Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Voorraad uploaden met de Voorraadlader

Notitie: Op 28 februari 2020 heeft Amazon nieuwe versies van de Voorraadlader, Productvermeldingenlader en het Bestand met prijs en hoeveelheid beschikbaar gesteld om te downloaden op Seller Central. Download de nieuwe versies van de Voorraadlader, Productvermeldingenlader en het Bestand met prijs en hoeveelheid via de onderstaande links.

Hoewel de onderstaande bestanden kunnen worden gebruikt door alle verkopers met een professioneel verkoopplan, bevatten sommige bestanden macro's die alleen kunnen worden gebruikt door verkopers met MWS-aanmeldgegevens. De macro's bieden optionele functies die niet vereist zijn voor het gebruik van de bestanden. Om MWS-aanmeldgegevens te krijgen, moet je voldoen aan de vereisten die zijn uiteengezet in het Gebruiksbeleid en het Beleid voor gegevensbescherming, zoals hier wordt beschreven. Merk op dat de macro Upload bestand die beschikbaar was in de oudere versies van de Voorraadlader, Productvermeldingenlader en het Bestand met prijs en hoeveelheid, niet langer beschikbaar is in de nieuwe versies van deze bestanden.

Functies van de Voorraadlader

Klik hier om de Voorraadlader te downloaden.

Met de Voorraadlader kun je het volgende doen:

 • Upload duizenden productvermeldingen in één bestand om deze aan bestaande productpagina's op Amazon te koppelen
 • Houd je productvermeldingen up-to-date door bestaande producten aan te passen
 • Voeg nieuwe voorraad toe
 • Verwijder niet-beschikbare producten of zet de voorraad ervan op nul
 • Schoon je productvermeldingen op en vervang ze

Als je de functies voor overeenkomstige pagina's van de Voorraadlader wilt gebruiken, moet je een product-ID en specifieke informatie over jouw aanbod opgeven. Je kunt een SKU en geselecteerde vermeldingsgegevens gebruiken wanneer je bestaande productvermeldingen wijzigt.

Omdat de Voorraadlader niet kan worden gebruikt om nieuwe productpagina's te maken, hoef je geen gedetailleerde productgegevens op te geven. Een voorraadladerbestand kan worden gebruikt om aanbiedingen in meerdere productcategorieën tegelijk te uploaden of te wijzigen.

Voorraadlader of Productvermeldingenlader

De bestandssjabloon van de Voorraadlader

Als je een voorraadladerbestand wilt maken, moet je eerst de bestandssjabloon van de Voorraadlader naar je harde schijf downloaden. De sjabloon wordt als een Microsoft Excel-bestand geopend en bevat een opgemaakt werkblad waarin je je productgegevens opgeeft. Het bestand bevat extra werkbladen om je te helpen de sjabloon in te vullen. Je kunt ook optionele bestandsmacro's inschakelen om enkele stappen voor het maken en uploaden van je bestand te automatiseren.

Er zijn vier basisstappen voor het gebruik van de bestandssjabloon van de Voorraadlader:


 1. Download de sjabloon voor het voorraadladerbestand uit de sjablonentabel op de pagina Voorraadbestandssjablonen.
 2. Voer in het tabblad InventoryLoaderTemplate een SKU, product-ID en productvermeldingsgegevens in voor de items die je te koop wilt aanbieden. Je kunt vermeldingsgegevens handmatig één voor één invoeren, of als je macro's hebt ingeschakeld, kun je een bestaand bestand met je aanbiedingsgegevens importeren met behulp van de macro Bestand importeren.
 3. Controleer de gegevens die je hebt ingevoerd op fouten. Als je macro's hebt ingeschakeld, kun je dit proces automatiseren door op Valideren in het menu Bestand te klikken. De macro controleert of de gegevens compleet zijn en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van uploadfouten als gevolg van invoerfouten.
 4. Gebruik de macro Bestand uploaden in het menu Bestand en voer het e-mailadres en wachtwoord van je verkoopaccount in.
Notitie: Als je macro's niet hebt ingeschakeld, sla je het bestand op in de tekstindeling (.txt) en upload je het via het hulpprogramma Producten en voorraad uploaden.

Tabbladen van het voorraadladerbestand

Als je de sjabloon opent, zie je verschillende tabs aan de onderkant van het werkboek:

Tabnaam Beschrijving
Instructies Een overzicht van het gebruik van de productsjabloon.
Gegevensdefinities Een gedetailleerd overzicht van elk veld in het voorraadbestand, inclusief etiketnaam, definitie, gebruikssituatie, geaccepteerde waarden en een voorbeeld.

Gele rijen geven verplichte informatie aan. Je kunt producten alleen correct uploaden als je alle verplichte velden invult.

Oranje rijen geven gewenste informatie aan. Gewenste kolommen geven klanten de basisinformatie die ze nodig hebben om een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. We raden je ten zeerste aan om alle gewenste cellen in te vullen. Als je dat niet doet, kan dit ertoe leiden dat de productbeschrijving gebrekkig is en/of het product moeilijk te vinden is.

Een product zonder prijs of aantal kan bijvoorbeeld wel in de catalogus voorkomen, maar niet te koop worden aangeboden. Het product komt dan niet op de website te staan.

Witte rijen geven optionele informatie aan. Optionele informatie kan nuttig zijn, maar is niet essentieel bij het te koop aanbieden van een product. We raden je aan om alle optionele cellen in te vullen die van toepassing zijn op je producten.

Sjabloon Dit is het eigenlijke werkblad waar je je productgegevens invoert volgens de specificaties onder het tabblad Gegevensdefinities. Dit blad bevat een rij om Amazon te laten weten welke sjabloon je gebruikt en een tweede rij met kolomkoppen (etiketnamen) die elk veld in je voorraadbestand vertegenwoordigen. Het blad heeft kolomkoppen met kleurcodes om aan te geven of het veld verplicht (geel), gewenst (oranje) of optioneel (wit) is.

Macro's van het voorraadladerbestand

In het menu Invoegtoepassingen in de werkbalk bovenaan de sjabloon vind je vier macro's: Valideren, Bestand uploaden, Bestand importeren en Sjabloon bijwerken. Met deze macro's kun je je gegevens valideren en leren hoe je eventuele fouten kunt corrigeren, evenals enkele van de taken voor het vullen en uploaden van je bestand automatiseren. Deze macro's zijn ontworpen om het eenvoudiger voor je te maken en ze worden ten zeerste aanbevolen.

Zie Sjabloonmacro's gebruiken voor gedetailleerde informatie over het gebruik van elke macro.

Notitie: Alle kolomkoppen moeten exact worden weergegeven zoals getoond, in kleine letters zonder spaties of aanhalingstekens. Zorg ervoor dat streepjes worden weergegeven in kolomkoppen met meerdere woorden. We raden je aan de kant-en-klare sjabloon te gebruiken, maar je kunt ook je eigen bestand samenstellen en de juiste kolomkoppen toevoegen.

Verplichte velden van de Voorraadlader

Als er geen waarde is opgenomen in het onderstaande veld, wordt je productvermelding niet weergegeven op de Amazon-website. Onder bepaalde omstandigheden zijn ook waarden in andere velden vereist. (Zie de gegevens in het gedeelte Gewenste velden van de Voorraadlader hieronder.)

sku: Een SKU is een 'voorraadeenheid' die wordt gebruikt om de voorraad bij te houden. Elke SKU die je maakt, moet uniek zijn voor één product in je huidige sjabloon en bestaande productvermeldingen. Een SKU kan uit een willekeurige alfanumerieke tekenreeks bestaan. Gebruik geen symbolen of spaties in je SKU.

Gewenste velden van de Voorraadlader

De gegevens die je voor deze gewenste velden invoert, geven klanten de basisinformatie die ze nodig hebben om een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. We raden je ten zeerste aan om alle gewenste velden in te vullen. Als je geen gegevens verstrekt in de gewenste velden, kan dat tot een gebrekkige productbeschrijving leiden en/of een product dat moeilijk te vinden is. Als een product in de catalogus geen prijs of aantal heeft, kunnen klanten het niet kopen.

product-id

Elk product dat op Amazon wordt verkocht, bevat ook een industriestandaard product-ID. Dit veld is vereist om producten te koppelen bij het maken van nieuwe productvermeldingen.

De volgende ID's worden door Amazon erkend als product-ID's:

 • ISBN: Internationaal Standaard Boek Nummer. Een uniek nummer voor elk nieuwe boek dat wordt gepubliceerd. Het is meestal te vinden op de achterkant van een boek naast de streepjescode, achter de letters 'ISBN'. Het is ook te vinden op de eerste pagina samen met de auteursrechtvermelding.
 • UPC: Universal Product Code. Een nummer dat wordt gebruikt om items te identificeren die in de Verenigde Staten worden verkocht. (Boeken krijgen meestal ook een UPC toegewezen, maar het ISBN wordt vaker gebruikt.) De UPC is te vinden onder de streepjescode op het productetiket.
 • ASIN: Amazon Standard Identification Number (ASIN). Een uniek nummer voor elk product dat op Amazon wordt verkocht. Ons systeem herkent elk product aan de hand van de toegewezen ASIN, ongeacht of het product een ISBN of UPC heeft.
 • EAN: EAN (Europees artikelnummer). Een identificatiecode voor producten die in Europa worden verkocht. EAN's worden in Europa op dezelfde manier gebruikt als UPC's in de VS.

product-id-type

Het product-id-type is een numerieke waarde die aangeeft of de product-ID een ASIN, ISBN, UPC of EAN is. Dit is een verplicht veld als de product-ID wordt opgegeven. De opties zijn:

 • 1 = ASIN
 • 2 = ISBN
 • 3 = UPC
 • 4 = EAN

item-condition

Dit is een numerieke waarde die de staat van het item aangeeft. Dit veld is vereist voor het maken van een nieuwe productvermelding.

Notitie: Niet elke staat is beschikbaar voor alle categorieën. Zie de Richtlijnen voor productstaat voor meer informatie over de productstaat die je in je productcategorie kunt gebruiken.

Soorten productstaat:

 • 1 = Tweedehands - Als nieuw
 • 2 = Tweedehands - Zeer goed
 • 3 = Tweedehands - Goed
 • 4 = Tweedehands - Acceptabel
 • 5 = Verzamelobject - Als nieuw
 • 6 = Verzamelobject - Zeer goed
 • 7 = Verzamelobject - Goed
 • 8 = Verzamelobject - Acceptabel
 • 9 = Niet gebruikt
 • 10 = Gereviseerd
 • 11 = Nieuw

price

De prijs per item in euro (EUR). Voeg het symbool '€' niet toe. De prijs moet hoger zijn dan nul (0,00). Dit is een verplicht veld als de product-ID wordt opgegeven en je nieuwe productvermeldingen maakt. Je moet een prijs opgeven om het item beschikbaar te maken voor verkoop op Amazon.

quantity

Je moet een aantal invoeren als je een nieuwe SKU toevoegt. Je kunt een aantal tussen 1 en 1000 instellen. Dit is een verplicht veld voor seller-fulfilled items als de product-ID is opgegeven en om het item beschikbaar te maken voor verkoop op de website. Items moeten op voorraad en bij de hand zijn op het moment dat een aankoop wordt gedaan.

Notitie: Voer voor Fulfillment by Amazon-items (FBA) geen aantal in. Geef in plaats daarvan een fulfillment-center-id op in de laatste kolom van de sjabloon. Zie Optionele velden van de Voorraadlader hieronder.

item-note

Gebruik dit veld om te beschrijven hoe je item mogelijk verschilt van het nieuwe item dat door Amazon wordt verkocht (bijvoorbeeld als je hardcoverboek de omslag mist). Dit veld is beperkt tot 1000 tekens voor alle gebruikte, nieuwe, verzamelitems en gereviseerde items.

will-ship-internationally

Een code die aangeeft naar welke landen je bereid bent te verzenden:

Als je geen optie invoert, worden de standaardinstellingen gebruikt die je hebt gekozen toen je je inschreef om te verkopen.

Optionele velden van de Voorraadlader

add-delete

Zie SKU-codes verwijderen met de Voorraadlader voor meer informatie over het verwijderen van SKU-codes.

De opties zijn:

 • a: Nieuwe items toevoegen
 • d: Items verwijderen (alle voorraad uit de verkoop verwijderen)
 • x: Aanbiedings- en itemgegevens verwijderen, inclusief de SKU.

Als je aanbiedingen van Amazon wilt verwijderen zonder de SKU te verwijderen, gebruik je 'd' of stel je de voorraadhoeveelheid in op '0' (nul).

Als je het veld voor toevoegen/verwijderen (add-delete) niet invult, gebruikt ons systeem deze standaardwaarden:

 • Voor nieuwe SKU-codes: Een productvermelding toevoegen
 • Voor bestaande SKU-codes: Productvermeldingsgegevens wijzigen

minimum-seller-allowed-price

Dit optionele veld helpt Amazon potentiële prijsfouten in je productvermeldingen te identificeren. Als je deze service wilt gebruiken, voer je de minimaal toegestane prijs voor dit product in. Als je probeert je prijs voor het product onder je minimaal toegestane prijs in te stellen, wordt je aanbieding inactief en word je via hier via e-mail van op de hoogte gesteld. Je kunt je minimaal toegestane prijs altijd wijzigen door de waarde in dit veld te veranderen en het bijgewerkte bestand naar Amazon te uploaden.

Notitie: Als je de minimumprijs voor een item wilt verwijderen, voer je de waarde 'delete' (verwijderen) in. Voer geen '0' of andere numerieke waarden in. Als je dit veld opneemt maar geen waarde opgeeft voor een item, wordt je bestaande minimumprijs niet gewijzigd.

maximum-seller-allowed-price

Dit optionele veld helpt Amazon potentiële prijsfouten in je productvermeldingen te identificeren. Als je deze service wilt gebruiken, voer je de toegestane maximumprijs voor dit product in. Als je probeert je prijs voor het product boven je toegestane maximumprijs in te stellen, wordt je aanbieding inactief en word je hier per e-mail van op de hoogte gesteld. Je kunt je toegestane maximumprijs altijd wijzigen door de waarde in dit veld te veranderen en het bijgewerkte bestand naar Amazon te uploaden.

Notitie: Als je de maximumprijs voor een item wilt verwijderen, voer je de waarde 'delete' (verwijderen) in. Voer geen '0' of andere numerieke waarden in. Als je dit veld opneemt, maar geen waarde opgeeft voor een item, wordt je bestaande maximumprijs niet gewijzigd.

fulfillment-center-id

Dit veld is alleen verplicht als je Fulfillment by Amazon (FBA) gebruikt. Als je FBA niet gebruikt, laat je deze kolom leeg.

leadtime-to-ship

De tijd in dagen tussen wanneer je een bestelling ontvangt en wanneer je het item kunt verzenden. De standaarddoorlooptijd tot verzending is 1 tot 2 werkdagen.

 • Gebruik dit veld als je levertijd tot verzenden langer is dan twee werkdagen.
 • Voer niet meer dan één waarde in.
 • Gebruik alleen hele waarden.
 • Geef geen datumbereik op en gebruik het woord 'dagen' niet aan het einde.
Notitie: Gebruik dit veld niet voor BMVD-producten (Boeken, Muziek, Video of Dvd). Van verkopers wordt verwacht dat ze alle BMVD-bestellingen binnen twee werkdagen verzenden vanaf de datum waarop Amazon de bestelmelding ter beschikking heeft gesteld.

product-tax-code

Gebruik de productbelastingcode alleen als je zeker weet dat belasting voor jouw account is ingeschakeld in Seller Central en je Amazon-belastingcodes hebt voor al je producten. Als er niets is opgegeven, is de standaardwaarde 'A_GEN_NOTAX'.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates