Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Je facturen uploaden

Het belang van btw-facturering

Verkopers op Amazon dienen te voldoen aan alle van toepassing zijnde wettelijke vereisten en zich te houden aan de Amazon Services Europe Business Solutions-overeenkomst en de hieraan gekoppelde beleidsregels. Raadpleeg je belastingadviseur om na te gaan in welke situaties je wettelijk verplicht bent een btw-factuur uit te geven.Raadpleeg je belastingadviseur om na te gaan in welke situaties je wettelijk verplicht bent een btw-factuur uit te geven.

In situaties waarin je niet wettelijk verplicht bent btw-facturen uit te geven:

  • Voor bestellingen van niet-Business-klanten is het uploaden van een aankoopbewijs momenteel niet verplicht; we raden je echter aan dit wel te doen omdat dit de beste klantervaring biedt.

Facturen en creditnota's uploaden in Seller Central

Je kunt in Seller Central voor elke bestelling handmatig facturen en creditnota's uploaden via de pagina Bestellingen beheren en Bestelgegevens. Een factuur uploaden doe je als volgt:


  1. Ga naar Bestellingen beheren en zoek de bestelling waarvoor je een factuur of creditnota wilt uploaden.
  2. Klik op Factuur uploaden. Er wordt een venster geopend met alle facturen en creditnota's die je eerder voor deze bestelling hebt geüpload. Als je geen documenten voor deze bestelling hebt geüpload, is de lijst leeg.
  3. Klik op Een andere factuur of creditnota uploaden. Upload het document en kies of je een factuur of creditnota wilt uploaden
  4. Voer het factuurnummer in. In het geval van een creditnota moet dit een creditnotanummer zijn.
  5. Klik op Uploaden.

Nadat je de factuur of creditnota hebt geüpload, verwerkt Amazon het document. Dit kan tot 15 minuten duren. Zodra de verwerking is voltooid, kan de klant de factuur of creditnota downloaden via de pagina Bestellingen in zijn/haar account.

Facturen of creditnota's uploaden via een oplossingsprovider

Als je voor facturering van een externe oplossingsprovider gebruikmaakt, raadpleeg dan deze lijst om te controleren of deze het automatisch uploaden van facturen ondersteunt. Als je oplossingsprovider geen ondersteuning biedt voor facturering, raden we je aan contact met je provider op te nemen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wettelijke vereisten die aan facturering worden gesteld?

Belastbare (rechts)personen die zakendoen in de EU zijn onderworpen aan één reeks factureringsregels die gelden in de hele EU (Artikel 217-240 van de Btw-richtlijn). Krachtens deze regels moet door elke belastingplichtige (rechts)persoon een factuur worden uitgereikt (hetzij door de persoon zelf of door een derde namens deze persoon) voor de meeste B2B-leveringen (business-to-business) en bepaalde B2C-transacties (business-to-consumer). Daarnaast kunnen er ook specifieke nationale regels gelden voor transacties waarvoor een factuur is vereist. Neem voor de precieze vereisten die op jou van toepassing zijn, contact op met je belastingadviseur.

Hoe krijgen klanten de facturen die ik upload?

Klanten kunnen je facturen downloaden via de pagina Bestellingen.

Wanneer moet ik een factuur uploaden?

Je kunt voor bestellingen van niet-Business-klanten op elk moment na de bestelbevestiging facturen uploaden. Voor retourzendingen dien je binnen één werkdag na bevestiging van de retourzending een creditnota te uploaden. Voor bestellingen en retourzendingen waarvoor je niet wettelijk verplicht bent een factuur of een creditnota te verstrekken, raden we je ten zeerste aan om binnen één werkdag na de verzending toch een factuur/creditnota te uploaden om de beste klantervaring te bieden.

Ik verstuur momenteel mijn facturen naar klanten per e-mail; moet ik daarmee doorgaan?

Als je facturen uploadt in Seller Central of via je oplossingsprovider, moet je geen e-mails blijven versturen naar klanten.

Welke informatie moet er op een factuur staan?

Btw-facturen en creditnota's moeten voldoen aan de van toepassing zijnde wetgeving. Op basis van de Europese btw-richtlijn moeten facturen en creditnota's bepaalde verplichte informatie bevatten, en moeten er mogelijk ook bepaalde landspecifieke gegevens in worden opgenomen. Meer informatie vind je hier. Raadpleeg je belastingadviseur voor verder advies.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates