Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Internationale regels voor verkopers voor verkoop in de EU

Voordat je internationaal gaat verkopen op een van de Europese marketplaces van Amazon, zijn er belangrijke stappen die we je aanraden te nemen om een geweldige ervaring voor jou en klanten te garanderen.

Raadpleeg de onderstaande internationale regels voor verkopers en ons beleid voor het verkoperservices-programma dat van toepassing is op de Europese marketplace waarop je je producten wilt aanbieden. Deze regels zijn een aanvulling op, en geenszins een beperking van, andere contractuele of andere verplichtingen van de verkoper. Zorg ervoor dat je onze regels en beleid op elk moment en voor elk product dat je aanbiedt begrijpt en daaraan voldoet.


 1. Je aan lokale wetten houden

  We raden je aan om vertrouwd te raken met alle toepasselijke lokale wetten, inclusief productconformiteit. Het is belangrijk dat je onze informatie over import en grensoverschrijdende verkoop in de EU leest en begrijpt

  • Productvereisten
   • Productconformiteit (bijv. stekkers, spanning, speelgoed, farmaceutische producten, cosmetica, levensmiddelen, productdocumentatie, leeftijdseisen)
   • Milieu- of gezondheids- en veiligheidseisen (bijv. REACH, CLP, WEEE, RoHS, batterijen, verpakkingen)
   • Markeringen en etikettering (bijv. CE-markering voor laagspanningsapparatuur)
   • Lees ook onze lijsten met producten waarvoor beperkingen gelden die van toepassing zijn op de marketplace waarop je je producten wilt aanbieden.
  • Vereisten van de overheid
   • Douane
    Notitie: je bent niet gemachtigd om goederen op naam van Amazon te importeren of Amazon op te geven als aangever, geregistreerde importeur of consignator
   • Exportcontroles
   • Rapportageverplichtingen (bijv. Intrastat)
   • Belastingen: geef een Europees btw-nummer op en houd je aan lokale belastingverplichtingen. Hier zijn enkele nuttige bronnen voor belastinginformatie in Europa:
   • Parallelle import
   • Copyrightheffingen (bijv. op bepaalde reprografische apparaten)
   • Intellectuele-eigendomsrechten: zorg ervoor dat je beschikt over alle intellectuele-eigendomsrechten (bijv. octrooien, handelsmerken of copyrights) die nodig zijn om je producten in de EU te vermelden of ze grensoverschrijdend binnen de EU te verkopen. De garanties van de fabrikant moeten geldig zijn in het land waarin je wilt distribueren.
 2. Verwachtingen van klanten beheren
  • Voor seller-fulfilled bestellingen die zijn verzonden van buiten de marketplace waarop het product wordt aangeboden, moet je het land van 'verzending van' vermelden in je verkopersprofiel.
  • Beheer de verwachtingen van de klant door een langere doorlooptijd toe te staan om de verzendtijd vanuit het land van verzending te dekken.
  • Klanten verwachten dat de producten worden vermeld in de lokale valuta van elke marketplace waarop je je producten vermeldt. Zorg ervoor dat je productverkoopprijs inclusief alle belastingen is (incl. btw).
 3. Klantenservice aanbieden en retourzendingen van klanten beheren
  • Zorg ervoor dat je algemene klantenservice kunt bieden, inclusief het verwerken van de btw-factuuraanvragen van de klant in de taal van de marketplace waarop je je producten vermeldt.
  • Voor seller-fulfilled producten moet je een lokaal adres voor retourzendingen opgeven voor elke marketplace waarop je je producten vermeldt. Als alternatief kun je je kopers ook gratis verzending aanbieden voor retourzendingen van klanten naar een adres in je land van herkomst.
  • Voor het verwijderen van FBA-eenheden moet je een adres voor retourzendingen opgeven in het land van het fulfillment center waarnaar je je producten verstuurt, tenzij Amazon expliciet een alternatieve oplossing biedt. Houd er rekening mee dat zonder een lokaal adres voor retourzendingen je producten niet kunnen worden geretourneerd en mogelijk moeten worden verwijderd zonder terugbetaling aan jou.

  **Houd er rekening mee dat voor 'Fulfilled by Amazon'-eenheden de klantenservice met betrekking tot verpakking, verwerking en verzending en het ontvangen en verwerken van retourzendingen van klanten door Amazon worden afgehandeld.

 4. Fulfillment by Amazon gebruiken
  • Het is belangrijk dat je begrijpt dat jij (of je expediteur) moet worden vermeld als importeur/consignator en een douaneagent moet opgeven. Houd er ook rekening mee dat al je goederen die naar fulfillment centers worden verstuurd moeten worden verzonden onder de vrachtvoorwaarden Franco bezorging (Delivered Duty Paid Destination) met alle relevante importrechten, import-btw en andere belastingen die door jou worden betaald. Vermijd mogelijke afgewezen zendingen en gerelateerde kosten door te voldoen aan deze voorwaarden. Onthoud: Je bent ook verantwoordelijk voor eventuele toeslagen of claims en voor het regelen van het opnieuw bezorgen van goederen.
 5. Je betaalmethoden opgeven
  • Geef een bankrekening op in een van de landen die door Amazon worden ondersteund. Bekijk hier de huidige lijst. Je moet ook creditcardgegevens invoeren van een creditcard die door Amazon wordt geaccepteerd.

Onze internationale regels voor verkopers zijn programmavereisten en zijn niet bedoeld als juridisch of fiscaal advies. Je wordt aangeraden om een juridisch of belastingadviseur te raadplegen als je vragen hebt over de wet- en regelgeving met betrekking tot het aanbieden en verkopen van op de Europese marketplaces van Amazon. De lijst met Europese problemen is niet volledig en de informatie die beschikbaar is op de verstrekte externe links is op geen enkele wijze door Amazon opgesteld, herzien of goedgekeurd en kan onvolledig, onjuist of verouderd zijn.

Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates