Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Voorraad importeren en exporteren

Wanneer je jouw bedrijf uitbreidt naar een Amazon-marketplace buiten je eigen land en bestellingen uitvoert met Fulfillment by Amazon (FBA) of een externe fulfillment-aanbieder, moet je jouw verplichtingen in het import-/exportproces begrijpen. Hoewel je sommige of al deze import-/exportstappen zelf wilt afhandelen, kan het eenvoudiger zijn om een logistieke aanbieder zoals een douaneagent of een expediteur in te huren om het proces voor jou af te handelen. Deze aanbieders hebben de expertise en de tijd om ervoor te zorgen dat jouw voorraad tijdig en veilig van de ene plaats naar de andere gaat.

Tip: Als je FBA gebruikt in een Amazon-marketplace buiten je eigen land en je gebruik wilt maken van de services van een logistieke aanbieder, kun je het beste contact opnemen zodra je je aanmeldt voor FBA. Het proces voor het invullen van het benodigde papierwerk kan enige tijd duren en je wilt niet dat het proces jouw verkopen vertraagt.

Als je de diensten van een douaneagent of een expediteur inschakelt om je te helpen de voorraad van het ene land naar het andere te verplaatsen, moet je deze rechtstreeks inschakelen. Je moet ook rechtstreeks regelingen treffen voor de oprichting van de geregistreerde importeur of exporteur. Amazon kan niet in die hoedanigheid handelen of deze regelingen voor jou treffen.

Voordat je een douaneagent of expediteur inschakelt om je voorraad van het ene land naar een fulfillment center in een ander land te verplaatsen, moet je beslissen wie bepaalde verantwoordelijkheden op zich neemt:

 • Geregistreerde exporteur (EOR): Over het algemeen is de verzender de geregistreerde exporteur. Amazon zal niet optreden als geregistreerde exporteur. Mogelijk kun je een contract afsluiten met je douaneagent of expediteur om op te treden als de EOR.
 • Geregistreerde importeur (IOR): De geregistreerde importeur is verantwoordelijk voor de succesvolle invoer van de zending in het land van bestemming. De verantwoordelijkheden omvatten het indienen van wettelijk vereiste documenten en het betalen van vastgestelde invoerrechten en belastingen. Het is belangrijk op te merken dat Amazon, inclusief de fulfillment centers, niet zal dienen als geregistreerde importeur voor elke zending van de FBA-voorraad. Elke FBA-voorraadzending die probeert toegang te krijgen tot Amazon als IOR, wordt geweigerd en op kosten van de verzender geretourneerd. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
 • Consignator (Europa): De consignator wordt beschouwd als de eigenaar van de zending met het oog op het indienen van de douaneaangifte en voor het betalen van invoerrechten en belastingen. Hoewel Amazon niet als consignator dient, kun je "per adres" invoeren vóór de naam en het adres van het Amazon Fulfillment Center waarnaar je de goederen verzendt.

Niet-ingezeten importeurs

Belangrijk: Het is jouw verantwoordelijkheid om alle import- en exportwetten na te leven en ervoor te zorgen dat de ingevoerde goederen voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving. Je mag geen verboden producten of producten waarvoor beperkingen gelden importeren zonder alle vereiste vergunningen en goedkeuringen. Zo kan de invoer van bepaalde landbouwproducten, levensmiddelen, alcohol, planten en zaden, vis en producten van wilde dieren of medicijnen in bepaalde landen worden verboden of beperkt.

Verzending regelen met een douaneagent of expediteur

Een douaneagent of expediteur kan je vragen de volgende formulieren in te vullen:

 • Volmacht: Wanneer je een volmacht ondertekent, is de douaneagent of expediteur bevoegd om op te treden als jouw agent om je voorraad door het douaneproces te laten verplaatsen.
 • Registratie van de geregistreerde importeur: Registreer je als IOR bij de douaneautoriteiten in het land waar je de voorraad importeert. Amazon, inclusief onze fulfillment centers, zal niet dienen als IOR voor een verzending van FBA-voorraad. Dit geldt voor zendingen van elke grootte of waarde, ongeacht herkomst en product. Elke FBA-zending die probeert toegang te krijgen tot Amazon als IOR, wordt geweigerd en op kosten van de verzender geretourneerd. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
 • Kredietaanvraag: In het algemeen kan de douaneagent je vragen om vooraf contant te betalen of andere betalingsregelingen te treffen.
 • Algemene voorwaarden: De douaneagent moet je duidelijk maken welke voorwaarden van toepassing zijn om je te helpen begrijpen wie verantwoordelijk is voor de goederen bij elke stap van het verzendproces.
 • Invoerrechten, belastingen en verzendkosten: Amazon is niet verantwoordelijk voor of verzamelt geen invoerrechten, belastingen of verzendkosten in verband met FBA-voorraad. Alle zendingen zijn verplicht om de verzendvoorwaarden van franco bezorging te gebruiken. Elke zending die aankomt bij een Amazon Fulfillment Center met te innen kosten, inclusief invoerrechten, belastingen of verzendkosten, wordt zonder verdere concessie geweigerd.
 • Deliver-to party (Partij waaraan moet worden geleverd): Een Amazon Fulfillment Center kan worden vermeld als de deliver-to party in je verzenddocumentatie. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dit moet worden weergegeven in de verzenddocumentatie:
  Voorbeeld 1 Voorbeeld 2
  John Smith (eigenaar van goederen) John Smith (eigenaar van goederen)
  T.a.v.: FBA-programma T.a.v.: FBA-programma
  1850 Mercer Drive 500 McCarthy
  Lexington, KY 40511 VS Lewisberry, PA 17339 VS

Uiteindelijke consignator

Hoewel Amazon niet zal dienen als Geregistreerde importeur, kan het worden vermeld als de uiteindelijke consignator in je verzenddocumentatie, maar alleen als per adres wordt vermeld vóór de naam van de Amazon-entiteit.

Als je Amazon als de uiteindelijke consignator vermeldt, moet je douaneagent contact opnemen met Amazon voordat je een voorraad verzendt om het EIN- of belastingnummer te verkrijgen dat vereist is voor douane-inklaring.

Commerciële factuur

Wanneer je producten klaar zijn voor verzending van de fabrikant of distributeur, stelt de transporteur de commerciële factuur op. Het is van cruciaal belang dat de commerciële factuur accuraat is om vertragingen te voorkomen bij het inklaren van de douane. De volgende informatie moet op de commerciële factuur worden vermeld:

 • De datum van de factuur.
 • De namen van de koper en verkoper, inclusief adressen (Amazon mag niet als koper of verkoper op de commerciële factuur worden vermeld).
 • Naam en volledig adres van de verkoper of fabrikant.
 • De naam van de contactpersoon, de bedrijfsnaam, het adres en het belastingnummer van de verzender.
 • Verzendadres. Voer hier 'Per adres:' in en vervolgens de naam en het adres van het Amazon Fulfillment Center waarnaar je de producten verzendt.
 • Geregistreerde importeur. Dit veld moet de naam van de transporteur bevatten, indien deze dezelfde is als de eigenaar van de producten. Laat deze informatie niet leeg; dit zal ertoe leiden dat de zending wordt geweigerd en geretourneerd.
 • Verzendmethode.
 • Gedetailleerde beschrijving van de gefactureerde goederen. Neem het volgende op:
  • Overeenkomende douanecodes, indien bekend
  • Aantal eenheden
  • Eenheidswaarden
  • Totale waarde van elk product. Voor monsters of producten zonder handelswaarde moet voor douanedoeleinden een nominale of billijke marktwaarde worden vermeld.
 • Het type valuta van de transactie.
 • De voorwaarden van de verkoop. Houd er rekening mee dat correcte voorwaarden franco bezorging moeten bevatten. De transporteur of FBA-verkoper moet alle toepasselijke invoerrechten en belastingen betalen en verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van de douane-inklaring vóór levering aan het Amazon Fulfillment Center. Je bent niet gemachtigd om goederen op naam van Amazon te importeren of Amazon te tonen als aangever of geregistreerde importeur in de douanedocumenten bij invoer.
 • Trackingnummer van zending. Voor zendingen naar Amazon Fulfillment Centers moet je de Amazon FBA-zending-ID opnemen die je ontvangt wanneer je de zending maakt in je Amazon-verkopersaccount. Het trackingnummer van de zending kan ook een luchtvrachtbriefnummer zijn als je het pakket verzendt via een transportdienst zoals FedEx of UPS.
 • Alle certificeringen.
 • Naam van de transportdienst die de goederen vervoert.
 • Betalingsvoorwaarden voor de vracht.
 • .Reden voor export.

Aanbevolen werkwijze voor zendingen

Amazon Fulfillment Centers hebben vereisten voor de zendingen die ze ontvangen, inclusief de grootte van de pallets en het type vrachtwagen dat kan leveren aan het Fulfillment Center. De Hulp-pagina Bezorging met vrachtwagenlading bij Amazon biedt de informatie die je nodig hebt voor het voorbereiden van je zending naar een Amazon Fulfillment Center. Als je aandacht besteedt aan deze vereisten en aanbevolen werkwijzes, voorkom je vertragingen bij het sturen van je voorraad naar het Fulfillment Center en daarna naar je klanten.

Notitie: Er bestaan palletverschillen tussen Amazon-marketplaces.

Zorg ervoor dat je zendingen op pallets staan voordat ze bij het Fulfillment Center aankomen waar mogelijk. De Fulfillment Centers van Amazon accepteren zendingen niet op pallets, maar alleen als je dit van tevoren aanvraagt wanneer je jouw zending instelt naar het Fulfillment Center. Er kunnen extra kosten van toepassing zijn als de verzending niet op een pallet staat en een uitgebreide verwerking vereist.

Zorg ervoor dat je zendingen voldoen aan het Amazon-beleid met betrekking tot binnenkomende zendingen. Als Amazon je verzendingen weigert te accepteren, ben jij verantwoordelijk voor het verwijderen van de verzending uit het fulfillment center. Voor zendingen die losse dozen bevatten, die elk minder dan 30 kg wegen, is het misschien beter om je producten via een koeriersdienst te verzenden. De transportdienst die je gebruikt, kan afhankelijk zijn van het land van bestemming, omdat de diensten die elke transportdienst aanbiedt variëren. Als je ervoor kiest om je voorraad via een transportdienst naar een Fulfillment Center te verzenden, moet je contact opnemen met de transportdienst om na te gaan of ze je goederen via de douane kunnen inklaren op basis van de commerciële factuur die je opgeeft. Als ze je goederen niet kunnen inklaren op basis van de commerciële factuur, moet je mogelijk contact opnemen met een douaneagent.

Logistieke bedrijven

Er zijn veel online hulpmiddelen waarmee verkopers hun tarieven kunnen bepalen en die de verzending gemakkelijker maken. Hieronder vind je links naar sommige bedrijven die sommige verkopers nuttig hebben gevonden. Ga rechtstreeks naar hun websites om de geschatte verzendkosten te berekenen die je kunt verwachten bij het uitvoeren van bestellingen voor de Amazon-marketplaces waarin je wilt gaan verkopen:

Europa UPS, DHL
Verenigde Staten UPS
Canada UPS
Japan DHL

Retourzendingen importeren

Europa

Amazon kan momenteel geen voorraad die is opgeslagen in de Amazon Fulfilment Centers in Europa naar een adres buiten Europa retourneren. Bovendien biedt FBA momenteel geen ondersteuning voor afhaalopties voor verkopers bij Amazon Fulfillment Centers. Voor voorraad die in Europa is opgeslagen, moet je als je FBA-voorraad wilt laten retourneren naar jou, een retouradres opgeven in het formulier Verwijderingsopdracht maken.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates