Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Concessies uitvoeren

Verkopers kunnen af en toe kopers willen compenseren voor problemen met bestellingen, afgezien van of in aanvulling op het terugbetalen van basiskosten. Wanneer een koper bijvoorbeeld een defect item ontvangt, kan de verkoper de kosten van de retourzending op zich nemen om het item retour te ontvangen.

Zowel met de volledige als de gedeeltelijke terugbetalingsopties in Bestellingen beheren kunnen verkopers concessies doen aan kopers. Er zijn regelitems voor twee soorten concessies:

 • Terugbetaling van kosten retourverzending
 • Andere concessie

Wanneer een concessie wordt uitgevoerd, wordt het volledige bedrag van de concessie afgeschreven van het verkopersaccount.

Terugbetalingen en concessies

Verkopers kunnen altijd gedeeltelijke of volledige terugbetaling van bestelkosten uitvoeren, zoals de productprijs of de verzending die de koper oorspronkelijk heeft betaald. Met concessies kunnen verkopers kopers compenseren voor problemen met bestellingen als alternatief voor of in aanvulling op het terugbetalen van bestellingskosten. In het geval van een defect item kan een verkoper bijvoorbeeld een terugbetaling van kosten retourverzending verstrekken en vervolgens een volledige terugbetaling verwerken zodra de verkoper de retourzending heeft ontvangen.

Het scherm Gedeeltelijke terugbetaling toont regelitems voor de terugbetalingen en concessies die beschikbaar zijn voor een bestelling. Op het scherm Volledige terugbetaling of het scherm Gedeeltelijke terugbetaling wordt op de concessieregelitems specifieke maximumbedragen weergegeven voor de velden Terugbetaling van kosten retourverzending en Andere concessie.

Ga als volgt te werk om een concessie uit te voeren:


 1. Gebruik het pop-upmenu om de juiste reden voor terugbetaling te selecteren.

  Dit is in alle gevallen vereist, zelfs wanneer een concessie wordt gedaan.

 2. Voer het bedrag van de retourzending en/of andere concessie in het vak Terug te betalen bedrag in.

  Limieten worden weergegeven in de kolom Max. bedrag. Als het totale gevraagde bedrag hoger is dan het totaal voor productprijs en verzending, ontvang je een pop-up waarin je wordt gevraagd de concessie te bevestigen.

 3. Optioneel: Voeg een Memo aan koper toe.

  Dit toont een goede klantenservice.

 4. Klik op de knop Terugbetaling indienen.

  Het updaten van de gegevens duurt maximaal 15 minuten.

 5. Optioneel: Voeg een Memo van verkoper toe.

  Dit wordt niet weergegeven aan de koper, maar kan je helpen bij het volgen van acties op de bestelling. Je kunt op elk moment notities toevoegen, herzien of verwijderen in een memo van verkoper.

Verkopers kunnen zowel een 'Memo aan koper' als 'Memo van verkoper' maken bij het doen van concessies of terugbetalingen. Met de optie 'Je notitie' kan je de acties volgen die je hebt ondernomen voor een bestelling en deze bevat herinneringen voor de volgende stappen. De memo accepteert 255 tekens en je kunt doorgaan met het toevoegen van nieuwe informatie of verwijderen van oude informatie indien nodig.

Facturering voor concessies

Concessies worden verwerkt met betrekking tot een specifieke bestelling. Omdat concessies echter geen terugbetaling van bestelkosten zijn, worden concessies niet aangepast voor bestellingsgerelateerde Amazon-kosten. Dergelijke aanpassingen worden alleen uitgevoerd wanneer de oorspronkelijke bestelbedragen (zoals productprijs en verzending) aan de koper worden terugbetaald. Dienovereenkomstig wordt het volledige bedrag van de concessie afgeschreven van het verkopersaccount.

Concessies worden weergegeven in het regelitem Andere op de pagina Betalingsoverzicht. Het regelitem Andere in het Overzicht bevat ook terugbetalingen van bestelkosten die niet afzonderlijk in het overzicht worden weergegeven, zoals verzending. Daarom worden een terugbetaling voor een verzending en een terugbetaling van de kosten van retourzending voor dezelfde bestelling samengevoegd in je overzicht.

In de weergave Transactiegegevens geeft het terugbetalingsbedrag Andere een uitsplitsing van de terugbetalingen en concessies van bestellingen. In deze weergave wordt een terugbetaling voor een verzending weergegeven als 'Verzending' terwijl een terugbetaling van de kosten van retourverzending wordt weergegeven als een 'Andere' transactie. Daarnaast worden Terugbetaling van kosten retourverzending en Andere concessies geconsolideerd in één enkel regelitem Andere. Als je EUR 10 voor Terugbetaling van kosten retourverzending betaalt en EUR 20 aan Andere concessie, zie je een bedrag van EUR 30 bij Andere.

Voor een gedetailleerd overzicht van de concessiebedragen voor een specifieke bestelling gebruik je de weergave Terugbetaling in Bestellingen beheren. In de weergave Gedeeltelijke terugbetaling wordt de volledige uitsplitsing gegeven van als concessies terugbetaalde of uitgegeven bedragen. Door terug te keren naar de oorspronkelijke pagina Terugbetaling in Bestellingen beheren, kun je specifieke bestellings- en concessiebedragen zien die al aan de koper zijn betaald, evenals eventuele beschikbare resterende bedragen.

Concessiebedragen worden afgeschreven van de rekening van de verkoper en gesaldeerd tegen de beschikbare middelen. Een negatief rekeningsaldo kan worden afgehandeld op elke wijze die is toegestaan onder de voorwaarden van je verkoopovereenkomst.

Concessieverwerking voor kopers

Concessies worden uitgevoerd naar het betaalinstrument dat de koper voor zijn of haar bestelling heeft gebruikt. Dit betekent dat de koper een tegoed op zijn of haar afschrift zal zien als hij/zij een creditcard of een bankrekening voor de bestelling heeft gebruikt. Als zowel een concessiebedrag als een terugbetaling van een bestelling wordt uitgegeven, ziet de koper twee vermeldingen op zijn of haar afschrift.

Concessies en verkoperprestaties

Concessies dragen niet bij aan het restitutiepercentage in de verkoperprestatiestatistieken. Als een of meer producten in een bestelling volledig worden terugbetaald, wordt de bestelling geteld als een terugbetaalde bestelling en is deze inbegrepen in je percentage terugbetalingen.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates