Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Aan de slag met btw-services op Amazon

Wat is VAT Services op Amazon?

VAT Services op Amazon is een oplossing voor btw-naleving waarmee je je Europese btw-registratie- en aangifteverplichtingen kunt beheren via een externe belastingdienstverlener in maximaal zeven landen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Tsjechië). Het stelt je in staat meer tijd te besteden aan de uitbreiding van je bedrijf in Europa door de btw-naleving gemakkelijker en tijdsefficiënter af te handelen.

Wanneer je gebruikmaakt van VAT Services op Amazon, worden er eenmalige registratiekosten in rekening gebracht voor elk land waarvoor je je aanmeldt of dat je toevoegt voor btw-registratie. Wanneer je begint met je aangiften, worden er maandelijkse kosten in rekening gebracht voor VAT Services op Amazon - vanaf slechts € 33,30 per maand (voor één land, zonder fiscale vertegenwoordiging).

Notitie: VAT Services op Amazon ondersteunt geen btw-registratie of btw-aangifte in het land van je bedrijfsregistratie.

Begin hier met het vergemakkelijken van de naleving:

Start nu

Btw-registratie en -aangifte: ondersteunde landen

Btw-registratie- en aangifteservices worden aangeboden voor het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en Tsjechië. Selecteer in deze lijst de landen die aan je zakelijke behoeften voldoen. Btw-registratie of -aangiften in het land waar je bedrijf is gevestigd, worden niet ondersteund.

Ik heb in sommige landen al btw-verplichtingen, terwijl ik me voor andere landen nog moet registreren voor btw-doeleinden. Kan ik gebruikmaken van VAT services op Amazon?

Ja, je kunt overstappen naar VAT Services op Amazon voor lopende btw-aangiften en btw-registratie aanvragen in landen waar je nog geen btw-registratie hebt.

Wat is inbegrepen?

Zie Alles over het indienen van btw met VAT Services op Amazon voor meer informatie.


 1. Btw-registratie
 2. Btw-aangiften
 3. Fiscale vertegenwoordiging
 4. Gratis EORI in het VK en/of de EU
 5. Real-time updates via Seller Central
 6. Beëdigde vertaling
 7. Automatische rapportage- Intrastat, EG-verkooplijst, alle lokaal vereiste rapportage

Wat zijn de kosten voor VAT Services op Amazon?

Wanneer je gebruikmaakt van VAT Services op Amazon, worden er eenmalige registratiekosten in rekening gebracht voor elk land waarvoor je je aanmeldt of dat je toevoegt voor btw-registratie. Zodra je begint met het indienen van btw-aangiften, worden er maandelijks kosten in rekening gebracht voor aangiften in de landen waarop je geabonneerd bent, vanaf slechts € 33,30 per maand (één land, zonder fiscale vertegenwoordiging). Gegevens over de kosten zijn hier te vinden.

Ik word als 'In aanmerking komend' weergegeven voor VAT Services op Amazon in het menu 'Je services beheren' van mijn Seller Central-account. Wat betekent dit?

Je komt in aanmerking om gebruik te maken van VAT Services op Amazon. Als je de service wilt gaan gebruiken, ga je naar Btw beheren (te vinden in Seller Central onder Overzichten) en klik je op Nu beginnen. Totdat je dit proces hebt voltooid, word je niet beschouwd als ingeschreven bij VAT Services op Amazon.

Wie komt er in aanmerking voor deelname aan VAT Services op Amazon?

Alle verkopers op Amazon die geregistreerd zijn om in een Europese marketplace te verkopen, komen zonder beperkingen in aanmerking om zich aan te melden voor VAT Services op Amazon.

Meld je hier aan

Hoe meld je je aan voor VAT Services op Amazon?

Als je je wilt aanmelden om voor een of meerdere landen VAT Services op Amazon te ontvangen, ga je naar het gedeelte Btw beheren (te vinden in Seller Central onder Overzichten) en selecteer je de landen van je keuze. Je wordt gevraagd om je bedrijfsgegevens te bevestigen (bedrijfsnaam en type plus je land van vestiging). Als je klaar bent, klik je op Akkoord en doorgaan om ingeschreven te worden voor VAT Services op Amazon in de geselecteerde landen. Respectieve (eenmalige) registratie en maandelijkse kosten voor aangiften worden in rekening gebracht op je verkopersaccount.

Meld je hier aan

Welke belastingdienstverleners ondersteunen VAT Services op Amazon?

Belastingdienstverleners waarmee we samenwerken zijn Avalara, TB Accountants en Taxually, Avask, Deloitte en J&P Accountants.

Welke stappen zijn nodig om de btw-registratie te voltooien?


 1. Stel je VAT Services op Amazon-profiel in.

  Controleer je accountgegevens (soort bedrijf, bedrijfsnaam en land van vestiging) om er zeker van te zijn dat deze juist zijn, want deze worden gebruikt tijdens je btw-registratieproces. Houd er rekening mee dat deze informatie moet overeenkomen met de informatie in je zakelijke documenten die je later in dit proces verstrekt. Als informatie op deze pagina niet overeenkomt met de informatie in je documenten, moet je deze bijwerken.

  Hieronder vind je de entiteitstypen van Seller Central en hoe deze overeenkomen met Bedrijf/zelfstandige handelaar. Als deze entiteitstypen niet beschikbaar zijn in je land van vestiging, kun je het type selecteren dat het dichtst in de buurt komt.

  Type entiteit Bedrijf/zelfstandige handelaar
  Staatsbedrijf Bedrijf
  Beursgenoteerd bedrijf Bedrijf
  Particulier bedrijf Bedrijf
  Liefdadigheid Bedrijf
  Eenmanszaak Zelfstandige handelaar
  Ik ben een individu Zelfstandige handelaar
  Ambachtslieden Zelfstandige handelaar
  Bedrijf van natuurlijke persoon Zelfstandige handelaar

  Op deze pagina kun je ook al je bestaande btw-nummers toevoegen en landen selecteren waarvoor je je wilt inschrijven.

  Als je vestigingsplaats in de EU is, doorloop je de vijf onderstaande online stappen. Anders neemt een belastingdienstverlener contact met je op om rechtstreeks met hen soortgelijke stappen te doorlopen.

 2. Geef je bedrijfsgegevens op.

  Open het online formulier en vul je basisbedrijfsgegevens in. De antwoorden op het formulier worden door de belastingdienstverlener gebruikt om namens jou de benodigde aanvraagformulieren voor te bereiden voor alle landen die je hebt geselecteerd, zodat je tijd en moeite bespaart. Alle vragen zijn verplicht, tenzij ze zijn gemarkeerd als 'facultatief'.

  Als je tijdens het verstrekken van je bedrijfsgegevens een verplicht veld niet hebt ingevuld of gegevens hebt verstrekt die niet overeenkomen met de documenten die je hebt geüpload, verandert de status van je Bedrijfsgegevens in Fout. Volg de onderstaande instructies om deze fout op te lossen:

  1. Ga naar Overzichten en Btw beheren.
  2. Klik op Doorgaan in de buurt van Bedrijfsgegevens op de pagina Btw beheren.
  3. Het online formulier heeft verschillende gedeelten. Je wordt doorgestuurd naar het gedeelte waar de eerste fout voorkomt. Klik op Controleren om alle fouten in het online formulier te bekijken.
  4. Op de pagina Controleren zie je alle fouten die moeten worden gecorrigeerd om het formulier te valideren en op Formulier indienen te kunnen klikken.
  5. Raadpleeg de foutbeschrijving op de pagina Controleren voor specifieke instructies over wat er moet worden gecorrigeerd. Als de oplossing niet duidelijk is, ga je naar het betreffende gedeelte in het online formulier en klik je op het vraagteken naast het veld met een fout. Je ziet dan tips over hoe dit veld moet worden ingevuld.

 3. Verzamel documenten.

  Volg de instructies op het scherm om de documenten te verzamelen die de plaatselijke belastingdienst nodig heeft voor je btw-registratieaanvragen. De vereiste documenten verschillen aanzienlijk per land. De lijst die in de instructies wordt weergegeven, is echter aan je vereisten aangepast en bevat richtlijnen en voorbeelden. Je hoeft geen documenten te verzamelen die niet vereist zijn.

  We ondersteunen alleen de volgende talen: Frans, Italiaans, Spaans, Engels en Duits. Als je documenten in een andere taal zijn, moet je een Engelse vertaling verstrekken. Anders kan de belastingdienstverlener je documenten niet verifiëren.

 4. Upload formulier en documenten ter verificatie.

  Scan elk document dat je hebt verzameld (slechts één document per type) en upload de scans naar Seller Central. De belastingdienstverlener zal vervolgens controleren of:

  1. alle benodigde documenten aanwezig zijn;
  2. alle verstrekte documenten voldoende zijn ingevuld;
  3. de informatie op de documenten overeenkomt met de informatie die je hebt verstrekt op het online formulier.

   Zo kun je je btw-registratie(s) snel voltooien door correcte en nauwkeurige informatie aan de belastingdienst te verstrekken. De resultaten van de controles (geverifieerd of fout) worden weergegeven in het product.

 5. Print formulieren en onderteken ze.

  Nadat het formulier en de documenten zijn geverifieerd, kun je een set vooraf ingevulde formulieren en volmachten downloaden die je kunt controleren, afdrukken en ondertekenen.

 6. Verzend formulieren naar de belastingdienstverlener (indien van toepassing)

  Volg de instructies op het scherm om de ondertekende formulieren en ondersteunende documenten naar het adres van de dienstverlener te versturen. Dit is nodig omdat de belastingdienst papieren exemplaren van documenten nodig heeft. Vervolgens worden je documenten definitief geverifieerd door de belastingdienstverlener en doorgestuurd naar de belastingdienst om te worden verwerkt.

Wat moet ik doen in Seller Central?


 1. Vul het online formulier in.
 2. Verzamel documenten.
 3. Upload documenten voor verificatie.
 4. Verkrijg vooraf ingevulde formulieren.

Wat gebeurt er buiten Seller Central?


 1. Verificatie van documenten.
 2. Ondertekening van formulieren.
 3. Verzending van ingevulde documenten en formulieren naar de belastingdienstverlener.
 4. Verwerking van je documenten door de belastingdienst.

Waarom moet ik een formulier invullen?

Om verder te gaan met je btw-registratie, heeft de plaatselijke belastingdienst basisinformatie over je bedrijf nodig. De belastingdienstverlener gebruikt de antwoorden op het formulier voornamelijk om namens jou de benodigde aanvraagformulieren vooraf in te vullen voor alle landen die je hebt geselecteerd, zodat je tijd en moeite bespaart.

Waarom moet ik documenten verstrekken?

Om fraudepogingen te voorkomen en nauwkeurige dossiers bij te houden, eist de plaatselijke belastingdienst dat de btw-registratieaanvragen vergezeld gaan van een aantal ondersteunende documenten.

De vereiste documenten kunnen de volgende documenten zijn (maar zijn mogelijk niet beperkt tot):

 1. certificaten ter bevestiging van je zakelijke activiteiten;
 2. lokale btw-registratiecertificaten;
 3. officiële brieven van je bank;
 4. bewijs van identiteit van de wettelijke vertegenwoordiger.

Je wordt alleen gevraagd om documenten die vereist zijn voor je btw-registratie.

Waarom moet ik meerdere exemplaren van documenten verstrekken?

Elke btw-registratieaanvraag wordt verwerkt door de landspecifieke belastingdienst. Afhankelijk van je selectie landen waarin je van de btw-services wilt profiteren, kan je worden gevraagd om maximaal zes officiële exemplaren van een bepaald document te verstrekken (één voor elke belastingdienst).

Wat is een officieel exemplaar? Kan ik in plaats daarvan een fotokopie indienen?

Een 'officieel exemplaar' is een kopie van een document, uitgegeven door een belastingdienst of een relevante overheidsinstantie. Tenzij anders vermeld, worden fotokopieën, webdownloads en schermafdrukken van webbrowsers niet geaccepteerd door de belastingdienst in plaats van 'officiële exemplaren'.

Waarom moet ik sommige documenten notarieel laten bekrachtigen en van een apostille laten voorzien?

Om ervoor te zorgen dat bepaalde soorten documenten officieel en geldig zijn, accepteren sommige belastingdiensten alleen officiële notarieel bekrachtigde exemplaren.

Wat is een notaris?

Een notaris is een openbare ambtenaar die bevoegd is om bepaalde wettelijke formaliteiten uit te voeren, waaronder het waarmerken van documenten voor gebruik in andere rechtsgebieden.

Sommige documenten zijn moeilijk te verkrijgen. Kan ik me zonder die documenten voor btw registreren?

Nee. Alle documenten die door VAT Services op Amazon worden aangevraagd, zijn verplicht en zonder die documenten kun je niet doorgaan met je btw-registratieaanvragen.

Wat is de tijdlijn voor het voltooien van de btw-registratie?

De tijdlijn voor btw-registratie kan sterk variëren, afhankelijk van het rechtsgebied/de rechtsgebieden waarin je je registreert voor btw. Wanneer je het formulier hebt ingevuld en alle vereiste documenten hebt verzameld:

 • heeft de belastingdienstverlener niet meer dan vijf werkdagen nodig om je aanvragen in te dienen bij de belastingdienst;
 • Als je een verkoper bent uit de EU-regio, verwerkt de belastingdienst de meeste btw-aanvragen binnen:
  • 2 tot 5 weken in het Verenigd Koninkrijk
  • 6 tot 13 weken in Duitsland
  • 8 tot 9 weken in Frankrijk
  • 4 tot 5 weken in Italië
  • 8 tot 9 weken in Spanje
  • 3 tot 4 weken in Polen
  • 1 tot 2 weken in Tsjechië
 • Als je een verkoper bent van buiten de EU-regio, verwerkt de belastingdienst de meeste btw-aanvragen binnen:
  • 6 tot 10 weken in het Verenigd Koninkrijk
  • 12 tot 14 weken in Duitsland
  • 12 tot 14 weken in Frankrijk
  • 1 tot 2 weken in Italië
  • 8 tot 12 weken in Spanje
  • 8 tot 10 weken in Polen
  • 2 tot 7 weken in Tsjechië

Het proces kan langer duren als de belastingdienst:

 • aanvullende vragen over je aanvraag heeft;
 • aanvullende documentatie vereist;
 • een groot aantal aanvragen moet verwerken.

Ik heb al een btw-nummer. Wat is het proces om te beginnen met aangiftes via VAT Services op Amazon?


 1. Schrijf je in voor de VAT Calculation Service.

  De eerste stap is om je in te schrijven voor de VAT Calculation Service. Zodra de VAT Calculation Service actief is, berekent deze btw en geeft deze namens jou een factuur uit voor relevante transacties. Zie Methodiek voor VAT Calculation Services in de EU voor meer informatie.

 2. Stel je VAT Services op Amazon-profiel in.

  Controleer je accountgegevens (soort bedrijf, bedrijfsnaam en land van vestiging) om er zeker van te zijn dat deze juist zijn, want deze worden gebruikt tijdens je btw-registratieproces. Deze informatie moet overeenkomen met de informatie in je zakelijke documenten die je later in dit proces verstrekt. Als informatie op deze pagina niet overeenkomt met de informatie in je documenten, moet je deze bijwerken.

  Hieronder vind je de entiteitstypen van Seller Central en hoe deze overeenkomen met Bedrijf/zelfstandige handelaar. Als deze entiteitstypen niet beschikbaar zijn in je land van vestiging, kun je het type selecteren dat het dichtst in de buurt komt.

  Type entiteit Bedrijf/zelfstandige handelaar
  Staatsbedrijf Bedrijf
  Beursgenoteerd bedrijf Bedrijf
  Particulier bedrijf Bedrijf
  Liefdadigheid Bedrijf
  Eenmanszaak Zelfstandige handelaar
  Ik ben een individu Zelfstandige handelaar
  Ambachtslieden Zelfstandige handelaar
  Bedrijf van natuurlijke persoon Zelfstandige handelaar

  Op deze pagina kun je ook al je bestaande btw-nummers toevoegen en landen selecteren waarvoor je je wilt inschrijven.

  Als je vestigingsplaats in de EU is, doorloop je de vier onderstaande online stappen. Anders neemt een belastingdienstverlener contact met je op om rechtstreeks met hen soortgelijke stappen te doorlopen.

 3. Vul het online formulier in.

  Open het online formulier en vul je basisbedrijfsgegevens in. De belastingdienstverlener en VAT Services op Amazon gebruiken de antwoorden die je in het formulier opgeeft om je bedrijf beter te leren kennen en je account correct in te stellen.

  Je kunt het formulier aanpassen aan je specifieke behoeften door informatie te verstrekken over je land van vestiging, het type bedrijf en de landen waarin je je btw-aangifte wilt doen met VAT Services op Amazon.

 4. Verzamel documenten.

  Om nauwkeurige en correcte btw-aangiften te verstrekken, wordt je gevraagd om de belastingdienstverlener een aantal documenten te sturen, waaronder:

  • btw-registratiecertificaten;
  • vorige btw-, Intrastat- en ICL-aangiften;
  • eventuele openstaande correspondentie met de belastingdienst.

  Alle documenten die in het product worden vermeld, zijn verplicht tenzij anders vermeld.

  We ondersteunen alleen de volgende talen: Frans, Italiaans, Spaans, Engels en Duits. Als je documenten in een andere taal zijn, moet je een Engelse vertaling verstrekken. Anders kan de belastingdienstverlener je documenten niet verifiëren.

 5. Onderteken en verstuur volmachten.

  Wanneer het formulier en de documenten zijn geverifieerd, kun je een set volmachten downloaden die je moet controleren, afdrukken, ondertekenen en per post terugsturen naar het adres dat in het product wordt weergegeven.

 6. Verstrek aanvullende informatie over je producten.

  Als laatste stap voordat je je btw-aangiften indient, moet je aanvullende informatie over je producten verstrekken met behulp van ons bestand productbelasting. Zie Bestand productbelasting voor meer informatie.

Ik heb al een btw-nummer, waarom moet ik documenten verstrekken?

De belastingdienstverlener heeft de gevraagde documenten nodig om nauwkeurige en correcte btw-aangiften voor te bereiden. Aangevraagde documenten zijn:

 1. btw-registratiecertificaten;
 2. vorige btw-, Intrastat- en ICL-aangiften.

Alle documenten die in het product worden vermeld, zijn verplicht tenzij anders vermeld.

Wat gebeurt er als ik in sommige landen al een btw-nummer heb en ik ook nieuwe btw-registraties nodig heb in andere landen?

Bij VAT Services op Amazon wordt het volgende weergegeven:

 1. één enkele vragenlijst die je moet invullen;
 2. een lijst met documenten die vereist zijn voor btw-aangiften;
 3. een lijst met documenten die vereist zijn voor btw-registraties.

We raden je aan om de stappen 1 en 2 zo snel mogelijk uit te voeren, zodat je snel je btw-aangifte kunt indienen met VAT Services op Amazon.

Ik ondervind technische problemen.

Neem contact op met het Ondersteuningsteam voor verkooppartners

Ik heb me niet aangemeld voor VAT Services op Amazon en ik heb een vraag.

Raadpleeg de informatie op deze pagina en op onze andere Hulp-pagina's.

Neem contact op met het Ondersteuningsteam voor verkooppartners als je nog steeds vragen hebt.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates