Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Vereisten voor lithiumbatterijen en producten die worden verzonden met lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen worden veel gebruikt en worden gekenmerkt door het volgende:

  • Lange levensduur
  • Geen geheugeneffect (ze verliezen hun maximale energiecapaciteit niet)
  • Langzame ontlading indien niet gebruikt

Lithiumbatterijen kunnen echter ook gevaarlijk zijn. Als ze beschadigd, gevallen, verpletterd of kortgesloten zijn, kunnen ze gevaarlijke hoeveelheden warmte afgeven en kunnen ze ontbranden. Ze zijn ook gevaarlijk wanneer ze worden blootgesteld aan warmte. Lithiumbatterijen zijn om deze redenen altijd onderworpen aan specifieke transportvereisten.

Alle informatie met betrekking tot batterijen moet voor je product worden verstrekt wanneer je een productvermelding maakt of die productvermelding converteert naar FBA. Als de door jou verstrekte informatie over batterijen onvolledig, onjuist of anderszins tegenstrijdig is, kan je product worden geblokkeerd voor verkoop via FBA. Je moet ook een vrijstellingsformulier voor batterijen uploaden via Classificering van gevaarlijke goederen beheren.

Ga voor meer informatie naar Vereiste informatie en documentatie over gevaarlijke goederen (gevaarlijke stoffen) en de International Air Transport Association (IATA).

Gebruik de tool Een ASIN opzoeken om de classificatiestatus van je FBA-ASIN te controleren.

Belangrijk: Voor producten met lithiumbatterijen kunnen naast de eisen voor gevaarlijke goederen nog andere eisen gelden. Ga voor een lijst met producten waarvoor mogelijk extra eisen gelden naar de pagina Terugroepingen en productveiligheid.

Hoe weet je of je product een lithiumbatterij bevat?

Producten hebben geen specifieke sticker die of specifiek symbool dat de aanwezigheid van lithiumbatterijen aangeeft. Maar je kunt de batterijen gemakkelijk op verschillende manieren herkennen:

  • Kijk naar de batterij zelf. De samenstelling staat meestal op de batterij.
  • Lees de documentatie van de fabrikant, zoals de producthandleiding. Je kunt ook contact opnemen met de leverancier voor meer informatie over je product.

Soorten lithiumbatterijen

Er zijn veel verschillende soorten lithiumbatterijen. De drie hoofdtypes worden hier beschreven.

Lithium-ionbatterijen

Lithium-ionbatterijen (Li-ion) hebben lithiumverbindingen als elektrodemateriaal en zijn oplaadbaar. Lithium-ionbatterijen worden veel gebruikt in draagbare elektronische producten zoals mobiele telefoons, laptops, tablets, MP3-spelers en camera's.

Lithiummetaalbatterijen

Bij lithiummetaalbatterijen bestaat de anode uit metallisch lithium en zijn deze over het algemeen niet oplaadbaar. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals de platte, ronde batterijen die in horloges worden gebruikt. Ze worden ook vaak gebruikt in producten zoals rekenmachines of zaklampen.

Lithium-ion-polymeerbatterijen

Lithium-ion-polymeerbatterijen, vaak lithium-polymeerbatterijen (lipo-batterij) genoemd, zijn oplaadbare batterijen die gewoonlijk bestaan uit meerdere identieke secundaire cellen die parallel aan elkaar staan.

Ze worden gebruikt in sommige draagbare elektronische producten en vallen onder de familie van lithium-ionbatterijen.

Regelgeving van lithium-ionbatterijen

Lithium-ionbatterij – Amazon-beleid Capaciteit in wattuur (Wh) Regio/land Goedgekeurd of afgewezen door Amazon?
0 Wh-100 Wh Australië Goedgekeurd
Brazilië Goedgekeurd
Canada Goedgekeurd
China Goedgekeurd
Europa Goedgekeurd
India Goedgekeurd
Japan Goedgekeurd
Mexico Goedgekeurd
Midden-Oosten Goedgekeurd
Singapore Goedgekeurd
Turkije Goedgekeurd
VS Goedgekeurd
101 Wh-300 Wh Australië Afgewezen
Brazilië Afgewezen
Canada Goedgekeurd
China Afgewezen
Europa Afgewezen
India Goedgekeurd
Japan Goedgekeurd
Mexico Afgewezen
Midden-Oosten Afgewezen
Singapore Afgewezen
Turkije Afgewezen
VS Goedgekeurd
Meer dan 301 Wh Australië Afgewezen
Brazilië Afgewezen
Canada Afgewezen
China Afgewezen
Europa Afgewezen
India Goedgekeurd
Japan Goedgekeurd
Mexico Afgewezen
Midden-Oosten Afgewezen
Singapore Afgewezen
Turkije Afgewezen
VS Afgewezen

De informatie over wattuur staat meestal op de batterij zelf of op de verpakking, of staat vermeld in de documentatie van de fabrikant.

In gevallen waarin de hoeveelheid wattuur niet wordt aangegeven, kan deze worden berekend op basis van de waarden voor batterijspanning (V) en ampère-uur (Ah), ook vaak gedrukt op de batterij of buitenste verpakking, of te vinden in de documentatie van de fabrikant. De spanning die moet worden gebruikt bij het berekenen van wattuur is de nominale spanning van de batterij (gewoonlijk gedrukt als 'spanning/voltage'), niet te verwarren met de ingangsspanning, uitgangsspanning of maximale laadspanning.

Vereiste voor testoverzicht Verenigde Naties

Vanaf 1 januari 2020 vereist UN 38.3 dat fabrikanten en distributeurs van lithiumbatterijen op verzoek een document verstrekken dat bekendstaat als een testoverzicht voor lithiumbatterijen. Deze eis wordt afgedwongen via landspecifieke regelgeving.

Bij vervaardiging moeten alle lithiumbatterijen en producten met lithiumbatterijen een reeks gestandaardiseerde tests ondergaan om hun veiligheid voor gebruik en transport te bevestigen. Deze nieuwe documentatie geeft een overzicht van deze testvereisten.

Om aan deze verordening te voldoen, vereist Amazon dat alle verkopers een testoverzicht uploaden bij het instellen van het ASIN.

Download voor meer informatie de richtlijnen voor lithiumbatterijen van de International Air Transport Association (alleen in het Engels).

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates