Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Fulfillment-overzichten: Tips

Overzichten downloaden

Je kunt overzichten downloaden in .csv-indeling (door komma gescheiden waarden) of .txt-indeling (tekst). Als je de .csv-indeling gebruikt, kun je overzichten openen in een spreadsheet; de beginnullen van MSKU-codes, ASIN‘s en FNSKU-codes vallen bij opening echter weg. Als je deze beginnullen nodig hebt, kun je het bestand downloaden in de .txt-indeling. Raadpleeg voor meer informatie over het importeren van een .txt-bestand de Hulp-inhoud voor de spreadsheet-toepassing die je gebruikt.

Voorraad aanvullen

Voor het nemen van een beslissing over het aanvullen van de voorraad zijn er drie typen hoofdgegevens vereist: verkoopsnelheid (gemiddelde wekelijkse verkoop), beschikbare voorraad (leverbaar aantal) en binnenkomend aantal. Deze drie gegevenstypen worden gebruikt om je voorraaddekking te berekenen voordat je voorraad opraakt, algemeen bekend als Weken dekking (WOC - Weeks of cover). Dit wordt berekend als de beschikbare voorraad plus het binnenkomende aantal gedeeld door de gemiddelde wekelijkse verkoop.

Voorgestelde overzichten:

Overzicht van voorraadstatus (dat de drie gegevenstypen en de WOC bevat), FBA-voorraad beheren en het Amazon Fulfilled Shipments-overzicht.

Aanbevolen werkwijze:

  • Probeer je weken dekking tussen 2 (of het aantal weken dat je nodig hebt om je voorraad aan te vullen) en 13 (voorraad voor een kwartaal) te houden, behalve wanneer je voorraad opslaat voor de feestdagen en andere drukke verkoopperiodes.
  • Bekijk je weken dekking op basis van verschillende gemiddelde wekelijkse verkoopperiodes. Als je Weken dekking op basis van de verkoop van de laatste 30 dagen bijvoorbeeld hoger ligt dan de Weken dekking op basis van de verkoop van de vorige week, kan dit betekenen dat je onlangs meer omzet hebt gemaakt en dat je je voorraad eerder moet aanvullen.

Voorraad afstemmen

Voor het volledig kunnen afstemmen van je voorraadsaldi helpt het als je inzicht hebt in de verschillende voorraadgebeurtenissen die bijdragen aan je eindsaldo. Er is een overzicht voor elke voorraadgebeurtenis waarmee je de belangrijkste gegevens kunt identificeren. We raden je aan om voorraadgebeurtenissen in deze volgorde te bekijken:

Beginsaldo van de voorraad + ontvangen voorraadbestellingen + retourzendingen van klanten +/- aanpassingen – verwijderingen = eindsaldo van de voorraad

Het beginsaldo van je voorraad vaststellen:

Gebruik het overzicht Maandelijkse voorraadgeschiedenis om het eindsaldo van de voorraad van de voorgaande maand te bepalen voor een SKU of aantal SKU-codes samen.

Ontvangen voorraad:

Gebruik het overzicht Ontvangen voorraad om ontvangen voorraad te identificeren die aan het beginsaldo van je voorraad moet worden toegevoegd.

Bestellingen:

Bestellingen leiden in het algemeen tot zendingen en daarmee tot een afname van je totale voorraadsaldo. Gebruik het Verkooprapport over klantzendingen om het verzonden aantal van een SKU of een aantal SKU-codes samen in een bepaalde periode te identificeren.

Retourzendingen van klanten:

Door retourzendingen van klanten kunnen items opnieuw worden toegevoegd aan je beschikbare voorraad. Gebruik het overzicht Retourzendingen FBA-klanten om te zien hoeveel eenheden van een SKU of meerdere SKU-codes samen in een bepaalde periode zijn geretourneerd en weer zijn toegevoegd aan je voorraadsaldo.

Aanpassingen:

Af en toe moet wegens onverwachte problemen in het fulfillment center of van klanten je voorraadsaldo worden aangepast. Gebruik het overzicht Aanpassingen voorraad om deze aanpassingen te traceren.

Terugbetalingen:

Soms leiden aanpassingen tot een terugbetaling. Gebruik het Overzicht van terugbetalingen om de items te bekijken waarvoor je een terugbetaling hebt ontvangen.

Verwijderingen:

Als je een verzoek indient om voorraad uit het fulfillment center te verwijderen, zal dit je voorraadsaldo verlagen. Gebruik het Overzicht met gegevens over verwijderingszending om gegevens te bekijken over het aantal dat is verwijderd.

Tips:
  • De beste manier om je voorraad af te stemmen, is om in elk overzicht het veld FNSKU te gebruiken.
  • Gedetailleerde voorraadtransacties kunnen worden getraceerd voor de laatste 18 maanden.
  • Totale voorraadniveaus blijven voor onbepaalde tijd beschikbaar.
  • Zie voor meer informatie over terugbetalingen het Terugbetalingsbeleid voor verloren en beschadigde voorraad bij FBA.
  • Neem voor informatie die niet wordt verstrekt in de fulfillment-overzichten contact op met de Ondersteuning voor verkopers.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates