Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

FBA-export

FBA-verzendprogramma's en -exportbeleid

Notitie: Momenteel is FBA-export in Nederland beperkt tot export naar enkel België.
Notitie: Alle informatie over Fulfillment by Amazon (FBA) op deze pagina is van toepassing op verkopers die internationaal verkopen op de Amazon.co.uk-site. Als je je producten wilt aanbieden en verkopen op een van onze andere marketplaces, ga je naar Wereldwijd verkopen met Amazon.

Met de FBA-verzendprogramma's en -export ('FBA-export') kun je bestellingen vervullen van in aanmerking komende producten op Amazon.nl naar een postadres dat zich niet binnen Nederland bevindt. Met dit programma kun je je bedrijf uitbreiden naar meer dan 80 landen zonder rekening te houden met de complexiteiten van internationaal verkopen en zonder extra kosten of moeite voor jou.

Door deel te nemen aan FBA-export, ga je akkoord met de algemene voorwaardenvan het programma.

Inschrijving voor FBA-export

FBA-verzendprogramma en -export bieden momenteel twee opties:
 • Uitgeschakeld: Alleen klanten met postadressen in enNederland kunnen je FBA-producten bestellen.
 • Wereldwijd: Klanten met postadressen in meer dan 80 landen, waaronder de Europese Unie, kunnen je FBA-producten bestellen.

Elk verkopersaccount wordt automatisch ingesteld op 'Wereldwijd', tenzij je dit programma uitschakelt.

Door wereldwijde FBA-export in te schakelen, machtig je Amazon en haar gelieerde ondernemingen om te bepalen welke goederen uit het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden (en om namens jou een commerciële factuur te ondertekenen, indien vereist). Deze commerciële factuur vermeldt en beschrijft de inhoud van de zending en machtigt vertegenwoordigers en derden om aanvullende documenten uit te voeren die nodig zijn voor de export van je producten.

Bepaalde items worden gecontroleerd voor export volgens de wetten van de VS, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de individuele lidstaten van de Europese Unie en kunnen niet worden vermeld voor FBA-export. Meestal komt dit omdat ze:

 • Een specifiek militair gebruik hebben.
 • Zowel een militair als burgerlijk gebruik hebben.
 • Gemaakt zijn van bedreigde of beschermde diersoorten of materiaal hiervan bevatten.
 • Kunnen worden gebruikt voor onderdrukking of marteling.
 • Van cultureel belang zijn.
 • Stoffen bevatten die het milieu of de ozonlaag beschadigen.

Zie voor meer informatie over exportcontroles en -voorschriften hieronder het gedeelte Lijst met exportcontroles en -voorschriften.

Je FBA-exportinstellingen bewerken

FBA-exportinstellingen zijn specifiek voor een marketplace. Als je je FBA-exportinstellingen wilt bewerken, klik je op Fulfillment by Amazon in het vervolgkeuzemenu Instellingen in Seller Central. Je kunt de instellingen voor FBA-export bewerken onder de functie Verzendprogramma's en exportinstellingen. Je kunt op elk gewenst moment het exporteren van je FBA-producten beëindigen. Wijzig hiervoor je instellingen op dezelfde pagina. Je kunt ook hier klikken en een ASIN uitsluiten van dit programma.

Controleren op in aanmerking komende producten voor export

Ga voor een lijst met producten uit je FBA-voorraad die in aanmerking komen voor FBA-export naar het tabblad Overzichten, klik op Fulfillment en klik onder 'Voorraad' op Meer weergeven voor het overzicht van exporteerbare voorraad. Zelfs als je FBA-export hebt uitgeschakeld, kun je de lijst inzien. We werken dit overzicht periodiek bij, dus als je nu geen exporteerbare producten hebt, kom je later terug. Hier kun je het overzicht vinden.

In het FBA-exportprogramma gebruik je productvermeldingen in je Seller Central-account om in aanmerking komende producten voor FBA-export te verkopen aan internationale klanten die winkelen op Amazon.nl. Amazon brengt geen extra verkoopkosten in rekening.

Er zijn gevallen waarin producten worden aangegeven als beperkt voor internationale verzending in het bovenstaande overzicht van exporteerbare voorraad voor FBA:

 • ASIN-codes die niet grensoverschrijdend kunnen worden verzonden (status van niet in aanmerking komende exporteerbaarheid): Klik hier voor een lijst van de FBA-producten die zijn uitgesloten van export.
 • Niet-verwerkte ASIN-codes (status van niet-adresseerbare exporteerbaarheid): Dit zijn items die in afwachting zijn van een beoordeling van geschiktheid. We verwerken eenmaal per maand nieuwe ASIN-codes voor geschiktheid. Zorg ervoor dat je product een volledige productbeschrijving of lijst van opsommingspunten heeft, zodat het in de volgende cyclus kan worden verwerkt voor geschiktheid.

Amazon genereert een overzicht waarmee je je producten kunt identificeren die in aanmerking komen voor FBA-export, voert je internationale bestellingen uit, handelt waar toepasselijk invoerrechten en inklaring van importzendingen af en verzendt je product naar het adres van de internationale koper.

FBA-export- en productdistributieovereenkomsten

Producten of landen uitsluiten van FBA-export

Als je je zorgen maakt dat distributieovereenkomsten kunnen beperken waar je producten in het buitenland kunnen worden verkocht, kun je je afmelden voor FBA-export, bepaalde producten van het programma uitsluiten of landen en bestemmingen uitsluiten van export.

Je kunt specifieke ASIN-codes uitsluiten van het FBA-exportprogramma op de pagina FBA-export: Landen/regio's uitsluiten per productpagina.

Op de pagina Landen/regio's die zijn uitgesloten van FBA-export kun je al je producten uitsluiten van export naar elk land.

FBA-exportverkoopoverzicht

Met FBA-export kunnen internationale klanten je producten bestellen die in aanmerking komen voor het programma. Als je een verkoopoverzicht voor je FBA-export wilt bekijken, ga je naar het tabblad Overzichten en klik je op Fulfillment. Klik in het linkerdeelvenster onder Verkoop op Amazon Fulfilled-zendingen. Je kunt je internationale FBA-exportbestellingen bekijken door het land van bestemming te filteren. Klik hier voor het overzicht.

Voor API-verkopers is de opsommingswaarde _GET_AMAZON_FULFILLED_SHIPMENTS_DATA_.

Internationale opdrachten voor fulfillment via meerdere kanalen

Opdrachten voor fulfillment via meerdere kanalen kunnen worden geëxporteerd naar Europese landen die door FBA worden ondersteund. Wereldwijde exportbestellingen, inclusief mediaproducten, worden niet ondersteund door opdrachten voor fulfillment via meerdere kanalen. Voor internationale opdrachten voor fulfillment via meerdere kanalen moet je het land van bestemming identificeren wanneer je de opdracht indient. Het online opdrachtformulier voor fulfillment via meerdere kanalen heeft een vervolgkeuzemenu met de landen die beschikbaar zijn voor FBA-export. Zie 'Naar welk land/landen kan ik mijn producten verzenden?' voor een lijst met landen die door Amazon worden ondersteund.

 • Internationale klanten kunnen je home-marketplace bezoeken en producten kopen die in aanmerking komen voor internationale verzending.
 • Amazon voert je internationale bestellingen uit en verzendt je product naar het adres van de internationale klant.
 • Internationale klanten betalen voor internationale verzending. Dit kost jou niets extra.
 • Je kunt bepalen welke producten je wilt uitsluiten van de internationale verzending, naast de door Amazon verstrekte geschiktheidscontrole.

Bij het verwerken van retourzendingen van klanten voor eenheden die worden geleverd via FBA-export, wordt het FBA-beleid voor retourzendingen van Amazon gebruikt om te bepalen of een eenheid in aanmerking komt voor retourzending. De verkoper betaalt geen verzendkosten voor retourzendingen van FBA-export van klanten.

Internationale retourzendingen voor FBA-export

Met FBA-export biedt Amazon de fulfillment en klantenservice voor je bestellingen, inclusief het verwerken van retourzendingen van kopers. Amazon maakt gebruik van het beleid voor retourzendingen van Amazon om te bepalen of een eenheid in aanmerking komt om te worden geretourneerd. Om een goede klantervaring te garanderen, maakt Amazon echter van geval tot geval uitzonderingen en worden retourzendingen geaccepteerd voor eenheden die via FBA worden geleverd en waarvan mogelijk de aangegeven retourtermijn is verstreken. Je betaalt geen verzendkosten voor retourzendingen van FBA-export van kopers.

Wanneer een koper een product retourneert, wordt het standaard Amazon-retourbeleid gevolgd. Als het geretourneerde product in verkoopbare staat wordt ontvangen, wordt het geretourneerd naar de oorspronkelijke voorraad van de verkoper. Als het geretourneerde product niet in verkoopbare staat verkeert, bepaalt Amazon bij wie de fout ligt (Amazon of de koper) en vindt de terugbetaling plaats volgens het terugbetalingsbeleid voor verloren en beschadigde voorraad bij FBA.

Als er geen productdefect is, moet de koper de retourkosten betalen. Als er een productdefect is, betaalt de koper en verzendt deze het product terug naar het magazijn van Amazon. Wanneer het pakket is ontvangen, compenseert Amazon de koper de werkelijke verzendkosten voor de retourzending. Je betaalt geen verzendkosten voor retourzendingen van FBA-export van kopers.

Zie voor meer informatie het FBA-beleid voor retourzendingen van klanten.

Lijst met exportcontroles en -voorschriften

Europese Unie

VERORDENING nr. 428/2009 VAN DE EUROPESE RAAD (Raad) van 5 mei 2009

GEMEENSCHAPPELIJKE EU-LIJST VAN MILITAIRE GOEDEREN

VERORDENING 338/97 VAN DE EUROPESE RAAD inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten

VERORDENING 116/2009 VAN DE EUROPESE RAAD inzake de export van cultuurgoederen

VERORDENING 1236/2005 VAN DE EUROPESE RAAD inzake de handel in bepaalde goederen die kunnen worden gebruikt voor de doodstraf, foltering of andere grove, onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen

VERORDENING 833/2014 VAN DE EUROPESE RAAD

VERORDENING 1005/2009 VAN DE EU inzake stoffen die de ozonlaag afbreken

VERORDENING 842/2006 VAN DE EU inzake bepaalde gassen van gefluoreerde broeikasgassen

VERORDENING 689/2008 VAN DE EUROPESE RAAD inzake de in- en export van gevaarlijke chemische stoffen

VERORDENING 111/2005 VAN DE EUROPESE RAAD

VERORDENING 2017/821 VAN DE EUROPESE RAAD

Britse Export Control Order 2008

Britse Export Control Order 2006 voor export van radioactieve bronnen

Duitse wet voor buitenlandse handel en betalingen (AWG)

Duitse verordening voor buitenlandse handel en betalingen (AVW)

Duitse wet voor gecontroleerde oorlogswapens (KWKG)

Frans decreet nr. 2001-1192 van 13 december 2001

Frans decreet nr. 2012-901 van 20 juli 2012

Italiaanse wet nr. 93 van 1997 en Italiaanse wet nr. 185 van 1990

Italiaans wetgevend decreet nr. 221/2017

Spaans Koninklijk Besluit 679/2014 van 1 augustus 2014

Verenigde Staten

Amerikaanse Export Administration Regulations (EAR)

Amerikaanse International Traffic in Arms Regulations (ITAR)

Notitie: Deze lijst van bepaalde exportcontroles en -voorschriften is uitsluitend bedoeld voor algemene referentiedoeleinden en is niet bedoeld als een uitgebreide lijst van alle wet- en regelgeving die mogelijk van toepassing is.

Veelgestelde vragen

Naar welke landen kan ik mijn producten verzenden?

Je producten kunnen worden geëxporteerd naar de volgende EU-landen: Duitsland, Frankrijk, België, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Spanje, Italië, Portugal, Ierland, Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Zweden.

Bovendien kunnen je producten worden geëxporteerd naar de volgende internationale landen: Argentinië, Australië, Bahrein, Bermuda, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Egypte, Guadeloupe, Hongkong, IJsland, India, Indonesië, Israël, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kenia, Korea, Koeweit, Liechtenstein, Macau, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Oman, Panama, Peru, Filipijnen, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Zuid-Afrika, Zwitserland, Taiwan, Thailand, Trinidad en Tobago, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Uruguay, Venezuela.

Als ik me aanmeld voor FBA-export, worden mijn FBA-producten dan te koop aangeboden via andere Amazon-stores?

Nee. Je FBA-producten zijn alleen beschikbaar voor verkoop via de Amazon-stores waar je je producten hebt vermeld.

Wat zijn mijn belastingverplichtingen onder FBA-export?

Je bent als enige verantwoordelijk voor het berekenen, factureren, rapporteren en betalen van alle invoerrechten, belastingen, inspecties of andere inhoudingen, evenals eventuele noodzakelijke Intrastat-aangiften. Als je niet zeker bent van je btw-verplichtingen, raden we je ten zeerste aan de implicaties van deze verplichtingen na te vragen bij je lokale belastingkantoor of contact op te nemen met je belastingadviseur.

Ik maak momenteel gebruik van het Pan-Europees FBA-programma of European Fulfillment Network (EFN) om mijn producten in Europa aan te bieden. Moet ik FBA-export inschakelen?

Ja. Zodra je FBA-export hebt ingeschakeld, kunnen internationale klanten en klanten buiten Amazon-stores je in aanmerking komende producten kopen via Amazon.nl.

Programma's voor fulfillment over de grens Bereik (landen) Je kosten (FBA) Levering (dagen) Ik maak gebruik van Pan-Europees FBA of EFN. Moet ik FBA-export nog steeds inschakelen?
FBA-export 80 Binnenlandse kosten 1 tot 12 dagen Ja
Pan-Europees FBA 4* Binnenlandse kosten Prime
Europees fulfillment-netwerk (EFN) Tot 4* EFN-kosten (binnenlandse + grensoverschrijdende kosten) 3 tot 5 dagen
Notitie: Het Verenigd Koninkrijk is uitgesloten van dit programma vanwege de invoering van een douanegrens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU op 1 januari 2021. Ga voor meer informatie naar onze Brexit Hulp-pagina.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates