Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Ongeplande services

Wanneer je de vereisten voor verpakking en voorbereiding en de vereisten voor verzending en routering van Fulfillment by Amazon opvolgt en ervoor zorgt dat je transportdiensten en leveranciers zich er ook aan houden, kan je voorraad op efficiënte en nauwkeurige wijze worden ontvangen en opgeslagen in het fulfillment center.

Wanneer er problemen zijn bij de ontvangst van voorraad in het fulfillment center, voeren we ongeplande services uit om de producten alsnog aan je verkoopbare voorraad toe te voegen. Dit kan tot kostbare vertragingen leiden en de mogelijkheid om producten snel te verkopen beïnvloeden.

Zie Overzicht van prestaties binnenkomende zendingen voor meer informatie over problemen met zendingen die worden ontvangen in Amazon fulfillment centers en de acties die moeten worden genomen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Notitie: We hebben nog niet alle FBA-functies in Nederland gelanceerd. Als je je Prestaties van binnenkomende zendingen wilt controleren, schakel je over naar de DE-weergave in Seller Central via de vervolgkeuzelijst met landen. Als je al FBA-zendingen beheert voor andere marketplaces, kun je ook Prestaties van binnenkomende zendingen bekijken via de marketplace die je normaal gebruikt.

Coachingsniveaus voor prestaties van binnenkomende zendingen

Voor aanvullende coaching of productvoorbereiding zijn hulpbronnen nodig. Voor herhaalde instanties van dezelfde probleemgroep escaleert Amazon je coachingsniveau (standaard, verhoogd, kritisch).

Notitie: Amazon escaleert je problemen met de prestaties van binnenkomende zendingen per probleemgroep. Zie Overzicht van prestaties binnenkomende zendingen voor meer informatie.

Je coachingsniveau-escalaties bekijken

Volg de stappen in de onderstaande tabel om je huidige coachingsniveau en escalatiecriteria te bekijken.


  1. Ga in Seller Central naar de pagina Wachtrij voor verzending en klik op Zending traceren rechts van de zending met problemen
  2. Ga op de pagina Bezorgingsoverzicht naar het tabblad Problemen, klik op Gegevens bekijken en scrol naar Coachingsgegevens
  3. Controleer je Probleempercentage en het Maximaal toegestane probleempercentage voor de specifieke probleemgroep
  4. Amazon berekent de onderstaande probleempercentages over een periode van vier maanden:
    • Probleempercentage (bezorgingsniveau): Aantal bezorgingen met problemen/totaal aantal verzonden bezorgingen
    • Probleempercentage (itemniveau): Aantal items met problemen/totaal aantal eenheden
  5. Als je probleempercentage het maximaal toegestane probleempercentage overschrijdt, escaleren we je naar het volgende coachingsniveau voor die probleemgroep.

Voorbeeld van escalatie en de-escalatie van je coachingsniveau

De onderstaande tabel geeft een voorbeeld van escalatie en de-escalatie van je coachingsniveau voor probleemgroep Ongeplande voorbereiding - verpakking. Het maximale probleempercentage dat is toegestaan voor deze probleemgroep is 0,36%.

Datum van probleem Je probleempercentage Coachingsniveau Aantal van probleem Opmerkingen
14 april 0,01% Standaard 2 Eerste instantie voor deze probleemgroep
Er is een termijn van 21 dagen waarin we je niet verder escaleren voor deze groep.
20 april 0,40% Standaard 6 Geen escalatie
Je bevindt je nog steeds binnen de termijn van 21 dagen (vanaf 14 april)
10 mei 0,50% Verhoogd 5 Coachingsniveau geëscaleerd
Het probleempercentage overschrijdt het maximaal toegestane probleempercentage (0,50% > 0,36%)
Buiten de termijn van 21 dagen (vanaf 14 april)
20 juni 0,50% Kritisch 10 Coachingsniveau geëscaleerd
Het probleempercentage overschrijdt het maximaal toegestane probleempercentage (0,50% > 0,36%)
Buiten de termijn van 21 dagen (vanaf op 10 mei)
25 oktober 0,20% Verhoogd 5 Coachingsniveau gede-escaleerd
Probleempercentage van de afgelopen vier maanden (20 juni tot 20 oktober) onder het maximaal toegestane probleempercentage (0,20% < 0,36%)

Hoe je je coachingsniveau de-escaleert

Als je probleempercentage voor een periode van vier maanden vanaf de eerste escalatiedatum (20 juni in het voorbeeld hierboven) onder het maximaal toegestane probleempercentage blijft, verlagen we je coachingsniveau met één.

Notitie: Als je tijdens de periode van vier maanden geen voorraad verzendt, kom je niet in aanmerking voor de-escalatie.

Ongeplande servicekosten voor een zending weergeven

Je kunt al je ongeplande servicekosten bekijken op de volgende vier locaties:

Ongeplande servicekosten betwisten

Je kunt een verzoek tot onderzoek indienen als je denkt dat we je ten onrechte ongeplande servicekosten in rekening hebben gebracht. Als je dit doet, verifiëren we de huidige Richtlijnen voorbereiding aan de hand van je specifieke product of het probleem dat in het fulfillment center is gemeld.

Zie voor meer informatie het gedeelte Een verzoek tot onderzoek indienen van Waarschuwingen en feedback over prestaties binnenkomende zendingen.

Notitie: We zullen alleen verzoeken tot onderzoek in behandeling nemen die je binnen 14 dagen na de probleemmelding indient.

Terugbetalingen van betwiste ongeplande servicekosten weergeven

Je kunt de terugbetalingen van je servicekosten bekijken op de volgende Seller Central-locaties.

Je zou je terugbetaling moeten ontvangen bij de volgende geplande Amazon-betaling. Als dat niet zo is, bekijk dan de status van het geschil in je Case log. Zoek naar de relevante case en klik op Weergeven of antwoorden.


Ongeplande services


Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates