Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Een verzendplan in bulk maken

Notitie: We hebben nog niet alle FBA-functies in Nederland geïntroduceerd. Schakel daarom voor het maken van verzendingen over naar de DE-weergave van Seller Central via de vervolgkeuzelijst met landen. Als je al FBA-verzendingen beheert voor andere marketplaces, kun je ook verzendingen voor Nederland maken via de marketplace die je normaal gesproken gebruikt.

Je kunt een bulk-verzendplan maken met behulp van een Microsoft Excel-spreadsheet. Sla je plan op in een door tab gescheiden .txt-indeling en upload het bestand naar Seller Central. Je kunt ook een al bestaand bulk-verzendplan bijwerken.

Download de sjabloon om te beginnen met het maken van je verzendplan. Als je al een verzendplan hebt geüpload en dit wilt bijwerken, gebruik je de sjabloon Verzendplan bijwerken.

Belangrijk: Je moet eerst de productvermeldingen maken voor de producten die je in je verzendplan wilt opnemen. Zie FBA-voorraad beheren voor meer informatie.

De sjablonen

De sjablonen Verzendplan en Verzendplan bijwerken hebben zes tabbladen:

 • Instructies: hier vind je aanwijzingen voor het gebruik van de sjabloon.
 • Gegevensdefinities: hier wordt een toelichting gegeven voor elke kolom in de sjabloon.
 • Voorbeeld voor maken van plan: hier vind je voorbeelden voor het verzenden van afzonderlijke producten.
 • Sjabloon voor maken van plan: hier vind je een lege spreadsheet voor het verzenden van afzonderlijke producten.
 • Voorbeeld van aantal in doos: hier vind je voorbeelden voor het verzenden van per doos verpakte producten.
 • Sjabloon voor aantal in doos: hier vind je een lege spreadsheet voor het verzenden van per doos verpakte producten.

Tip: Maak een plan met slechts één product om te controleren of je de spreadsheet correct hebt ingevuld en kunt uploaden.

Een bulk-verzendplan maken

Je verzendplan maken en uploaden doe je als volgt:

 1. Bekijk de instructies en gegevensdefinities. Afzonderlijke producten en per doos verpakte producten moeten apart worden vermeld. Zie voor afzonderlijke producten de tabbladen Voorbeeld voor maken van plan en Sjabloon voor maken van plan. Zie voor per doos verpakte verzendingen de tabbladen Voorbeeld van aantal in doos en Aantal in doos.
 2. Vul de spreadsheet in. Velden met namen in vetgedrukte tekst zijn verplichte velden.
 3. Klik op Bestand en klik vervolgens op Opslaan als. Blader naar de locatie waar je je bestand wilt opslaan. Typ in het tekstvak Bestandsnaam een naam voor je bestand. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Opslaan als type de optie Tekst (door tab gescheiden) (*.txt). Klik op Opslaan.
 4. Op de pagina Bestand verzendplan uploaden onder 2. Upload het bestand Verzendplan maken, klik op Bladeren om je bestand te zoeken en klik vervolgens op Openen. Klik op Nu uploaden om het voltooide verzendplan te uploaden.
  Tip: We raden je aan het bestand dat je hebt geüpload voor toekomstige referentie te bewaren.
 5. Onder 3. Controleer de Status en geschiedenis van het bestand en klik op Vernieuwen om de voortgang van de upload te bekijken. Nadat het uploaden is voltooid, controleer je het overzicht dat wordt gegenereerd op aanvullende informatie, fouten of waarschuwingen. Twee veelvoorkomende fouten zijn:
  • Ongeldige SKU van verkoper. Als de SKU van de verkoper (MSKU) niet kon worden gevonden, kan deze niet aan je verzending worden toegevoegd. Controleer of de MSKU in de spreadsheet correct is.
  • Item is toegevoegd aan verzending, maar moet worden geconverteerd naar Fulfillment by Amazon. De MSKU is ingesteld op Fulfilled by Merchant. Het product is opgenomen in je verzendplan en kan naar Amazon worden verzonden, maar de productvermelding moet worden geconverteerd naar Fulfillment by Amazon om het te kunnen verkopen via FBA. Zie voor meer informatie het gedeelte "Een productvermelding wijzigen naar Fulfilled by Amazon" in Producten vermelden voor FBA.

Een bulk-verzendplan bijwerken

Als je al een verzendplan hebt geüpload en dit wilt bijwerken, download je het sjabloon Verzendplan bijwerken.

Je verzendplan bijwerken doe je dan als volgt:

 1. Bekijk de instructies en gegevensdefinities. Afzonderlijke producten en per doos verpakte producten moeten apart worden vermeld. Raadpleeg voor afzonderlijke producten de tabbladen Voorbeeld en Aanvraag plan binnenkomende verzendingen bijwerken. Zie voor per doos verpakte producten de tabbladen Voorbeeld van aantal in doos en Sjabloon voor aantal in doos.
 2. Vul de spreadsheet in. Velden met namen in vetgedrukte tekst zijn verplichte velden. De verzendplan-ID is beschikbaar in de Wachtrij voor verzending. Als je het aantal wilt wijzigen, typ je het aangepaste totaal in het veld Aantal. Als je een SKU uit het verzendplan wilt verwijderen, typ je DELETE in het veld Aantal.
 3. Klik op Bestand en klik vervolgens op Opslaan als. Blader naar de locatie waar je je bestand wilt opslaan. Typ in het tekstvak Bestandsnaam een naam voor je bestand. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Opslaan als type de optie Tekst (door tab gescheiden) (*.txt). Klik op Opslaan.
 4. Klik op de pagina Bestand verzendplan uploaden op Verzendplan bijwerken.
 5. Onder 2. Upload het bestand Verzendplan bijwerken, klik op Bladeren om je bestand te zoeken en klik vervolgens op Openen. Klik op Nu uploaden om het bijgewerkte plan te uploaden.
  Tip: We raden je aan het bestand dat je hebt geüpload voor toekomstige referentie te bewaren.
 6. Onder 3. Controleer de Status en geschiedenis van het bestand en klik op Vernieuwen om de voortgang van de upload te bekijken. Nadat het uploaden is voltooid, controleer je het overzicht dat wordt gegenereerd op aanvullende informatie, fouten of waarschuwingen. Twee veelvoorkomende fouten zijn:
  • Ongeldige SKU van verkoper. Als de SKU van de verkoper (MSKU) niet kon worden gevonden, kan deze niet aan je verzending worden toegevoegd. Controleer of de MSKU in de spreadsheet correct is.
  • Item is toegevoegd aan de verzending, maar moet worden geconverteerd naar Fulfillment by Amazon. De MSKU is ingesteld op Fulfilled by Merchant. Het product is opgenomen in je verzendplan en kan naar Amazon worden verzonden, maar de productvermelding moet worden geconverteerd naar Fulfilled by Amazon om het te kunnen verkopen via FBA. Zie voor meer informatie het gedeelte "Een productvermelding wijzigen naar Fulfilled by Amazon" in Producten vermelden voor FBA.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates