Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Houdbaarheidsdatums op FBA-producten

Voordat je voorraad met houdbaarheidsdatum vermeldt, moet je ervoor zorgen dat je het onderstaande beleid en de onderstaande vereisten naleeft. Het niet naleven van de vereisten voor productvoorbereiding, veiligheidseisen en productbeperkingen is een schending van het Amazon-beleid en kan leiden tot klachten van klanten, uitsluitingen van inkooporders, uitsluitingen op accountniveau en terugvorderingen.

Definitie product met houdbaarheidsdatum

Amazon beschouwt elk product met een houdbaarheid of dat na verloop van tijd niet meer effectief is, als een product met houdbaarheidsdatum, zelfs als er geen houdbaarheidsdatum op de productverpakking is vermeld.

Producten waarvoor een houdbaarheidsdatum geldt, omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Elk product met een afgedrukte houdbaarheidsdatum op het product of de verpakking
 • Verbruiksartikelen zoals chips, theebladeren en voedingssupplementen, voor menselijke of dierlijke consumptie
 • Producten voor uitwendig gebruik zoals huidcrèmes, zeep, shampoos, haarsprays en cosmetica die bedoeld zijn voor menselijk of dierlijk gebruik
 • Reinigingsproducten zoals ontsmettingsdoekjes, reinigingssprays en -oplossingen en wasmiddelen
 • Producten die componenten bevatten met een houdbaarheidsdatum, zoals een koffiezetapparaat dat samen met koffie wordt verkocht

Houdbaarheidsvereisten voor producten met een houdbaarheidsdatum

Op het moment van aankomst in het fulfillment center moeten alle producten een resterende houdbaarheid hebben die voldoende tijd biedt om het product volledig te consumeren, plus 90 dagen extra. Een fles dagelijkse supplementen met een inhoud van 240 stuks moet bijvoorbeeld een resterende houdbaarheid van 240 dagen hebben plus 90 dagen extra op het moment van aankomst in het fulfillment center.

In de onderstaande tabel staan de producten vermeld waarvoor Amazon van mening is dat ze aan een houdbaarheidsdatum onderworpen zijn, samen met de respectieve houdbaarheidsrichtlijnen.

Notitie: Dit is geen volledige lijst en is alleen bedoeld als leidraad.
Producttype Minimale aankomsttijd in het fulfillment center vóór de houdbaarheidsdatum van het product
Baby 90 dagen
Bakbenodigdheden 90 dagen
Dranken 90 dagen
Voorverpakte maaltijden 90 dagen
Ingeblikte goederen 250 dagen
Graanproducten 150 dagen
Kruiden/spreads/koken 100 dagen
Buitenlandse voedingsmiddelen 120 dagen
Cadeaumandjes en -manden 70 dagen
Pasta en granen 130 dagen
Kooksauzen 100 dagen
Snacks en desserts 70 dagen
Chocolade 90 dagen
Chocolade in doos 90 dagen
Snoep 90 dagen
Desserts 90 dagen
Kruiden 200 dagen
Spreads 180 dagen
Olie, azijn 100 dagen
Witbrood en dergelijke 90 dagen
Naan, brood, chapati's en papadums 60 dagen
UHT-melk en dergelijke 60 dagen
Sappen 90 dagen
Water 250 dagen
Frisdranken 120 dagen
Thee 300 dagen
Koffie 150 dagen

Producten met een houdbaarheidsdatum etiketteren

Producten met een houdbaarheidsdatum moeten aan deze etiketteringsvereisten voldoen.

 • Op alle eetbare producten (inclusief dierlijke producten) moet de houdbaarheidsdatum of productiedatum duidelijk zijn vermeld. Partijnummers alleen zijn onvoldoende. Uitzonderingen voor verbruiksartikelen worden hieronder vermeld.
 • Op alle babyvoeding- en babymelkproducten moet de houdbaarheidsdatum duidelijk zijn vermeld.
 • Elke houdbaarheidsdatum moet duidelijk op het etiket zijn vermeld. Een houdbaarheidsdatum (tenminste houdbaar tot) of uiterste consumptiedatum (te gebruiken voor) wordt als het equivalent van een houdbaarheidsdatum beschouwd.
 • Elke vervaldatum moet duidelijk op het etiket zijn vermeld. Een fabricagedatum is het equivalent van een productiedatum.
 • Als je de productiedatum of vervaldatum van een product niet opgeeft, kan dit leiden tot vertragingen bij de ontvangst van je producten of het kan ertoe leiden dat producten als verlopen worden ontvangen in het fulfillment center.
 • Acceptabele datumindelingen zijn MM-DD-JJJJ en MM-JJJJ.
 • Numerieke datumnotaties hebben de voorkeur. Datums die worden vermeld met een alfabetische afkorting voor de maand (bijvoorbeeld DD-JAN-JJJJ) worden ook geaccepteerd.
 • In alle casepacks, multipacks en displaydozen moet de houdbaarheidsdatum op zowel de doos of bundel, als op elk afzonderlijk item in de doos of bundel zijn vermeld.
 • Verberg de oorspronkelijke houdbaarheidsdatum of andere informatie op de verpakking van het product niet (zoals ingrediënten, informatie over geneesmiddelen, netto-inhoud of informatie over distributeurs).

Naast het voldoen aan de bovenstaande vereisten, is voor alle FBA-voorraad met houdbaarheidsdatum een etiket met een Amazon-streepjescode vereist. Ga voor meer informatie naar Een Amazon-streepjescode gebruiken om voorraad te volgen en Etiketteerservice bij FBA.

Productuitzonderingen

De volgende producten hoeven niet voorzien te zijn van een houdbaarheidsdatum op het fysieke product.

 • Verse groenten en fruit, met inbegrip van aardappels, die niet zijn geschild, gesneden of op soortgelijke wijze zijn behandeld. Dit is niet van toepassing op gekiemde zaden en soortgelijke producten, zoals peulvruchten
 • Wijnen, likeurwijnen, mousserende wijnen, gearomatiseerde wijnen en soortgelijke producten verkregen uit andere vruchten dan druiven, en dranken die vallen onder de GN-code 2206 00 die zijn verkregen uit druiven en druivenmost
 • Dranken die per hoeveelheid 10% of meer alcohol bevatten
 • Bakkers- of banketbakkerswaren die normaal binnen 24 uur na de productie worden geconsumeerd
 • Azijn
 • Kookzout
 • Vaste suiker
 • Zoetwaren die bijna uitsluitend bestaan uit gearomatiseerde en/of gekleurde suiker
 • Kauwgom en soortgelijke kauwproducten

Belangrijk:
 • Ons systeem slaat de gegevens betreffende de houdbaarheidsdatum op in Coordinated Universal Time (UTC). Vanwege tijdzoneconversie kan de datum op het etiket van de doos afwijken van wat je oorspronkelijk hebt ingevoerd.
 • Items met een verlopen houdbaarheidsdatum op het moment van aankomst in Amazon fulfillment centers worden aangemerkt voor afvoering. Voorraad die onderworpen is aan verwijdering kan niet worden geretourneerd.
 • Bij het verzenden van producten naar onze fulfillment centers mag elke doos slechts één houdbaarheidsdatum per ASIN hebben. Je kunt meerdere ASIN-codes in dezelfde doos verzenden, mits elk ASIN slechts één houdbaarheidsdatum bevat. Als er meerdere houdbaarheidsdatums zijn voor hetzelfde ASIN, moeten de producten met verschillende houdbaarheidsdatums in afzonderlijke dozen worden verzonden.

Producten met een houdbaarheidsdatum voorbereiden

Producten met een houdbaarheidsdatum moeten volledig afgesloten en verzegeld zijn in een verpakking die geschikt is voor verzending. Producten met een houdbaarheidsdatum waarvoor extra voorbereiding nodig is, zoals plastic zakken of noppenfolie, moeten zijn voorzien van etiketten met houdbaarheidsdatums op de buitenkant van de productvoorbereiding of verpakking om te er zeker van te zijn dat Amazon-medewerkers de houdbaarheidsdatum kunnen lezen tijdens het incheckproces.

Voorraadbeheer bij Amazon fulfillment centers

Zodra producten in onze fulfillment centers zijn aangekomen, controleren we de houdbaarheid ervan zodat onze klanten geen verlopen producten ontvangen. Onverkochte voorraad die de houdbaarheidsdatum overschrijdt of bijna de houdbaarheid van het ASIN overschrijdt, wordt ingesteld op de status Onverkoopbaar en Verlopen.

Ga naar Vereiste verwijderingen voor meer informatie. Als je je onverkoopbare producten automatisch naar je wilt laten terugsturen, moet je ervoor zorgen dat je Geautomatiseerde niet-leverbare instellingen zijn ingesteld op Retourzending. Ga voor meer informatie naar Voorraad automatisch verwijderen.


Houdbaarheidsdatums op FBA-producten


Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates