Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Cadeau-opties beheren

Als je een professioneel verkoopplan hebt, kun je cadeau-opties gebruiken om kopers cadeauverpakkingen, cadeauberichten of beide aan te bieden. Met deze services kun je jouw verkoopconversietarieven verhogen doordat je een betere koopervaring biedt.

Met cadeau-opties kunnen kopers aangeven dat een bestelling een cadeau is. Wanneer kopers aangeven dat een bestelling een cadeau is, verschijnen de productprijzen in principe niet op de pakbon. Klanten kunnen er echter ook voor kiezen de prijzen wel op de pakbon te laten vermelden. De keuzes van de koper worden weergegeven op de pakbon die beschikbaar is op de pagina Bestellingen beheren. Als je je eigen pakbonnen maakt, moet je zelf de berichten- en productprijsweergave beheren.

Cadeauberichten en cadeauverpakkingsopties zijn standaard uitgeschakeld. Om klanten toegang te geven tot je cadeauverpakkings- en cadeauberichtenopties moet je cadeau-opties inschakelen in je verkopersaccount en velden toevoegen aan je voorraadbestand om aan te geven voor welke producten in je voorraad cadeauverpakkingen, cadeauberichten of beide beschikbaar zijn.

Notitie:
 • Cadeau-opties zijn niet beschikbaar voor boeken, muziek-, video- en dvd-producten.
 • Fulfillment by Amazon (FBA) biedt cadeauverpakkingsservices voor in aanmerking komende items, zonder extra kosten voor verkopers.
 • Cadeauverpakkingen worden per item berekend. Je kunt geen vaste kosten in rekening brengen voor het inpakken van de hele bestelling van een koper.

Cadeau-opties configureren

Cadeauberichten en cadeauverpakkingsservices zijn standaard uitgeschakeld. Voer de volgende twee stappen uit om cadeau-opties in te schakelen:

 • Cadeau-opties instellen en configureren in je verkopersaccount.
  1. Ga naar Instellingen en klik vervolgens op Cadeau-opties.
  2. Klik naast Cadeauberichten of Cadeauverpakking op Bewerken en schakel de service vervolgens voor afzonderlijke bestel-items in.
  3. Klik op Doorgaan om de instelling op te slaan.
 • Wijzig en upload je voorraadbestanden om cadeau-opties in te schakelen.

Als je je voorraad door middel van een tekstbestand of XML-bestand uploadt, kun je het veld is-gift-message-available of het veld is-gift-wrap-available of beide gebruiken om te bepalen welke producten voor deze opties in aanmerking komen.

Als je bestel- en aanpassingsoverzichten downloadt, moet je de integratiemethode aanpassen om de informatie over cadeau-opties in deze overzichten te verwerken.

Wijzigingen in cadeau-opties zijn binnen 4 uur zichtbaar.

Cadeau-opties uitschakelen

Gebruik een van de volgende twee methoden als je een bepaald type cadeauverpakking niet langer wilt aanbieden:

 • Als je niet van plan bent deze cadeauverpakking in de toekomst nog aan te bieden:
  1. Ga naar Cadeau-opties en klik op Bewerken in het gedeelte met afbeeldingen van cadeauverpakkingen.
  2. Als je een cadeauverpakking niet langer wilt aanbieden, selecteer je Verwijderen naast de cadeauverpakkingsoptie.
  3. Klik op Indienen om je wijzigingen op te slaan.
 • Als je een bepaalde cadeau-optie tijdelijk niet wilt aanbieden:
  1. Ga naar Cadeau-opties en klik op Bewerken in het gedeelte met afbeeldingen van cadeauverpakkingen.
  2. Als je een cadeauverpakking tijdelijk wilt uitschakelen, klik je Uitgeschakeld naast de cadeauverpakkingsoptie.
  3. Klik op Indienen om je wijzigingen op te slaan. De cadeauverpakkingsoptie blijft zichtbaar in je account, maar de status verandert van Ingeschakeld naar Uitgeschakeld.
  Als je een uitgeschakelde cadeauverpakkingsoptie weer wilt aanbieden, klik je eerst op Ingeschakeld naast de cadeauverpakking en vervolgens op Indienen om je wijzigingen op te slaan.

Hulp-pagina's aanpassen

Als je kopers wilt informeren over je cadeau-opties, kun je aangepaste Hulp-pagina's maken. Ga voor meer informatie naar het gedeelte Aangepaste productspecifieke Hulp-pagina's maken in Mijn gegevens en beleid.

Ga als volgt te werk om je Hulp-pagina's voor kopers bij te werken:


 1. Selecteer bij Instellingen Gegevens en beleid.
 2. Selecteer Cadeauservices om Hulp-inhoud te maken over de opties voor cadeauverpakkingen en -berichten.
 3. Voer je Hulp-inhoud in in het veld Cadeauberichten, het veld Cadeauverpakking of beide.
 4. Klik op Opslaan.
 5. Selecteer Aangepaste Hulp-pagina's om meer algemene Hulp-inhoud te maken over je cadeau-opties.
 6. Voeg een titel en Hulp-inhoud toe.
 7. Klik op Opslaan.

Integratievereisten

Misschien gebruik je een voorraadbestand om nieuwe items te maken en voorraadniveaus voor bestaande productvermeldingen aan te passen. Dit bestand bevat de belangrijkste informatie over elk product (zoals de titel, SKU, beschrijving enz.).

Nadat je de cadeau-opties hebt ingeschakeld en geconfigureerd, moet je je voorraadbestanden wijzigen en uploaden om aan te geven welke producten in aanmerking komen voor cadeauverpakkingen, cadeauberichten of beide.

Als je cadeau-opties wilt inschakelen, voeg je twee velden toe (beide zijn booleaanse velden) aan de productfeeds:

Is_Gift_Wrap_Available of IsGiftWrapAvailable

 • true: Item kan worden ingepakt.
 • false: Item kan niet worden ingepakt.

Is_Gift_Message_Available of IsGiftMessageAvailable

 • true: Aan het item kan een cadeaubericht worden toegevoegd.
 • false: Aan het item kan geen cadeaubericht worden toegevoegd.

Notes:
 • true en false (respectievelijk waar en onwaar) zijn hoofdlettergevoelig. Zorg ervoor dat je alleen kleine letters gebruikt.
 • De regels voor veldnamen variëren per sjabloon. Afhankelijk van je sjabloon gebruik je een enkele zin zonder spaties (IsGiftWrapAvailable) of koppeltekens (Is-Gift-Wrap-Available). Gebruik de regel die in je sjabloon is weergegeven.
 • Bij variatieproductrelaties is het niet zo dat bij het instellen van de cadeau-opties voor een parent product ook direct de cadeau-opties voor alle bijbehorende child producten worden ingeschakeld. Als je cadeau-opties voor één child product wilt inschakelen, moet je voor ieder child product een waarde instellen.

Overzichten

Als je cadeau-opties inschakelt en een parser gebruikt om je besteloverzichten te verwerken, moet je je backend-systeem mogelijk aanpassen om alle nieuwe bestellingen te kunnen accepteren.

Bestellingen

Besteloverzichten voor verkopers met ingeschakelde cadeau-opties bevatten de volgende velden:

 • gift-wrap-type: De ID van de cadeauverpakking die je hebt opgegeven tijdens de configuratie van cadeau-opties. De limiet is 40 tekens.
 • gift-message-text: De tekst die de koper heeft ingevoerd als cadeaubericht voor een item. De limiet stel je tijdens de configuratie zelf in. De berichttekst komt in het besteloverzicht op één regel te staan.
 • gift-wrap-price: De kosten voor een cadeauverpakking.
 • gift-wrap-tax: De belasting op de prijs van de cadeauverpakking. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde belastingtarieven toe te passen op beide cadeauverpakkingen.

Als je belasting in rekening brengt, kun je ervoor kiezen om op je cadeauverpakkingen dezelfde belastingtarieven toe te passen als op je producten.

Aanpassingen (terugbetalingen)

Je gebruikt het aanpassingenbestand om Amazon op de hoogte te stellen van wijzigingen in een transactie. Je geeft het bedrag voor terugbetaling op en vermeldt het terugbetaalde bedrag met aankoopprijs, verzendkosten en belasting.

Je moet deze velden aan je aanpassingsbestanden toevoegen om aanpassingen voor cadeauservices te verwerken:

 • gift-wrap-price-adj: De prijs van de cadeauverpakking die je in rekening hebt gebracht en nu wilt terugbetalen.
 • gift-wrap-tax-adj: De belasting op de cadeauverpakking die je in rekening hebt gebracht en nu wilt terugbetalen.

Voeg deze twee velden helemaal rechts toe aan de tabel in je aanpassingenbestand en houd hierbij de hierboven vermelde volgorde aan.

Schikkingsrapporten

In het schikkingsrapport worden betalingsgebeurtenissen vermeld die betrekking hebben op elk product in een bestelling, inclusief alle daaropvolgende aanpassingsgebeurtenissen. Nadat je cadeauservices hebt ingeschakeld, wordt er aan het schikkingsrapport een extra veld toegevoegd.

Meestal ontvang je binnen 3 tot 4 werkdagen nadat het rapport is gegenereerd een tegoed op je account. Het schikkingsrapport wordt elke vrijdagavond gegenereerd. Je kunt het rapport na zaterdag 17:00 uur op ieder gewenst moment handmatig genereren.

gift-wrap-price-credit:Het bedrag dat aan de verkoper wordt betaald voor de prijs van de cadeauverpakking die door de koper is betaald.

gift-wrap-tax-credit: Het bedrag dat aan de verkoper wordt betaald voor de belasting op de cadeauverpakking die door de koper is betaald.

Deze velden worden in het bestand van het schikkingsrapport weergegeven en staan voor de twee meest rechtse kolommen: order-related-fees en other-fees.

Cadeauberichten

De optie Cadeauberichten is zowel voor jou als de koper gratis. Als je voor een product cadeauberichten inschakelt, bied je kopers de mogelijkheid om voor elk item in de bestelling één cadeaubericht te maken. Berichten verschijnen op de pakbon die door middel van Bestellingen beheren wordt gemaakt.

Je kunt voor het cadeaubericht de standaardinstellingen van het systeem gebruiken of je eigen cadeaubericht als volgt configureren:

Maximale lengte van het cadeaubericht

Het maximale aantal tekens in een cadeaubericht. Je kunt de limiet instellen van 1 tot 255 tekens. De standaardwaarde is 255.

Maximaal aantal regels in cadeaubericht

Het aantal regels in een cadeaubericht. Je kunt de limiet instellen van 1 tot 10 regels. De standaardwaarde is 10.

Hulp-tekst

Je kunt een bericht schrijven dat de koper te zien krijgt op je Hulp-pagina Cadeauservices. Tijdens het selecteren van cadeauservices kunnen klanten op Meer informatie klikken om dit bericht over je cadeauberichtenservice te lezen. Je kunt maximaal 1000 tekens gebruiken voor dit bericht.

Om de koopervaring te verbeteren raden we aan om het maximale aantal tekens aan te bieden dat je bedrijf ondersteunt. Kopers waarderen flexibiliteit bij het maken van gepersonaliseerde berichten.

Cadeauverpakking

Je kunt maximaal vier verschillende cadeauverpakkingsopties aanbieden. Je kunt niet aangeven welke cadeauverpakkingen in aanmerking komen voor welke producten. De cadeauverpakkingen zijn beschikbaar voor alle producten waarvan jij hebt aangegeven dat ze kunnen worden ingepakt.

Voor elke cadeauverpakkingsoptie kun je de volgende informatie verstrekken:

Naam cadeauverpakking:

De naam die de koper ziet voor een specifieke cadeauverpakking. Elke cadeauverpakkingsoptie moet een beschrijving hebben. De limiet is 50 tekens.

ID cadeauverpakking:

De naam die jij in de besteloverzichten ziet voor een specifieke cadeauverpakking. Deze mag overeenkomen met de naam die de koper ziet, maar dit hoeft niet. De limiet is 40 tekens.

Kosten cadeauverpakking:

De prijs die je de koper in rekening brengt om een item in te pakken. Als belasting voor de bestelling is ingeschakeld, zullen we over dit bedrag belasting berekenen. Als je geen kosten wilt rekenen voor een cadeauverpakking, stel je de prijs in op 0.

Notitie: Je kunt per cadeauverpakkingsoptie slechts één prijs in rekening brengen. Je kunt geen verschillende prijzen voor pakketten van verschillende grootten of typen in rekening brengen.

Afbeelding cadeauverpakking:

De afbeelding die kopers te zien krijgen wanneer ze een cadeauverpakking kiezen. Als je geen afbeelding toevoegt, verschijnt er een tijdelijke afbeelding. Afbeeldingen moeten minimaal 71 x 71 pixels zijn en een .gif- of .jpg-indeling hebben.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates