Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Belastingverplichtingen Duitsland

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle verkopers die belastingplichtig zijn in Duitsland een Duits btw-nummer ('Umsatzsteuer-Identifikationsnummer') of een EU-btw-nummer uploaden in Seller Central, samen met bewijs dat ze voor Union One-Stop Shop (OSS) hebben gekozen.

De Duitse wet tot wijziging van de belastingwetgeving 2020 is aangenomen op 28 december 2020. Het wijzigt de bestaande Duitse wetgeving betreffende gezamenlijke en afzonderlijke aansprakelijkheid met ingang van 1 juli 2021. Naar aanleiding van deze wijziging wordt de verplichting om een Duits §22f-belastingcertificaat te verstrekken, vervangen door de verplichting om een Duits btw-nummer te verstrekken als je voorraad in Duitsland opslaat of als je B2C-verkoopactiviteiten uitvoert aan Duitse klanten met voorraad die in een ander EU-land is opgeslagen en de totale opbrengst van je verkoop op afstand binnen de EU meer dan 10.000 EUR per jaar bedraagt.

Verkopers die geen voorraad opslaan in Duitsland en alleen B2C-verkopen op afstand uitvoeren aan Duitse klanten vanuit voorraad die in een ander EU-land is opgeslagen, kunnen ook voldoen aan de Duitse belastingverplichting door te kiezen voor OSS. De One-Stop Shop vereist dat verkopers zich registreren voor OSS in het land waar hun bedrijf is gevestigd en dat ze alle grensoverschrijdende B2C-transacties binnen de EU melden onder OSS.

Verkopers moeten uiterlijk op 1 juli 2021 een Duits btw-nummer verstrekken of bewijs leveren dat zij alle grensoverschrijdende verkopen van bedrijven in de EU aan consumenten in Duitsland melden via OSS en het btw-nummer in Seller Central dat voor OSS wordt gebruikt markeren.

De bedrijfsnaam en het adres die zijn opgeslagen in Seller Central moeten overeenkomen met de gegevens van het geüploade Duitse btw-nummer of het Europese btw-nummer dat wordt gebruikt voor OSS. Bovendien moet het Duitse btw-nummer dat door verkopers wordt verstrekt, ook overeenkomen met de naam en het adres die zijn geregistreerd door de Duitse belastingdienst.

Upload je Duitse btw-nummer of verstrek bewijs dat je hebt gekozen voor OSS hier.

Je vindt hier een overzicht van alle OSS-portals van de EU-lidstaten, handleidingen over hoe je je kunt registreren voor OSS in de EU-lidstaten en contactgegevens voor elk land.

Als je geen bewijs levert dat je je hebt ingeschreven voor OSS of geen geldig Duits btw-nummer uploadt vóór 1 juli 2021, kun je niet langer verkopen op Amazon.de of aan Duitse klanten.

Notitie: Verkopers met het DE §22f-belastingcertificaat hebben een langere periode, tot 15 augustus 2021, om een geldig Duits btw-nummer te uploaden of zich aan te melden voor OSS.

Als je je DE §22f-belastingcertificaat hebt verstrekt, is het belangrijk dat je deze na 1 juli 2021 niet uit Seller Central verwijdert . Na 1 juli 2021 wordt echter alleen een geldig Duits btw-nummer of het kiezen voor OSS geaccepteerd om te voldoen aan de Duitse belastingverplichtingen.

Ga voor meer informatie naar de pagina Duitse belastingverplichtingen.

Welke services biedt Amazon voor btw-registratie?

VAT Services op Amazon - Vergemakkelijken van de naleving: VAT Services op Amazon is een nalevingsoplossing waarmee je de btw-vereisten van Europa en het VK kunt beheren.

Btw-registratie- en aangifteverplichtingen via een externe belastingdienstverlener zijn via Seller Central beschikbaar in zeven landen (VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Tsjechië).

Besteed minder tijd aan je btw-verplichtingen en houd meer tijd over om je bedrijf in Europa te laten groeien.

Wanneer je lid wordt van VAT Services op Amazon, zal Amazon de kosten van de eerste zes maanden van de aangifte en fiscale vertegenwoordiging in alle nieuwe landen waar je bent ingeschreven, voor haar rekening nemen.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates