Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

-verordening inzake de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten

Onthoud dat jij als enige verantwoordelijk bent ervoor te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen.

De volgende kenmerken zijn toegevoegd aan de laatste versie van de sjabloon voorraadbestand:

Inleiding

EU-vereisten

Alle voedingsitems die op Amazon-websites in Europa worden verkocht, moeten voldoen aan de Europese Verordening inzake voedselinformatie voor consumenten. (Raadpleeg EU FIC, 1169/2011/EG.) Deze verordening bevat de verplichte etiketteringsvereisten voor levensmiddelen.

Voor verkopen op afstand (bijvoorbeeld online verkopen van goederen) moet verplichte informatie worden verstrekt, zowel bij het verkooppunt (productpagina op Amazon) als op het moment van bezorging (wanneer goederen door de klant worden ontvangen). Met betrekking tot de informatie die in het verkooppunt wordt verstrekt, kan dit zijn aan de hand van duidelijke afbeeldingen van het product zelf en/of door tekst op de productpagina (afbeeldingen en informatie op de productpagina mogen niet met elkaar in strijd zijn). Als je een actief aanbod hebt voor een voedingsproduct, is het jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze informatie te allen tijde aanwezig, correct en actueel is.

Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste vereisten voor de etikettering van voorverpakte levensmiddelen. Zorg ervoor dat je de wetgeving hebt gelezen en aan alle relevante vereisten voldoet. Deze gids vormt in geen geval juridisch advies.

VK-vereisten

Vanaf 1 januari 2021 is een gewijzigde versie van de EU FIC van toepassing op de verkoop van voedingsproducten in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de Voedselverordening (Wijziging) (EU Exit) 2019/529. Er zijn verschillende regels van toepassing op goederen die je verkoopt in:

  1. Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales)
  2. Noord-Ierland

Voor verkopen op afstand (bijvoorbeeld online verkopen van goederen) moet verplichte informatie worden verstrekt, zowel bij het verkooppunt (productpagina) als op het moment van bezorging (wanneer goederen door de klant worden ontvangen). Met betrekking tot de informatie die in het verkooppunt wordt verstrekt, kan dit zijn aan de hand van duidelijke afbeeldingen van het product zelf en/of door tekst op de productpagina (afbeeldingen en informatie op de productpagina mogen niet met elkaar in strijd zijn).

Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste vereisten van het VK voor de etikettering van voorverpakte levensmiddelen.

Zorg ervoor dat je zowel de EU-wetgeving als de wetgeving van het VK hebt gelezen en hebt voldaan aan alle relevante vereisten. Deze informatie is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Het is in geen geval bedoeld als juridisch advies. We raden je aan de EU-wetgeving en de wetgeving van het VK te bekijken en je juridisch adviseur te raadplegen als je vragen hebt over de wet- en regelgeving met betrekking tot je product. Deze informatie weerspiegelt uitsluitend de positie op de datum van schrijven en de vereisten in de EU en in het VK kunnen veranderen. Raadpleeg de huidige richtlijnen voor de Brexit over je producten (indien beschikbaar) voor meer informatie over de wijzigingen die van invloed op je kunnen zijn vanaf 1 januari 2021.

EU-vereisten: reikwijdte

Onder voedingsmiddelen (of levensmiddelen) wordt verstaan elke stof of product, hetzij verwerkt, gedeeltelijk verwerkt of niet verwerkt, bestemd om door de mens te worden of redelijkerwijs kan worden verwacht dat deze door de mens wordt ingenomen.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van voedingsmiddelen:

  • Babymelkformules en spenen
  • Bak- en kookbenodigdheden
  • Dranken (inclusief bieren, wijnen en gedistilleerde dranken)
  • Kant-en-klare maaltijden
  • Maaltijdvervangers
  • Ingeblikte goederen
  • Graanproducten
  • Smaakmakers en spreads
  • Voedingssupplementen (inclusief 'gezondheids-', 'nutritionele-', 'dieet-' en 'schoonheidssupplementen)
  • Cadeaumandjes en manden
  • Pasta en granen
  • Snacks en desserts
  • Vloeistoffen (bijv. drinkbare supplementen, soepen enz.)

Houd er rekening mee dat er aanvullende eisen zijn met betrekking tot bepaalde andere voedingsmiddelen, waaronder:

Voorverpakte producten

Deze richtlijnen zijn van toepassing op voorverpakte voedingsmiddelen. Voorverpakte producten zijn voedingsmiddelen die vóór verkoop in de verpakking zijn gestopt en niet kunnen worden bewerkt zonder de verpakking te openen of te veranderen. Bijvoorbeeld diepvriesproducten, ingeblikt fruit en vitrineproducten zoals granen en biscuits.

Verplichte vereisten voor zowel de website als voorverpakte items

Afhankelijk van de aard van het product moet bepaalde informatie op het productetiket worden vermeld. Zie hieronder voor meer gedetailleerde informatie over de toepasselijke vereisten.

De volgende productinformatie moet worden weergegeven op de productpagina's en/of op het fysieke etiket van voorverpakte producten in de taal die van toepassing is op het land waar het product wordt verkocht (Duitsland: Duits; Frankrijk: Frans enz.). De informatie moet opvallen, leesbaar zijn en voldoen aan de vereisten voor lettergrootte.

Producttype Locatie van de informatie Verplicht Vereiste informatie*uitzonderingen hieronder
Voorverpakt item Fysiek etiket
  • De wettelijke naam van de voeding
  • De netto hoeveelheid (gewicht)
  • Duurbaarheidsaanduiding (bijvoorbeeld 'houdbaar tot' voor de meeste goederen, 'te gebruiken voor' voor bederfelijke goederen) ((i) de datum van minimale houdbaarheid ('houdbaar tot'), of (ii) wanneer de levensmiddelen zeer bederfelijk zijn en na een korte periode waarschijnlijk een onmiddellijk gevaar voor de gezondheid van de mens vormen: de datum 'te gebruiken voor')
  • Bedrijfsgegevens: de naam en het adres van de Food Business Operator in de EU
  • Ingrediëntenlijst
  • Allergeneninformatie
  • Etikettering van het land van herkomst
  • Alcoholpercentage voor dranken > 1,2% ABV (alcohol in gewicht)
  • Aangifte van kwantiteit ingrediënten (QUID)
  • Speciale opslagomstandigheden
  • Instructies voor gebruik
  • De voedingsinformatie
Voorverpakt item Productgegevenspagina
  • Zoals hierboven vermeld, is Duurzaamheid en het verstrekken van een partijnummer echter niet vereist
Zoals hierboven vermeld

Zie hieronder enkele uitzonderingen, die van toepassing zijn op het productetiket, de productpagina of beide:

*Voor de onderstaande producten bestaan er uitzonderingen op de duurzaamheidsindicatie voor de voorverpakte producten, waarbij in plaats daarvan een LOT-nummer kan worden opgenomen:

  • Verse groenten en fruit die niet zijn gepeld, gesneden of op soortgelijke wijze zijn behandeld (met uitzondering van kiemzaden en soortgelijke producten, zoals peulvruchten)
  • Wijnen, likeurwijnen, mousserende wijn en soortgelijke producten van andere vruchten dan druivenmost
  • Dranken die 10% of meer alcohol bevatten
  • Bakkerswaren of verse banketproducten die normaal gesproken binnen 24 uur na het verlaten van hun fabrikant worden geconsumeerd
  • Azijn
  • Vaste suiker
  • Zoetwaren die bijna uitsluitend bestaan uit gearomatiseerde en/of gekleurde suiker
  • Kauwgom en soortgelijke kauwproducten

*Uitzonderingen op verplichte etikettering van de lijst met ingrediënten (art. 19 van de FIC-verordening) bestaan (bijvoorbeeld) voor de volgende voedingsmiddelen:

  • Verse groenten en fruit, die niet worden gepeld of gesneden
  • Koolzuurhoudend water
  • Fermentatieazijnen afkomstig van afzonderlijke basisproducten en zonder andere ingrediënten
  • Kaas, boter, gefermenteerde melk en room wanneer er geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan melkzuurproducten, voedingsenzymen, micro-organismen en zout
  • Producten met één ingrediënt wanneer de naam van het levensmiddel identiek is aan de ingrediëntennaam (bijv. tarwebloem, rijst)

*Er zijn uitzonderingen op de verplichte etikettering van de voedingsopgave (Bijlage V van de FIC-verordening) voor de volgende levensmiddelen:

  • Niet-verwerkte voedingsproducten gemaakt van één ingrediënt of één ingrediëntencategorie
  • Verwerkte voedingsproducten gemaakt van één ingrediënt of één ingrediëntencategorie, waarvan de verwerking alleen maar rijp was
  • Water, met inbegrip van water waarbij kooldioxide en/of aroma's zijn toegevoegd
  • Kruiden en kruidenmengsels
  • Zout- en zoutvervangers
  • Koffie, koffiebonen, instant- en oplosbare koffie (ook cafeïnevrij)
  • Kruiden- en vruchteninfusies, thee, cafeïnevrije thee, instant- of oplosbare thee of thee-extract, cafeïnevrije instant- of oplosbare thee of thee-extract waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan smaakstoffen die geen invloed hebben op de voedingswaarden
  • Gefermenteerde azijnen en vervangingsmiddelen voor azijn, met inbegrip van die waarbij de enige toegevoegde ingrediënten smaakstoffen zijn
  • Smaakstoffen
  • Voedingsadditieven
  • Verwerkingshulpmiddelen
  • Voedingsenzymen
  • Gelatine
  • Jamverdikkingsmengsels
  • Gist
  • Kauwgoms

Notitie: Deze algemene regels vormen een aanvulling op de bestaande specifieke regels voor bepaalde voedingsmiddelen zoals jam, vis, honing, koffie, chocolade, vruchtensappen, mineraalwater, rundsvlees en kalfsvlees.
Etikettering allergenen

Ingrediënten die als allergeen worden geïdentificeerd, moeten in de lijst met ingrediënten worden gemarkeerd.

De onderstaande ingrediënten zijn allergenen. Als een levensmiddel een van deze allergenen bevat, moeten deze worden gemarkeerd door middel van een onderscheidend lettertype (bijvoorbeeld alles in hoofdletters enz.).

Zie hieronder een lijst van alle stoffen of producten die allergieën of intolerantie veroorzaken zoals vermeld in Bijlage II van 1169/2011/EG: Aanvullende informatie voor de voedingsverklaring

  • Granen die gluten bevatten, namelijk: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut of de hybride soorten daarvan (met uitzondering van glucosesiropen op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose; maltodextrinen op basis van tarwe; glucosesiropen op basis van gerst; granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcoholen)
  • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  • Eieren en producten op basis van eieren
  • Vis en producten op basis van vis (met uitzondering van: visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenaïnepreparaten; visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn)
  • Pinda's en producten op basis van pinda's
  • Sojabonen en producten op basis van sojabonen (met uitzondering van: volledig geraffineerde sojaolie en -vet; natuurlijk gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat uit sojabonenbronnen; plantaardige oliën van fytosterolen en fytosterolesters van sojabonenbronnen; plantaardige oliesterolen uit sojabonenbronnen)
  • Melk en producten op basis van melk (met inbegrip van lactose en met uitzondering van: wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcohol; lactitol)
  • Noten, namelijk: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistaches, macadamia's of Queensland-noten en producten op basis daarvan (met uitzondering van noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcohol)
  • Selderij en producten op basis van selderij
  • Mosterd en producten op basis van mosterd
  • Sesamzaad en producten basis van sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/liter voor totaal SO2 in producten die klaar zijn voor consumptie
  • Lupine en producten op basis van lupine
  • Weekdieren en producten op basis van weekdieren

Land van herkomst

Dit is een verplichte etiketteringsvereiste voor sommige producten, zoals: wijn, honing, fruit, groenten, vis en olijfolie. Zie de verdere uitleg hieronder:

  • Niet-verwerkt vlees van koeien, varkens, schapen, geiten en gevogelte moet de vermelding 'opgevoed in' en 'geslacht in' bevatten.
  • Het land van herkomst moet worden aangegeven wanneer het misleidend zou zijn als dit niet gebeurt, bijvoorbeeld 'de echte smaak van Italië', gemaakt in Frankrijk.
  • Wanneer het land van herkomst of de plaats van herkomst van een levensmiddel wordt opgegeven en het niet hetzelfde is als dat van de primaire ingrediënt, moet het land van herkomst of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt worden vermeld, bijvoorbeeld dat in geproduceerd in Frankrijk van Deense ham.
  • Volgens EU-verordening 2011/1169 van de moet je het exacte land van herkomst voor het product opgeven, en dat kan slechts één land zijn. Aangezien bepaalde producten echter seizoensgebonden kunnen zijn, kan de oorsprong ervan veranderen, of kunnen producten afkomstig zijn van verschillende plaatsen in de loop van het jaar. Het belangrijkste doel is om de klant duidelijke informatie te verstrekken over waar het product op het verkooppunt vandaan komt, die niet misleidend mag zijn. Als er meerdere landen van herkomst op één product van toepassing zijn, kun je het beste alle mogelijke landen van herkomst op de productpagina vermeld houden. Voeg echter een verklaring toe om uit te leggen dat de oorsprong kan variëren als gevolg van seizoensgebonden wijzigingen, of wat de reden dan ook is dat de oorsprong niet onherroepelijk kan zijn. Het is belangrijk dat het land van herkomst voor dat specifieke product correct op het product wordt geëtiketteerd wanneer het product aan de klant wordt geleverd.
  • Houd er rekening mee dat het huidige wereldwijde bedrijfsbeleid van Amazon de verkoop van producten uit bepaalde landen beperkt. Meer informatie vind je hier onder het opsommingsteken 'Producten uit landen en regio's waarvoor beperkingen gelden.

Claims

Claims op voedingsproducten mogen niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend zijn en moeten aan de relevante vereisten voldoen.

In het algemeen mogen claims voor levensmiddelen niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend zijn over de:

  • Kwaliteit of grootte
  • Prijs
  • Ingrediënten
  • Datum, plaats en methode van vervaardiging
  • Efficiëntie (wat je zegt dat het voedsel kan doen)
  • Personen of organisaties die het onderschrijven

Claims waarin wordt beweerd dat voedsel of het ingrediënt ervan kan helpen bij de behandeling van een ziekte of bijwerking, zijn verboden, omdat deze worden beschouwd als medicinale claims en daarom niet langer als een voedingsproduct worden beschouwd. Zie het gedeelte Gezondheidsclaims hieronder voor meer informatie.

Daarnaast mag je alleen voedings- en gezondheidsclaims gebruiken die zijn goedgekeurd op grond van EU-Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Voedingsclaims

Een voedingsclaim is elke claim die beweert, suggereert of impliceert dat een levensmiddel bijzondere gunstige voedingseigenschappen heeft door de afwezigheid of aanwezigheid in meer of mindere mate van energieniveaus of van een bepaalde nutriënt of andere stof. Voedingsclaims geven informatie over de voedingssamenstelling van het levensmiddel. Bijvoorbeeld: 'bron van calcium', 'vetarm' en 'vezelrijk' en 'verminderd zout'.

Alleen voedingsclaims die zijn opgenomen in de Bijlage bij EU-Verordening (EG) nr. 1924/2006 van de mogen worden ingediend met betrekking tot levensmiddelen en alleen als het product voldoet aan de specifieke gebruiksvoorwaarden voor die claim. 'Vetarm' mag bijvoorbeeld alleen worden vermeld op producten die niet meer dan 3 gram vet per 100 gram bevatten voor vaste stoffen.

Gezondheidsclaims

Een gezondheidsclaim is elke claim die beweert, suggereert of impliceert dat er een verband bestaat tussen een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een van de ingrediënten ervan, en gezondheid. Alleen gezondheidsclaims die door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Commissie zijn goedgekeurd, zijn toegestaan. Het EU-register bevat een lijst van specifieke gezondheidsclaims en het resultaat van de beoordeling, ongeacht of deze al dan niet zijn toegestaan, alsmede de gebruiks- en verkoopvoorwaarden. Een voorbeeld van een specifieke gezondheidsclaim is 'calcium helpt de normale botten te behouden'. Meer algemene, niet-specifieke claims, zoals 'goed voor je' of 'gezond', kunnen worden toegestaan als ze vergezeld gaan van een relevante specifieke geautoriseerde gezondheidsclaim in het EU-register, op voorwaarde dat ze voldoen aan de specifieke gebruiks- en verkoopvoorwaarden.

Gezondheidsclaims mogen niet:

  • Onwaar, dubbelzinnig of misleidend zijn;
  • Impliceren dat de gezondheid kan worden beïnvloed door het voedsel niet te consumeren;
  • Verwijzen naar het percentage of de hoeveelheid gewichtsverlies;
  • Verwijzen naar aanbevelingen van individuele artsen of zorgverleners;
  • Aanmoedigen of vergoelijken van overmatige consumptie van een levensmiddel;
  • Impliceren dat een evenwichtige voeding niet de nodige voedingsstoffen kan leveren;
  • Twijfel veroorzaken over de veiligheid en/of de toereikendheid van de voedingswaarde van andere voedingsmiddelen;
  • Niet verwijzen naar veranderingen in lichamelijke functies die bij de consument angst kunnen opwekken of hiervan gebruik kunnen maken.

Voedings- en gezondheidsclaims zijn alleen toegestaan als van de gemiddelde consument kan worden verwacht dat deze de gunstige effecten van de claim begrijpt. Als er algemene welzijnsclaims worden gebruikt (zoals 'superfoods', 'goed voor je'), dan moeten deze vergezeld gaan van een specifieke gezondheidsclaim, dat wil zeggen dat ze moeten verklaren waarom het wordt beschouwd als een 'superfood'. Zo kan makreel, als onderdeel van een gezonde evenwichtige voeding, worden beschouwd als een superfood omdat het een bron van omega-3-vetzuren is. In de claim kan daarom worden vermeld: 'Omega 3-vetzuren EPA en DHA dragen bij aan een normale hartfunctie' moet echter vergezeld gaan van een verklaring waar de Omega 3 vandaan komt 'bevat x mg eicosapentaeenzuur en x mg docosahexaeenzuurzuur' per 100 g '. Om deze gezondheidsclaim te gebruiken, moet je de klant ook vertellen dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Verdere gedetailleerde uitleg over de etikettering van de productpagina en het productetiket:

Hoe moet ik de foto's van mijn producten etiketteren

De hoofdafbeeldingen die moeten worden verstrekt en de naam die als zodanig moet worden gemarkeerd, worden hieronder vetgedrukt gemarkeerd:

  1. HOOFD: Afbeelding van de voorkant van de verpakking
  2. PT01: Afbeelding van de achterkant van de verpakking
  3. PT02: Afbeelding van linkerdeelvenster
  4. PT03: Afbeelding in het rechterdeelvenster
  5. PT04: Afbeelding aan de bovenkant van de verpakking
  6. PT05: Afbeelding aan de onderkant van de verpakking
  7. FEIT: Afbeelding van de voedingsinformatie
  8. INGR: Afbeelding ingrediënten
  9. PT12: Afbeeldingsschaal
  10. DTLS: Indien van toepassing op multi-verpakkingen (zie verkoopbare versus niet-verkoopbare enkelen)

Hoe moet ik het platte bestand invullen?

De sjablonen voorraadbestand (platte bestanden) voor voedingsmiddelen en dranken, en gezondheid en persoonlijke verzorging specifieke kenmerken die gebruikt moeten worden om aanvullende voedselinformatie te verstrekken. Gebruik de meest recente versie van de sjabloon voorraadbestand voor 'Eten en dranken' of 'Gezondheid en persoonlijke verzorging' om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie het meest actueel is. Gebruik bijvoorbeeld voor voedingssupplementen het platte bestand voor Gezondheid en persoonlijke verzorging en kies het feed_product_type 'voedingssupplementen'. Je kunt hierde nieuwste versie van het volledige bestand downloaden.

Onthoud dat jij als enige verantwoordelijk bent ervoor te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen. Houd er ook rekening mee dat naast Verordening (EU) nr. 1169/2011 de etiketteringsvereisten van andere regelgeving van toepassing kunnen zijn op je product.

Informatie over voedingsproducten moet altijd worden verstrekt in de taal van het land van de marketplace waar het product wordt aangeboden. Over het algemeen moet de informatie op de productpagina overeenkomen met de informatie op de verpakking van het product om aan de eisen te voldoen.

Tabel 1. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kenmerken die je moet invullen bij het vermelden van een product:
Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeeld*
Beschrijving van het levensmiddel item_type_name

Bepaalde voedingsmiddelen hebben wettelijke namen die moeten worden gebruikt als het product aan bepaalde normen voldoet (bijv. jam). In andere gevallen kan een gebruikelijke naam (bijv. Bakewell-taart) worden gebruikt. De wettelijke naam moet informatie bevatten of vergezeld gaan van informatie over de fysieke conditie van het product. Bijvoorbeeld: gepoederd, opnieuw ingevroren, gevriesdroogd, diepgevroren, geconcentreerd of gerookt. Het moet ook aangeven of het onderworpen is aan fysische processen zoals bestraling, pasteurisatie enz.

Als dit niet gebeurt, moet een beschrijvende naam (bijv. pasta in tomatensaus) worden gebruikt.

Hieronder vind je voorbeelden voor de drie soorten namen van itemtypen die kunnen worden gebruikt:

  • wettelijke naam (vereisten uit de regelgeving): 'Melkchocolade' (bijvoorbeeld Cadbury Dairy Milk)
  • gebruikelijke naam (geaccepteerd door consumenten waar geen verdere uitleg nodig is): 'Yorkshire Pudding'; 'Flapjack'
  • beschrijvende naam (als er geen wettelijke of gebruikelijke naam beschikbaar is): 'Chocolade Sponge Cake met cacao-vulling' (46%) (voor een Nestle Nesquick Melkchocolade smaak); 'Een steengebakken pizzabodem gegarneerd met tomatensaus, mozzarella en rode en witte cheddarkaas' (voor Goodfella's afhaalmaaltijden The Big Cheese)

De lijst van ingrediënten ingrediënten

De lijst met ingrediënten in aflopende volgorde van hun hoeveelheid. Allergenen (zie de volledige lijst in Bijlage II van de Verordening hier ) moeten in HOOFDLETTERS worden geschreven, bijv. 'Suiker, palmolie, HAZELNOTEN (13%), vetverlaagde cacao (7,4%), Magere melkpoeder (6,6%), weipoeder (MELK), emulgator: lecithine (SOYA), vanilline”

Taal op het etiket language_value Specificeer de ondersteunde talen op het etiket, of de talen van de meegeleverde handleiding of documentatie Frans'

De voedingsinformatie

De volgende waarden moeten altijd deel uitmaken van een verplichte voedingsopgave; deze is niet van toepassing op voedingssupplementen en natuurlijk mineraalwater

serving_size

De portie waarop de opgegeven voedingsinformatie is gebaseerd. De portiegrootte is ingesteld op 100 ml vloeistof (bijv. cola of pastasaus) en 100 g voor alle vaste producten (bijv. chocolade, pasta en brood).

Voor 100 ml of 100 g:

  1. voeg '100' toe in serving_size
  2. voeg 'ML' of 'Gr' toe in serving_size_unit_of_measure om eenheid te kiezen

energy_content_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid energie in KJ per opgegeven portie toe. Energie in kcal wordt automatisch berekend en weergegeven op de gegevenspagina

Voor 2500 kJ:

  1. voeg '2500' toe in energy_content_per_serving_string
  2. voeg 'KJ' toe in energy_content_unit_of_measure om eenheid te kiezen

total_fat_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid totale vet in gram per opgegeven portie toe.

Voor 12 g:

  • voeg '12' toe in total_fat_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

saturated_fat_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid verzadigde vetzuren in gram per opgegeven portie toe.

Voor 11 g:

  • voeg '11' toe in saturated_fat_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

total_carbohydrate_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid koolhydraten in gram per opgegeven portie toe.

Voor 20 g:

  • voeg '20' toe in total_carbohydrate_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

sugars_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid suiker in gram per opgegeven portie toe.

Voor 17 g:

  • voeg '17' toe in sugars_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

protein_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid proteïnen in gram per opgegeven portie toe.

Voor 8 g:

  • voeg '8' toe in protein_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

salt_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid zout in gram per portie toe.

Dit is niet de hoeveelheid natrium

Voor 0,1 g:

  • voeg '0,1' toe in salt_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

Netto hoeveelheid solid_net_weight

Dit kenmerk kan worden gebruikt om het uitgelekt gewicht aan te geven. Als een product aanwezig is in een vloeibaar medium (bijv. perziken in stroop) dat geen deel uitmaakt van het product zelf, is dit kenmerk verplicht om in te vullen.

Voorbeeld: Voor 50 g of 50 kg:

  1. voeg '50' toe in solid_net_weight
  2. voeg 'GR' of 'kg' toe in item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

item_display_weight

De QUID (Kwantitatieve ingrediëntenverklaring)

geeft een consument het percentage bepaalde ingrediënten in een voedingsproduct aan.

Voer hier het weergavegewicht van het item in (indien van toepassing). Je bent mogelijk wettelijk verplicht om dit veld in te vullen.

Je moet een QUID tonen als:

  • het ingrediënt in de naam van het product staat, d.w.z. perzikyoghurt
  • de categorie ingrediënt is in de naam van het levensmiddel, d.w.z. vissticks
  • een samengesteld ingrediënt wordt gebruikt in de naam van een levensmiddel, d.w.z. zeevruchtenlasagne
  • het product wordt geïdentificeerd met een gebruikelijke naam zonder verdere uitleg, d.w.z. chili con carne
  • het ingrediënt is essentieel om het levensmiddel te kenmerken en het te onderscheiden van andere producten waarmee het kan worden verward.

Voorbeeld: Voor 200 ml of 200 l:

  1. '200' toevoegen aan item_display_volume
  2. voeg 'ML' of 'L' toe in item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

item_display_volume

Voer hier het weergavevolume van het item in (indien van toepassing). Het is mogelijk dat je dit veld wegens juridische redenen moet invullen.

Voorbeeld: Voor 200 ml of 200 l:

  1. '200' toevoegen aan item_display_volume
  2. voeg 'ML' of 'L' toe in item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

Speciale instructies voor opslag en gebruik storage_instructions

Dit is een verplichte vereiste als er speciale omstandigheden zijn zonder welke het product niet goed kan worden opgeslagen (bijvoorbeeld instructies voor verkorte houdbaarheid na opening). Opslagafschriften zijn vereist als de houdbaarheidsdatum wordt vermeld als 'te gebruiken voor'.

Voorbeeld: 'Na opening op een koele plaats bewaren', 'Gekoeld bewaren', 'Na opening op een koele droge plaats bewaren'

use_by_recommendation

Als er speciale instructies zijn gekoppeld aan de minimale houdbaarheidsdatum (bijvoorbeeld de opslagomstandigheden die voldoen aan de houdbaarheidsdatum van het etiket), moeten deze hier worden toegevoegd.

Voorbeeld: 'Een week na opening', 'bij +4 tot +7 °C'

serving_recommendation

Voeg hier een speciaal serveeradvies toe.

Bijvoorbeeld 'Serveer op kamertemperatuur'

Ingrediënten en toevoegingen die allergieën of intolerantie kunnen veroorzaken allergen_information

Dit advies is verplicht als een product allergenen bevat, maar een lijst met ingrediënten niet vereist is

Bevat bijvoorbeeld 'sulfieten' (voor wijn), bijvoorbeeld: 'melk'

special_ingredients

Dit is verplicht als een product levensmiddelenadditieven bevat, maar er geen ingrediëntenlijst aanwezig is

Voorbeeld: 'Bevat conserveringsmiddelen”

Voorzorgsmaatregelen safety_warning

Als er waarschuwingen zijn over het product zonder welke de consument mogelijk schade kan ondervinden, wordt deze voorzorgsverklaring een verplicht etiketteringselement.

Voorbeeld: 'Container onder druk. Niet in direct zonlicht plaatsen.' 'Niet geschikt voor baby's jonger dan 12 maanden' 'Hoog gehalte cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen of vrouwen die borstvoeding geven'

Gebruiksaanwijzingen Aanwijzingen

De gebruiksaanwijzingen zijn verplicht als het product niet zonder voorbereiding kan worden geconsumeerd.

'Doe de spaghetti in kokend water en kook gedurende ca. 12 minuten, tijdens regelmatig roeren.'

De naam en het adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf manufacturer_contact_information

Vermeld de naam en het bedrijfsadres van de marktdeelnemer onder wiens naam het levensmiddel in de handel wordt gebracht, of indien deze niet in de EU is gevestigd, de importeur

Voorbeeld: structuur van dit etiketteringselement: naam, straat, postcode, stad, land (bijv. Voorbeeld GmbH, Voorbeeldstraat 1-2.10555 Berlijn, Duitsland)

Land van herkomst of vervaardiging country_of_origin

Dit is het land waar het product vandaan komt, bijvoorbeeld waar een plant is geproduceerd of geoogst, een dier is grootgebracht en geslacht, vis is vangen.

Voorbeeld: Brazilië

country_string

Dit is het land waar het product is verwerkt/geproduceerd/verpakt. Het is niet nodig om aan te geven of het land van herkomst en het land van verwerking identiek zijn.

Voorbeeld: Het land van herkomst voor kip is 'Brazilië', maar het verwerkingsland kan 'Duitsland' zijn (bijvoorbeeld het snijden van het vlees)

primary_ingredient_country_of_origin

Als op de gegevenspagina het land van herkomst wordt aangegeven, maar het land van herkomst van het primaire ingrediënt (= hoofdingrediënt) verschilt, voeg dan hier het land voor het primaire ingrediënt toe.

Voorbeeld: Land van herkomst voor yoghurt is 'Duitsland', maar de melk is afkomstig uit 'Frankrijk'

primary_ingredient_location_produced Als er op de gegevenspagina een indicatie is van het land van verwerking, maar het land van verwerking van het primaire ingrediënt (= hoofdingrediënt) verschilt, voeg dan hier het land voor het primaire ingrediënt toe
Informatie over het alcoholgehalte voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% vol. alcohol_content

Is een verplicht etiketteringselement voor alle dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% vol.

Voorbeeld voor 12% vol.:

  1. voeg '12' toe aan alcohol_content
  2. voeg 'percent_by_volume' toe in alcohol_content_unit_of_measure om eenheid te kiezen

*houd er rekening mee dat voor sommige kenmerken alleen specifieke waarden kunnen worden gebruikt

Onthoud dat jij als enige verantwoordelijk bent ervoor te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen.

Aanvullende informatie voor de voedingsverklaring

Naast de vermelde verplichte voedingsopgave kunnen andere nutriënten worden opgenomen, zoals vitaminen en mineralen. De nutriënt moet altijd vergezeld gaan van het percentage van de referentiewaarde van de nutriënten (%NRV).

Een aanzienlijk bedrag wordt gedefinieerd als:

  • 7,5% van de nutriëntenreferentie is aanwezig in 100 ml product voor dranken
  • 15% van de nutriëntenreferentie is aanwezig in 100 g of 100 ml product voor alle andere producten
  • 15% van de nutriëntenreferentiewaarden per portie als het pakket slechts één portie bevat

Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kenmerken die kunnen worden toegevoegd aan de voedingswaarden:

Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeelden
Enkelvoudig onverzadigd vet monounsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Meervoudig onverzadigd vet polyunsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Polyolen sugar_alcohols_per_serving_string De hoeveelheid polyolen in gram per portie.
Zetmeel starch_per_serving_string De hoeveelheid zetmeel in gram per portie.
Voedingsvezels dietary_fibre_per_serving_string De hoeveelheid voedingsvezels in gram per portie.
Vitamine A vitamin_a_per_serving_string De hoeveelheid vitamine A in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine A' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine D vitamin_d_per_serving_string De hoeveelheid vitamine D in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine D' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine E vitamin_e_per_serving_string De hoeveelheid vitamine E in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine E' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine K vitamin_k_per_serving_string De hoeveelheid vitamine K in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine K' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine C vitamin_c_per_serving_string De hoeveelheid vitamine C in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine C' in milligram wordt ingevoerd.
Thiamine thiamin_per_serving_string De hoeveelheid thiamine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Thiamine' in milligram wordt ingevoerd.
Riboflavine vitamin_b2_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B2 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B2' in milligram wordt ingevoerd.
Niacine niacin_per_serving_string De hoeveelheid niacine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Niacine' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine B6 vitamin_b6_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B6 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B6' in microgram wordt ingevoerd.
Foliumzuur folic_acid_per_serving_string De hoeveelheid foliumzuur in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Foliumzuur' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine B12 vitamin_b12_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B12 in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B12' in microgram wordt ingevoerd.
Biotine biotin_per_serving_string De hoeveelheid biotine in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Biotine' in microgram wordt ingevoerd.
Pantotheenzuur pantothenic_acid_per_serving_string De hoeveelheid pantotheenzuur in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Pantotheenzuur' in milligram wordt ingevoerd.
Kalium potassium_per_serving_string De hoeveelheid kalium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Kalium' in milligram wordt ingevoerd.
Chloride chloride_per_serving_string De hoeveelheid chloride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chloride' in milligram wordt ingevoerd.
Calcium calcium_per_serving_string De hoeveelheid calcium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Calcium' in milligram wordt ingevoerd.
Fosfor phosphorus_per_serving_string De hoeveelheid fosfor in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fosfor' in milligram wordt ingevoerd.
Magnesium magnesium_per_serving_string De hoeveelheid magnesium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Magnesium' in milligram wordt ingevoerd.
IJzer iron_per_serving_string De hoeveelheid ijzer in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'IJzer' in milligram wordt ingevoerd.
Zink zinc_per_serving_string De hoeveelheid zink in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Zink' in milligram wordt ingevoerd.
Koper copper_per_serving_string De hoeveelheid koper in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Koper' in milligram wordt ingevoerd.
Mangaan manganese_per_serving_string De hoeveelheid mangaan in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Mangaan' in milligram wordt ingevoerd.
Fluoride fluoride_per_serving_string De hoeveelheid fluoride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fluoride' in milligram wordt ingevoerd.
Selenium selenium_per_serving_string De hoeveelheid selenium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Selenium' in microgram wordt ingevoerd.
Chroom chromium_per_serving_string De hoeveelheid chroom in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chroom' in microgram wordt ingevoerd.
Molybdeen molybdenum_per_serving_string De hoeveelheid molybdeen in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Molybdeen' in microgram wordt ingevoerd.
Jodium iodine_per_serving_string De hoeveelheid jodium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Jodium' in microgram wordt ingevoerd.

Aanvullende informatie

Raadpleeg voor meer informatie:

Voorbeeld van externe dienstverleners:

Naam van het bedrijf Gedekte marketplaces Website Contactgegevens
Ashbury-etikettering VK, DE, FR, IT, ES http://www.ashburylabelling.co.uk/ amazon.sellers@ashburylabelling.co.uk
Biljacon/Tentamus VK, DE, FR, IT, ES https://www.tentamus.com/ labelling@tentamus.com
Campden BRI VK, DE, FR, IT, ES https://www.campdenbri.co.uk/

Eurofins VK, DE, FR, IT, ES

labelling@eurofins.com
Intertek VK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

Leatherhead VK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

Merieux Nutriscience IT, ES, FR

labelling@eurofins.com
SGS VK, DE, FR, IT, ES https://www.sgs.com/

VK-vereisten: reikwijdte

De regelgeving van het VK is van toepassing op alle producten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht, maar de bepalingen zijn anders van toepassing op Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales, 'GB') en Noord-Ierland. Hieronder lees je meer over de positie in Noord-Ierland. Onder voedingsmiddelen (of levensmiddelen) wordt verstaan elke stof of product, hetzij verwerkt, gedeeltelijk verwerkt of niet verwerkt, bestemd om door de mens te worden of redelijkerwijs kan worden verwacht dat deze door de mens wordt ingenomen. Zie hieronder enkele voorbeelden van voedingsmiddelen:

  • Babymelkformules en spenen
  • Bak- en kookbenodigdheden
  • Dranken (inclusief bieren, wijnen en gedistilleerde dranken)
  • Kant-en-klare maaltijden
  • Maaltijdvervangers
  • Ingeblikte goederen
  • Graanproducten
  • Smaakmakers en spreads
  • Voedingssupplementen (inclusief 'gezondheids-', 'nutritionele-', 'dieet-' en 'schoonheidssupplementen)
  • Cadeaumandjes en manden
  • Pasta en granen
  • Snacks en desserts
  • Vloeistoffen (bijv. drinkbare supplementen, soepen enz.)

Houd er rekening mee dat er aanvullende eisen zijn met betrekking tot bepaalde andere voedingsmiddelen, waaronder:

  • Voedingssupplementen (Richtlijn 2002/46/EG) (Food Supplement (Engeland) Regulations 2003 (zoals gewijzigd) en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Maaltijdvervangers
  • Babyvoeding
  • Jam (Jam and soortgelijke producten (Engeland) Regulations 2003 en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Vis (Verordening (EU) nr. 1379/2013 zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK via het gemeenschappelijk visserijbeleid (Wijziging enz.) (Verordening 2019/739) (EU-Exit)
  • Honing (England) Regulations 2015 en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Koffie (Koffie-extract en cichorei-extract (Engeland) Regulations uit 2001 en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Regelgeving inzake chocolade (Cocoa and Chocolate Products (Engeland) 2003 en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Vruchtensappen (Vruchtensappen en vruchtnectars (Engeland) Regulations 2013 en gelijkwaardige regelgeving in Wales, Schotland en Noord-Ierland)
  • Chocolade (Richtlijn 2000/36/EG)
  • Vruchtensappen (Richtlijn 2001/112/EG)
  • Mineraalwater
  • Rund- en kalfsvlees (Verordening (EU) 1825/2000 zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK)
  • Levensmiddelen die GGO's bevatten of zijn geproduceerd (Verordening (EU) 1830/2003 zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK via de Genetisch gemanipuleerde organismen (Wijziging) (EU Exit) Regulations 2019/90)
  • Bier, wijn en gedistilleerde producten

Voorverpakte producten

Deze richtlijnen zijn van toepassing op voorverpakte voedingsmiddelen. Voorverpakte producten zijn voedingsmiddelen die vóór verkoop in de verpakking zijn gestopt en niet kunnen worden bewerkt zonder de verpakking te openen of te veranderen. Bijvoorbeeld diepvriesproducten, ingeblikt fruit en vitrineproducten zoals granen en biscuits.

Afhankelijk van de aard van het product moet bepaalde informatie op het productetiket worden vermeld. Zie hieronder voor meer gedetailleerde informatie over de toepasselijke vereisten.

De volgende productinformatie moet worden weergegeven op de productpagina's en/of op het fysieke etiket van voorverpakte producten in de Engelse taal. De informatie moet opvallen, leesbaar zijn en voldoen aan de vereisten voor lettergrootte.

Verplichte vereisten voor zowel de website als voorverpakte items
Producttype Locatie van de informatie Verplicht Vereiste informatie*uitzonderingen hieronder
Voorverpakt item Fysiek etiket
  • De wettelijke naam van de voeding
  • De netto hoeveelheid (gewicht)
  • Duurbaarheidsaanduiding: (i) de houdbaarheidsdatum ('houdbaar tot'), of (ii) wanneer de levensmiddelen zeer bederfelijk zijn en na een korte periode waarschijnlijk een onmiddellijk gevaar voor de gezondheid van de mens vormen ('te gebruiken voor' datum)
  • Bedrijfsgegevens: de naam en het adres van de Food Business Operator in de EU
  • Ingrediëntenlijst
  • Allergeneninformatie
  • Etikettering van het land van herkomst
  • Alcoholpercentage voor dranken > 1,2% ABV (alcohol in gewicht)
  • Aangifte van kwantiteit ingrediënten (QUID)
  • Speciale opslagomstandigheden
  • Instructies voor gebruik
  • De voedingsinformatie
Voorverpakt item Productgegevenspagina
  • Zoals hierboven vermeld, is Duurzaamheid en het verstrekken van een partijnummer echter niet vereist
Zoals hierboven vermeld

Zie hieronder enkele uitzonderingen, die van toepassing zijn op het productetiket, de productpagina of beide:

*Voor de onderstaande producten bestaan er uitzonderingen op de duurzaamheidsindicatie voor de voorverpakte producten, waarbij in plaats daarvan een LOT-nummer kan worden opgenomen:

  • Verse groenten en fruit die niet zijn gepeld, gesneden of op soortgelijke wijze zijn behandeld (met uitzondering van kiemzaden en soortgelijke producten, zoals peulvruchten)
  • Wijnen, likeurwijnen, mousserende wijn en soortgelijke producten van andere vruchten dan druivenmost
  • Dranken die 10% of meer alcohol bevatten
  • Bakkers- of banketbakkerswaren die normaal binnen 24 uur na de productie worden geconsumeerd
  • Azijn
  • Kookzout
  • Vaste suiker
  • Zoetwaren die bijna uitsluitend bestaan uit gearomatiseerde en/of gekleurde suiker
  • Kauwgom en soortgelijke kauwproducten

*Uitzonderingen op verplichte etikettering van de lijst met ingrediënten (art. 19 van de FIC-verordening) bestaan, bijvoorbeeld voor de volgende voedingsmiddelen:

  • Verse groenten en fruit, die niet worden gepeld of gesneden
  • Koolzuurhoudend water
  • Fermentatieazijnen afkomstig van afzonderlijke basisproducten en zonder andere ingrediënten
  • Kaas, boter, gefermenteerde melk en room wanneer er geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan melkzuurproducten, voedingsenzymen, micro-organismen en zout
  • Producten met één ingrediënt wanneer de naam van het levensmiddel identiek is aan de ingrediëntennaam (bijv. tarwebloem, rijst)

*Er zijn uitzonderingen op de verplichte etikettering van de voedingsopgave (Bijlage V van de FIC-verordening) voor de volgende levensmiddelen:

  • Niet-verwerkte voedingsproducten gemaakt van één ingrediënt of één ingrediëntencategorie
  • Verwerkte voedingsproducten gemaakt van één ingrediënt of één ingrediëntencategorie, waarvan de verwerking alleen maar rijp was
  • Water, met inbegrip van water waarbij kooldioxide en/of aroma's zijn toegevoegd
  • Kruiden en kruidenmengsels
  • Zout- en zoutvervangers
  • Koffie, koffiebonen, instant- en oplosbare koffie (ook cafeïnevrij)
  • Kruiden- en vruchteninfusies, thee, cafeïnevrije thee, instant- of oplosbare thee of thee-extract, cafeïnevrije instant- of oplosbare thee of thee-extract waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan smaakstoffen die geen invloed hebben op de voedingswaarden
  • Gefermenteerde azijnen en vervangingsmiddelen voor azijn, met inbegrip van die waarbij de enige toegevoegde ingrediënten smaakstoffen zijn
  • Smaakstoffen
  • Voedingsadditieven
  • Verwerkingshulpmiddelen
  • Voedingsenzymen
  • Gelatine
  • Jamverdikkingsmengsels
  • Gist
  • Kauwgoms

Notitie: Deze algemene regels vormen een aanvulling op de bestaande specifieke regels voor bepaalde voedingsmiddelen zoals jam, vis, honing, koffie, chocolade, vruchtensappen, mineraalwater, rundsvlees en kalfsvlees.
Etikettering allergenen

Ingrediënten die als allergeen worden geïdentificeerd, moeten in de lijst met ingrediënten worden gemarkeerd.

De onderstaande ingrediënten zijn allergenen. Als een levensmiddel een van deze allergenen bevat, moeten deze worden gemarkeerd door middel van een onderscheidend lettertype (bijvoorbeeld alles in hoofdletters enz.).

Zie hieronder een lijst van alle stoffen of producten die allergieën of intolerantie veroorzaken zoals vermeld in Bijlage II van 1169/2011/EG (zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK):

  • Granen die gluten bevatten, namelijk: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut of de hybride soorten daarvan (met uitzondering van glucosesiropen op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose; maltodextrinen op basis van tarwe; glucosesiropen op basis van gerst; granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcoholen)
  • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  • Eieren en producten op basis van eieren
  • Vis en producten op basis van vis (met uitzondering van: visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenaïnepreparaten; visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn)
  • Pinda's en producten op basis van pinda's
  • Sojabonen en producten op basis van sojabonen (met uitzondering van: volledig geraffineerde sojaolie en -vet; natuurlijk gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat uit sojabonenbronnen; plantaardige oliën van fytosterolen en fytosterolesters van sojabonenbronnen; plantaardige oliesterolen uit sojabonenbronnen)
  • Melk en producten op basis van melk (met inbegrip van lactose en met uitzondering van: wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcohol; lactitol)
  • Noten, namelijk: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistaches, macadamia's of Queensland-noten en producten op basis daarvan (met uitzondering van noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholische distillaten, met inbegrip van ethylalcohol)
  • Selderij en producten op basis van selderij
  • Mosterd en producten op basis van mosterd
  • Sesamzaad en producten basis van sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/liter voor totaal SO2 in producten die klaar zijn voor consumptie
  • Lupine en producten op basis van lupine
  • Weekdieren en producten op basis van weekdieren

Land van herkomst

Dit is een verplichte etiketteringsvereiste voor sommige producten, zoals: wijn, honing, fruit, groenten, vis en olijfolie. Zie de verdere uitleg hieronder:

  • Niet-verwerkt vlees van koeien, varkens, schapen, geiten en gevogelte moet de vermelding 'opgevoed in' en 'geslacht in' bevatten.
  • Het land van herkomst moet worden aangegeven wanneer het misleidend zou zijn als dit niet gebeurt, bijvoorbeeld 'de echte smaak van Italië', gemaakt in Frankrijk.
  • Wanneer het land van herkomst of de plaats van herkomst van een levensmiddel wordt opgegeven en het niet hetzelfde is als dat van de primaire ingrediënt, moet het land van herkomst of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt worden vermeld, bijvoorbeeld dat in geproduceerd in Frankrijk van Deense ham.
  • Volgens EU-verordening 2011/1169 (zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK) moet je het exacte land van herkomst voor het product opgeven, dat slechts één land kan zijn. Aangezien bepaalde producten echter seizoensgebonden kunnen zijn, kan de oorsprong ervan veranderen, of kunnen producten afkomstig zijn van verschillende plaatsen in de loop van het jaar. Het belangrijkste doel is om de klant duidelijke informatie te verstrekken over waar het product op het verkooppunt vandaan komt, die niet misleidend mag zijn. Als er meerdere landen van herkomst op één product van toepassing zijn, kun je het beste alle mogelijke landen van herkomst op de productpagina vermeld houden. Voeg echter een verklaring toe om uit te leggen dat de oorsprong kan variëren als gevolg van seizoensgebonden wijzigingen, of wat de reden dan ook is dat de oorsprong niet onherroepelijk kan zijn. Het is belangrijk dat het land van herkomst voor dat specifieke product correct op het product wordt geëtiketteerd wanneer het product aan de klant wordt geleverd.
  • Houd er rekening mee dat het huidige wereldwijde bedrijfsbeleid van Amazon de verkoop van producten uit bepaalde landen beperkt. Meer informatie vind je hier onder het opsommingsteken 'Producten uit landen en regio's waarvoor beperkingen gelden.

Claims

Claims op voedingsproducten mogen niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend zijn en moeten aan de relevante vereisten voldoen.

In het algemeen mogen claims voor levensmiddelen niet onjuist, dubbelzinnig of misleidend zijn over de:

  • Kwaliteit of grootte
  • Prijs
  • Ingrediënten
  • Datum, plaats en methode van vervaardiging
  • Efficiëntie (wat je zegt dat het voedsel kan doen)
  • Personen of organisaties die het onderschrijven

Het is ook verboden om te beweren dat voedsel of het ingrediënt daarvan kan helpen bij de behandeling van een ziekte of ongunstige aandoening.

Bovendien mogen op het etiket en de productpagina onder alleen voedings- en gezondheidsclaims die zijn goedgekeurd op grond van EU-Verordening (EG) nr. 1924/2006 (zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK via de Nutrition (Wijziging enz.) (EU-Exit) Verordening 2019/651) inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen worden gebruikt.

Voedingsclaims

Een voedingsclaim is elke claim die beweert, suggereert of impliceert dat een levensmiddel bijzondere gunstige voedingseigenschappen heeft door de afwezigheid of aanwezigheid in meer of mindere mate van energieniveaus of van een bepaalde nutriënt of andere stof. Voedingsclaims geven informatie over de voedingssamenstelling van het levensmiddel. Bijvoorbeeld: 'bron van calcium', 'vetarm' en 'vezelrijk' en 'verminderd zout'.

Alleen voedingsclaims die zijn opgenomen in de bijlage bij de EU-verordening (EG) nr. 1924/2006 mogen op levensmiddelen worden aangebracht en alleen als het product voldoet aan de specifieke voorwaarden voor het gebruik van de claim. 'Vetarm' mag bijvoorbeeld alleen worden vermeld op producten die niet meer dan 3 gram vet per 100 gram bevatten voor vaste stoffen. Voor meer informatie, klik op deze link.

Gezondheidsclaims

Een gezondheidsclaim is elke claim die beweert, suggereert of impliceert dat er een verband bestaat tussen een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een van de ingrediënten ervan, en gezondheid. Alleen gezondheidsclaims die door de relevante autoriteit zijn toegestaan zoals hieronder vermeld, zijn toegestaan:

  • Engeland: Staatssecretaris voor Volksgezondheid en Sociale Zorg
  • Schotland: Schotse ministers
  • Wales: Welsh ministers
  • Noord-Ierland: het ministerie van Volksgezondheid
Vanaf 1 januari 2021 wordt door de autoriteiten van het VK een register bijgehouden met een lijst van specifieke gezondheidsclaims en het resultaat van hun beoordeling (al dan niet toegestaan) en de gebruiksvoorwaarden ervan.

Gezondheidsclaims mogen niet:

  • Onwaar, dubbelzinnig of misleidend zijn;
  • Impliceren dat de gezondheid kan worden beïnvloed door het voedsel niet te consumeren;
  • Verwijzen naar het percentage of de hoeveelheid gewichtsverlies;
  • Verwijzen naar aanbevelingen van individuele artsen of zorgverleners;
  • Aanmoedigen of vergoelijken van overmatige consumptie van een levensmiddel;
  • Impliceren dat een evenwichtige voeding niet de nodige voedingsstoffen kan leveren;
  • Twijfel veroorzaken over de veiligheid en/of de toereikendheid van de voedingswaarde van andere voedingsmiddelen;
  • Niet verwijzen naar veranderingen in lichamelijke functies die bij de consument angst kunnen opwekken of hiervan gebruik kunnen maken.

Voedings- en gezondheidsclaims zijn alleen toegestaan als van de gemiddelde consument kan worden verwacht dat deze de gunstige effecten van de claim begrijpt. Als er algemene welzijnsclaims worden gebruikt (zoals 'superfoods', 'goed voor je'), dan moeten deze vergezeld gaan van een specifieke gezondheidsclaim, dat wil zeggen dat ze moeten verklaren waarom het wordt beschouwd als een 'superfood'. Zo kan makreel, als onderdeel van een gezonde evenwichtige voeding, worden beschouwd als een superfood omdat het een bron van omega-3-vetzuren is. In de claim kan daarom worden vermeld: 'Omega 3-vetzuren EPA en DHA dragen bij aan een normale hartfunctie' moet echter vergezeld gaan van een verklaring waar de Omega 3 vandaan komt 'bevat x mg eicosapentaeenzuur en x mg docosahexaeenzuurzuur' per 100 g '. Om deze gezondheidsclaim te gebruiken, moet je de klant ook vertellen dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Verdere gedetailleerde uitleg over de etikettering van de productpagina en het productetiket:

Hoe moet ik de foto's van mijn producten etiketteren

Verplichte voedselinformatie moet in tekst of afbeelding op de gegevenspagina staan. Wanneer afbeeldingen worden gebruikt om verplichte informatie over te brengen, moet je ervoor zorgen dat de hoofdafbeeldingen (gemarkeerd in HOOFDLETTERS) aanwezig zijn en voorzien van het juiste etiket, bijvoorbeeld INGR voor een ingrediëntenafbeelding:

  1. HOOFD: Afbeelding van de voorkant van de verpakking
  2. PT01: Afbeelding van de achterkant van de verpakking
  3. PT02: Afbeelding van linkerdeelvenster
  4. PT03: Afbeelding in het rechterdeelvenster
  5. PT04: Afbeelding aan de bovenkant van de verpakking
  6. PT05: Afbeelding aan de onderkant van de verpakking
  7. FEIT: Afbeelding van de voedingsinformatie
  8. INGR: Afbeelding ingrediënten
  9. PT12: Afbeeldingsschaal
  10. DTLS: Indien van toepassing op multi-verpakkingen (zie verkoopbare versus niet-verkoopbare enkelen)

Hoe moet ik het platte bestand invullen?

De sjablonen voorraadbestand (platte bestanden) voor voedingsmiddelen en dranken, en gezondheid en persoonlijke verzorging specifieke kenmerken die gebruikt moeten worden om aanvullende voedselinformatie te verstrekken. Gebruik de meest recente versie van de sjabloon voorraadbestand voor 'Eten en dranken' of 'Gezondheid en persoonlijke verzorging' om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie het meest actueel is. Gebruik bijvoorbeeld voor voedingssupplementen het platte bestand voor Gezondheid en persoonlijke verzorging en kies het feed_product_type 'voedingssupplementen'. Je kunt hierde nieuwste versie van het volledige bestand downloaden.

Onthoud dat jij als enige verantwoordelijk bent ervoor te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen. Houd er ook rekening mee dat naast Verordening (EU) nr. 1169/2011 (zoals behouden en gewijzigd door de wetgeving van het VK) etiketteringsvereisten van andere regelgeving van toepassing kunnen zijn op je product.

Informatie over voedingsproducten moet altijd worden verstrekt in de taal van het land van de marketplace waar het product wordt aangeboden. Over het algemeen moet de informatie op de productpagina volledig overeenkomen met de informatie op de verpakking van het product om aan de vereisten te voldoen.

Tabel 2. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kenmerken die je moet invullen bij het vermelden van een product:
Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeeld*
Beschrijving van het levensmiddel item_type_name

Bepaalde voedingsmiddelen hebben wettelijke namen die moeten worden gebruikt als het product aan bepaalde normen voldoet (bijv. jam). In andere gevallen kan een gebruikelijke naam (bijv. Bakewell-taart) worden gebruikt. De wettelijke naam moet informatie bevatten of vergezeld gaan van informatie over de fysieke conditie van het product. Bijvoorbeeld: gepoederd, opnieuw ingevroren, gevriesdroogd, diepgevroren, geconcentreerd of gerookt. Het moet ook aangeven of het onderworpen is aan fysische processen zoals bestraling, pasteurisatie enz.

Als dit niet gebeurt, moet een beschrijvende naam (bijv. pasta in tomatensaus) worden gebruikt.

Hieronder vind je voorbeelden voor de drie soorten namen van itemtypen die kunnen worden gebruikt:

  • wettelijke naam (vereisten uit de regelgeving): 'Melkchocolade' (bijvoorbeeld Cadbury Dairy Milk)
  • gebruikelijke naam (geaccepteerd door consumenten waar geen verdere uitleg nodig is): 'Yorkshire Pudding'; 'Flapjack'
  • beschrijvende naam (als er geen wettelijke of gebruikelijke naam beschikbaar is): 'Chocolade Sponge Cake met cacao-vulling' (46%) (voor een Nestle Nesquick Melkchocolade smaak); 'Een steengebakken pizzabodem gegarneerd met tomatensaus, mozzarella en rode en witte cheddarkaas' (voor Goodfella's afhaalmaaltijden The Big Cheese)

De lijst van ingrediënten ingrediënten

De lijst met ingrediënten in aflopende volgorde van hun hoeveelheid. Allergenen (zie de volledige lijst in Bijlage II van de Verordening hier ) moeten in HOOFDLETTERS worden geschreven, bijv. 'Suiker, palmolie, HAZELNOTEN (13%), vetverlaagde cacao (7,4%), Magere melkpoeder (6,6%), weipoeder (MELK), emulgator: lecithine (SOYA), vanilline”

Taal op het etiket language_value Specificeer de ondersteunde talen op het etiket, of de talen van de meegeleverde handleiding of documentatie 'Engels'

De voedingsinformatie

De volgende waarden moeten altijd deel uitmaken van een verplichte voedingsopgave; deze is niet van toepassing op voedingssupplementen en natuurlijk mineraalwater

serving_size

De portie waarop de opgegeven voedingsinformatie is gebaseerd. De portiegrootte is ingesteld op 100 ml vloeistof (bijv. cola of pastasaus) en 100 g voor alle vaste producten (bijv. chocolade, pasta en brood).

Voor 100 ml of 100 g:

  1. voeg '100' toe in serving_size
  2. voeg 'ML' of 'Gr' toe in serving_size_unit_of_measure om eenheid te kiezen

energy_content_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid energie in KJ per opgegeven portie toe. Energie in kcal wordt automatisch berekend en weergegeven op de gegevenspagina

Voor 2500 kJ:

  1. voeg '2500' toe in energy_content_per_serving_string
  2. voeg 'KJ' toe in energy_content_unit_of_measure om eenheid te kiezen

total_fat_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid totale vet in gram per opgegeven portie toe.

Voor 12 g:

  • voeg '12' toe in total_fat_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

saturated_fat_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid verzadigde vetzuren in gram per opgegeven portie toe.

Voor 11 g:

  • voeg '11' toe in saturated_fat_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

total_carbohydrate_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid koolhydraten in gram per opgegeven portie toe.

Voor 20 g:

  • voeg '20' toe in total_carbohydrate_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

sugars_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid suiker in gram per opgegeven portie toe.

Voor 17 g:

  • voeg '17' toe in sugars_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

protein_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid proteïnen in gram per opgegeven portie toe.

Voor 8 g:

  • voeg '8' toe in protein_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

salt_per_serving_string

Voeg hier de hoeveelheid zout in gram per portie toe.

Dit is niet de hoeveelheid natrium

Voor 0,1 g:

  • voeg '0,1' toe in salt_per_serving_string (eenheid wordt automatisch verstrekt)

Netto hoeveelheid solid_net_weight

Dit kenmerk kan worden gebruikt om het uitgelekt gewicht aan te geven. Als een product aanwezig is in een vloeibaar medium (bijv. perziken in stroop) dat geen deel uitmaakt van het product zelf, is dit kenmerk verplicht om in te vullen.

Voorbeeld: Voor 50 g of 50 kg:

  1. voeg '50' toe in solid_net_weight
  2. voeg 'GR' of 'kg' toe in item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

item_display_weight

De QUID (Kwantitatieve ingrediëntenverklaring)

Vertelt een consument het percentage bepaalde ingrediënten in een voedingsproduct.

Voer hier het weergavegewicht van het item in (indien van toepassing). Je bent mogelijk wettelijk verplicht om dit veld in te vullen.

Je moet een QUID tonen als:

  • Het ingrediënt staat in de naam van het product, d.w.z. perzikyoghurt
  • De categorie ingrediënt staat in de naam van het levensmiddel, d.w.z. vissticks
  • Een samengesteld ingrediënt wordt gebruikt in de naam van een levensmiddel, d.w.z. zeevruchtenlasagne
  • Het product wordt geïdentificeerd met een gebruikelijke naam zonder verdere uitleg, d.w.z. chili con carne
  • Het ingrediënt is essentieel om het levensmiddel te kenmerken en het te onderscheiden van andere producten waarmee het kan worden verward.

Voorbeeld: Voor 200 ml of 200 l:

  1. '200' toevoegen aan item_display_volume
  2. voeg 'ML' of 'L' toe in item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

item_display_volume

Voer hier het weergavevolume van het item in (indien van toepassing). Het is mogelijk dat je dit veld wegens juridische redenen moet invullen.

Voorbeeld: Voor 200 ml of 200 l:

  1. Voeg '200' toe aan item_display_volume
  2. Voeg 'ML' of 'L' toe aan item_display_weight_unit_of_measure om de eenheid te kiezen

Speciale instructies voor opslag en gebruik storage_instructions

Dit is een verplichte vereiste als er speciale omstandigheden zijn zonder welke het product niet goed kan worden opgeslagen (bijvoorbeeld instructies voor verkorte houdbaarheid na opening). Opslagafschriften zijn vereist als de houdbaarheidsdatum wordt vermeld als 'te gebruiken voor'.

Voorbeeld: 'Na opening op een koele plaats bewaren', 'Gekoeld bewaren', 'Na opening op een koele droge plaats bewaren'

use_by_recommendation

Als er speciale instructies zijn gekoppeld aan de minimale houdbaarheidsdatum (bijvoorbeeld de opslagomstandigheden die voldoen aan de houdbaarheidsdatum van het etiket), moeten deze hier worden toegevoegd.

Voorbeeld: 'Een week na opening', 'bij +4 tot +7 °C'

serving_recommendation

Voeg hier een speciaal serveeradvies toe.

Bijvoorbeeld 'Serveer op kamertemperatuur'

Ingrediënten en toevoegingen die allergieën of intolerantie kunnen veroorzaken allergen_information

Dit advies is verplicht als een product allergenen bevat, maar een lijst met ingrediënten niet vereist is

Bevat bijvoorbeeld 'sulfieten' (voor wijn), bijvoorbeeld: 'melk'

special_ingredients

Dit is verplicht als een product levensmiddelenadditieven bevat, maar er geen ingrediëntenlijst aanwezig is

Voorbeeld: 'Bevat conserveringsmiddelen”

Voorzorgsmaatregelen safety_warning

Als er waarschuwingen zijn over het product zonder welke de consument mogelijk schade kan ondervinden, wordt deze voorzorgsverklaring een verplicht etiketteringselement.

Voorbeeld: 'Container onder druk. Niet in direct zonlicht plaatsen.' 'Niet geschikt voor baby's jonger dan 12 maanden' 'Hoog gehalte cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen of vrouwen die borstvoeding geven'

Gebruiksaanwijzingen Aanwijzingen

De gebruiksaanwijzingen zijn verplicht als het product niet zonder voorbereiding kan worden geconsumeerd.

'Doe de spaghetti in kokend water en kook gedurende ca. 12 minuten, tijdens regelmatig roeren.'

De naam en het adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf manufacturer_contact_information

Vermeld de naam en het bedrijfsadres van de marktdeelnemer onder wiens naam het levensmiddel in de handel wordt gebracht, of indien deze niet in de EU is gevestigd, de importeur

Voorbeeld: structuur van dit etiketteringselement: naam, straat, postcode, stad, land (bijv. Voorbeeld GmbH, Voorbeeldstraat 1-2.10555 Berlijn, Duitsland)

Land van herkomst of vervaardiging country_of_origin

Dit is het land waar het product vandaan komt, bijvoorbeeld waar een plant is geproduceerd of geoogst, een dier is grootgebracht en geslacht, vis is vangen.

Voorbeeld: Brazilië

country_string

Dit is het land waar het product is verwerkt/geproduceerd/verpakt. Het is niet nodig om aan te geven of het land van herkomst en het land van verwerking identiek zijn.

Voorbeeld: Het land van herkomst voor kip is 'Brazilië', maar het verwerkingsland kan 'Duitsland' zijn (bijvoorbeeld het snijden van het vlees)

primary_ingredient_country_of_origin

Als op de gegevenspagina het land van herkomst wordt aangegeven, maar het land van herkomst van het primaire ingrediënt (= hoofdingrediënt) verschilt, voeg dan hier het land voor het primaire ingrediënt toe.

Voorbeeld: Land van herkomst voor yoghurt is 'Duitsland', maar de melk is afkomstig uit 'Frankrijk'

primary_ingredient_location_produced Als er op de gegevenspagina een indicatie is van het land van verwerking, maar het land van verwerking van het primaire ingrediënt (= hoofdingrediënt) verschilt, voeg dan hier het land voor het primaire ingrediënt toe
Informatie over het alcoholgehalte voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% vol. alcohol_content

Is een verplicht etiketteringselement voor alle dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% vol.

Voorbeeld voor 12% vol.:

  1. voeg '12' toe aan alcohol_content
  2. voeg 'percent_by_volume' toe in alcohol_content_unit_of_measure om eenheid te kiezen

*Houd er rekening mee dat voor sommige kenmerken alleen specifieke waarden kunnen worden gebruikt

Onthoud dat jij als enige verantwoordelijk bent ervoor te zorgen dat je aanbiedingen voldoen aan de wettelijke vereisten. Amazon kan geen juridisch advies geven. Als je niet zeker weet welke informatie je voor je product moet verstrekken of als je een andere vraag hebt over de wettelijke vereisten, raden wij je ten zeerste aan onafhankelijk juridisch advies in te winnen.

Aanvullende informatie voor de voedingsverklaring

Naast de vermelde verplichte voedingsopgave kunnen andere nutriënten worden opgenomen, zoals vitaminen en mineralen. De nutriënt moet altijd vergezeld gaan van het percentage van de referentiewaarde van de nutriënten (%NRV). Vitaminen en mineralen kunnen alleen worden vermeld, indien aanwezig in een aanzienlijke hoeveelheid. Bij de vervaardiging van voedingssupplementen mogen alleen de in Richtlijn 2002/46/EG vermelde vitaminen en mineralen en wijzigingen daarvan worden gebruikt.

Een aanzienlijk bedrag wordt gedefinieerd als:

  • 7,5% van de nutriëntenreferentie is aanwezig in 100 ml product voor dranken
  • 15% van de nutriëntenreferentie is aanwezig in 100 g of 100 ml product voor alle andere producten
  • 15% van de nutriëntenreferentiewaarden per portie als het pakket slechts één portie bevat

Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de kenmerken die kunnen worden toegevoegd aan de voedingswaarden:

Onderwerp Veldnaam Opmerkingen of voorbeelden
Enkelvoudig onverzadigd vet monounsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Meervoudig onverzadigd vet polyunsaturated_fat_per_serving_string De hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet in gram per portie.
Polyolen sugar_alcohols_per_serving_string De hoeveelheid polyolen in gram per portie.
Zetmeel starch_per_serving_string De hoeveelheid zetmeel in gram per portie.
Voedingsvezels dietary_fibre_per_serving_string De hoeveelheid voedingsvezels in gram per portie.
Vitamine A vitamin_a_per_serving_string De hoeveelheid vitamine A in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine A' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine D vitamin_d_per_serving_string De hoeveelheid vitamine D in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine D' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine E vitamin_e_per_serving_string De hoeveelheid vitamine E in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine E' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine K vitamin_k_per_serving_string De hoeveelheid vitamine K in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine K' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine C vitamin_c_per_serving_string De hoeveelheid vitamine C in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine C' in milligram wordt ingevoerd.
Thiamine thiamin_per_serving_string De hoeveelheid thiamine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Thiamine' in milligram wordt ingevoerd.
Riboflavine vitamin_b2_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B2 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B2' in milligram wordt ingevoerd.
Niacine niacin_per_serving_string De hoeveelheid niacine in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Niacine' in milligram wordt ingevoerd.
Vitamine B6 vitamin_b6_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B6 in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B6' in microgram wordt ingevoerd.
Foliumzuur folic_acid_per_serving_string De hoeveelheid foliumzuur in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Foliumzuur' in microgram wordt ingevoerd.
Vitamine B12 vitamin_b12_per_serving_string De hoeveelheid vitamine B12 in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Vitamine B12' in microgram wordt ingevoerd.
Biotine biotin_per_serving_string De hoeveelheid biotine in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Biotine' in microgram wordt ingevoerd.
Pantotheenzuur pantothenic_acid_per_serving_string De hoeveelheid pantotheenzuur in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Pantotheenzuur' in milligram wordt ingevoerd.
Kalium potassium_per_serving_string De hoeveelheid kalium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Kalium' in milligram wordt ingevoerd.
Chloride chloride_per_serving_string De hoeveelheid chloride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chloride' in milligram wordt ingevoerd.
Calcium calcium_per_serving_string De hoeveelheid calcium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Calcium' in milligram wordt ingevoerd.
Fosfor phosphorus_per_serving_string De hoeveelheid fosfor in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fosfor' in milligram wordt ingevoerd.
Magnesium magnesium_per_serving_string De hoeveelheid magnesium in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Magnesium' in milligram wordt ingevoerd.
IJzer iron_per_serving_string De hoeveelheid ijzer in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'IJzer' in milligram wordt ingevoerd.
Zink zinc_per_serving_string De hoeveelheid zink in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Zink' in milligram wordt ingevoerd.
Koper copper_per_serving_string De hoeveelheid koper in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Koper' in milligram wordt ingevoerd.
Mangaan manganese_per_serving_string De hoeveelheid mangaan in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Mangaan' in milligram wordt ingevoerd.
Fluoride fluoride_per_serving_string De hoeveelheid fluoride in milligram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Fluoride' in milligram wordt ingevoerd.
Selenium selenium_per_serving_string De hoeveelheid selenium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Selenium' in microgram wordt ingevoerd.
Chroom chromium_per_serving_string De hoeveelheid chroom in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Chroom' in microgram wordt ingevoerd.
Molybdeen molybdenum_per_serving_string De hoeveelheid molybdeen in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Molybdeen' in microgram wordt ingevoerd.
Jodium iodine_per_serving_string De hoeveelheid jodium in microgram per portie. Het percentage van de dagelijkse behoefte wordt automatisch berekend en weergegeven op de productpagina wanneer 'Jodium' in microgram wordt ingevoerd.

Noord-Ierland

Houd er rekening mee dat er vanaf 1 januari 2021 andere regels van toepassing zijn in Noord-Ierland als gevolg van het Northern Ireland Protocol. In het bijzonder:

  • Je moet ervoor zorgen dat producten die in Noord-Ierland worden verkocht, voldoen aan de EU-vereisten.
  • Je bent een importeur als je in de EU of Noord-Ierland bent gevestigd en je producten vanuit een land buiten de EU en Noord-Ierland (inclusief vanuit GB) verkoopt in Noord-Ierland. Producten die in Noord-Ierland worden verkocht, moeten worden gemarkeerd met gegevens van elke importeur in de EU/Noord-Ierland.
  • 'In aanmerking komende Noord-Ierse goederen' kunnen in GB worden verkocht met het CE-merk. De overheid van het VK geeft richtlijnen over hoe dit zal werken.

De relevante autoriteit voor het autoriseren van gezondheidsclaims in Noord-Ierland is het Department of Health.

BREXIT: Richtlijnen van de overheid van het VK

De overheid van het VK heeft richtlijnen uitgebracht voor de verkoop van producten in GB en Noord-Ierland vanaf 1 januari 2021. We raden je aan de volgende website van de regering van het VK te bezoeken voor advies over wijzigingen die vanaf 1 januari 2021 van invloed kunnen zijn op je: De VK-overgang

Aanvullende informatie

Raadpleeg voor meer informatie:

Voorbeeld van externe dienstverleners:

Naam van het bedrijf Gedekte marketplaces Website Contactgegevens
Ashbury-etikettering VK, DE, FR, IT, ES http://www.ashburylabelling.co.uk/ amazon.sellers@ashburylabelling.co.uk
Biljacon/Tentamus VK, DE, FR, IT, ES https://www.tentamus.com/ labelling@tentamus.com
Campden BRI VK, DE, FR, IT, ES https://www.campdenbri.co.uk/

Eurofins VK, DE, FR, IT, ES

labelling@eurofins.com
Intertek VK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

Leatherhead VK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

SGS VK, DE, FR, IT, ES https://www.sgs.com/

Veelgestelde vragen:

1. Hoeveel afbeeldingen kan ik uploaden?

Naast de 'hoofdafbeelding', welke de voorkant van het product weergeeft, kun je acht extra afbeeldingen van de productverpakking uploaden.

2. Ik verkoop voedingssupplementen met voedingsinformatie als 'per twee capsules'. Ik kan dit niet invoeren bij het kenmerk 'serving_size'. Wat kan ik doen?

Het kenmerk 'serving_size' ondersteunt momenteel alleen gewichtswaarden, maar geen waarden als 'capsules' of 'eetlepels' enz. We raden je aan dergelijke informatie toe te voegen in het veld product_description of extra afbeeldingen te uploaden van de informatie die op de verpakking van het product staat.

3. Waarom eindigen veel kenmerken nu met '_string', zoals 'protein_per_serving_string'?

In oudere versies van de sjablonen voorraadbestand (platte bestanden) hadden de kenmerken van voedingsinformatie een numerieke indeling. Na de laatste update (versie 14.1202) zijn bestaande kenmerken gewijzigd en zijn nieuwe kenmerken met een tekenreeksindeling toegevoegd. Zo is 'protein_per_serving' veranderd in 'protein_per_serving_string'. De nieuwe tekenreekskenmerken ondersteunen symbolen als '>' en '<' die je mogelijk nodig hebt om voedingsinformatie te definiëren.

4. De kenmerken unit_of_measure staan niet in het nieuwe platte bestand. Waarom zijn deze verdwenen?

Volgens de nieuwe wetgeving moet voedingsinformatie in vooraf gedefinieerde maateenheden worden weergegeven (indien van toepassing). Eiwit moet bijvoorbeeld in gram worden weergegeven. Voer alleen de hoeveelheid in en, indien van toepassing, een teken als '<'. 'Gram' wordt automatisch toegevoegd op de productpagina.

5. Hoe moet ik allergenen in de ingrediëntenlijst markeren?

Als je allergenen in de ingrediëntenlijst wilt markeren, kun je het best hoofdletters gebruiken, bijvoorbeeld 'MELK'. Gebruik geen HTML of andere opmaak omdat deze niet kunnen worden verwerkt.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates