EU-vereisten: Als je elektrische of elektronische apparatuur ('EEA') verkoopt in de EU, kan de Europese Richtlijn 2012/19/EU (de 'Richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur') inzake de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur ('AEEA') op jou van toepassing zijn, evenals de nationale wetten ter uitvoering van deze richtlijn.
Het is jouw verantwoordelijkheid om te voldoen aan de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur voor producten die in de EU worden verkocht. Je moet je ook houden aan de nationale wet- en regelgeving in de EU-lidstaten die de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur ten uitvoer brengen.
Hieronder vind je meer informatie over de EU-vereisten.
Vereisten voor het Verenigd Koninkrijk: Als je elektrische of elektronische apparatuur ('EEA') verkoopt in het Verenigd Koninkrijk, kun je onderworpen zijn aan VK-verordening SI 2013/3113 (de 'AEEA-verordening') betreffende de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur ('AEEA'). Hieronder vind je een kort overzicht van de vereisten van de AEEA-verordening en welke invloed deze heeft op je activiteiten als verkoper.
Het is jouw verantwoordelijkheid om te voldoen aan de AEEA-verordening voor producten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht. Als je deze producten verkoopt op de Amazon EU-website(s), moet je je tevens houden aan de nationale wet- en regelgeving in EU-lidstaten die de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur ten uitvoer brengen.
Hieronder vind je meer informatie over de vereisten van het Verenigd Koninkrijk.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en moet niet als vervanging van juridisch advies worden beschouwd. We raden je aan een juridisch adviseur te raadplegen als je vragen hebt over de wet- en regelgeving met betrekking tot je product. Deze informatie weerspiegelt slechts de situatie op de datum van schrijven, en de vereisten in de EU en in het Verenigd Koninkrijk kunnen veranderen. Raadpleeg de actuele Brexit-richtlijnen van het Verenigd Koninkrijk voor je producten (indien beschikbaar) voor meer informatie over wijzigingen die vanaf 1 januari 2021 gevolgen voor je kunnen hebben.
De richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur heeft tot doel het ontstaan van AEEA te voorkomen, de afvoering van afval in het milieu te beperken en bij te dragen aan een efficiënt gebruik van hulpbronnen en de terugwinning van waardevolle secundaire grondstoffen. Daarom beoogt de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur alle marktdeelnemers die een rol spelen bij de levenscyclus van EEA, zoals producenten, distributeurs en consumenten, bij de inzameling en verwerking van AEEA te betrekken. De richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur legt de essentiële criteria voor het beheer van AEEA en de verantwoordelijkheid van de producenten en distributeurs vast en bepaalt de minimumnormen voor de verwerking van AEEA.
Aangezien deze richtlijn alleen minimumnormen vastlegt en elke lidstaat van de EU deze normen in zijn eigen wetgeving uitwerkt, kunnen er verschillen zijn tussen de nationale wettelijke voorschriften. Zorg dat je op de hoogte bent van de toepasselijke nationale wetgeving voor elke EU-lidstaat waaraan je levert; wij kunnen je alleen een algemeen overzicht geven.
De richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur heeft betrekking op alle EEA die door consumenten wordt gebruikt en op EEA die bestemd is voor professioneel gebruik.
De richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is specifiek van toepassing op alle apparatuur die wordt aangedreven door elektriciteit of door elektromagnetische velden en die is ontworpen voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en maximaal 1500 volt bij gelijkstroom. De (enkele) producten waarvoor uitzonderingen gelden, vind je in Artikel 2 van de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
De richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur legt verplichtingen op aan zowel producenten als distributeurs, waaronder ook gewone verkopers. Veel verkopers van EEA worden voor de toepassing van de richtlijn als producent beschouwd. Je kunt in één lidstaat slechts een verkoper zijn en tegelijkertijd in een andere lidstaat een producent.
Als je niet gevestigd bent in de lidstaat waarnaar je producten verzendt, ben je voor die lidstaat producent als je een natuurlijke of een rechtspersoon bent en:
Je bent een distributeur als:
Alle producenten moeten met name:
De lidstaten hebben enige ruimte om de richtlijn op verschillende manieren uit te voeren. Hieronder vind je een overzicht van dergelijke landspecifieke regels voor AEEA voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Je vindt uitgebreidere informatie op de website van het desbetreffende nationale register. Klik hier voor een overzicht.
Bij de verkoop van EEA in de EU zijn distributeurs er verantwoordelijk voor dat klanten hun oude AEEA gratis en op individuele basis kunnen afvoeren wanneer de distributeurs de klant een nieuwe of gelijkwaardige versie van het item verkopen.
Deze verplichting wordt op nationaal niveau ten uitvoer gebracht en daarom kunnen de vereisten per lidstaat verschillen. We raden je aan om de nationale vereisten te controleren in elke lidstaat waar je als distributeur optreedt.
Deze verordening heeft tot doel het ontstaan van AEEA te voorkomen, de afvoering van afval in het milieu te beperken en bij te dragen aan een efficiënt gebruik van hulpbronnen en de terugwinning van waardevolle secundaire grondstoffen. Daarom beoogt de AEEA-verordening alle marktdeelnemers die een rol spelen bij de levenscyclus van EEA, zoals producenten, distributeurs en consumenten, bij de inzameling en verwerking van AEEA te betrekken. De AEEA-verordening legt de essentiële criteria voor het beheer van AEEA en de verantwoordelijkheid van producenten en distributeurs vast en bepaalt de minimumnormen voor de verwerking van AEEA.
De AEEA-verordening heeft betrekking op alle EEA die door consumenten wordt gebruikt en op EEA die bestemd is voor professioneel gebruik.
De AEEA-verordening is specifiek van toepassing op alle apparatuur die wordt aangedreven door elektriciteit of door elektromagnetische velden en die is ontworpen voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en maximaal 1500 volt bij gelijkstroom. De (enkele) producten die zijn vrijgesteld worden vermeld in Verordening 7 en 8 van de AEEA-verordening.
De verordening legt verplichtingen op aan zowel producenten als distributeurs, waaronder ook gewone verkopers. Veel verkopers van EEA worden voor de toepassing van de verordening als producent beschouwd.
Je bent een producent als je een natuurlijke of rechtspersoon bent en:
Je bent een distributeur als je EEA in het Verenigd Koninkrijk verkoopt (je kunt ook een producent zijn).
Bij de verkoop van EEA in het Verenigd Koninkrijk moeten alle producenten met name het volgende doen:
Als distributeurs EEA in het Verenigd Koninkrijk verkopen, moeten zij klanten een manier bieden om hun oude AEEA af te voeren wanneer de distributeurs deze klanten een nieuwe versie van hetzelfde item verkopen. Dit geldt ongeacht hoe de producten worden verkocht en geldt ook voor online verkopen.
Als distributeurs geen eigen terugnameservice hebben, moeten ze zich aansluiten bij de terugnameregeling voor distributeurs.
Distributeurs moeten klanten ook informatie verstrekken over AEEA (ze moeten bijvoorbeeld vermelden welke terugnameservice ze aanbieden, hoe ze AEEA kunnen hergebruiken en recyclen, waarom AEEA moet worden gescheiden van ander afval, wat de schadelijke effecten van het niet recycleren van AEEA zijn en wat het symbool van de doorgekruiste afvalcontainer betekent).
Zie de richtlijnen van het Verenigd Koninkrijk over de verantwoordelijkheden van producenten en distributeurs voor meer gedetailleerde informatie.
Bezoek ook de website van het desbetreffende nationale register, zoals hieronder vermeld:
We raden je ook aan om de Business Companion-website van het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, daar vind je richtlijnen over de regels voor productconformiteit van het VK: