Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Veelgestelde vragen over de terugdraaiing van de verlaagde belasting over de toegevoegde waarde in Duitsland vanaf 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020

De Duitse regering heeft besloten de belasting over toegevoegde waarde (btw) van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020 tijdelijk te verlagen. De Duitse belastingtarieven zullen veranderen van

  • 19% naar 16% (normaal btw-tarief)
  • 7% naar 5% (verlaagd btw-tarief)

De Duitse regering heeft hiermee als doel dat verkopers de verlaging doorberekenen aan klanten door middel van lagere prijzen. Btw-verlaging wordt niet automatisch toegepast op je prijzen op Amazon, omdat geüploade prijzen brutoprijzen zijn (inclusief btw). Om je prijzen te verlagen, kun je verschillende tools gebruiken in Seller Central*:

  • Gebruik de pagina Voorraad beheren of Prijzen beheren om prijzen handmatig bij te werken
  • In je catalogus gebruik je voorraadbestanden voor bulkuploads
  • Als je een API gebruikt, kun je prijzen bijwerken via feedbestanden of je integratoroplossing

*Houd er rekening mee dat voor boeken de vaste boekenprijs nog steeds van toepassing is.

Kosten

Wordt de btw die op de huidige kosten in rekening wordt gebracht automatisch aangepast of moet ik een terugbetaling doen?

Als er Duitse btw in rekening wordt gebracht op een van je Amazon-kosten, wordt het toegepaste Duitse btw-tarief vanaf 1 juli 2020 automatisch verlaagd. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

De huidige kosten voor verkopen via Amazon (verwijzingsvergoeding) worden in rekening gebracht bij een prijs inclusief btw. Wordt de logica nog gewijzigd?

Nee, de logica voor de kosten voor verkopen via Amazon (verwijzingsvergoeding) blijft hetzelfde. Je betaalt deze kosten als een percentage van je verkoopprijs inclusief btw. Je kunt echter het absolute bedrag dat je betaalt voor verwijzingsvergoeding verlagen door de verkoopprijs van je product te verlagen en de btw-verlaging door te berekenen aan je klanten.

Hulpmiddelen voor prijzen

Moet ik bij het gebruik van Internationale productvermeldingen maken (BIL) wijzigingen aanbrengen in mijn prijsregels om de tijdelijke wijziging van de btw-tarieven in Duitsland te weerspiegelen?

Nee. De btw-tariefwijziging in Duitsland wordt automatisch bijgewerkt als je in Internationale productvermeldingen maken (BIL) de prijsregel Hetzelfde als de source marketplace, belastingen en kosten aanpassen gebruikt. Daarnaast kun je in Seller Central op elk gewenst moment handmatig prijzen wijzigen via de pagina's Voorraad beheren en Prijzen beheren.

Heeft de wijziging van het Duitse btw-tarief invloed op mijn prijzen in Automatische prijsstelling?

Nee, Automatische prijsstelling past je prijzen niet aan vanwege de btw-verlaging. De prijs van je SKU-codes blijft aangepast in overeenstemming met de parameters van de prijsregel die je hebt geconfigureerd. Om de btw-verlaging door te spelen aan klanten, kun je de minimumprijs bijwerken die is gekoppeld aan je SKU-codes die zijn ingeschreven voor Automatische prijsstelling (MARS-) met behulp van de hierboven beschreven tools.

Btw-berekeningsservice

Wordt in de VAT Calculation Service de tijdelijke wijziging van de btw-tarieven in Duitsland, gepland voor 1 juli 2020, weergegeven?

Ja. Verkopers hoeven geen wijzigingen aan te brengen in hun instellingen voor de VAT Calculation Service. Amazon heeft de nieuwe Duitse btw-tarieven (16% en 5%), die sinds 1 juli 2020 live zijn, volgens de wettelijke vereiste bijgewerkt en deze zijn geldig tot 31 december 2020. Er zijn omstandigheden waarin klanten en verkopers die gebruikmaken van de VAT Calculation Service, Duitse btw-tarieven zien van vóór 1 juli 2020 op facturen van 1 juli 2020 of kort daarna. Dit kan gebeuren wanneer de verwerking van een bezorging vóór 1 juli begint, maar pas op 1 juli of kort daarna wordt voltooid. Wanneer dit gebeurt, kunnen zakelijke klanten nog steeds de volledige ingevoerde btw aftrekken (zie toelichting van het ministerie van Financiën, nr. 46).

Zal de VAT Calculation Service de catalogusprijs inclusief btw aanpassen om het verlaagde btw-tarief weer te geven

Nee. De VAT Calculation Service van Amazon berekent de catalogusprijs inclusief btw niet opnieuw en de methodologie van de VAT Calculation Service verandert niet vanwege het lagere btw-tarief. Amazon berekent het bedrag exclusief btw op basis van de catalogusprijs inclusief btw die door verkopers is geüpload. Zie hieronder een voorbeeld. Raadpleeg voor meer informatie de Veelgestelde vragen over de VAT Calculation Service.

Voorbeeld:

DE 19%
verlaging van het tarief vóór btw Catalogusprijs (inclusief btw) € 119,00
BTW (@19%) € 19,00
NETTO (exclusief btw) € 100,00

DE 16%
verlaging van het btw-tarief na btw Catalogusprijs (inclusief btw) € 119,00
BTW (@16%) € 16,41
NETTO (exclusief btw) € 102,59

Hoe gaat de VAT Calculation Service om met retourzendingen van klanten na 1 juli (16% / 5% btw) voor bestellingen die vóór 1 juli (19% / 7% btw) zijn geplaatst?

Alle terugbetalingen volgen de btw-berekeningsbehandeling van de oorspronkelijke verkooptransactie waarop ze betrekking hebben. Als de oorspronkelijke verkoop onderworpen was aan 19% DE btw (respectievelijk 7% indien een verlaagd btw-tarief van toepassing is), zal de terugbetaling van de klant voor een retourzending die plaatsvindt op of na 1 juli ook onderworpen zijn aan 19% (respectievelijk 7% indien het verlaagd btw-tarief van toepassing is).

Btw-services op Amazon

Wanneer worden in VAT Services op Amazon de tijdelijke btw-tariefwijzigingen in Duitsland, gepland voor 1 juli 2020, weergegeven?

De wijzigingen in het btw-tarief worden vanaf augustus weergegeven in je btw-overzicht; in dit overzicht worden alle transacties van juli verwerkt.

Relevante koppelingen:

Pagina Voorraad beheren

Pagina Prijzen beheren

Sjablonen voorraadbestand

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates