Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Belastingverplichtingen Duitsland

Alle verkooppartners die verplicht zijn belastingregistratie in Duitsland te hebben, moeten een belastingcertificaat verkrijgen en een kopie van hun Duitse belastingcertificaat uploaden naar Seller Central. Alle verkooppartners die niet verplicht zijn een belastingregistratie in Duitsland te hebben, moeten een belastingaangifte indienen.

Volgens de wijzigingen in de Duitse btw-code ('UStG') kunnen online marketplace-exploitanten aansprakelijk worden gehouden voor onbetaalde btw die is gegenereerd door verkooppartners die op de marketplace handelen en bestellingen uit of naar Duitsland uitvoeren. Om dergelijke aansprakelijkheid te voorkomen, moeten marketplace-exploitanten een belastingcertificaat verkrijgen van hun verkooppartners volgens de nieuwe Sec. 22f UStG, waarin wordt bevestigd dat verkooppartners een belastingregistratie in Duitsland hebben.

Verkooppartners die legaal buiten de Europese Unie zijn gevestigd en die uiterlijk op 1 maart 2019 geen belastingcertificaat of verklaring hebben verstrekt, kunnen niet langer verkopen op Amazon.de of aan Duitse klanten. Verkooppartners die legaal zijn gevestigd in de Europese Unie (inclusief Duitsland), IJsland, Lichtenstein of Noorwegen die vóór 1 oktober 2019 geen belastingcertificaat of verklaring hebben verstrekt, kunnen niet langer verkopen op Amazon.de of aan klanten in Duitsland.

Hoe krijg je een belastingcertificaat en hoe verstrek je dit aan Amazon?


  1. Je moet voor belasting geregistreerd zijn in Duitsland met een geldig belastingnummer (Steuernummer) om een belastingcertificaat in Duitsland te kunnen aanvragen. De volgende niet-uitputtende lijst van transacties is onderworpen aan de Duitse btw en leidt in Duitsland tot een belastingregistratieverplichting:
    1. Je slaat voorraad op en voert vanuit Duitsland uit.
    2. Je verzendt goederen naar Duitse klanten vanuit een ander EU-land waar je voorraad is opgeslagen en je totale omzet aan Duitse klanten overschrijdt € 100.000 per jaar op alle verkoopkanalen.
    3. Je verzendt goederen naar Duitse klanten vanuit een niet-EU-land en jij (of namens jou de transportdienst) bent de geregistreerde importeur.
  2. Om een belastingcertificaat aan te vragen, moet je een aanvraag indienen bij het Duitse belastingkantoor dat voor jou verantwoordelijk is. Klik hier om de gegevens te vinden van het Duitse belastingkantoor dat voor jou verantwoordelijk is. Klik hiervoor contactgegevens van de verschillende belastingkantoren.
  3. Nadat je het belastingcertificaat van het belastingkantoor hebt ontvangen, upload je het hier naar Seller Central.

Wat te doen als je geen btw-verplichtingen hebt in Duitsland?

Je moet Amazon deze verklaring verstrekken als je bestellingen uitvoert naar Duitsland maar niet verplicht bent om een belastingregistratie in Duitsland te hebben.

Lees meer over de Nieuwe Duitse belastingverplichtingen.

Hulp nodig bij btw-registratie? Meer informatie over btw-services op Amazon .

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates