Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Training over uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR)

Inleiding

Op deze pagina vind je achtergrondinformatie en belangrijke gegevens over vereisten voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR).

Ga voor specifieke informatie over de EPR-wetgeving in Duitsland en Frankrijk naar een van de volgende pagina's:

Naast deze EPR-trainingspagina heeft Amazon oplossingen ontwikkeld om je te helpen aan de EPR-vereisten te voldoen. Gebruik de onderstaande links om toegang te krijgen tot:

Algemene informatie

Wat is er veranderd en wat moet ik doen?

Als je in Frankrijk en/of Duitsland verkoopt, is Amazon vanaf 2022 wettelijk verplicht om te controleren of je voldoet aan de vereisten voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR). Dit geldt voor alle verkopers, ongeacht het fulfillment-kanaal. Je kunt bewijzen dat je eraan voldoet op de pagina Nalevingsinformatie voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) door je registratienummer(s) in te dienen en te bevestigen dat je voldoet aan alle relevante wettelijke vereisten. Amazon behoudt zich het recht voor om contact met je op te nemen voor meer informatie. Als wordt vastgesteld dat je niet aan de eisen voldoet, moet Amazon mogelijk je productvermeldingen die niet aan de eisen voldoen opschorten of namens jou de eisen naleven. De volgende pagina biedt een algemene inleiding tot EPR. Ga voor gedetailleerde instructies over wat je moet doen naar de respectievelijke landpagina's voor:

Wat houdt het in als je voldoet aan de EPR?

EPR wordt in verschillende landen anders toegepast. We raden je ten zeerste aan de landspecifieke pagina's te raadplegen om te begrijpen wat je moet doen. Als eerste leidraad zijn dit de algemene stappen om aan de eisen te voldoen:

Stap 1: registratie

Registratie is een eenmalig proces om een of meer registratienummers per productcategorie te verkrijgen.

Stap 2: aangifte en rapportage

 • Meestal moet je lid worden van een organisatie voor producentenverantwoordelijkheid (PRO) die namens jou aan de EPR-verplichtingen kan voldoen. In sommige gevallen kun je kiezen tussen meerdere PRO's. In andere gevallen is er één centrale organisatie.
 • Meestal moet je je verkopen (van de categorieën die onder de EPR vallen) voor de toepasselijke rapportageperiode declareren. Soms hoeven deze verkopen alleen aan de PRO('s) te worden gemeld. Het kan ook zijn dat je dezelfde overzichten tevens bij de autoriteiten moet indienen.

Stap 3: betaling

Over het algemeen ben je verplicht om kosten te betalen aan de relevante PRO('s). De milieubijdragen worden door de PRO('s) bepaald op basis van de productcategorie (bijvoorbeeld EEA) en het type apparaat (zoals koelkast, televisie, mobiele telefoon), productkenmerken (zoals verpakkingsmateriaal, meubelmaterialen) en het aantal en/of het gewicht van de verkochte eenheden.

Hoe kan ik hulp krijgen om aan de eisen te voldoen?

Ga voor meer informatie over de oplossingen die Amazon biedt om je te helpen aan je EPR-nalevingsvereisten te voldoen naar Amazon-oplossingen voor EPR-naleving (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid).

De volgende Amazon-oplossingen zijn momenteel beschikbaar:

 • EPR Services Provider Network (SPN)

  EPR SPN-service is een store in ons Amazon Seller Central-partnernetwerk waarmee onze verkopers toegang krijgen tot gescreende dienstverleners die EPR-services (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) aanbieden. Zij helpen verkopers met EPR-registratie- en rapportageverplichtingen en fungeren als contactpersoon voor alle vragen over EPR-naleving. We hebben het SPN-netwerk opgericht om je toegang te geven tot een groter aantal agentschappen waarmee je naleving kunt garanderen binnen de strakke deadlines van de autoriteiten (bijvoorbeeld 1 juli 2022 voor DE-verpakkingen).

  Ga naar EPR-service (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) om gescreende dienstverleners en hun services te bekijken en selecteer de gewenste dienstverlener om mee te werken.

  Notitie: Selectie van dienstverleners en prijsgesprekken worden alleen uitgevoerd door verkopers en registraties en rapportage worden offline tussen beide partijen uitgevoerd.

  Als je het registratieproces hebt voltooid en het registratienummer van de autoriteiten hebt ontvangen, upload je het registratienummer op Nalevingsinformatie voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR).

 • Handleiding voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) voor verpakkingen voor Duitsland

  De handleiding biedt stapsgewijze richtlijnen voor hoe je uiterlijk op 30 juni 2022 kunt voldoen aan de Duitse EPR-wet voor verpakkingen en je verpakkingsvolumes kunt rapporteren.

Veelgestelde vragen

1. Ik voldoe al aan mijn EPR-verplichtingen. Moet ik dit aan Amazon laten weten?

Ja. Als je al voldoet aan je EPR-verplichtingen, dien je je registratienummer in op Nalevingsinformatie voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) op Seller Central.

2. Ik ben een verkoper met zelfverzending. Is dit op mij van toepassing?

Ja. Amazon moet controleren of alle verkopers voldoen aan de EPR-vereisten, ongeacht het gebruik van Fulfillment by Amazon (FBA) of zelfverzending.

3. Wanneer heeft dit invloed op mij?

Voordat producten in Frankrijk of Duitsland kunnen worden vermeld, moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de voorschriften in alle toepasselijke EPR-categorieën. We raden je aan de betreffende landpagina's te raadplegen voor gedetailleerde instructies over wat je moet doen.

4. Moet ik me registreren voor verschillende landen en verschillende EPR-categorieën?

Ja. Er zijn verschillende registratievereisten, processen en bevoegde instanties voor elk land en de EPR-categorieën die worden aangeboden op Amazon. We raden je aan de betreffende landpagina's te raadplegen voor gedetailleerde instructies over wat je moet doen.

5. Hoe vaak moet ik mijn verkopen rapporteren en de EPR-kosten betalen?

Aangiften en betalingen van EPR-bijdragen vinden maandelijks, per kwartaal of jaarlijks plaats, afhankelijk van de EPR-categorieën en PRO's in elk land. We raden je aan de betreffende landpagina's te raadplegen voor gedetailleerde instructies over wat je moet doen.

6. Biedt Amazon hulp bij de EPR-rapportage?

Ja. We hebben EPR-categorie-overzichten van Amazon gelanceerd voor Duitsland en Frankrijk. Je kunt nu overzichten downloaden waarmee je je aangiften kunt voorbereiden en EPR-kosten kunt betalen in Duitsland en Frankrijk. EPR-overzichten van Amazon bevatten gedetailleerde informatie over je verkoop van producten via Amazon. Deze hebben momenteel betrekking op primaire verpakkingen en elektrische en elektronische apparatuur (EEA) in Duitsland en primaire verpakkingen, EEA, batterijen, meubels, banden, drukpapier en textiel in Frankrijk. Secundaire verpakkingsoverzichten voor Duitsland zijn beschikbaar in het derde kwartaal van 2022 en chemische stoffen en medische piercingapparatuur voor zelfbehandeling in Frankrijk worden in het tweede kwartaal van 2022 toegevoegd. Je hebt nu op de pagina voor EPR-overzichten toegang tot overzichten via je Seller Central-account. Ga voor meer informatie over Amazon-EPR-overzichten naar Veelgestelde vragen over Amazon EPR-overzichten en Velddefinities van EPR-overzicht.

Notitie: Voor jouw gemak en referentie zijn EPR-overzichten beschikbaar. Door de overzichten te downloaden, draag je de volledige verantwoordelijkheid om de toepasbaarheid en juistheid van de door Amazon gegenereerde gegevens te bepalen, inclusief alle berekeningen, catalogusgegevens, facturering, EPR-rapportage en andere EPR-gerelateerde verplichtingen.

7. Moet ik zowel de primaire (productverpakking) als de secundaire verpakking (verzendverpakking) rapporteren en ervoor betalen?

De primaire verpakking is de verpakking die wordt gebruikt om het product te beschermen. Dit kan de doos van een paar schoenen of het aluminium blikje van een frisdrank omvatten. Zowel verkopers met Fulfillment by Amazon (FBA) als verkopers met zelfverzending moeten betalen voor primaire verpakkingen.

Secundaire verpakkingen zijn verzendverpakkingen. Dit omvat dozen of tassen om het product te beschermen tijdens transport naar de klant. Ook vulmateriaal om het product te beschermen en tape om de verpakking te verzegelen, kunnen hieronder vallen. Verzendetiketten maken ook deel uit van secundaire verpakkingen.

Afhankelijk van het land moet je mogelijk zowel primaire als secundaire verpakkingen rapporteren en ervoor betalen. Vanaf 1 juli 2022 ben je in Duitsland bijvoorbeeld verantwoordelijk voor secundaire verpakkingen die Amazon gebruikt om je producten in FBA te leveren. Ga naar landspecifieke pagina's voor meer informatie.

8. Hoeveel kost dit mij?

Je moet registratiekosten betalen aan PRO's en/of overheidsinstanties. Deze eenmalige kosten kunnen variëren van € 0 tot € 250 of meer.

Daarnaast kan het zijn dat je regelmatig EPR-kosten moet betalen. Deze kosten worden berekend op basis van de verkoop en de EPR-productcategorieën, die van land tot land verschillen. Elke PRO handhaaft haar eigen prijslijst volgens contractuele overeenkomsten die van jaar tot jaar kunnen variëren. Ga naar landspecifieke pagina's voor meer informatie.

9. Waarom kan ik niet alle categorieën zien in het EPR-nalevingsportal?

Voor Duitsland en Frankrijk worden niet dezelfde categorieën vermeld. Raadpleeg de landspecifieke pagina's voor de relevante categorieën. Amazon blijft categorieën toevoegen aan de EPR-nalevingsportal wanneer deze beschikbaar worden.

Amazon accepteert vanaf februari 2022 inzendingen van registratienummers in Frankrijk. In de komende maanden accepteren we ook registratienummers voor EEA in Duitsland. Amazon heeft in dit stadium geen registratienummers nodig voor batterijen in Duitsland.

10. Waarom kan ik niet alle landen zien in de EPR-nalevingsportal?

Als een land ontbreekt, is de ophaalfunctie voor dat land mogelijk nog niet beschikbaar in het EPR-nalevingsportal van Amazon.

11. Wat gebeurt er nadat ik een registratienummer bij Amazon heb ingediend?

Zodra je inzending op Seller Central is verstrekt, valideert Amazon deze bij de juiste overheidsinstantie of PRO. Het kan tot 5 werkdagen duren om het registratienummer te valideren.

Zodra het door Amazon is gevalideerd, verandert de status naast je nummer van 'Ingediend' in 'Geldig' of 'Ongeldig‘ gevolgd door de reden hiervoor. Als de status 'Geldig' is, hoef je geen verdere actie te ondernemen en kun je deze meldingen negeren. Als de status echter 'Ongeldig' is, raadpleeg je de opgegeven reden en onderneem je passende actie.

Als een van deze situaties van toepassing is, dien je het juiste nummer opnieuw in. Als geen van deze situaties van toepassing is, kun je contact opnemen met het Ondersteuningsteam voor verkooppartners via Seller Central. In juni 2022 bieden we je de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen onderdrukking van aanbiedingen. We delen later in het tweede kwartaal meer informatie.

12. Ik voldoe aan de vereisten voor de benodigde categorie. Hoe verstrek ik mijn ontvangen registratienummers aan Amazon?

Je moet samenwerken met de respectievelijke PRO's en/of agentschappen om toegang te krijgen tot je registratienummer. Daarna kan het registratienummer worden verstrekt via de EPR-nalevingsportal, voor zowel Duitsland als Frankrijk. Ga naar Nalevingsinformatie voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) in Seller Central, klik op het land en volg de instructies.

13. Wat zijn de verschillen tussen registratie in Frankrijk en Duitsland?

In Frankrijk hoef je je alleen te registreren bij de PRO's in de juiste EPR-categorie. In Duitsland moet je je daarnaast registreren bij het relevante administratiekantoor: Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR) voor verpakkingen, Stiftung Elektroaltgeräte Register (EAR) voor EEA.

14. Waar vind ik meer informatie over EPR voor Duitsland?

Voor meer informatie raden we je aan om vertrouwd te raken met de respectievelijke wetten (ElektroG voor AEEA en VerpackG voor verpakkingen). Ga daarnaast naar onze landspecifieke Hulp-pagina en websites van overheidsinstanties:

15. Waar kan ik meer informatie vinden over EPR voor Frankrijk?

Voor meer informatie, waaronder over het rapporteren, de frequentie en de betaling van EPR-kosten, raden we je aan naar onze landspecifieke Hulp-pagina, websites van overheidsinstanties en de webpagina's van PRO's te gaan:


Training over uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR)


Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates