Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Alles over het indienen van btw-aangiften bij btw-services op Amazon

Wat is btw?

De btw in de Europese Unie en het VK is een verbruiksbelasting die wordt geheven op de toegevoegde waarde van goederen en diensten. Deze is van toepassing op goederen en diensten die worden gekocht en verkocht voor gebruik of consumptie in de Europese Unie of het VK.

Wanneer ben je verplicht om je voor btw te registreren in een land?

Over het algemeen is btw-registratie nodig voor de volgende verkopers:

 1. Alle verkopers (in de EU en het VK) die boven een bepaalde drempelwaarde verkopen in het land van vestiging, wanneer zij in de EU of het VK gevestigd zijn. Met ingang van april 2018 bedraagt de drempelwaarde € 82.800 in Frankrijk, £ 85.000 in het Verenigd Koninkrijk en € 17.500 in Duitsland. In Spanje bestaat een dergelijke registratiedrempel niet. De berekeningsmethode en toepassing van de drempelwaarde kan van land tot land verschillen.
 2. Alle verkopers binnen en buiten de EU die meer dan een bepaalde drempelwaarde verkopen aan particuliere klanten (niet voor btw geregistreerd) vanuit een EU-land naar een ander EU-land, worden gewoonlijk aangeduid als 'verkoop op afstand'. Met ingang van april 2018 bedraagt de drempelwaarde € 100.000 voor Duitsland en € 35.000 voor Frankrijk, Italië en Spanje. De berekeningsmethode en toepassing van de drempelwaarde kan van land tot land verschillen.
 3. Alle verkopers binnen en buiten de EU die voorraad hebben opgeslagen in een ander EU-land dan het land waarin ze zijn gevestigd.
 4. Alle verkopers binnen en buiten de EU die hun goederen vanuit een EU-land verzenden naar een ander EU-land.

Notitie: De hierboven vermelde situaties omvatten niet elke situatie waarin btw-registratie in een land kan zijn vereist. Om je te helpen bepalen of een btw-registratie al dan niet vereist is naar gelang van je specifieke omstandigheden, kun je gebruikmaken van deze test hier. Als je twijfelt over je registratievereisten, neem dan contact op met je externe belastingadviseur. De drempelwaarden voor btw-registratie van elk land zijn aan wijzigingen onderhevig.

Hoe werkt btw-services op Amazon voor btw-aangiften?

Raadpleeg de pagina Verwerkingsoverzicht voor meer informatie over het indienen van aangiften op btw-services op Amazon.

Meld je aan voor Btw-services op Amazon

Start nu

Btw-services op Amazon instellen

Je moet vier acties ondernemen voordat je begint met je het indienen van aangiften via btw-services op Amazon:

 1. Bevestig dat je standaardverzendadres van Seller Central actueel is: Je kunt je standaardverzendadres van Seller Central controleren door naar 'Instellingen' te gaan en vervolgens naar 'Verzendinstellingen' in de balk bovenaan Seller Central. Als je vervolgens 'Algemene verzendinstellingen' selecteert, zie je je standaardverzendadres.
 2. Werk je standaard- en itemspecifieke Product Tax Codes bij: Om ervoor te zorgen dat je het juiste btw-tarief toewijst aan je producten, moet je je Product Tax Codes bijwerken. Meer informatie.
 3. Zorg ervoor dat je een afmeldingsverklaring hebt ingediend in alle EU-landen van waaruit je je voorraad verzendt.
 4. Download en bekijk je bestand productbelasting: Als je naar 'Btw-aangifte doen' navigeert en vervolgens op 'Bestand productbelasting bekijken' klikt, kun je op deze pagina je bestand voor productbelasting downloaden en controleren.

  Meld je aan voor Btw-services op Amazon

  Start nu

Je bent er nu helemaal klaar voor. Je hoeft alleen maar je regelmatige maandelijkse procedures uit te voeren om elke maand je btw-aangifte in te dienen. Meer informatie over de aanbevolen maandelijkse procedures vind je hier.

Wat doet de belastingconsulent als je btw-aangiften zijn gegenereerd?

Als je je btw-aangifte hebt gecontroleerd en de voorbereidingsperiode voor de aangifte is afgelopen, begint je belastingconsulent met het indienen van je btw-aangiften bij de betreffende belastingdienst, tenzij je vóór de deadline contact met ons hebt opgenomen om de content van een van je btw-aangiften te bespreken.

De betaling van je btw-aangiften wordt niet uitgevoerd door je belastingconsulent. Het uitvoeren van betalingen aan de belastingdienst is jouw verantwoordelijkheid. Meer informatie over het doen van btw-betalingen vind je hier.

Wat is de rol van de belastingconsulent in btw-services op Amazon?

In het kader van dit service-aanbod is een belastingconsulent de externe onderneming die je kan helpen bij het nakomen van je wettelijk verplichte btw-aangifte. Hier volgen enkele voorbeelden van taken van de belastingconsulent:

 • Je helpen je voor btw te registreren.
 • Je btw-aangiften voorbereiden en namens jou indienen.
 • Het versturen van kennisgevingen naar de belastingdienst over eventuele wijzigingen in omstandigheden, zoals het afmelden voor belastingen in het land van vertrek voor verkoop op afstand.
 • Hulp verlenen bij vragen of controles van de belastingdienst.

Notitie: Een belastingconsulent is geen adviseur en geeft als zodanig geen fiscaal advies.

Wat is de rol van Amazon in btw-services op Amazon?

Amazon onderhoudt en host btw-services op Amazon. Daarnaast helpt Amazon je met het volgende:

 1. We consolideren al je transactiegegevens voor transacties op en buiten Amazon.
 2. We stellen je op de hoogte van elementaire fouten in geüploade gegevens door je te waarschuwen in je btw-transactieoverzichten. Er wordt geen volledige controle van je btw-transacties uitgevoerd. Je wordt alleen op de hoogte gebracht van elementaire fouten.
 3. We dragen de geconsolideerde gegevens over aan je belastingconsulent zodat deze je aangiften kan voorbereiden.
 4. Wij bieden ondersteuning voor het geval je hulp nodig hebt.

Notitie: Amazon bereidt je btw-aangiften niet voor en dient ze niet in bij de belastingdienst, en kan niet namens jou corresponderen met de belastingdienst. Amazon is ook geen belastingadviseur en daarom zal Amazon in deze hoedanigheid geen fiscaal advies geven.

Hoe neem ik contact op voor hulp?

Als je geen antwoord op je vraag kunt vinden, neem dan contact met ons op.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates