Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Je voorraadbestand uploaden

Individual sellers: Deze functie is alleen beschikbaar voor verkopers met een professioneel verkoopplan. Ga voor meer informatie naar Vergelijking van verkoopplannen.

Fulfillment by Amazon

Als je voorraad uploadt voor Fulfillment by Amazon, volg dan de aanvullende instructies in FBA-producten in bulk vermelden.

Ga als volgt te werk om het bestand te uploaden:


 1. Ga onder Voorraad in Seller Central naar Producten toevoegen via uploaden.
 2. Klik op het tabblad Je voorraadbestand uploaden. Sleep het voorraadbestand naar het vak Bestand uploaden (Je kunt in plaats daarvan ook op Door bestanden bladeren klikken). Als het bestand is geselecteerd, wordt de statusbalk geladen van 0 tot 100% terwijl het bestand wordt gevalideerd.
  Notitie: Als wordt aangegeven dat de validatie is voltooid, is het uploadproces nog niet voltooid.

  Wanneer de bestandsvalidatie is voltooid, wordt het bestandstype in de meeste gevallen automatisch gedetecteerd, behalve bij voorraadladerbestanden en bestanden die niet van Amazon zijn. Als het bestandstype niet automatisch is geselecteerd, selecteer je het bestandstype in de vervolgkeuzelijst.

  Als je een productbestand gebruikt om nieuwe pagina's in de Amazon-catalogus te maken, kies je meestal de eerste optie voor Voorraadbestanden voor niet-BMVD-categorieën (Boeken, Muziek, Video, Dvd).

  Notitie: Voor BMVD-productbestanden (Boeken, Muziek, Video, Dvd) en voorraadladerbestanden bevat het uploadvak extra opties voor verzendinstellingen. Zie BMVD-producten verzenden voor meer informatie over het gebruik van deze opties.
 3. Zie indien nodig hieronder voor informatie over de optie 'Opschonen en vervangen'.
 4. Nadat je alle informatie op de pagina hebt bevestigd, klik je onderaan de pagina op Bestand uploaden.

Het uploaden van je voorraadbestand is echter niet genoeg om zeker te weten dat het is gelukt. Nadat je het voorraadbestand hebt geüpload, volg je de link om je resultaten te bekijken. Zie Mijn voorraadresultaten bekijken voor meer informatie over inzicht verkrijgen in de resultaten van je upload.

Je voorraad opschonen en vervangen

Als je de volledige voorraad wilt verwijderen en wilt vervangen door alleen datgene wat in het bestand dat je uploadt staat, klik je op Je voorraad opschonen en vervangen in de rechterbovenhoek van het vak Bestand uploaden.

Notitie: Hierdoor worden alle productvermeldingen die niet in het voorraadbestand voorkomen, verwijderd.

We raden je aan een Overzicht van actieve productvermeldingen uit te voeren voordat je de optie Opschonen en vervangen gebruikt. Dit rapport bevat informatie over alle productvermeldingen in je verkopersaccount, inclusief SKU-codes waarvoor geen hoeveelheid beschikbaar is (aantal is 0). Het Overzicht van actieve productvermeldingen biedt een goede basis voor het controleren van je bestaande voorraadgegevens en kan ook dienen als back-upbestand voor het geval er een fout optreedt in het bestand dat je verzendt wanneer je de actie Opschonen en vervangen uitvoert.

Normaal gesproken voeg je productvermeldingen toe of wijzig je die door het voorraadbestand in te dienen via de optie Toevoegen die is geselecteerd voor de SKU die je wilt toevoegen of wijzigen. Dit is ook de standaardoptie, dus als je geen andere optie opgeeft, gaan we ervan uit dat je de voorraadgegevens toevoegt of wijzigt zoals beschreven in de record. (De optie Toevoegen en de bewerking Opschonen en vervangen zijn niet van toepassing op bestanden met prijzen en hoeveelheden. Deze zijn namelijk alleen-wijzigen.)

In plaats van de optie Opschonen en vervangen te gebruiken om items te verwijderen die niet op voorraad zijn, stel je het aantal in op nul (0) in je voorraadbestand of gebruik je een bestand met prijs en hoeveelheid voor snelle updates. Als je Opschonen en vervangen gebruikt, wordt je SKU permanent verwijderd, samen met de bijbehorende productgegevensbijdragen. Als je het product opnieuw wilt verkopen, moet je al je productgegevens opnieuw indienen met behulp van een categoriespecifiek voorraadbestand. Zie Mijn voorraadbestand wijzigen voor meer informatie.

Als je een omvangrijke wijziging in je productvermeldingen aanbrengt waarbij er veel wordt toegevoegd en verwijderd, kun je ervoor kiezen om alleen de producten die je toevoegt of wijzigt in te dienen en vervolgens de optie Opschonen en vervangen te selecteren. Deze manier zorgt er echter voor dat productvermeldingen die niet in het voorraadbestand staan, worden verwijderd. Als het bestand dat je gebruikt voor de optie Opschonen en vervangen niet alle beschikbare voorraad bevat, moet je in dat geval wellicht een ander bestand indienen via de optie Toevoegen om productvermeldingen die je nog steeds beschikbaar wilt maken voor verkoop op Amazon, opnieuw te laden.

En hoewel het handig kan zijn om al je productvermeldingen te verwijderen en helemaal opnieuw te beginnen, vooral als je geen zicht meer hebt op de voorraad die je op Amazon hebt vermeld, moet je er rekening mee houden dat het selecteren van Opschonen en vervangen de algehele verwerking van je voorraadbestand kan vertragen.

Als je de optie Bestaande productvermeldingen verwijderen gebruikt bij het verzenden van een bestand, worden productvermeldingen die je alleen met de tool Een product toevoegen hebt gemaakt en beheerd, niet verwijderd. Je kunt deze productvermeldingen niet verwijderen met de optie Opschonen en vervangen. Indien nodig moet je deze handmatig verwijderen via de pagina Voorraad beheren. Je kunt ook een voorraadladerbestand gebruiken met de optie 'x' om deze productvermeldingen te verwijderen. Je zou een Overzicht van actieve productvermeldingen kunnen gebruiken en dit overzicht voor dit doel omzetten in een voorraadladerbestand.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates