Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

AEEA-verplichtingen voor Duitsland

De Duitse AEEA-autoriteit (de autoriteit voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) is de Stiftung EAR (Stichting EAR - http://www.stiftung-ear.de). De volgende aspecten van de AEEA-verplichtingen zijn specifiek voor Duitsland:

Definitie van producent:

In aanvulling op de definitie van de richtlijn word je in Duitsland ook beschouwd als producent van de elektrische en elektronische apparatuur (EEA) die je naar Duitsland verzendt, als je producten verkoopt in Duitsland maar niet in Duitsland gevestigd bent. Je wordt beschouwd als een producent van EEA in Duitsland, zelfs als deze producten het merk van een fabrikant dragen en de fabrikant is geregistreerd bij de Stiftung EAR.

Registratienummer:

Vermeld de Duitse EAR/AEEA-registratienummers in het gedeelte Over de verkoper van je etalage en op alle facturen.

Verstrek een garantie:

Verkopers moeten een financiële garantie bieden aan de Stiftung EAR, waarvan de hoogte van het bedrag voornamelijk afhangt van het aantal en het gewicht van de producten die je op de Duitse markt wilt brengen.

Rapportage:

Producenten moeten aan de Stiftung EAR rapporteren hoeveel EEA-producten op de Duitse markt zijn gebracht en hoeveel producten maandelijks naar het buitenland worden verzonden.

Terugnameverplichtingen voor producenten en verkopers:

In Duitsland zijn de terugnameverplichtingen als volgt:

 • Producenten: Terugname van overheidsinstanties en verwijdering

  Van tijd tot tijd zal de Duitse autoriteit die AEEA-producten in openbare afvalinzamelingsinstallaties inzamelt, producenten verzoeken dit afval in te zamelen en op passende wijze te verwijderen. De frequentie van dergelijke verzoeken en het terug te nemen volume zijn afhankelijk van de volumes die de producent op de Duitse markt brengt.

 • Verkopers: Terugname van klant

  Alle online verkopers moeten klanten aanbieden om oude EEA-producten terug te nemen:

  • Kleine apparaten die het einde van de levensduur hebben bereikt (alles met buitenafmetingen van minder dan 25 cm):

   De verkoper moet deze producten terugnemen, zelfs van klanten die niets van hem of haar kopen, en zelfs als de verkoper het type apparaat niet in zijn of haar assortiment aanbiedt ('0:1 terugname').

  • Alle andere apparaten

   De verkoper hoeft alleen het oude apparaat terug te nemen van een klant die een soortgelijk nieuw apparaat van hem of haar koopt ('1:1 terugname').

Zowel de terugnameverplichting 0:1 als de 1:1 geldt alleen voor verkopers die meer dan 400 m² verkoopruimte op één plaats in Duitsland hebben of gebruiken voor de opslag of verkoop van EEA-producten.

 • Verkopers: Registratie

  Alle verkopers met een terugnameverplichting moeten:

  • hun terugnamesysteem registreren bij de Stiftung EAR (met vermelding van zowel naam als adres en gegevens van het terugnamesysteem); en
  • jaarlijks aan de Stiftung EAR rapporteren over het volume van de EEA-producten die zijn teruggenomen en gerecycled of verzonden buiten de lidstaat.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates