Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Veelgestelde vragen over belasting over toegevoegde waarde (btw) in Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen over belasting over toegevoegde waarde (btw) in Zuid-Afrika

Inning van de Zuid-Afrikaanse belasting over toegevoegde waarde (btw) op diensten op afstand voor verkopers vanuit Zuid-Afrika.

Belangrijk: Informatie op deze pagina vormt geen fiscaal, juridisch of ander professioneel advies en mag niet als zodanig worden gebruikt. Raadpleeg je professionele adviseurs als je vragen hebt.

Onder bepaalde voorwaarden vereist de Zuid-Afrikaanse regering dat niet-ingezetenen die diensten op afstand aanbieden, de Zuid-Afrikaanse btw over dergelijke services innen tegen een tarief van 15% wanneer deze worden geleverd aan inwoners van Zuid-Afrika. In dit verband worden kosten voor verkopen via Amazon beschouwd als diensten op afstand. Amazon brengt daarom alle Zuid-Afrikaanse verkopers een standaardtarief van 15% btw in rekening bovenop kosten voor Verkopen via Amazon (service voor productvermeldingen/aanbiedingen/verwijzingsservices) en abonnementskosten.

Ga voor meer informatie of uitleg over hoe dit van invloed kan zijn op je Verkopen via Amazon-account naar de website van het belastingkantoor in Zuid-Afrika.

Hoe is de Zuid-Afrikaanse btw van toepassing op mijn verkoopaccount?

Als je inwoner bent van Zuid-Afrika, zijn de kosten voor Verkopen via Amazon (productvermeldingen/verwijzingsservices) die in rekening worden gebracht op je verkoopaccount onderhevig aan btw met een tarief van 15%.

Hoe kan ik mijn Zuid-Afrikaans btw-nummer op mijn factuur vermelden?

Als je wilt dat Amazon je Zuid-Afrikaanse-btw-nummer op je facturen opneemt, dan kun je je Zuid-Afrikaanse btw-nummer opgeven op Seller Central.

Je Zuid-Afrikaanse btw-nummer aan Amazon geven:

 1. Log in op Seller Central
 2. Klik onder Instellingen op Accountgegevens
 3. Klik in het gedeelte Belastinginformatie op Btw-informatie
 4. Selecteer Zuid-Afrikain de lijst met landen
 5. Voeg je btw-nummer toe
 6. Klik op Ik accepteer en erken alle voorwaarden van de Belastingregistratieovereenkomst
 7. Klik op Opslaan

  Hoe verkrijg ik een Zuid-Afrikaans btw-nummer?

  Mogelijk kom je in aanmerking om je online te registreren voor een Zuid-Afrikaans btw-nummer door naar de website van je lokale belastingkantoor te gaan. Raadpleeg je belastingadviseur als je vragen hebt over hoe je je kunt registreren voor een Zuid-Afrikaans btw-nummer.

  Ik ben geen inwoner van Zuid-Afrika. Zal Amazon Zuid-Afrikaanse btw in rekening brengen voor kosten op mijn account?

  Nee, als je geen inwoner bent van Zuid-Afrika, zijn de kosten voor Verkopen via Amazon via je verkoopaccount niet onderworpen aan de Zuid-Afrikaanse btw-inning. Raadpleeg je belastingadviseur om inzicht te krijgen in je btw-verplichtingen in Zuid-Afrika.

  Ik heb mijn gegevens bijgewerkt om mijn huidige adres buiten Zuid-Afrika weer te geven. Waarom blijft Amazon Zuid-Afrikaanse btw innen?

  Amazon berekent Zuid-Afrikaanse btw op kosten wanneer een bestelling wordt geplaatst en verzamelt deze wanneer een bestelling wordt verzonden. Als uit de informatie die je op het moment van verzending hebt verstrekt, blijkt dat je een inwoner van Zuid-Afrika bent, wordt de Zuid-Afrikaanse btw geïnd. Dit kan zijn gebeurd als er bestellingen in behandeling waren voordat je je huidige adres en betaalgegevens hebt bijgewerkt.

  Ga naar Gegevens verkopersaccount en bekijk elke sectie om er zeker van te zijn dat al je gegevens volledig en juist zijn.

  Houd er rekening mee dat verschillende adressen en betaalmethoden kunnen zijn gekoppeld aan je verkoopaccount.

  Ik ben niet langer inwoner van Zuid-Afrika en ik heb al mijn gegevens bijgewerkt om mijn huidige adres weer te geven. Kan Amazon eerder in rekening gebrachte Zuid-Afrikaanse btw terugbetalen naar mijn verkoopaccount?

  Amazon is verplicht om Zuid-Afrikaanse btw in rekening te brengen en over te dragen op basis van de informatie die is ingevoerd in je verkoopaccount. Op het moment dat de btw werd berekend en geïnd, had Amazon voldoende informatie om je account aan Zuid-Afrika te koppelen en kan de in rekening gebrachte Zuid-Afrikaanse btw niet terugbetalen.

  Hoe ontvang ik een terugbetaling voor eerder in rekening gebrachte Zuid-Afrikaanse btw op mijn verkopersaccount?

  Als je van mening bent dat er onterecht kosten in rekening zijn gebracht, dan kun je een terugbetaling aanvragen voor eerder in rekening gebrachte Zuid-Afrikaanse btw.

  Een terugbetaling aanvragen:

  1. Neem contact op met de Amazon-ondersteuning voor verkopers via het contactformulier.

  1. Kies Verkopen via Amazon
  2. Klik op Andere problemen en vervolgens op Belastingvragen
  3. Vraag onder Wat zijn je belastingvragen een terugbetaling aan voor de Zuid-Afrikaanse btw die op je verkopersaccount in rekening is gebracht.

   2. Je ontvangt een update over je case zodra je aanvraag is verwerkt. Als de aanvraag is goedgekeurd, geeft de update de verwachte datum van de terugbetaling aan in je verkopersaccount.

   Verstrekt Amazon mij een factuur voor eventuele Zuid-Afrikaanse btw die wordt geïnd voor de kosten voor Verkopen via Amazon?

   Amazon verstrekt een maandelijkse belastingfactuur aan verkopers bij wie Zuid-Afrikaanse btw in rekening worden gebracht op hun kosten voor Verkopen via Amazon. Je maandelijkse factuur wordt gemaild naar het primaire e-mailadres dat we in ons bestand hebben voor je verkopersaccount.

   Je kunt je maandelijkse facturen ook bekijken door naar Seller Central > Overzichten > Bibliotheek met belastingdocumenten > Belastingfacturen voor kosten verkopers te gaan

   Je ziet ook btw op je productvermeldingen/verwijzingskosten in je Seller Central-verkopersaccount, onder de pagina Bestelgegevens.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates