Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

EU-verordening inzake de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten

Op 13 december 2014 is de nieuwe EU-verordening (nr. 1169/2011) inzake de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (EU) in werking getreden. Als gevolg van deze nieuwe verordening moet je klanten mogelijk aanvullende informatie verstrekken over bepaalde voedingsproducten, inclusief verplichte voedingsinformatie (indien van toepassing).

Overeenkomstig deze verordening en met ingang van 13 december 2014 moet alle informatie die momenteel verplicht op de verpakking van het product moet staan, ook aan klanten worden verstrekt op de Productpagina op Amazon.nl. Als je een actieve aanbieding hebt voor producten waarvoor deze verplichte informatie moet worden weergegeven, is het jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze informatie te allen tijde aanwezig, correct en actueel is.

Je kunt informatie toevoegen door extra afbeeldingen te uploaden van de verpakking van het product met daarop de voedselinformatie. Daarnaast bevatten de sjablonen voorraadbestand (platte bestanden) voor voedingsmiddelen en dranken, en gezondheid en persoonlijke verzorging specifieke kenmerken die kunnen worden gebruikt om aanvullende voedselinformatie te verstrekken. Hier kun je de laatste versie van de bestanden downloaden. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kenmerken:

Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeeld
Beschrijving van het levensmiddel item_type_name Beschrijf het product aan de hand van de productbeschrijving die op de verpakking staat. Deze kan afwijken van de productnaam. Bijvoorbeeld: de productnaam zou 'Coca Cola' zijn, maar de item_type_name zou 'Cafeïnehoudende frisdrank met plantenextracten' zijn.
Lijst van ingrediënten ingrediënten b.v. 'suiker, TARWEBLOEM, cacao...'
Taal van het etiket language_value Specificeer de ondersteunde talen op het etiket, of de talen van de meegeleverde handleiding of documentatie
Voedingsinformatie serving_size De portie waarop de opgegeven voedingsinformatie is gebaseerd. De invoer is meestal '100' en de waarde moet in gram of millimeter zijn (zoals gespecificeerd in het veld 'maateenheid portie' (serving_size_unit_of_measure))
energy_content_per_serving_string Dit is de hoeveelheid energie per portie. De waarde moet in kilojoule zijn (zoals gespecificeerd in het veld 'maateenheid energie-inhoud' (energy_content_unit_of_measure). Op de productpagina verschijnt de waarde in kilocalorieën wanneer bij 'energie-inhoud' een waarde in kilojoule is ingevoerd.
total_fat_per_serving_string Dit is de totale hoeveelheid vet per portie (gram).
saturated_fat_per_serving_string Dit is de totale hoeveelheid verzadigd vet per portie (gram).
total_carbohydrate_per_serving_string De totale hoeveelheid koolhydraten per portie (gram).
sugars_per_serving_string Dit is de hoeveelheid suiker per portie (gram).
protein_per_serving_string Dit is de hoeveelheid eiwit per portie (gram).
salt_per_serving_string Dit is de hoeveelheid zout per portie (gram).
Netto hoeveelheid solid_net_weight Voer hier het vaste nettogewicht in (indien van toepassing). Het is mogelijk dat je dit veld wegens juridische redenen moet invullen. Raadpleeg voor meer informatie het blad 'Prijs per eenheid' in de sjabloon voorraadbestand. Om de maateenheid te specificeren, moet je 'g' of 'kg' invullen in het veld 'maateenheid vast nettogewicht' (solid_net_weight_unit_of_measure)
item_display_weight Voer hier het weergavegewicht van het item in (indien van toepassing). Je bent mogelijk wettelijk verplicht om dit veld in te vullen. Raadpleeg voor meer informatie het blad 'Prijs per eenheid' in de sjabloon voorraadbestand. Om de maateenheid te specificeren, moet je 'g' of 'kg' invullen in het veld 'maateenheid weergavegewicht item' (solid_display_weight_unit_of_measure)
item_display_volume Voer hier het weergavevolume van het item in (indien van toepassing). Het is mogelijk dat je dit veld wegens juridische redenen moet invullen. Raadpleeg voor meer informatie het blad 'Prijs per eenheid' in de sjabloon voorraadbestand. Om de maateenheid te specificeren, moet je 'g' of 'kg' invullen in het veld 'maateenheid weergavevolume item' (item_display_volume_unit_of_measure)
Speciale instructies voor opslag en gebruik storage_instructions b.v. 'Na opening op een koele plek bewaren'
use_by_recommendation b.v. 'Een week na opening'
serving_recommendation b.v. 'Serveer op kamertemperatuur'
Ingrediënten en toevoegingen die allergieën of intolerantie kunnen veroorzaken allergen_information b.v. 'Pinda's'
special_ingredients b.v. 'Bevat conserveermiddelen'
Voorzorgsmaatregelen safety_warning b.v. 'Container onder druk. Niet in direct zonlicht plaatsen.'
Gebruiksaanwijzingen Aanwijzingen b.v. 'Doe de spaghetti in kokend water en kook gedurende ca. 12 minuten. Blijf regelmatig roeren.'
Naam en adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf manufacturer_contact_information Vermeld in het veld 'Productbeschrijving' de naam en het postadres van de fabrikant/importeur zoals vermeld op de verpakking. Vermeld geen websites of e-mailgegevens.
Land van herkomst of vervaardiging country_of_origin Land waarin het item is verwerkt/geproduceerd
country_string Land waar het item vandaan komt, zoals gespecificeerd
primary_ingredient_country_of_origin Land waar het hoofdingrediënt van het item vandaan komt
primary_ingredient_location_produced Land waarin het hoofdingrediënt is verwerkt
Informatie over het alcoholgehalte voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2% alcohol_content Om de maateenheid te specificeren, moet je 'percent_by_volume', 'percent_by_weight' of 'unit_of_alcohol' invoeren in het veld 'maateenheid alcoholgehalte' (alcohol_content_unit_of_measure)

Onthoud dat jij als er enige verantwoordelijk voor bent te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen.

De volgende kenmerken zijn toegevoegd aan de laatste versie van de sjabloon voorraadbestand:

Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeelden
Enkelvoudig onverzadigd vet monounsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Meervoudig onverzadigd vet polyunsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Polyolen sugar_alcohols_per_serving_string De hoeveelheid polyolen in gram per portie.
Zetmeel starch_per_serving_string De hoeveelheid zetmeel in gram per portie.
Voedingsvezels dietary_fibre_per_serving_string De hoeveelheid voedingsvezels in gram per portie.
Vitamine A vitamin_a_per_serving_string De hoeveelheid vitamine A in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine A' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine D vitamin_d_per_serving_string De hoeveelheid vitamine D in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine D' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine E vitamin_e_per_serving_string De hoeveelheid vitamine E in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine E' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine K vitamin_k_per_serving_string De hoeveelheid vitamine K in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine K' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine C vitamin_c_per_serving_string De hoeveelheid vitamine C in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine C' in milligram wordt ingevoerd.
Thiamine thiamin_per_serving_string De hoeveelheid thiamine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Thiamine' in milligram wordt ingevoerd.
Riboflavine vitamin_b2_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B2 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B2' in milligram wordt ingevoerd.
Niacine niacin_per_serving_string De hoeveelheid niacine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Niacine' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine B6 vitamin_b6_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B6 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B6' in microgram wordt ingevoerd.
Foliumzuur folic_acid_per_serving_string De hoeveelheid foliumzuur in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Foliumzuur' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine B12 vitamin_b12_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B12 in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B12' in microgram wordt ingevoerd.
Biotine biotin_per_serving_string De hoeveelheid biotine in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Biotine' in microgram wordt ingevoerd.
Pantotheenzuur pantothenic_acid_per_serving_string De hoeveelheid pantotheenzuur in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Pantotheenzuur' in milligram wordt ingevoerd.
Kalium potassium_per_serving_string De hoeveelheid kalium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Kalium' in milligram wordt ingevoerd.
Chloride chloride_per_serving_string De hoeveelheid chloride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chloride' in milligram wordt ingevoerd.
Calcium calcium_per_serving_string De hoeveelheid calcium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Calcium' in milligram wordt ingevoerd.
Fosfor phosphorus_per_serving_string De hoeveelheid fosfor in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fosfor' in milligram wordt ingevoerd.
Magnesium magnesium_per_serving_string De hoeveelheid magnesium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Magnesium' in milligram wordt ingevoerd.
IJzer iron_per_serving_string De hoeveelheid ijzer in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'IJzer' in milligram wordt ingevoerd.
Zink zinc_per_serving_string De hoeveelheid zink in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Zink' in milligram wordt ingevoerd.
Koper copper_per_serving_string De hoeveelheid koper in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Koper' in milligram wordt ingevoerd.
Mangaan manganese_per_serving_string De hoeveelheid mangaan in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Mangaan' in milligram wordt ingevoerd.
Fluoride fluoride_per_serving_string De hoeveelheid fluoride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fluoride' in milligram wordt ingevoerd.
Selenium selenium_per_serving_string De hoeveelheid selenium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Selenium' in microgram wordt ingevoerd.
Chroom chromium_per_serving_string De hoeveelheid chroom in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chroom' in microgram wordt ingevoerd.
Molybdeen molybdenum_per_serving_string De hoeveelheid molybdeen in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Molybdeen' in microgram wordt ingevoerd.
Jodium iodine_per_serving_string De hoeveelheid jodium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Jodium' in microgram wordt ingevoerd.

Veelgestelde vragen:

1. Hoeveel afbeeldingen kan ik uploaden?

Naast de hoofdafbeelding van de voorkant van het product kun je acht extra afbeeldingen van de productverpakking uploaden.

2. Ik verkoop voedingssupplementen met voedingsinformatie als 'per twee capsules'. Ik kan dit niet invoeren bij het kenmerk 'serving_size'. Wat kan ik doen?

Het kenmerk 'serving_size' ondersteunt momenteel alleen gewichtswaarden, maar geen waarden als 'capsules' of 'eetlepels' etc. We raden je aan dergelijke informatie toe te voegen in het veld product_description of extra afbeeldingen te uploaden van de informatie die op de verpakking van het product staat.

3. Waarom eindigen veel kenmerken nu met '_string', zoals 'protein_per_serving_string'?

In oudere versies van de sjablonen voorraadbestand (platte bestanden) hadden de kenmerken van voedingsinformatie een numerieke indeling. Na de laatste update (versie 14.1202) zijn bestaande kenmerken gewijzigd en zijn nieuwe kenmerken met een tekenreeksindeling toegevoegd. Zo is 'protein_per_serving' veranderd in 'protein_per_serving_string'. De nieuwe tekenreekskenmerken ondersteunen symbolen als '>' en '<' die je mogelijk nodig hebt om voedingsinformatie te definiëren.

4. De kenmerken unit_of_measure staan niet in het nieuwe platte bestand. Waarom zijn deze verdwenen?

Volgens de nieuwe wetgeving moet voedingsinformatie in vooraf gedefinieerde maateenheden worden weergegeven (indien van toepassing). Eiwit moet bijvoorbeeld in gram worden weergegeven. Voer alleen de hoeveelheid in en, indien van toepassing, een teken als '<'. 'Gram' wordt automatisch toegevoegd op de productpagina.

5. Hoe moet ik allergenen in de ingrediëntenlijst markeren?

Als je allergenen in de ingrediëntenlijst wilt markeren, kun je het best hoofdletters gebruiken, bijvoorbeeld 'MELK'. Gebruik geen HTML of andere opmaak omdat deze niet kunnen worden verwerkt.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates