Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Sjablonen voorraadbestand

Een sjabloon voorraadbestand is een Microsoft Excel-spreadsheet met meerdere gegevenskolommen voor het beschrijven van je producten. Verkopers gebruiken een sjabloon voorraadbestand om hun productvermeldingen naar Amazon te uploaden.

De meeste sjablonen voorraadbestand zijn ontworpen voor een specifieke productcategorie. Er zijn voor alle categorieën aanvullende sjablonen beschikbaar om productvermeldingen te maken of bij te werken wanneer de doelproducten al bekend zijn in de Amazon-catalogus.

Ga als volgt te werk om een voorraadbestand te maken:

 1. Identificeer de classificeringen voor de productvermeldingen in je catalogus met behulp van de Productclassificeerder. Dit genereert een Productclassificeerder-bestand.
 2. Gebruik het Productclassificeerder-bestand om de juiste sjabloon voorraadbestand te identificeren voor het uploaden van je productvermeldingen en classificeringen.
 3. Vul de sjabloon voorraadbestand in met de optionele, gewenste en vereiste gegevens en in overeenstemming met de stijlgids van de betreffende categorie en je verkopersovereenkomst.
Notitie: Informatie over zoekverfijningen (refinements) en geldige waarden kun je vinden in het tabblad Refinements (werkblad) in de Gids voor de categoriestructuur van elke categorie.

Zie Je voorraadbestand ontwerpen voor gedetailleerde instructies voor het maken van een voorraadbestand met behulp van de sjabloon voorraadbestand.

Gidsen voor de categoriestructuur

Gidsen voor de categoriestructuur (Browse Tree Guides, of BTG's) bevatten dezelfde informatie als de tool Productclassificeerder. Gidsen voor de categoriestructuur bevatten refinements voor elke productvermelding en geldige waarden. We gebruiken de refinements om de klantervaring te verbeteren bij het zoeken naar producten. De refinement 'Manchettype' wordt bijvoorbeeld weergegeven aan klanten in de browse node Herenoverhemden maar niet aan klanten in de browse node Elektronica.

Notitie: Als je op meer dan één Europese marketplace verkoopt, gebruik dan de tabel voor het toewijzen van browse nodes voor EU-marketplaces om eenvoudig de overeenkomstige browse nodes voor alle EU-marketplaces te vinden.

Algemene sjablonen (niet categoriespecifiek)

Sjabloonnaam Gebruikscase Te gebruiken voor
Voorraadlader Hiermee kun je je voorraad uploaden door je aanbiedingen toe te wijzen aan bestaande producten in de Amazon-catalogus. Te gebruiken voor mediaproducten (Boeken, Muziek, Video, DVD) inclusief de verzendinstellingen.
Productvermeldingenlader Hiermee kun je je voorraad uploaden door je aanbiedingen toe te wijzen aan bestaande producten in de Amazon-catalogus. Te gebruiken voor niet-mediaproducten, inclusief de optie om verkoopprijzen of cadeau-opties in te stellen.
Update Prijs en hoeveelheid Hiermee kun je de prijzen en aantallen van items bijwerken die al in je verkopersaccount worden vermeld. Te gebruiken voor het bijwerken van prijzen en aantallen van items die al worden vermeld in je verkopersaccount.
Wijzigingen van verzendinstellingen Hiermee kun je de verzendinstellingen wijzigen voor afzonderlijke producten in je verkopersaccount. Alleen te gebruiken voor niet-mediaproducten als uitzonderingen waarvoor de reguliere verzendinstellingen in Seller Central niet toereikend zijn.

Voorraadlader en Productvermeldingenlader

Als je items wilt verkopen die al in de Amazon-catalogus staan, kun je de Voorraadlader of de Productvermeldingenlader gebruiken om je aanbiedingen aan deze producten toe te wijzen. De Voorraadlader en Productvermeldingenlader zijn vergelijkbare sjablonen met iets verschillende toepassingen:

 • Met de Voorraadlader kun je verzendinstellingen invoeren voor mediaproducten (Boeken, Muziek, Video, DVD, meestal aangeduid als 'BMVD') met optionele velden voor versnel verzenden en internationaal verzenden.
 • Met de Productvermeldingenlader kun je informatie invoeren voor niet-BMVD-kenmerken met optionele velden zoals startdatum voor de verkoop en beschikbaarheid van cadeauverpakking. Meer informatie over de Productvermeldingenlader

Categoriestijlgidsen

Er zijn algemene vereisten die van toepassing zijn op alle categorieën. Bovendien heeft elke categorie iets andere productvermeldingsvereisten die kopers dienen te volgen. Deze vereisten zorgen ervoor dat je productvermeldingen optimaal worden weergegeven op de website. Raadpleeg voor meer informatie de stijlgids voor je categorie in de onderstaande tabel. (Stijlgidsen zijn niet beschikbaar voor alle categorieën. Raadpleeg de algemene richtlijnen voor productvermelding als er geen stijlgids voor de betreffende categorie beschikbaar is.)

Downloadbare bestanden

De onderstaande tabellen bevatten de downloadbare Microsoft Excel- en PDF-bestanden die je nodig hebt om een voorraadbestand te maken. Open deze bestanden niet rechtstreeks in je browser. Sla in plaats daarvan de bestanden op je lokale computer op en open ze vanaf je lokale schijf. We raden je aan een back-up van je voltooide voorraadbestand op je computer te bewaren voor toekomstige referentie.

 1. Identificeer de classificering voor de productvermeldingen in je catalogus met behulp van de Productclassificeerder. Dit genereert een Productclassificeerder-bestand.
 2. Gebruik het Productclassificeerder-bestand om de juiste sjabloon voorraadbestand te identificeren voor het uploaden van je productvermeldingen en classificeringen.
 3. Vervolgens sla je het bestand op je computer op en open je het met behulp van een spreadsheet-programma.
 4. Klik in je browser met de rechtermuisknop op de link van het gewenste bestand in de onderstaande lijst.
 5. Wanneer het pop-upmenu verschijnt, klik je op Doel opslaan als.
 6. Wanneer het dialoogvenster Opslaan als verschijnt, kies je een locatie op je computer en klik je vervolgens op Opslaan.

Instructies voor het gebruik van het bestand


 1. Open de sjabloon in je spreadsheet-toepassing.
 2. Het eerste blad in de werkmap bevat instructies voor het invullen van de spreadsheet, vereisten voor afbeeldingen en de gegevensdefinities. Het tabblad Sjabloon is het tabblad waarin je je gegevens moet invoeren.
 3. Vul de spreadsheet in. Zie de overeenkomstige kolom bij de gegevensdefinities om te begrijpen welke waarden er vereist of optioneel zijn. Raadpleeg het tabblad Geldige waarden om te zien of voor bepaalde kenmerken alleen bepaalde, vooraf gedefinieerde waarden worden geaccepteerd.
 4. Als de cijfers in de kolommen (met name de product-ID) niet alle getallen behouden, moet je mogelijk de kolom selecteren en de gegevensopmaak wijzigen in 'Tekst'.
 5. Verwijder of wijzig de informatie in de eerste drie rijen van het bestand (de koptekst van het bestand en de kopteksten van de kolommen) niet.
 6. Als je klaar bent, sla je een kopie van je bestand op als een tekstbestand (opslaan als: door tab gescheiden tekst).
 7. Ga onder Voorraad in Seller Central naar Producten toevoegen via uploaden. Selecteer in het vervolgkeuzemenu op het tabblad Je voorraadbestand uploaden het type bestand dat je wilt uploaden (bijvoorbeeld voorraadbestanden voor niet-mediacategorieën).
 8. Klik in de sectie Te uploaden bestand zoeken op Bladeren en selecteer het door tabs gescheiden tekstbestand (*.txt) dat je eerder hebt gemaakt. Klik op Nu uploaden om je bestand bij Amazon in te dienen.

Zie Je voorraadbestand ontwerpen voor gedetailleerde instructies voor het maken van een voorraadbestand met behulp van de sjabloon voorraadbestand.

Categoriespecifieke sjablonen

Je kunt deze sjablonen gebruiken om je producten op Amazon te vermelden. Met deze sjablonen kun je nieuwe productpagina's maken of je producten koppelen aan bestaande items in onze catalogus. De sjablonen bevatten gedetailleerde instructies en gegevensdefinities.

Zie Je voorraadbestand ontwerpen voor gedetailleerde instructies voor het maken van een voorraadbestand met behulp van de sjabloon voorraadbestand.

Notitie:
 • De Naam-waarden in de sjabloon komen niet noodzakelijkerwijs overeen met categorieën of producttabbladen op Amazon.
 • De kolom Vereist in het tabblad Gegevensdefinitie in het voorraadbestand geeft aan welke elementen er verplicht en welke optioneel zijn.
 • We raden je aan een back-up van je voltooide voorraadbestand op je computer te bewaren voor toekomstige referentie.
Standaardsjabloon

(Nieuwe producten maken met alle beschikbare kenmerken)

Gids voor de categoriestructuur Stijlgids Te gebruiken voor Goedkeuring vereist
Auto en motor:

Auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires

Banden en wielen

BTG Stijlgids bijv. Auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires, Banden en velgen, Smeermiddelen Nee
Baby BTG Stijlgids bijv. Bedden, Kinderwagens, Babyfoons, Fopspenen, Luiers. Gebruik de sjabloon Kleding voor babykleding.

Klik hier om je ervan te verzekeren dat je alleen de juiste producttypen uploadt.

Nee
Beauty** BTG Stijlgids bijv. Geuren, Make-up, Haarverzorging.

Klik hier om je ervan te verzekeren dat je alleen de juiste producttypen uploadt.

-
Zakelijke, industriële en wetenschappelijke items

Onderwijsmateriaal

BTG Stijlgids Zakelijke, industriële en wetenschappelijke benodigdheden die zijn ontworpen om te worden gebruikt voor professionele doeleinden in een zakelijke of commerciële omgeving. Nee
Boeken BTG Stijlgids Koppel deze aan bestaande boeken, of maak nieuwe titels in de catalogus. Nee
Kleding** BTG Stijlgids Dames-, heren-, kinder- en babykleding. Gebruik de sjabloon Schoenen en accessoires voor kledingaccessoires zoals riemen of sjaals. Gebruik de nieuwe sjabloon Brillen voor brillen. -
Computers en accessoires BTG Stijlgids bijv. Computers, Laptops, Computeronderdelen, Tablets en Tabletaccessoires. Nee
Consumentenelektronica BTG Stijlgids bijv. Tv, HiFi-apparatuur, Hoofdtelefoons, Camera's. Nee
Zonnebrillen en modebrillen** (Brillen zijn nu gescheiden van de categorie Kleding) BTG Stijlgids bijv. Zonnebrillen -
Voedingsmiddelen en dranken** BTG Stijlgids (Voedingsmiddelen) Klik hier om je ervan te verzekeren dat je alleen de juiste producttypen uploadt. -
Gezondheid en persoonlijke verzorging** BTG Gezondheid en persoonlijke verzorging

Apparaten voor persoonlijke verzorging

Vrij verkrijgbare medicijnen

Voedingssupplementen

Stijlgids Seks en sensualiteit

Gezondheid en persoonlijke verzorging, Apparaten voor persoonlijke verzorging, Voedingssupplementen.

Klik hier om je ervan te verzekeren dat je alleen de juiste producttypen uploadt.

-
Wonen) BTG Stijlgids Nee
Klussen BTG Stijlgids bijv. Doe-het-zelf-gereedschap, Bouwbenodigdheden, Loodgietersbenodigdheden, Veiligheidsuitrustingen Nee
Sieraden** BTG Stijlgids - -
Kleine huishoudelijke apparaten (keuken) BTG - - Nee
Gazon en tuin BTG Stijlgids - Nee
Verlichting BTG Stijlgids bijv. Binnen- en buitenverlichting, gloeilampen Nee
Bagage BTG Stijlgids - Nee
Muziek BTG Stijlgids - Nee
Muziekinstrumenten BTG - bijv. Muziekinstrumenten, dj-apparatuur, PA Nee
Kantoor BTG Stijlgids - Nee
Huisdierbenodigdheden BTG Stijlgids - Nee
Schoenen en accessoires BTG Stijlgids

Nee
Software en videogames BTG (Software)

BTG (Videogames)

Stijlgids - Nee
Sport BTG Stijlgids - Nee
Speelgoed BTG Stijlgids - -
Horloges BTG Stijlgids

-
Video BTG Stijlgids - Nee

**kan alleen worden gebruikt door vooraf geautoriseerde verkopers. Zie deze pagina voor meer informatie.

***Alle velden in het sjabloontabblad van de Vereenvoudigd-Chinese versie van de sjabloon voorraadbestand Wonen moeten worden ingevuld in het Engels.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates