Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Amazon-service Verantwoordelijke persoon - veelgestelde vragen

Ga voor meer informatie naar onze Bronnenhub Verantwoordelijke persoon om een geconsolideerde lijst met hulpbronnen te bekijken

Wat is de Amazon-service Verantwoordelijke persoon?

De Amazon-service Verantwoordelijke persoon is een oplossing voor verkopers die Fulfillment by Amazon gebruiken om te voldoen aan de nieuwe EU-verordening inzake markttoezicht. De EU-verordening inzake markttoezicht vereist dat een niet-EU-verkoper een in de EU gevestigde verantwoordelijke persoon heeft voor producten met CE-markering (met uitzondering van medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties). Zodra je bent geabonneerd op deze service, treedt Amazon op als de verantwoordelijke persoon in de EU voor de toepasselijke producten met CE-markering die jij aanwijst.

Hoe kan ik mij abonneren op de service?

We hebben hier een speciale abonnementspagina gelanceerd met een overzicht van de service, de bijbehorende kosten en algemene voorwaarden.

Wie kan zich abonneren op de service?

Niet-EU-fabrikanten, merkeigenaren en wederverkopers die door het merk zijn gemachtigd om in de EU te verkopen met Fulfillment by Amazon (FBA).

Ik heb al een verantwoordelijk persoon gevonden, moet ik mij inschrijven voor de Amazon-service Verantwoordelijke persoon?

Nee. De Amazon-service Verantwoordelijke persoon is een optionele service die door Amazon wordt aangeboden ter ondersteuning van niet-EU-fabrikanten, merkeigenaren en wederverkopers die door het merk zijn gemachtigd om in de EU te verkopen met FBA om te voldoen aan de verplichting voor een verantwoordelijke persoon die van toepassing is vanaf 16 juli 2021. Je bent vrij om een andere verantwoordelijke persoon te gebruiken voor producten die worden geleverd met FBA. Als je ervoor kiest om een andere verantwoordelijke persoon te gebruiken, heeft dit geen negatieve invloed op de service die je ontvangt met FBA.

Ik heb me geabonneerd op de Amazon-service Verantwoordelijke persoon. Hoe werkt het?

Nadat je je hebt geabonneerd op de Amazon-service Verantwoordelijke persoon, word je doorgestuurd naar het dashboard Verantwoordelijke persoon en moet je conformiteitsdocumentatie voor je ASIN-codes indienen. Je kunt documentatie voor elk van je ASIN-codes verstrekken door op het tabblad Acties in het dashboard te klikken.

Op de pagina Documentatie indienen wordt voor elk ASIN om meerdere documenten gevraagd. Moet ik alle documentatie voor alle producten indienen?

Je hoeft op dit moment alleen de conformiteitsverklaring (of prestatieverklaring voor bouwproducten) in te dienen. In het dashboard van de Amazon-service Verantwoordelijke persoon word je gevraagd om DoC's/DoP's toe te voegen voor al je ASIN-codes waarvoor verplichtingen voor een verantwoordelijke persoon gelden. Als je denkt dat je alle relevante documenten hebt toegevoegd, maar deze melding blijft zien, neem dan contact met ons op zodat we dit verder kunnen onderzoeken.

Je moet ook beschikken over de technische documentatie ter ondersteuning van de naleving van je producten, die ook kunnen worden ingediend op het dashboard Verantwoordelijke persoon. Als je dat niet doet, kan Amazon om deze documenten opvragen in het kader van een audit of op verzoek van een EU-markttoezichtautoriteit. Eenmaal aangevraagd moet je deze aanvullende documenten binnen twee werkdagen verstrekken.

Ik heb me ingeschreven en mijn documentatie ingediend. Hoe weet ik dat ik vertegenwoordigd ben door Amazon?

Vanaf juni 2021 staan bij ASIN-codes die onder de Amazon-service Verantwoordelijke persoon vallen, de adresgegevens van Amazon op de etiketten die je print. Zorg ervoor dat je alle etiketten print en de instructies op de etiketten zorgvuldig opvolgt om ervoor te zorgen dat je verzending zonder problemen bij het fulfillment center aankomt.

Hoe krijg ik toegang tot de algemene voorwaarden van de Amazon-service Verantwoordelijke persoon nadat ik me heb ingeschreven?

Zodra je bent geabonneerd, kun je hier de algemene voorwaarden van de Amazon-service Verantwoordelijke persoon bekijken.

Hoe beïnvloedt de Amazon-service Verantwoordelijke persoon mijn FBA-producten?

Voor elk ASIN dat onder de Amazon-service Verantwoordelijke persoon valt, moet je vanaf juli 2021 Amazon-contactgegevens toevoegen aan het product, de verpakking of een begeleidend document. Amazon zal je deze informatie en instructies verstrekken.

Ik heb niet alle conformiteitsdocumentatie voor alle ASIN-codes beschikbaar. Wat moet ik doen?

We raden je aan contact op te nemen met je fabrikant/leverancier om de vereiste documentatie te verkrijgen. Het is vereist dat je de conformiteitsverklaring (of prestatieverklaring voor bouwproducten) uploadt voor al je producten als onderdeel van je inschrijving bij de Amazon-service Verantwoordelijke persoon en dat je binnen 2 dagen ondersteunende conformiteitsdocumentatie ter beschikking kunt stellen.

Kan ik documentatie voor meerdere ASIN-codes tegelijk indienen?

Nee. Je moet documentatie indienen voor elk afzonderlijke ASIN dat onder de Amazon-service Verantwoordelijke persoon valt.

Ik bezit meerdere merken. Dekt de Amazon-service Verantwoordelijke persoon deze allemaal?

Ja. De EUR 25 per maand (exclusief btw) is een vast bedrag en dekt alle CE-gemarkeerde FBA-producten van je merk(en) waarvoor je de gevraagde nalevingsdocumentatie hebt ingediend. Als je het product niet in FBA verkoopt of de vereiste documentatie niet hebt ingediend, worden je producten niet gedekt.

Is de Amazon-service Verantwoordelijke persoon van toepassing op alle producten die ik op Amazon bied?

Nee. De dekking van de Amazon-service Verantwoordelijke persoon is beperkt tot eenheden die FBA gebruiken, en is van toepassing op alle producten met CE-markering, behalve op medische hulpmiddelen, explosieven voor civiel gebruik en bepaalde liften en kabelbaaninstallaties.

Ik verkoop ook op andere websites/marketplaces. Werkt de Amazon-service Verantwoordelijke persoon daar ook?

Nee. De Amazon-service Verantwoordelijke persoon is alleen van toepassing op ASIN-codes die worden verkocht op EU-websites van Amazon en Fulfilled by Amazon (FBA) zijn.

Welke bestandstypen worden ondersteund voor het uploaden van documenten?

Alleen documenten die zijn geüpload in pdf-, png- en jpeg-indeling worden geaccepteerd op het dashboard van de Amazon-service Verantwoordelijke persoon.

Ik heb me ten onrechte op de service geabonneerd/ik ben van gedachten veranderd/ik wil mijn Amazon-service Verantwoordelijke persoon annuleren. Kan ik opzeggen?

Momenteel is er geen afmeldoptie in het dashboard. Het is belangrijk op te merken dat de eerste maand dat de Amazon-service Verantwoordelijke persoon in rekening wordt gebracht, januari 2022 is. Als je je Amazon-service Verantwoordelijke persoon vóór die datum wilt annuleren, neem je contact op met het Ondersteuningsteam voor verkooppartners.

Is de EU-verordening inzake markttoezicht van toepassing in het Verenigd Koninkrijk?

De EU-verordening inzake markttoezicht is niet van toepassing op het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland en Wales). Hij geldt wel in Noord-Ierland, op grond van het Northern Ireland Protocol.

Hoe moet ik contact opnemen voor hulp?

Als je geen antwoord op je vraag kunt vinden of problemen ondervindt bij het gebruik van het Dashboard Verantwoordelijke persoon, neem dan contact met ons op.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates