Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

SKU-codes beheren met het bestand Regionale automatische prijsstelling

Individuele verkopers: deze functie is beschikbaar voor verkopers met Professionele verkoopplannen.

Je kunt nu SKU-codes toepassen in of verwijderen uit de regels voor Automatische prijsstelling in meerdere landen in dezelfde regio met behulp van de bestandssjabloon Regionale automatische prijsstelling, nadat je een regel hebt gemaakt in de tool Automatische prijsstelling. Het bestand ondersteunt maximaal 5000 SKU-codes per lading, 3 uploads per dag. Zodra de feed is verwerkt, worden je SKU-codes toegepast op de regel die je hebt ingesteld. Automatische prijsstelling past je prijs aan volgens de regel, de minimumprijs en de maximumprijs die je invoert.

Met het bestand Automatische prijsstelling kun je:

 • SKU-codes toewijzen aan een prijsregel.
 • Wijzigingen in je minimumprijs, je maximumprijs (optioneel) en toegewezen prijsregel uploaden.
 • Het uitvoeren van Automatische prijsstelling op een regel starten of stoppen.
 • Automatische prijsstelling tegelijk toepassen op honderdduizenden SKU-codes, zodat je niet langer beperkt bent tot maximaal 100 SKU-codes per keer in de tool Automatische prijsstelling.
Notitie: Het bestand Automatische prijsstelling is beschikbaar om te uploaden als een .txt-bestand.

Het bestand Automatische prijsstelling gebruiken

Notitie: Je kunt verwijzen naar het tabblad 'Fragment' in het bestand Automatische prijsstelling voor meer informatie over het invullen van het bestand.
 1. Maak je regel in de tool Automatische prijsstelling. Meer informatie over het maken van een prijsregel.
 2. Klik op SKU-codes opslaan en selecteren na het maken van de regel. Of Bewerk SKU-codes voor het toevoegen van meer SKU-codes.
 3. Klik op de pagina SKU bewerken op SKU-codes beheren via het uploaden van bestanden.
  Je komt in het Download Center.
 4. Selecteer het type sjabloonbestand dat je wilt downloaden. Er zijn 2 opties:
  • Optie 1 - een vooraf ingevuld bestand (aanbevolen)
  • Optie 2 - een lege sjabloon.
  Notitie: Optie 1 bevat de lijst met alle actieve SKU-codes die niet zijn toegevoegd aan Automatische prijsstelling, samen met enkele verplichte velden die al vooraf zijn ingevuld. Je kunt maximaal 5 vooraf ingevulde bestanden downloaden in een periode van 24 uur.
  • Volg stap 5-16 als je kiest voor optie 1 - Vooraf ingevuld bestand.
  • Volg stap 17-30 als je kiest voor optie 2 - Lege sjabloon.

  Als je kiest voor optie 1 - Vooraf ingevuld bestand:

 5. Selecteer het aantal SKU-codes dat je in je bestand wilt downloaden. Je kunt ervoor kiezen om 500 SKU-codes, 5000 SKU-codes of 15.000 SKU-codes te downloaden.
 6. Klik op Bestand met automatische prijsstelling aanvragen.
 7. Je kunt de status van je aanvraag volgen in de rapportbibliotheek die zich direct onder de downloadsectie bevindt. Zodra het vooraf ingevulde bestand klaar is om te downloaden, kun je op Downloaden klikken. In de rapportbibliotheek zie je de lijst met alle gevraagde bestanden en kun je het bestand op elk moment opnieuw downloaden.
 8. In het gedownloade bestand vind je de lijst met al je SKU-codes die niet zijn toegevoegd aan Automatische prijsstelling in de aflopende volgorde van klantweergaven.
 9. Het bestand heeft automatisch ingevulde velden (zie Gegevensdefinities) voor SKU1, itemnaam2, landcode5, valutacode6, regelactie8, huidige verkoopprijs9, verzendprijs10, Buy Box-prijs + verzendkosten11, laagste prijs + verzendkosten12, fulfillment-kanaal13, staat14 en verkooprang15.
 10. De velden 9 tot en met 12 zijn alleen ter informatie en hoeven niet te worden ingevuld.
 11. Voer de volledige naam van de regel die je in de tool Automatische prijsstelling hebt ingesteld, in je bestand dat klaarstaat voor upload in en voeg Minimale voor verkoper toegestane prijs3, Maximale voor verkoper toegestane prijs4 en de bovenstaande basisreferentievelden 9, 10 en 11 toe.
 12. Als je een SKU uit Automatische prijsstelling wilt verwijderen, wijzig je het veld rule-action naar STOP.
 13. Nadat je de sjabloon hebt ingevuld, ga je naar het tabblad Sjabloon voor automatische prijsstelling en sla je het blad op in UTF-8-tekstbestandsindeling.
 14. Als je Windows gebruikt, ga je naar het dialoogvenster Opslaan als naast Opslaan en volg je de onderstaande stappen:
  1. Selecteer in het vak Opslaan als de optie Unicodetekst (*.txt).
  2. Klik op Extra en Webopties.
  3. Klik op Codering. Selecteer Unicode (UTF-8) in het vak Dit document opslaan als.
  4. Open het zojuist opgeslagen bestand in Notepad.
  5. Sla het bestand opnieuw op door Bestand en Opslaan als te selecteren.
  6. Selecteer UTF-8 in het vak Codering.
 15. Volg voor Mac de onderstaande stappen:
  1. Ga naar het dialoogvenster Opslaan als en selecteer in het vervolgkeuzemenu Bestandsindeling de optie UTF-16 Unicode-tekst (.txt) bij Speciale indelingen.
   Belangrijk: Voer de volgende stappen uit om de codering van UTF-16 naar UTF-8 te converteren. Het indienen van het bestand in UTF-16 resulteert in een verwerkingsfout.
  2. Open het bestand dat je zojuist hebt opgeslagen in Teksteditor.
  3. Sla het bestand opnieuw op door te klikken op Archief en Dupliceer.
  4. Selecteer Unicode (UTF-8) in het vak Structuur.
 16. Nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, moet je het bestand uploaden. Ga verder naar stap 31.

  Als je kiest voor optie 2 - Leeg bestand:

 17. Klik op Bestand met automatische prijsstelling downloaden .
 18. Download de sjabloon Automatische prijsstelling in het Download Center.
 19. Voer de SKU-codes in die je wilt automatiseren.
 20. Voer voor elke SKU in het veld minimum-seller-allowed-price de minimale itemprijs in waarboven je prijs moet blijven. Dit zorgt ervoor dat Automatische prijsstelling het item niet lager prijst dan deze waarde.
 21. (Optioneel) Voer in het veld maximum-seller-allowed-price de maximumprijs van het item in waar je prijs niet bovenuit mag komen. Dit zorgt ervoor dat Automatische prijsstelling het item niet hoger prijst dan deze waarde. Als je geen maximumprijs instelt, beschermt Automatische prijsstelling namens jou het vertrouwen van klanten door ervoor te zorgen dat je aanbiedingen niet aanzienlijk hoger zijn geprijsd dan recente prijzen, zodat je aanbiedingen in aanmerking blijven komen voor de aanbevolen aanbieding (Buy Box).
 22. Voer de landcode in voor de regio's waarin de SKU wordt vermeld. Opmerking: De landcode bestaat uit twee letters. Geldige waarden voor de code zijn UK, DE, FR, ES, IT, TR.
 23. Voer de valutacode in voor het land waarin de SKU wordt vermeld.
 24. Neem bij het invoeren van de regelnaam exact de regel die je hebt ingesteld in de tool Automatische prijsstelling over. Je kunt de regel vanuit de tool kopiëren en plakken.
 25. Als je de SKU wilt toewijzen aan een prijsaanpassingsregel, voer je START in het veld rule-action in.
 26. Als je de SKU wilt toewijzen aan Automatische prijsstelling, voer je de SKU, de minimumprijs, de maximumprijs, het land, de valuta, de naam van de regel en START in het veld rule-action in. Dit is hetzelfde proces als het verplaatsen van een SKU van de ene regel naar de andere.
 27. Als je een SKU uit Automatische prijsstelling wilt verwijderen, voer je de SKU, landcode en STOP in het veld rule-action in. Als je ook andere velden invult, zoals minimumprijs en maximumprijs, worden deze genegeerd door het systeem en worden je minimum- en maximumprijzen niet aangepast.
 28. Als je de minimum- en maximumprijs wilt bewerken, behoud je dezelfde SKU, valuta van het land, regelnaam en START in het veld rule-action en pas je de minimum- en maximumprijswaarden aan.
 29. Ga naar het tabblad Sjabloon automatische prijsstelling en sla het blad op in de indeling UTF-8 tekst.
 30. Als je Windows gebruikt, ga je naar het dialoogvenster Opslaan als naast Opslaan en volg je de onderstaande stappen:
  1. Selecteer in het vak Opslaan als de optie Unicodetekst (*.txt).
  2. Klik op Extra en Webopties.
  3. Klik op Codering. Selecteer Unicode (UTF-8) in het vak Dit document opslaan als.
  4. Open het bestand dat je zojuist hebt opgeslagen in Kladblok.
  5. Sla het bestand opnieuw op door Bestand en Opslaan als te selecteren.
  6. Selecteer UTF-8 in het vak Codering.
 31. Volg voor Mac de onderstaande stappen:
  1. Ga naar het dialoogvenster Bewaar als en selecteer in het vervolgkeuzemenu Bestandsstructuur de optie UTF-16 Unicode-tekst (.txt) bij Speciale indelingen.
   Belangrijk: Voer de volgende stappen uit om de codering van UTF-16 naar UTF-8 te converteren. Het indienen van het bestand in UTF-16 resulteert in een verwerkingsfout.
  2. Open het bestand dat je zojuist hebt opgeslagen in Teksteditor.
  3. Sla het bestand opnieuw op door te klikken op Archief en Dupliceer.
  4. Selecteer Unicode (UTF-8) in het vak Structuur.

  Nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, moet je het bestand uploaden. Volg de onderstaande stappen:

 32. Ga naar Prijzen en selecteer Automatische prijsstelling.
 33. Klik op SKU-codes bewerken voor de regel die je hebt gemaakt.
 34. Selecteer SKU-codes beheren via bestand uploaden en ga naar het tabblad Upload Center.
 35. Klik in het gedeelte Bestand uploaden op Bestand kiezen en selecteer het bestand met tab als scheidingsteken (.txt) dat je eerder hebt gemaakt.
 36. Klik op Bestand met automatische prijsstelling uploaden. Wanneer je je bestand uploadt, wordt met een statusvak aangegeven dat je bestand is ontvangen.

Velden in het bestand Automatische prijsstelling

Velden in het bestand Automatische prijsstelling

Als je een SKU toewijst aan een regel of een SKU aanpast die al aan een regel is gekoppeld, worden de velden sku, minimum-seller-set-price, country-code, currency-code, rule-name en rule-action verplicht. Als je een SKU uit een regel verwijdert, worden de velden sku, country-code en rule-action (met STOP) verplicht.

Verplichte velden

sku

Dit veld (Stock Keeping Unit) wordt gebruikt om de voorraad bij te houden. Je moet een SKU opgeven in je bestand Automatische prijsstelling.

minimum-seller-set-price

Dit veld is verplicht bij het uitvoeren van een regel voor Automatische prijsstelling op een SKU en zorgt ervoor dat Automatische prijsstelling je itemprijs boven de door jou ingestelde minimumprijs van het item houdt. Als je probeert je productprijs onder je minimaal toegestane prijs in te stellen, wordt je aanbieding inactief en word je via hier via e-mail van op de hoogte gesteld.

Als je je toegestane minimumprijs wilt wijzigen, wijzig je de waarde in dit veld en upload je het bijgewerkte bestand. Als je 'STOP' invoert in het veld rule-action, wordt je minimumprijs niet bijgewerkt; alleen de SKU wordt verwijderd.

Notitie: Als je de minimumprijs voor een item wilt verwijderen, gebruik je het Bestand met prijs en hoeveelheid en voer je de waarde 'delete' in dit veld in. Als je dit veld opneemt maar geen waarde opgeeft voor een item, wordt je bestaande minimumprijs niet gewijzigd.

country-code

Dit veld volgt de verschillende landen waarin de SKU is vermeld. Geef de code van twee letters op om het juiste land te identificeren. Geldige waarden zijn UK, FR, IT, ES, DE, TR, NL.

currency-code

Dit veld geeft de valuta aan die wordt gebruikt in het land van de SKU. Geldige waarden voor valuta zijn GBP voor UK, EUR voor DE, IT, ES, FR, NL en TRY voor TR.

rule-name

In dit veld wordt je SKU toegewezen aan de regel voor Automatische prijsstelling die je kiest. Als je een regel wilt toewijzen, kies je de naam van de regel die je hebt gemaakt met de tool Automatische prijsstelling. Om fouten te voorkomen, kopieer en plak je de regelnaam uit de tool. Gebruik bij het maken van een regel geen symbolen in de regelnaam.

rule-action

In dit veld kun je beginnen met de prijsaanpassing op de regel die je selecteert of de prijsaanpassing stoppen. Als je wilt beginnen met de prijsaanpassing van een SKU, voer je START in dit veld in nadat je de SKU, de minimumprijs, de maximumprijs en de regelnaam in de respectievelijke velden hebt ingevoerd. Als je de prijsaanpassing van een SKU wilt stoppen, voer je STOP in dit veld in nadat je de SKU-naam hebt opgegeven. Als je extra velden invoert, worden deze verwerkt op hetzelfde moment dat de SKU uit de regel wordt verwijderd. Zie het tabblad Gegevensdefinities van het bestand Automatische prijsstelling voor meer informatie over deze velden.

Velden Alleen informatie (beschikbaar in vooraf ingevuld bestand)

maximum-seller-set-price

Dit veld is optioneel bij het uitvoeren van een regel voor Automatische prijsstelling op een SKU en zorgt ervoor dat Automatische prijsstelling je itemprijs onder de door jou ingestelde maximale itemprijs houdt. Als je geen maximumprijs hebt ingesteld, beschermt Automatische prijsstelling namens jou het vertrouwen van klanten door ervoor te zorgen dat je aanbiedingen niet aanzienlijk hoger zijn geprijsd dan recente prijzen, zodat je aanbiedingen in aanmerking blijven komen voor de aanbevolen aanbieding (Buy Box). Als je probeert je productprijs boven je toegestane maximumprijs in te stellen, wordt je aanbieding inactief en word je hier per e-mail van op de hoogte gesteld.

Als je je toegestane maximumprijs wilt wijzigen, wijzig je de waarde in dit veld en upload je het bijgewerkte bestand. Als je 'STOP' invoert in het veld rule-action, wordt je maximumprijs niet bijgewerkt; alleen de SKU wordt verwijderd.

Notitie: Als je de maximumprijs voor een item wilt verwijderen, gebruik je het Bestand met prijs en hoeveelheid en voer je de waarde 'delete' in dit veld in. Voer geen '0' of andere numerieke waarden in. Als je dit veld opneemt, maar geen waarde opgeeft voor een item, wordt je bestaande maximumprijs niet gewijzigd.

current-selling-price

Dit veld bevat je itemprijs op het moment dat de feed wordt gedownload.

Shipping-price

Dit veld bevat je verzendprijs op het moment dat de feed wordt gedownload.

Buybox-landed-price

Dit veld bevat de prijs + verzending van de winnende Buy Box-aanbieding voor het ASIN van deze productvermelding op het moment dat de feed wordt gedownload.

Lowest-landed-price

Dit veld bevat de laagste prijs + verzendkosten voor het ASIN van deze productvermelding op het moment dat de feed wordt gedownload.

Fulfillment-channel

Dit veld bevat het fulfillment-kanaal (verkoper of Amazon) voor je product.

Staat

Dit veld bevat de staat van het item van je product.

Sales-rank

Dit veld bevat de verkooprang van het ASIN van deze productvermelding.

Hulp bij problemen

In dit gedeelte wordt beschreven hoe je enkele veelvoorkomende fouten kunt oplossen die optreden bij het gebruik van het bestand Automatische prijsstelling.

Ontbrekende informatie

Voer een geldige waarde in voor alle velden. Als je een ongeldige waarde (bijvoorbeeld een ongeldige SKU, een teken in het min/max-veld, een ongeldige regelnaam of iets anders dan START of STOP in het veld rule-action) invoert, wordt de rij niet verwerkt.

Ongeldige minimum- of maximumprijs

We voeren validaties uit op de minimum- en maximumprijs in Automatische prijsstelling. Als je minimum- of maximumprijs buiten de geaccepteerde waarden ligt, wordt de rij niet verwerkt. Meer informatie over validatie van de minimum- en maximumprijs.

Rijlimiet overschreden

Het bestand Automatische prijsstelling ondersteunt maximaal 5000 rijen per upload. Als je meer dan 5000 rijen invoert die moeten worden verwerkt, worden alle rijen na de eerste 5000 rijen niet verwerkt.

Pauzeren vanwege handmatige update

Je kunt er nu voor kiezen om door te gaan met de prijsaanpassing of deze te onderbreken nadat je een handmatige prijsupdate hebt ingediend. Voor meer informatie raadpleeg je Doorgaan met of pauzeren van prijsaanpassing na een handmatige prijsupdate.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates