Als je elektrische of elektronische apparatuur (EEA) verkoopt, kan de Europese Richtlijn 2012/19/EU (AEEA-richtlijn) inzake de inzameling en recycling van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) op jou van toepassing zijn, evenals de nationale wetten ter uitvoering van deze richtlijn. Hieronder vind je een kort overzicht van de AEEA-wetgeving en welke invloed dit heeft op je activiteiten als verkoper.
Deze richtlijn heeft tot doel het ontstaan van AEEA te voorkomen, de verwijdering van afval in het milieu te beperken en bij te dragen tot een efficiënt gebruik van hulpbronnen en de terugwinning van waardevolle secundaire grondstoffen. Daarom beoogt de AEEA-richtlijn alle marktdeelnemers die een rol spelen bij de levenscyclus van EEA, zoals producenten, distributeurs en consumenten, bij de inzameling en verwerking van AEEA te betrekken. De AEEA-richtlijn legt de essentiële criteria voor het beheer van AEEA en de verantwoordelijkheid van de producenten vast en bepaalt de minimumnormen voor de verwerking van AEEA.
Aangezien in deze richtlijn alleen de minimumnormen worden vastgesteld en elke EU-lidstaat deze normen in zijn eigen wetgeving implementeert, kunnen er discrepanties bestaan tussen de nationale regelgevingen. Informeer jezelf over de toepasselijke nationale wetgeving voor elke EU-lidstaat waaraan je levert; we kunnen je alleen een vrij algemeen overzicht geven voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.
De AEEA-richtlijn heeft betrekking op alle EEA die door consumenten wordt gebruikt en EEA die bestemd is voor professioneel gebruik.
De AEEA-richtlijn is specifiek van toepassing op alle apparatuur die wordt aangedreven door elektriciteit of door elektromagnetische velden en die is ontworpen voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en maximaal 1500 volt bij gelijkstroom. De (enkele) producten waarvoor uitzonderingen gelden, vind je in artikel 2 van de AEEA-richtlijn.
De richtlijn legt verplichtingen op aan zowel producenten als distributeurs, waaronder ook gewone verkopers. Veel verkopers van EEA zullen voor de toepassing van de richtlijn als producent worden beschouwd. Verder kun je in één lidstaat slechts een verkoper zijn en tegelijkertijd in een andere lidstaat een producent:
In de nationale AEEA-wetgeving kunnen ook anders gedefinieerde verkopers als producenten worden aangemerkt (zie hieronder).
Alle producenten moeten met name:
De lidstaten hebben enige ruimte om de richtlijn op verschillende manieren uit te voeren. Hieronder vind je een overzicht van dergelijke landspecifieke regels voor AEEA voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.
Je vindt uitgebreidere informatie op de website van het betreffende nationale register; klik hier voor een overzicht.