Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Belastingverplichtingen Duitsland

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle verkooppartners die belastingplichtig zijn in Duitsland een Duits btw-identificatienummer ('Umsatzsteuer-Identifikationsnummer') uploaden in Seller Central.

De Duitse wet tot wijziging van de belastingwetgeving 2020 is aangenomen op 28 december 2020. Het wijzigt de bestaande Duitse wetgeving betreffende gezamenlijke en afzonderlijke aansprakelijkheid met ingang van 1 juli 2021. Op basis hiervan wordt de verplichting om een Duits §22f-belastingcertificaat te verstrekken vervangen door de verplichting om een Duits of EU-btw-nummer te verstrekken, inclusief de bedrijfsnaam en het adres waarmee de verkooppartner het btw-identificatienummer als bewijs heeft geregistreerd.

De Duitse btw-identificatie die door verkooppartners wordt verstrekt, moet ook overeenkomen met de naam en het adres die zijn geregistreerd door de Duitse belastingdienst.

Verkooppartners die geen voorraad opslaan in Duitsland kunnen ook voldoen aan hun Duitse belastingverplichtingen door te kiezen voor Union One-Stop Shop (OSS). OSS vereist dat verkooppartners alle grensoverschrijdende verkopen binnen de EU rapporteren onder OSS. Verkooppartners moeten uiterlijk op 1 juli 2021 bewijs leveren dat zij alle grensoverschrijdende verkopen van bedrijven in de EU aan consumenten in Duitsland melden via OSS en het btw-nummer in Seller Central dat voor OSS wordt gebruikt markeren. Je vindt hier een overzicht van alle OSS-portals van de EU-lidstaten en contactgegevens voor elk land.

Upload je Duitse btw-identificatienummer hier.

Als je geen bewijs levert dat je je hebt ingeschreven voor OSS of geen geldig Duits btw-nummer uploadt vóór 1 juli 2021, kun je niet langer verkopen op Amazon.de of aan Duitse klanten.

Hier vind je meer informatie over OSS en wanneer je verplicht bent om je in Duitsland voor belasting te registreren na 1 juli 2021.

Tot 1 juli 2021 kan het zijn dat je bij het verkopen op een Duitse marketplace of het uitvoeren van bestellingen vanuit of naar Duitsland een geldig Duits §22f-belastingcertificaat moet uploaden. Houd er rekening mee dat na 1 juli 2021 de verplichting om een Duits §22f-belastingcertificaat te verstrekken, wordt vervangen door de verplichting om een Duits btw-identificatienummer te verstrekken of te kiezen voor OSS.

Als je je belastingcertificaat al hebt ontvangen, kun je het rechtstreeks uploaden in Seller Central.

Je certificaat indienen

Volgens de wijzigingen in de Duitse btw-wetgeving ('UStG') kunnen online marketplace-exploitanten aansprakelijk worden gehouden voor onbetaalde btw die is gegenereerd door verkooppartners die op de marketplace handelen en bestellingen uit of naar Duitsland uitvoeren. Om dergelijke aansprakelijkheid te voorkomen, moeten marketplace-exploitanten een belastingcertificaat verkrijgen van hun verkooppartners volgens de nieuwe Sec. 22f UStG, waarin wordt bevestigd dat verkooppartners een belastingregistratie in Duitsland hebben.

Verkooppartners die legaal buiten de Europese Unie zijn gevestigd en die geen belastingcertificaat of verklaring hebben verstrekt, kunnen niet langer verkopen op Amazon.de of aan Duitse klanten. Verkooppartners die legaal zijn gevestigd in de Europese Unie (inclusief Duitsland), IJsland, Liechtenstein of Noorwegen die geen belastingcertificaat of verklaring hebben verstrekt, kunnen niet langer verkopen op Amazon.de of aan Duitse klanten.

Hoe krijg je een belastingcertificaat en hoe verstrek je dit aan Amazon?


  1. Je moet voor belasting geregistreerd zijn in Duitsland met een geldig belastingnummer (Steuernummer) om een belastingcertificaat in Duitsland te kunnen aanvragen. De volgende niet-uitputtende lijst van transacties is onderworpen aan de Duitse btw en leidt in Duitsland tot een belastingregistratieverplichting:
    1. Je slaat voorraad op en voert vanuit Duitsland uit.
    2. Je verzendt goederen naar Duitse klanten vanuit een ander EU-land waar je voorraad is opgeslagen en je totale omzet aan Duitse klanten overschrijdt € 100.000 per jaar op alle verkoopkanalen.
    3. Je verzendt goederen naar Duitse klanten vanuit een niet-EU-land en jij (of namens jou de transportdienst) bent de geregistreerde importeur.
  2. Om een belastingcertificaat aan te vragen, moet je een aanvraag indienen bij het Duitse belastingkantoor dat voor jou verantwoordelijk is. Klik hier om de gegevens te vinden van het Duitse belastingkantoor dat voor jou verantwoordelijk is. Klik hier voor contactgegevens van de verschillende belastingkantoren.
  3. Nadat je het belastingcertificaat van het belastingkantoor hebt ontvangen, upload je het hier naar Seller Central.

Wat te doen als je geen btw-verplichtingen hebt in Duitsland?

Je moet Amazon deze verklaring verstrekken als je bestellingen uitvoert naar Duitsland maar niet verplicht bent om een belastingregistratie in Duitsland te hebben.

Lees meer informatie over de Duitse belastingverplichtingen.

Hulp nodig bij btw-registratie? Meer informatie over VAT Services op Amazon.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates