Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Producten vermelden die geen Global Trade Item Number (GTIN) hebben (UPC, EAN, JAN of ISBN)

Het gebruik van een standaardproduct-ID, ook wel GTIN (Global Trade Item Number) genoemd, zoals een UPC, ISBN of EAN, om nieuwe productpagina's te maken, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat Amazon-klanten een hoogwaardige winkelervaring wordt geboden. Het gebruik van een GTIN maakt het ook makkelijker voor jou om meer informatie toe te voegen aan de productpagina's. Voor de meeste categorieën moet je een GTIN gebruiken bij het maken van nieuwe productpagina's of bij het koppelen van je items aan de bestaande producten in de Amazon-catalogus.

Zie Overzicht van vereisten voor UPC-categorieën voor meer informatie over de GTIN-vereisten voor de verschillende categorieën. Zie Beleid voor het maken van ASIN-codes om te voorkomen dat je dubbele productpagina's maakt.

In aanmerking komende gevallen voor GTIN-vrijstelling

Hier zijn enkele gevallen waarin je een GTIN-vrijstelling kunt aanvragen:

 • Als het merk, de fabrikant of de uitgever geen GTIN voor de producten verstrekt (bijvoorbeeld producten met een eigen merk).
 • Voor producten zonder merknaam die geen GTIN hebben (bijvoorbeeld groothandelsproducten).
 • Als de onderdelen geen GTIN hebben (sommige auto- onderdelen hebben bijvoorbeeld geen GTIN).
 • Voor bundels die geen GTIN hebben (aangepaste bundels kunnen bijvoorbeeld geen GTIN hebben).

Notitie: Voor een GTIN-vrijstelling wordt voor video en dvd de studio en voor muziek het label als uitgever beschouwd. Selecteer uitgever in het aanvraagformulier voor video-, dvd- en muziekproducten.

Merken waarvoor een GTIN is vereist

We hebben een lijst met merken waarvoor voor productvermelding op Amazon een GTIN is vereist. GTIN-vrijstelling is niet van toepassing op deze merken. Elk ASIN die tot een van deze merken behoort en geen GTIN heeft, wordt onderdrukt.

Klik hier om de lijst met merken te downloaden waarvoor een GTIN is vereist.

Ondersteuningsbrief van de merkeigenaar, fabrikant of uitgever

Zodra je een ondersteuningsbrief hebt verstrekt die aan de onderstaande criteria voldoet, nemen wij binnen twee werkdagen een beslissing:


 1. Is duidelijk en leesbaar.
 2. Bevat de naam en contactgegevens van de afgevende entiteit.
 3. Vermeldt expliciet dat deze geen GTIN verstrekt voor hun producten en voor de producten die jij verkoopt, of dat ze aangepaste producten accepteren die geen GTIN hebben.
 4. Bevat je fysieke adres, telefoonnummer en e-mailadres of websiteadres.
 5. Moet in het Engels of in de lokale taal van de marketplace zijn.

Sjabloon om naar je merkeigenaar of fabrikant te sturen

Sjabloon om naar je uitgever te versturen

Volgende stap

Klik op Goedkeuring aanvragen om een GTIN-vrijstelling aan te vragen.

Goedkeuring aanvragen

Een Global Trade Item Number-vrijstelling (GTIN) aanvragen

Voordat je een aanvraag doet, moet je het volgende hebben:

 • Producttitel en minimaal twee (en maximaal negen) afbeeldingen van alle zijden van je product en de verpakking van het product.

Zodra je je productafbeeldingen hebt, volg je de onderstaande stappen om een GTIN-vrijstelling aan te vragen.
 1. Klik op de pagina Een GTIN-vrijstelling aanvragen op de knop Selecteren en selecteer vervolgens de relevante productcategorie in de pop-uplijst.
 2. Typ het merk of de naam van de uitgever in het veld Merk/uitgever . Voor items zonder merknaam en bundels typ je Algemeen (hoofdlettergevoelig). Tip: je kunt meerdere vrijstellingen aanvragen (tot 10) door te klikken op + Meer merken/uitgevers toevoegen om merken of uitgevers onder dezelfde categorie toe te voegen en te klikken op + Meer categorieën toevoegen.
 3. Klik op de knop Controleren op geschiktheid. Er verschijnt een overzicht van geschiktheid . Als je in aanmerking komt voor een vrijstelling, verschijnt er een vinkje in de kolom Status. Als je product niet in aanmerking komt voor een GTIN-vrijstelling, kun je niet doorgaan.
 4. Als je product in aanmerking komt voor vrijstelling, klik je op de knop Doorgaan om bewijs in te dienen.
 5. Upload je afbeeldingen op de pagina Bewijs leveren:
  • Geef de productnaam op en upload afbeeldingen van alle zijden van hetzelfde product.
  Herhaal stap 5 voor alle producten in je vrijstellingsaanvraag.
 6. Klik op Aanvraag indienen
Je ontvangt binnen 48 uur een e-mail over de goedkeuringsstatus van je aanvraag. Je kunt de status van je aanvraag ook controleren in je case log.

Een product toevoegen nadat je een Global Trade Item Number-vrijstelling (GTIN) hebt ontvangen

Zodra je een GTIN-vrijstelling hebt, wacht je 24 uur voordat je je product toevoegt.

Na 24 uur kun je je product op dezelfde manier toevoegen als met een GTIN. Er is geen apart proces voor vrijgestelde producten. In plaats daarvan herkent het systeem jou en je vrijstellingsgoedkeuringen en kun je doorgaan zonder een GTIN (product-ID). Zorg ervoor dat je de categorie en de naam van het merk/de uitgever precies invoert zoals ze in je kennisgeving van vrijstellingsgoedkeuring worden weergegeven, anders werkt het niet. Als je andere hoofd- en kleine letters gebruikt of extra tekens of spaties invoegt, herkent het systeem je vrijstelling niet.

Er zijn twee manieren om je producten toe te voegen in Seller Central:

Een product toevoegen (een voor een): Voor individuele en professionele verkopers

Zie Eén product tegelijk toevoegen voor gedetailleerde instructies over het gebruik van deze tool. Met je GTIN-vrijstelling hoef je niets in te voeren in de velden Product-ID en Type product-ID in de sectie Belangrijke informatie.

Producten toevoegen via uploaden (bulk-upload): Alleen voor professionele verkopers

Zie Je voorraadbestand uploaden voor gedetailleerde instructies over het gebruik van deze tool. Met je GTIN-vrijstelling kun je de kolommen Product-ID en Type product-ID leeg laten in de sjabloon.

Notitie: GTIN-vrijstellingen die na 24 aug. 2018 zijn verleend, verlopen niet. Als je vrijstelling vóór deze datum is goedgekeurd, kun je een nieuwe aanvraag indienen via de pagina GTIN-vrijstelling. Controleer op bestaande GTIN-vrijstellingen in je case log.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2020, Amazon.com, Inc. or its affiliates