Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Amazon-service Verantwoordelijke persoon - veelgestelde vragen

Ga naar Bronnenhub Verantwoordelijke persoon voor een uitgebreide lijst met bronnen.

Wat is de Amazon-service Verantwoordelijke persoon?

Voor verkopers die Fulfillment by Amazon (FBA) gebruiken, is ARP een oplossing die helpt te voldoen aan de nieuwe EU-verordening inzake markttoezicht. De EU-verordening inzake markttoezicht vereist dat een niet-EU-verkoper een in de EU gevestigde verantwoordelijke persoon heeft voor producten met CE-markering (met uitzondering van medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties). Zodra je je abonneert op deze service, treedt Amazon op als de verantwoordelijke persoon in de EU voor de toepasselijke CE-gemarkeerde producten die jij aanwijst.

Hoe kan ik mij abonneren op de service?

We hebben hier een speciale abonnementspagina gelanceerd met een overzicht van de service, de bijbehorende kosten en algemene voorwaarden.

Wie kan zich abonneren op de service?

Niet-EU-fabrikanten, merkeigenaren en wederverkopers die door het merk zijn gemachtigd om in de EU te verkopen, kunnen zich abonneren op ARP als ze FBA gebruiken.

Ik heb al een verantwoordelijk persoon, moet ik me inschrijven voor ARP?

Nee. ARP is een optionele service die door Amazon wordt aangeboden ter ondersteuning van niet-EU-fabrikanten, merkeigenaren en wederverkopers die door het merk zijn gemachtigd om in de EU te verkopen met FBA om te voldoen aan de verantwoordelijke persoon-verplichting die van toepassing is vanaf 16 juli 2021. Je bent vrij om een andere verantwoordelijke persoon te gebruiken voor producten die worden geleverd met FBA. Als je ervoor kiest om een andere verantwoordelijke persoon te gebruiken, heeft dit geen negatieve invloed op de service die je ontvangt met FBA.

Ik ben geabonneerd op de ARP-service. Hoe werkt het?

Nadat je je hebt geabonneerd op ARP, word je doorgestuurd naar het dashboard Verantwoordelijke persoon en moet je conformiteitsdocumentatie voor je ASIN-codes indienen. Je kunt documentatie voor elk van je ASIN-codes verstrekken door op het tabblad Acties op het dashboard te klikken.

Ik heb me per ongeluk op de service geabonneerd, of ik ben van gedachten veranderd, of ik wil mijn ARP-abonnement annuleren. Kan ik opzeggen?

Je kunt je rechtstreeks afmelden op het dashboard Verantwoordelijke persoon. Selecteer hiervoor Abonnement beheren en volg de aangegeven stappen om je af te melden voor ARP en verdere kosten te vermijden.

Notitie: De ARP-service is gratis tot oktober 2022. Er worden vóór deze datum geen kosten in rekening gebracht voor het gebruik van de service.

Op de pagina Documentatie indienen wordt voor elk ASIN om meerdere documenten gevraagd. Moet ik alle documentatie voor alle producten indienen?

Je hoeft alleen de conformiteitsverklaring (DoC) (of prestatieverklaring voor bouwproducten [DoP]) in te dienen. In het ARP-dashboard word je gevraagd om DoC's of DoP's toe te voegen voor al je ASIN-codes waarvoor verplichtingen voor een verantwoordelijke persoon gelden. Als je denkt dat je alle relevante documenten hebt toegevoegd, maar deze melding blijft zien, neem dan contact met ons op zodat we dit verder kunnen onderzoeken.

Je moet ook beschikken over de technische documentatie ter ondersteuning van de naleving van je producten, die ook kunnen worden ingediend op het ARP-dashboard. Als je dat niet doet, zal Amazon deze documenten periodiek aanvragen. Dit kan zijn als onderdeel van een audit of op verzoek van de EU-markttoezichtautoriteit. Eenmaal aangevraagd moet je deze aanvullende documenten binnen twee werkdagen verstrekken.

Ik heb me ingeschreven bij de ARP-service en mijn documentatie ingediend. Hoe weet ik dat mijn FBA-producten door Amazon worden vertegenwoordigd?

ASIN-codes die onder ARP vallen bevatten de adresgegevens van Amazon op de etiketten die je print. Zorg ervoor dat je alle etiketten print en de instructies op de etiketten zorgvuldig opvolgt zodat je zending succesvol aankomt in het fulfillment center.

Hoe krijg ik toegang tot de algemene voorwaarden van ARP nadat ik me heb ingeschreven?

Ga naar Algemene Voorwaarden Amazon-service Verantwoordelijke persoon.

Ik heb niet alle conformiteitsdocumentatie voor alle ASIN-codes. Wat moet ik doen?

We raden je aan contact op te nemen met je fabrikant of leverancier om de vereiste documentatie te verkrijgen. Wanneer je je voor de Amazon-service Verantwoordelijk persoon inschrijft, moet je een conformiteitsverklaring voor al je producten of een prestatieverklaring voor bouwproducten uploaden. Je moet alle ondersteunende conformiteitsdocumentatie ook binnen twee werkdagen verstrekken.

Kan ik documentatie voor meerdere ASIN-codes tegelijk indienen?

Nee. Je moet documentatie indienen voor elk afzonderlijke ASIN die onder ARP valt.

Ik bezit meerdere merken. Dekt de Amazon-service Verantwoordelijke persoon deze allemaal?

Ja. De EUR 25 per maand (exclusief btw) is een vast bedrag en dekt alle CE-gemarkeerde FBA-producten van je merken waarvoor je de gevraagde nalevingsdocumentatie hebt ingediend. Als je een product niet via FBA verkoopt of de vereiste documentatie niet hebt ingediend, is het niet gedekt.

Is de ARP-service van toepassing op alle producten die ik op Amazon aanbied?

Nee. ARP-dekking is beperkt tot eenheden die FBA gebruiken, en is van toepassing op alle CE-gemarkeerde producten, behalve voor medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties.

Ik verkoop ook op andere websites/marketplaces. Werkt de ARP-service daar ook?

Nee. De ARP-service is alleen van toepassing op ASIN-codes die worden verkocht op EU-websites van Amazon en die Fulfilled by Amazon (FBA) gebruiken.

Welke bestandstypen worden ondersteund voor het uploaden van documenten?

Alleen documenten die zijn geüpload in pdf-, png- en jpeg-indeling worden geaccepteerd.

Is de EU-verordening inzake markttoezicht van toepassing in het Verenigd Koninkrijk?

De EU-verordening inzake markttoezicht is niet van toepassing op het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland en Wales). De verordening geldt wel in Noord-Ierland, op grond van het Northern Ireland Protocol. Daarom moet je een verantwoordelijk persoon aanwijzen voor verkoop in Noord-Ierland, net als voor verkoop in de EU. Als je een merkeigenaar bent die gevestigd is in Noord-Ierland, is het mogelijk om jezelf of een andere entiteit in Noord-Ierland aan te wijzen als verantwoordelijk persoon.

Hoe neem ik contact op voor hulp?

Neem contact met ons op als je geen antwoord op je vraag kunt vinden of problemen ondervindt bij het gebruik van het dashboard Verantwoordelijke persoon.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates