Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Hoe vermeld ik producten die geen Global Trade Item Number (GTIN) hebben (UPC, EAN, JAN of ISBN)?

Het gebruik van een standaardproduct-ID, ook wel GTIN (Global Trade Item Number) genoemd, zoals een UPC, ISBN of EAN, om nieuwe productpagina's te maken, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat Amazon-klanten een hoogwaardige winkelervaring wordt geboden. Het gebruik van een GTIN maakt het ook makkelijker voor jou om meer informatie toe te voegen aan de productpagina's. Voor de meeste categorieën moet je een GTIN gebruiken bij het maken van nieuwe productpagina's of bij het koppelen van je items aan de bestaande producten in de Amazon-catalogus.

Ga naar Overzicht van vereisten voor UPC-categorieën voor meer informatie over de GTIN-vereisten voor de verschillende categorieën. Zie Beleid voor het maken van ASIN-codes om te voorkomen dat je dubbele productpagina's maakt.

Als het product geen GTIN heeft

We begrijpen dat sommige producten geen GTIN hebben. Als je product al op Amazon wordt vermeld, kun je je aanbieding vermelden op de bestaande productpagina en hoef je geen GTIN te verstrekken. Als je product niet op Amazon wordt vermeld, vraag je een GTIN-vrijstelling aan.

In aanmerking komende gevallen voor GTIN-vrijstelling

Hier zijn enkele gevallen waarin je een GTIN-vrijstelling kunt aanvragen:

 • Als het merk, de fabrikant of de uitgever geen GTIN voor de producten verstrekt (bijvoorbeeld producten met een eigen merk).
 • Voor producten zonder merknaam die geen GTIN hebben (bijvoorbeeld groothandelsproducten).
 • Als de onderdelen geen GTIN hebben (sommige auto- onderdelen hebben bijvoorbeeld geen GTIN).
 • Voor bundels die geen GTIN hebben (aangepaste bundels kunnen bijvoorbeeld geen GTIN hebben).

Notitie: Voor een GTIN-vrijstelling wordt voor video en dvd de studio en voor muziek het label als uitgever beschouwd. Selecteer uitgever in het aanvraagformulier voor video-, dvd- en muziekproducten.

Merken waarvoor een GTIN is vereist

We hebben een lijst met merken waarvoor voor productvermelding op Amazon een GTIN is vereist. GTIN-vrijstelling is niet van toepassing op deze merken omdat er al een GS1-goedgekeurde streepjescode op de producten zit. Elk ASIN dat tot een van deze merken behoort en geen GTIN heeft, wordt onderdrukt.

Klik hier om de lijst met merken te downloaden waarvoor een GTIN is vereist.

Volgende stap

Klik op Goedkeuring aanvragen om een GTIN-vrijstelling aan te vragen.

Goedkeuring aanvragen

Een Global Trade Item Number-vrijstelling (GTIN) aanvragen

Je kunt hier GTIN-vrijstelling aanvragen. Voordat je een aanvraag doet, moet je het volgende hebben:

 • Producttitel en minimaal twee (en maximaal negen) afbeeldingen van alle zijden van je product en de verpakking van het product. Zorg ervoor dat aan de onderstaande richtlijnen wordt voldaan:
  • De merknaam die tijdens het aanvraagproces is ingevoerd, moet exact overeenkomen met de merknaam op het product en/of de verpakking.
  • Afbeeldingen moeten echte foto's van de producten en verpakkingen zijn, wat betekent dat het product en de verpakking tijdens het maken van de foto moeten worden vastgehouden of op een tafel moeten worden geplaatst.
  • Het merk moet niet-verwijderbaar aanwezig zijn op de verpakking en/of het product.
  • Er mogen geen GS1-goedgekeurde streepjescode zitten op het product en/of de verpakking van het product. Als er een GS1-goedgekeurde streepjescode beschikbaar is, kun je deze gebruiken om producten te vermelden in plaats van GTIN-vrijstelling aan te vragen.

Zodra je je productafbeeldingen hebt, volg je de onderstaande stappen om een GTIN-vrijstelling aan te vragen.
 1. Klik op de pagina Een GTIN-vrijstelling aanvragen op Selecteren en selecteer vervolgens de relevante productcategorie in de pop-uplijst.
 2. Typ het merk of de naam van de uitgever in het veld Merk/uitgever. Voor items zonder merknaam en bundels typ je Algemeen (hoofdlettergevoelig). Tip: je kunt meerdere vrijstellingen aanvragen (tot 10) door te klikken op + Meer merken/uitgevers toevoegen om merken of uitgevers onder dezelfde categorie toe te voegen en te klikken op + Meer categorieën toevoegen.
 3. Klik op Controleren op geschiktheid. Er verschijnt een overzicht van geschiktheid. Als je in aanmerking komt voor een vrijstelling, verschijnt er een vinkje in de kolom Status. Als je product niet in aanmerking komt voor een GTIN-vrijstelling, kun je niet doorgaan.
 4. Als je product in aanmerking komt voor vrijstelling, klik je op Doorgaan om bewijs in te dienen.
 5. Upload je afbeeldingen op de pagina Bewijs leveren:
  • Geef de productnaam op en upload afbeeldingen van alle zijden van hetzelfde product.
  Herhaal stap 5 voor alle producten in je vrijstellingsaanvraag.
 6. Klik op Aanvraag indienen
Je ontvangt binnen 48 uur een e-mail over de goedkeuringsstatus van je aanvraag. Je kunt de status van je aanvraag ook controleren in je case log.

Je kunt tegen de volgende fouten aanlopen tijdens het aanvraagproces. Klik op elke fout voor meer informatie over de fout en hoe je deze kunt oplossen:

Een product toevoegen nadat je een Global Trade Item Number-vrijstelling (GTIN) hebt ontvangen

Aandachtspunten:

 • Nadat je GTIN-vrijstelling hebt aangevraagd, controleer je de status van je aanvraag in je case log.
 • Zodra je een GTIN-vrijstelling hebt, wacht je 30 minuten voordat je je product toevoegt op dezelfde manier als productvermeldingen met een GTIN. Onze systemen identificeren de GTIN-vrijstelling en laten je doorgaan zonder een GTIN (product-ID).
 • In bepaalde gevallen kunnen er naast de GTIN-vrijstellingsgoedkeuringen ook goedkeuringen op categorieniveau vereist zijn om producten via Seller Central te kunnen vermelden. Als je geen producten kunt vermelden met een goedgekeurde GTIN-vrijstelling, raden we je aan te controleren of je al bent goedgekeurd om producten in die specifieke categorie te vermelden. Ga naar Overzicht van categorieën voor meer informatie over goedkeuringen op categorieniveau als je deze goedkeuring nog niet hebt. Vraag de goedkeuring volgens de daar genoemde richtlijnen aan
 • Zorg ervoor dat je de categorie en de naam van het merk/de uitgever precies invoert zoals ze in je kennisgeving van vrijstellingsgoedkeuring worden weergegeven, anders werkt de vrijstelling niet. Als je andere hoofd- en kleine letters gebruikt of extra tekens of spaties invoegt, herkent het systeem je vrijstelling niet
 • Na goedkeuring kun je de kolommen 'Product-ID' en 'Type product-ID' leeg laten

 • Als je GTIN-vrijstelling hebt gebruikt onder een onjuiste merknaam of categorie, kun je opnieuw een vrijstelling aanvragen.
 • GTIN-vrijstelling wordt alleen verleend om producten zonder product-ID te vermelden. Mogelijk moet je aanvullende merkgoedkeuring aanvragen om je producten te vermelden.
 • Telkens wanneer je producten onder een ander merk of een categorie wilt vermelden, moet je de GTIN-vrijstelling aanvragen.
 • Je kunt in één formulier GTIN-vrijstelling aanvragen voor maximaal tien verschillende combinaties van merknamen en categorieën.

Er zijn twee manieren om je producten toe te voegen in Seller Central:

Een product toevoegen (een voor een): Voor individuele en professionele verkopers

Zie Eén product tegelijk toevoegen voor gedetailleerde instructies over het gebruik van deze tool. Met je GTIN-vrijstelling hoef je niets in te voeren in de velden Product-ID en Type product-ID in de sectie Belangrijke informatie.

Notitie: Zorg ervoor dat de categorie voor je productvermeldingen niet beperkt is of dat je de vereiste goedkeuring al hebt verkregen. Ga naar Overzicht van categorieën voor meer informatie over categorieën waarvoor goedkeuring is vereist.


 1. Ga naar Voorraad > Een product toevoegen > klik op Ik voeg een product toe dat niet op Amazon wordt verkocht en voer de productgegevens in.
 2. Als er geen product-ID (streepjescode, UPC, EAN, JAN of ISBN) op je product of de verpakking staat, kun je GTIN-vrijstelling aanvragen en je producten toevoegen zonder de product-ID.
 3. Wacht 30 minuten voordat je je producten vermeldt nadat je een GTIN-vrijstelling hebt ontvangen.
 4. Wanneer je klaar bent om productvermeldingen toe te voegen, klik je op Ik voeg een product toe dat niet op Amazon wordt verkocht en voer je de productgegevens in. Selecteer het exacte producttype waarvoor GTIN-vrijstelling is goedgekeurd.
 5. Selecteer het exacte producttype waarvoor GTIN-vrijstelling is goedgekeurd.
 6. Voeg eerst de merknaam toe waarvoor je de vrijstelling hebt ontvangen. Nadat je een geldige merknaam toevoegt, is het veld voor Product-ID niet rood gemarkeerd, wat betekent dat het optioneel is.
 7. Vul alle productgerelateerde informatie in. De rood gemarkeerde velden zijn verplicht. Selecteer, indien nodig, rechtsboven de optie Geavanceerde weergave om andere vereiste gegevens toe te voegen. Nadat alle verplichte kenmerken zijn ingevuld, verandert de knop Opslaan en Voltooien onderaan van grijs naar groenblauw.
Notitie: Als je product geen merknaam heeft, zoals een bundel, voer je 'Algemeen' (hoofdlettergevoelig) in het veld 'Merknaam' in.

Producten toevoegen via uploaden (bulk-upload): Alleen voor professionele verkopers

Zie Je voorraadbestand uploaden voor gedetailleerde instructies over het gebruik van deze tool. Met je GTIN-vrijstelling kun je de kolommen Product-ID en Type product-ID leeg laten in de sjabloon.

Notitie: Zorg ervoor dat de categorie voor je productvermeldingen niet beperkt is of dat je de vereiste goedkeuring al hebt verkregen. Ga naar Overzicht van categorieën voor meer informatie over categorieën waarvoor goedkeuring is vereist.


 1. Ga naar Voorraad > Producten toevoegen via uploaden > klik op het tabblad Een voorraadbestand downloaden
 2. Ga naar de sectie 'Zoekfunctie' en typ het producttype dat je wilt vermelden.

  Als er geen goedkeuring nodig is voor de door jouw gekozen categorie, is de knop Selecteren beschikbaar. Als het product categoriegoedkeuring vereist, klik je op Goedkeuring aanvragen. Ga voor meer informatie over het verkopen van producten waarvoor beperkingen gelden naar Categorieën en producten waarvoor goedkeuring is vereist .

 3. Als de zoekfunctie de categorie waarnaar je zoekt niet als resultaat geeft, probeer dan de categorieën van de productclassificeerder onder de zoekbalk te gebruiken.
 4. Op dit moment vereisen alleen mode-sieraden geen UPC-vrijstelling.
 5. Nadat je al je relevante knooppunten hebt geselecteerd, klik je op het type sjabloon dat je wilt genereren en klik je op Sjabloon genereren.
 6. Als je een categoriespecifiek plat bestand wilt invullen, klik je op deze link om het vereiste categoriebestand te downloaden. Vergeet niet om het type productfeed in te vullen en de kolom Product-ID en Type Product-ID leeg te laten in het platte bestand. De ingevoerde merknaam moet dezelfde zijn als de merknaam die wordt gebruikt om GTIN-vrijstelling te krijgen.
Notitie: GTIN-vrijstellingen die na 24 augustus 2018 zijn verleend, verlopen niet. Als je vrijstelling vóór deze datum is goedgekeurd, kun je een nieuwe aanvraag indienen via de pagina GTIN-vrijstelling. Controleer op bestaande GTIN-vrijstellingen in je case log.

Aanvullende bronnen

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates