Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Btw-betalingen uitvoeren

Betaalprocedure

Nadat je btw-aangifte is gegenereerd door je belastingconsulent, kun je de verschuldigde btw-betaling en de betalingstermijn voor elk land zien in de portal VAT Services op Amazon. Draag zorg voor het volgende:

 1. Voor alle btw-betalingen aan de autoriteiten moet je tijdens de overdracht het juiste referentienummer opgeven, dat door je belastingconsulent is verstrekt in de betalingsinstructies in de portal VAT Services op Amazon; en
 2. Je btw-betaling bereikt de belastingdienst vóór de deadline.

Betalingstermijnen

Je btw-terugbetaling moet de betreffende belastingdienst uiterlijk op de deadline van indiening bereiken. In de onderstaande tabel staan de deadlines voor btw-terugbetaling voor elk land. Houd er rekening mee dat deze deadlines elke maand kunnen veranderen. Gebruik altijd de betalingstermijn en de betalingsinstructies die zijn opgesteld door je belastingconsulent, beschikbaar in de portal VAT Services op Amazon, om je btw-betalingen uit te voeren.

Land Deadline voor btw-terugbetaling
Tsjechië 25e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Frankrijk 19e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Duitsland 10e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Italië 14e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Polen 25e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Spanje 23e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode
Verenigd Koninkrijk 31e van de maand na het einde van de btw-terugbetalingsperiode

Btw-betaling aan het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk, Spanje en Tsjechië

Maak de btw-betaling over naar de bankrekeningnummers die zijn verstrekt voor de belastingdienst van het betreffende land. Klik op Betaalinstructies bekijken om je bankrekeninggegevens weer te geven.

Btw-betaling in Frankrijk

Voor Frankrijk moeten btw-betalingen worden voldaan via automatische incasso. Zodra je belastingconsulent je automatische incasso voor de eerste keer heeft ingesteld, worden je btw-betalingen elke maand automatisch door de Franse belastingdienst van je account afgeschreven.

Zodra je begint met het indienen van VAT Services op Amazon, zie je hier hoe je kunt controleren of voor jou automatische incasso in Frankrijk is ingesteld:

 1. Ga in het bovenste lint in Seller Central naar Overzichten en selecteer Btw-aangifte doen.
 2. Ga verder naar de pagina Aangifte en betaalgegevens weergeven.
 3. Als je Frankrijk niet ziet staan in de lijst met landen met btw-aangiften, kan dit een van de volgende redenen hebben:
  1. Toen je je aanmeldde voor VAT Services op Amazon heb je Frankrijk niet geselecteerd als een van de landen waarvoor je btw-aangifte wilt doen.
  2. Je Franse btw-nummer is nog niet uitgegeven. In dat geval neemt je belastingconsulent contact met je op met de gegevens voor automatische incasso nadat je btw-nummer is uitgegeven.
  3. Je Franse btw-nummer is uitgegeven, maar het duurt enige tijd om je account in te stellen voor btw-aangifte.
 4. Als je Frankrijk wel ziet staan in de lijst met landen, klik je op Betaalinstructies bekijken bovenaan de pagina en zoek je Frankrijk in de lijst met betalingsinstructies van landen.
 5. Als de optie DIRECT DEBIT beschikbaar is in de kolom Referentie btw-betaling, betekent dit dat je belastingconsulent het eerste deel van het instellen van automatische incasso heeft uitgevoerd. Als tweede deel voor het instellen sturen wij je het document met de titel 'MANDAT DE PRELEVEMENT SEPA INTERENTREPRISESES'. Je moet dit ondertekenen, doorsturen naar je bank en ervoor zorgen dat je bank de informatie valideert vóór de vervaldatum van de Franse btw-verplichting om je automatische incasso te voltooien. Zodra je klaar bent, worden Franse btw-betalingen vóór de deadline rechtstreeks van je bankrekening afgeschreven.
 6. Als je de optie DIRECT DEBIT niet ziet in de kolom Referentie btw-betaling en je deze wel wilt instellen, neem dan contact op met ons team Ondersteuning voor verkooppartners.
Notitie: Als je bank geen ondersteuning biedt voor automatische incasso, neem dan contact op met ons team Ondersteuning voor verkooppartners om reguliere bankoverschrijvingen in te schakelen waarmee je betalingen kunt doen naar de rekening van de Franse belastingdienst.

Btw-betaling in Spanje

Voor Spanje moeten btw-betalingen worden gedaan vanaf een lokale Spaanse bankrekening. Standaard kun je de Spaanse bankrekening van je belastingconsulent gebruiken om btw te betalen aan de Spaanse belastingdienst.

Je hoeft geen actie te ondernemen om het account in te stellen. Volg gewoon de betaalinstructies in de portal VAT Services op Amazon om betalingen over te boeken naar het account van de Spaanse belastingconsulent, die vervolgens de betaling naar de Spaanse belastingdienst uitvoert.

Wat als ik me in een terugbetalingspositie bevind voor de periode?

Als je btw-invoer in een bepaalde btw-terugbetalingsperiode voor een van je VAT Services op Amazon-indieningslanden hoger is dan je btw-uitvoer, verkeer je in een terugbetalingspositie. Als je je in een terugbetalingspositie bevindt, wordt het verschuldigde btw-bedrag in Seller Central weergegeven als een negatief getal (dat wil zeggen € -100). In sommige landen kun je het terugbetalingsbedrag gebruiken als krediet voor je toekomstige btw-betalingen, terwijl andere landen automatisch het betreffende bedrag terugstorten.

Boetes voor te late btw-betalingen

De volgende tabel bevat gegevens over algemene sancties die door belastingdiensten worden opgelegd voor te late btw-betalingen. Het toepassen van sancties in geval van overtredingen kan een complexe en subjectieve juridische kwestie zijn en onder bepaalde omstandigheden kunnen hogere sancties van toepassing zijn.

Notitie: De volgende gegevens dienen uitsluitend te worden beschouwd als algemene richtlijnen. De belastingdienst zal per geval beoordelen welke sanctie wordt opgelegd. Informatie op deze pagina vormt geen fiscaal, juridisch of ander professioneel advies en mag niet als zodanig worden gebruikt.

Land Oorzaken Bedragen
VK Late btw-betaling De boetes liggen in het algemeen tussen 0% en 15% van de btw-verplichting.
Duitsland Late btw-betaling Over het algemeen 1% van de onbetaalde btw per maand waarop de betaling openstaat.
Frankrijk Late btw-betaling De boetes liggen in het algemeen tussen 0% en 40% van de btw-verplichting.
Spanje Late btw-betaling De boetes liggen in het algemeen tussen 5% en 25% van de btw-verplichting.
Polen Late btw-betaling Rente op verschuldigde betaling
Tsjechië Late btw-betaling Rente op verschuldigde betaling
Italië Late btw-betaling De sancties liggen over het algemeen tussen 0% en 30%
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates