers (d.w.z. die door het merk zijn gemachtigd om in de EU te verkopen) die Fulfillment by Amazon gebruiken. Ga voor meer informatie over geschiktheid, prijzen en algemene voorwaarden naar deze pagina.

Waar kan ik meer gedetailleerde informatie vinden over de Verordening inzake markttoezicht en naleving van producten?

De EU-verordening 2019/1020 inzake markttoezicht en naleving van producten, gepubliceerd op 20 juni 2019, bevat een kader om de verantwoordelijkheid voor productveiligheid en technische naleving te vergroten, evenals de handhaving van inbreuken op de technische naleving.

We raden je ten zeerste aan de website van de Europese Commissie te bezoeken voor meer informatie over EU-verordening 2019/1020 inzake markttoezicht en naleving van producten:

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates