Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Aanpassingen voorraad

Aanpassingstypen en redencodes

Voorraadaanpassingen worden gecategoriseerd op type en redencode. Het type geeft aan of een aanpassing een verhoging of verlaging van het voorraadniveau is. De redencode beschrijft de gemaakte aanpassing.

Voorraadaanpassingen komen vaak in paren voor. Als je voorraad bijvoorbeeld verandert van verkoopbaar naar verlopen, zijn er twee voorraadaanpassingen: een verlaging van je verkoopbare voorraad en een verhoging van je verlopen voorraad. Hier volgt een voorbeeld:

Datum Transactie-item-ID FNSKU Verkoper-SKU Titel Dispositie FC Reden Hoeveelheid
24 maart 2019 13895071006 X0000COYXD 2Y-IQFY-RUQV How Deep Lies the Shadow Verkoopbaar LEJ1 Wijziging voorraaddispositie -1
24 maart 2019 13895071060 X0000COYXD 2Y-IQFY-RUQV How Deep Lies the Shadow Verlopen LEJ1 Wijziging voorraaddispositie 1

In de volgende tabel worden alle redencodes voor voorraadaanpassingen en hun type weergegeven.

Code Type Reden Definitie
6 - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het voorraadniveau van voorraad die door de transportdienst is beschadigd. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
7 - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het verlopen voorraadniveau. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
E - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het voorraadniveau van verkoopbare voorraad. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
H - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het voorraadniveau van voorraad die door de klant is beschadigd. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
K - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het voorraadniveau van de defecte voorraad. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
U - Beschadigd in Amazon fulfillment center Een verlaging van het voorraadniveau van voorraad die door de distributeur is beschadigd. Dit wordt altijd gevolgd door een verhoging van de P-code van het voorraadniveau van voorraad die in het magazijn is beschadigd.
D - Verwijderde voorraad Een verlaging van het voorraadniveau omdat voorraad is verwijderd
F + Gevonden voorraad Een verhoging van het voorraadniveau omdat kwijtgeraakte voorraad is gevonden
N + Gevonden voorraad Een verhoging van het voorraadniveau omdat eerder onjuist toegewezen voorraad is overgedragen naar je account of omdat je een vergoeding van Amazon hebt ontvangen
M - Kwijtgeraakte voorraad Een verlaging van het voorraadniveau omdat voorraad is kwijtgeraakt bij een opslagplaats in een fulfillment center
5 - Kwijtgeraakte voorraad Een verlaging van het voorraadniveau omdat voorraad is kwijtgeraakt bij een opslagplaats in een fulfillment center
3 + Inkomende overdracht van herdefinitie van product Twee producten met afzonderlijke identificatiecodes (SKU-codes) worden beoordeeld als hetzelfde item. Eén SKU wordt uit je voorraad verwijderd en als de andere SKU toegevoegd (code 3).
4 - Uitgaande overdracht van herdefinitie van product Twee producten met afzonderlijke identificatiecodes (SKU-codes) worden beoordeeld als hetzelfde item. Eén SKU wordt uit je voorraad verwijderd en als de andere SKU toegevoegd (code 3).
O - Voorraadcorrectie Units die uit je account zijn overgedragen omdat ze onjuist in je voorraad zijn ontvangen of omdat Amazon je daarvoor heeft vergoed
P + Wijziging voorraaddispositie Units van een bepaalde dispositie worden aan je voorraad toegevoegd na verwijdering uit een andere dispositie. Dit volgt altijd een aanpassing onder code 6, 7, E, H, K, U of Q.
Q - Wijziging voorraaddispositie Units van een bepaalde dispositie worden uit je voorraad verwijderd en vervolgens als een andere dispositie aan je voorraad toegevoegd. Dit wordt altijd gevolgd door een aanpassing van de P-code.

Disposities van de voorraad

Dispositie van de voorraad staat voor de fysieke toestand van een eenheid of eenheden.

Dispositie van de voorraad Staat van de voorraad Definitie
Verkoopbaar Verkoopbaar Voorraad die eruitziet en functioneert zoals beschreven in de productvermelding
Defect Niet-verkoopbaar Voorraad die er niet uitziet of functioneert zoals beschreven in de productvermelding en niet zichtbaar beschadigd is, bijvoorbeeld een teruggeroepen product
Beschadigd door klant Niet-verkoopbaar Voorraad die door een klant is beschadigd
Beschadigd door distributeur Niet-verkoopbaar Voorraad die tijdens de ontvangst is beschadigd door de verkoper, leverancier of distributeur
Beschadigd door fulfillment center Niet-verkoopbaar Voorraad die is beschadigd in een Amazon fulfillment center
Beschadigd door transportdienst Niet-verkoopbaar Voorraad die is beschadigd door een transportdienst tijdens de ontvangst, terwijl deze onderweg was naar de klant, of onderweg terug was naar Amazon als retourzending
Verlopen Niet-verkoopbaar Voorraad die over de vervaldatum is zoals aangegeven in Datum/partij
Tip: Je kunt op kosten besparen door voorraad die niet-verkoopbaar is te verwijderen.

Hoe lees je je overzicht: online- en downloadmethoden

Je kunt de voorraadaanpassingen online bekijken in Seller Central of door het overzicht Voorraadaanpassing te downloaden.

 • De methode Online bekijken wordt aanbevolen om snel voorraadaanpassingen en -afstemmingen te zien. Wanneer er een afstemming is voor een voorraadaanpassing, wordt er een link verstrekt die je verbindt met de afstemmingsaanpassing in het overzicht Voorraadaanpassing of de vergoedingstransactie in het Overzicht vergoedingen.
 • De methode Downloaden wordt aanbevolen om inzicht te krijgen in de afstemmingsstatus van voorraadaanpassingen op schaal.

In de online-weergave kun je voorraadaanpassingen filteren op Redengroep zoals weergegeven in onderstaande tabel.

Redengroepen op aanpassingscode

Code Redengroep
6, 7, E, H, K, U Beschadigd
D Verwijderde voorraad
F, N Gevonden
5, M Kwijtgeraakt
3, 4, O, P, Q Overige

Je kunt het overzicht Voorraadaanpassingen als volgt online bekijken:

 1. Klik op het tabblad Online bekijken op de pagina Aanpassingen voorraad van Amazon Fulfillment-overzichten.
 2. Selecteer het gewenste datumbereik in het vervolgkeuzemenu Gebeurtenisdatum en de redengroep in het vervolgkeuzemenu Redengroep. Als je het veld Redengroep leeg laat, worden alle aanpassingstypen in het overzicht weergegeven.
 3. Als je de resultaten verder wilt filteren, kun je de Verkoper-SKU, de Fulfillment netwerk-SKU of het FCtoevoegen, of een combinatie hiervan.
 4. Klik op Overzicht genereren.
  Notitie: Als er meer dan 50 aanpassingen van de voorraad zijn, genereert het rapport meerdere pagina's. Gebruik de snelkoppelingen rechtsboven en rechtsonder in het overzicht om tussen pagina's te schakelen.

  Hier volgt een voorbeeld van een melding die is gegenereerd met de geselecteerde redengroep Kwijtgeraakt, het datumbereik Laatste 365 dagen en de Fulfillment Network SKU X001SL. Als je op Kwijtgeraakte voorraad klikt in de kolom Reden van het overzicht, wordt de afstemmingsstatus geopend.

  Datum Transacties-item-ID FNSKU Verkoper-SKU Titel Dispositie FC Reden Aantal
  23 juli 2019 2108808 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar LGB3 ⌄ Kwijtgeraakte voorraad -16
  Gevonden voorraad 5
  Overige kwijtgeraakte of beschadigde voorraad 11
 5. Klik op de afstemmingsstatus (in ons voorbeeld, Gevonden voorraad) om de afstemmingsgebeurtenissen te bekijken. In dit geval (zie de illustratie hieronder) kan een totale hoeveelheid van vijf gezien worden om vijf aanpassingsredenen van de Gevonden voorraad.
  Datum Transacties-item-ID FNSKU Verkoper-SKU Titel Dispositie FC Reden Aantal
  23 juli 2019 2108808 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar JFK8 ⌃ Gevonden voorraad 1
  23 juli 2019 210190912 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar DCA1 ⌃ Gevonden voorraad 1
  23 juli 2019 2101901 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar PHX6 ⌃ Gevonden voorraad 1
  23 juli 2019 210188746 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar MGE7 ⌃ Gevonden voorraad 1
  23 juli 2019 21188081 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar MKE1 ⌃ Gevonden voorraad 1
Notitie: Voor niet-afgestemde hoeveelheden met redencodes voor Overige verkeerd geplaatst en Beschadigde voorraad na 19 maart 2021, kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding op grond van het Terugbetalingsbeleid voor verloren en beschadigde voorraad bij FBA. Voorraadaanpassingen van Kwijtgeraakte voorraad, Gevonden voorraad en Beschadigd in Amazon fulfillment center die optreden na 19 maart 2021 zullen overeenkomstige afstemmingen hebben. Als de transactie-ID vóór 19 maart 2021 is gedateerd, is er mogelijk geen overeenkomstige afstemming gekoppeld, ook al zijn de eenheden afgestemd.

Je kunt het Overzicht voorraadaanpassingen als volgt downloaden:

 1. Klik op het tabblad Downloaden onder Aanpassingen voorraad.
 2. Selecteer het gewenste datumbereik in het vervolgkeuzemenu Gebeurtenisdatum.
 3. Klik op .csv-download aanvragen of .txt-download aanvragen voor de indeling waarnaar je voorkeur uitgaat. Het duurt meestal 1 tot 45 minuten om een overzicht te genereren.
 4. Zodra de overzichtsstatus verandert van In behandeling in Downloaden, klik je op Downloaden.
 5. Sla het bestand op en open het overzicht in een spreadsheet- of databaseprogramma, zoals Microsoft Excel of Microsoft Access.

Hier volgt een voorbeeld:

adjustment-date transactie-id fnsku sku product-name fulfillment-center quantity reason disposition afgestemd niet-afgestemd
23 juli 2019 2108808 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK LGB3 -16 M VERKOOPBAAR 5 11

Je kunt meer informatie vinden over afgestemde hoeveelheden met redencodes voor Beschadigd in Amazon fulfillment center, Kwijtgeraakte voorraadof Gevonden voorraad in de online-weergave.

Voor niet-afgestemde hoeveelheden met redencodes voor Beschadigd in Amazon fulfillment center en Kwijtgeraakte voorraad na 19 maart 2021, kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding op grond van het Terugbetalingsbeleid voor verloren en beschadigde voorraad bij FBA

Afstemmingsgebeurtenissen

Voorraadaanpassingen van Kwijtgeraakte voorraad, Gevonden voorraad en Beschadigd in Amazon fulfillment center zullen overeenkomstige afstemmingen hebben. Je kunt deze afstemmingen zien in zowel de online- als de downloadbare weergave.

Online

Wanneer er een afstemming is voor een voorraadaanpassing, wordt er een link verstrekt die je verbindt met de afstemmingsaanpassing in het overzicht Voorraadaanpassing of de vergoedingstransactie in het Overzicht vergoedingen.

Downloadbaar

Je kunt afgestemde en niet-afgestemde hoeveelheidskolommen voor Kwijtgeraakte voorraad, Gevonden voorraaden Beschadigd in Amazon fulfillment center zien. Wanneer een voorraadaanpassing bijvoorbeeld wordt vergoed of afgestemd, zie je de niet-afgestemde hoeveelheid afnemen en de afgestemde hoeveelheid toenemen.

Hier volgt een voorbeeld uit de online-weergave:

Datum Transacties-item-ID FNSKU Verkoper-SKU Titel Dispositie FC Reden Hoeveelheid
23 juli 2019 2108808 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK Verkoopbaar LGB3 ⌄ Kwijtgeraakte voorraad -16
Gevonden voorraad 5
Overige kwijtgeraakte of beschadigde voorraad 11

Hier volgt een voorbeeld uit de downloadweergave:

adjustment-date transactie-id fnsku sku product-name fulfillment-center hoeveelheid reden dispositie afgestemd niet-afgestemd
23 juli 2019 2108808 X001SL SLU_2PK SLU_PHOTO_2PK LGB3 -16 M VERKOOPBAAR 5 11

De volgende tabel vermeldt alle mogelijke combinaties van originele gebeurtenissen en afstemmingsgebeurtenissen.

Reden voor voorraadaanpassing Reden voor afstemming (weergegeven in het vervolgkeuzemenu) Definitie
Beschadigd in Amazon fulfillment center Geïnspecteerd en dispositie gecorrigeerd Voorraad waarvan bij een inspectie niet beschadigd bleek te zijn in het fulfillment center
Vergoed Voorraad waarvoor je bent vergoed
Overige kwijtgeraakte of beschadigde voorraad De overige voorraad die niet is afgestemd
Kwijtgeraakte voorraad Gevonden voorraad Kwijtgeraakte voorraad die is gevonden
Vergoed Voorraad waarvoor je bent vergoed
Beschadigde voorraad die is kwijtgeraakt Voorraad Beschadigd in Amazon fulfillment center die is kwijtgeraakt.
Notitie: De afstemming wordt toegepast op de voorraad Beschadigd in Amazon fulfillment center.
Overige kwijtgeraakte of beschadigde voorraad De overige voorraad die niet is afgestemd
Gevonden voorraad Vervangende voorraad gevonden Voorraad die is vervangen om kwijtgeraakte of beschadigde voorraad te compenseren, in overeenstemming met het Vergoedingsbeleid voor kwijtgeraakte en beschadigde voorraad bij FBA.
Ontbrekende voorraad gevonden Kwijtgeraakte voorraad die is gevonden
Correctie van eigendom voorraad Onjuist toegewezen gevonden voorraad die is verplaatst naar de juiste eigenaar
Notitie: Voorraadaanpassingen anders dan Kwijtgeraakte voorraad, Gevonden voorraad en Beschadigd in Amazon fulfillment center, tonen geen afstemmingsreden in de online- of de downloadbare weergave.

Waarom worden mijn items onderzocht?

Je zult een nieuwe voorraadclassificering zien op de pagina Je voorraad beheren en het overzicht Onderzoeken. Voorraad die is kwijtgeraakt of in het magazijn is beschadigd die actief wordt bevestigd in onze fulfillment centers. Een tijdlijn toont de duur van het onderzoek, die nooit langer zal zijn dan 30 dagen. Zodra de voorraad die wordt onderzocht is vergoed of de duur van 30 dagen heeft overschreden, zie je de overeenkomstige aanpassingsoverdracht naar het Overzicht voorraadaanpassing. Voor voorraadaanpassingen die na 19 maart 2021 plaatsvinden, hoef je geen 30 dagen te wachten om een claim in te dienen, omdat we de onderzoeksperiode van 30 dagen voor je afhandelen.

Velddefinities

Online koptekst Koptekst downloaden Beschrijving
Datum adjustment-date DD-MM-JJJJ
Transactie-item-ID transaction-item-id Unieke ID voor deze itemaanpassing
FNSKU fnsku Unieke item-ID die is toegewezen door Amazon en door het fulfillment center wordt gebruikt
Verkoper-SKU sku Unieke item-ID die is toegewezen door de verkoper
Titel product-name Productnaam zoals vermeld op Amazon
Fulfillment center-ID fulfillment-center-id Fulfillment center waar de aanpassing wordt uitgevoerd
Hoeveelheid hoeveelheid Aantal aangepaste units
Reden reden In het downloadbestand worden codes weergegeven terwijl de online-weergave beschrijvingen bevat. Zie de tabel Aanpassingstypen en redencodes bovenaan deze pagina voor volledige codes en beschrijvingen.
Dispositie dispositie Of het artikel in verkoopbare of niet-verkoopbare/niet-leverbare staat verkeert
N.v.t. Afgestemd Aantal units afgestemd met andere aanpassingsgebeurtenissen
N.v.t. Niet-afgestemd Aantal items die niet zijn afgestemd met andere aanpassingsgebeurtenissen
Notitie: Dit overzicht bevat informatie van maximaal 18 maanden.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates