Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Gids voor het identificeren van gevaarlijke goederen (gevaarlijke stoffen)

Gevaarlijke producten (ook wel gevaarlijke stoffen genoemd) zijn stoffen of materialen die een risico kunnen vormen bij opslag, verwerking of transport omdat ze brandbare, onder druk staande, bijtende of anderszins schadelijke stoffen bevatten. Om potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico's te voorkomen, verzamelt Amazon informatie over gevaarlijke producten met betrekking tot alle producten die op Amazon worden verkocht.

Houd er rekening mee dat 'gevaarlijke producten' ook verwijst naar consumentenproducten zoals laptops, smartphones, huishoudelijke reinigingsmiddelen, spuitverf en cosmetica. Onderaan deze pagina vind je een lijst met producten die mogelijk onder de regelgeving voor gevaarlijke producten vallen.

Notitie: Als je veiligheidsinformatiebladen (SDS) en vrijstellingsformulieren wilt uploaden, ga je naar Classificering van gevaarlijke producten beheren. Voor gedetailleerde informatie over deze documenten ga je naar Informatie en documentatie over gevaarlijke producten (gevaarlijke stoffen).

Gevaarlijke producten worden onderverdeeld in negen klassen op basis van specifieke kenmerken (bekijk de secties hieronder). Sommige klassen of categorieën binnen klassen zijn verboden voor FBA.

Hier vind je meer informatie over het volgende:

 • Welke gevaarlijke producten via FBA kunnen worden verkocht
 • Welke productklassen, afdelingen of beide verboden zijn voor FBA
 • Hoe je kunt bepalen of je product een gevaarlijk product is (veiligheidsinformatieblad)
 • Regelgeving inzake gevaarlijke producten
 • Naleving en verantwoordelijkheden voor verkopers
 • Producten die mogelijk onder de regelgeving voor gevaarlijke goederen vallen

Ga voor meer informatie naar Vereiste informatie en documentatie over gevaarlijke producten (gevaarlijke stoffen).

Belangrijk: De fysische en chemische eigenschappen van een uniek eindproduct definiëren of het een gevaarlijk product is. Daarom is er geen vooraf gedefinieerde classificering op basis van het producttype. Daarom hebben we specifieke informatie en documentatie over gevaarlijke producten nodig, zelfs als het product niet onder de regelgeving voor gevaarlijke producten valt.

Gevaarlijke producten die via FBA kunnen worden verkocht

Als verkoper op Amazon moet je ervoor zorgen dat jouw producten voldoen aan alle voorschriften voor gevaarlijke producten. De volgende gevaarlijke producten kunnen via FBA worden verkocht:

Klasse Divisie Naam Etiket UN-ID Productbeschrijving Voorbeelden
9 - Diverse gevaarlijke stoffen


UN3480 UN3481 UN3090 UN3091 Lithiumbatterijen Draagbare accu's, camera's, mobiele telefoons, batterijladers


UN2807 Magnetiserend materiaal Luidsprekers, hoofdtelefoons, lichtmeters, magnetische stickers, klein gereedschap, speelgoed.
Belangrijk: Producten met lithiumbatterijen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden (volgens de verpakkingsinstructies 965 tot 970 van de meest recente IATA DGR). Ga voor meer informatie naar Vereisten voor lithiumbatterijen en producten die worden verzonden met lithiumbatterijen.

FBA-programma voor gevaarlijke goederen

We bieden ook het FBA-programma voor gevaarlijke producten aan, waarmee deelnemende verkopers extra soorten gevaarlijke producten kunnen verkopen. Ga als volgt te werk om je aan te melden voor de wachtlijst in het Verenigd Koninkrijk en de EU voor het programma:

 1. Ga naar Classificering van gevaarlijke goederen beheren hierboven.
 2. Selecteer FBA-programma voor gevaarlijke goederen.
 3. Klik op Volgende.
 4. Klik op Toepassen op het Gevaarlijke-goederenprogramma voor FBA.

Als je voorraad hebt in een Amazon fulfillment center die opnieuw wordt ingedeeld als een gevaarlijk goed, word je automatisch aan de wachtlijst toegevoegd. Zodra je aan de wachtlijst bent toegevoegd, krijg je een bericht als er een kans vrijkomt om aan het programma deel te nemen.

Als je bent ingeschreven voor het programma Gevaarlijke goederen, kun je alleen extra gevaarlijke producten verzenden als ze aan deze voorwaarden voldoen:

 • Komen in aanmerking voor FBA
 • Verpakt in beperkte hoeveelheden (zoals gedefinieerd door de ADR van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (download volume 1 en scrol dan naar beneden naar 3.2.1 en 3.4)
 • Voldoet voor UN3171 aan de vereisten voor lithiumbatterijen in de ADR (download volume 1 en scrol dan naar beneden naar speciale voorziening 240 in paragraaf 3.3)
 • Alleen in nieuwstaat
Belangrijk: Voor zendingen van beperkte aantallen gevaarlijke producten naar fulfillment centers zijn dit de enige geaccepteerde etiketten:


Sommige klassen gevaarlijke producten worden door Amazon afgewezen, zelfs in beperkte aantallen. Producten kunnen niet alleen onder de wet vallen, maar ook verboden zijn voor FBA. Ga voor informatie over landspecifieke en lokale wet- en regelgeving naar Wat niet kan worden verkocht via FBA en Regelgeving en normen voor gevaarlijke producten hieronder.

Wat kan in beperkte hoeveelheden worden verkocht

Producten uit deze klassen kunnen alleen in beperkte hoeveelheden via FBA worden verkocht:

Klasse Divisie Naam Transportetiket Gevarenpictogram
2 2.1 Ontvlambare gassen
2.2 Niet-ontvlambare, niet-giftige gassen
3 - Ontvlambare vloeistoffen
4 4.1 Ontvlambare vaste stoffen
5 5.1 Oxidatiemiddelen
5.2 Organische peroxiden
8 - Corrosieve stoffen
9 - Diverse gevaarlijke stoffenBelangrijk: Bovenstaande transportetiketten zijn alleen ter informatie. Gebruik deze etiketten niet.

Wat je niet kunt verkopen via FBA

De volgende klassen of categorieën zijn verboden voor FBA:

Klasse Divisie Naam Transportetiket Gevarenpictogram
1 - Explosieve stoffen
2 2.3 Giftig gas
4 4.2 Stoffen die kans hebben op zelfontbranding
4.3 Gevaarlijke stoffen als ze nat zijn
6 6.1 Giftige stoffen
6.2 Besmettelijke stoffen
7 - Radioactief materiaal
Belangrijk: Bovenstaande transportetiketten zijn alleen ter informatie. Gebruik deze etiketten niet.

Bepalen of je product een gevaarlijk product is

Elk waarschuwingsetiket of elke waarschuwingszin op een productverpakking betekent dat het als een gevaarlijk product kan worden gereguleerd. Voor sommige producten met gevaarlijke producten zijn geen waarschuwingsetiketten of -zinnen vereist (bijvoorbeeld cosmetica en luidsprekers met magnetiserend materiaal). Maar het ontbreken van etiketten of waarschuwingen betekent niet dat het geen gevaarlijke producten zijn.

Als je denkt dat je product mogelijk onder de regelgeving voor gevaarlijke producten valt, raadpleeg dan de fabrikant of leverancier. De fabrikant moet een veiligheidsinformatieblad (SDS) verstrekken voor alle gereguleerde producten. Je moet vervolgens dit veiligheidsinformatieblad uploaden via Classificering van gevaarlijke producten beheren.

Zodra je veiligheidsinformatieblad is geüpload, zal Amazon het controleren en je product dienovereenkomstig classificeren, zolang de informatie volledig en nauwkeurig is. Ga voor meer informatie naar FBA-beoordelingsproces voor gevaarlijke goederen (gevaarlijke stoffen) en de Vereiste informatie en documentatie over gevaarlijke goederen (gevaarlijke stoffen).

Ga voor meer informatie naar de volgende websites:

Regelgeving en normen inzake gevaarlijke producten

Afhankelijk van je locatie kunnen Europese Unie-regelgeving en andere landspecifieke en/of lokale wet- of regelgeving van toepassing zijn.

Gevaarlijke producten in het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn onderworpen aan de volgende voorschriften en normen:

Naleving en verantwoordelijkheden voor verkopers

Gevaarlijke goederen die je naar ons verzendt, moeten voldoen aan alle vermelde geldende voorschriften om ervoor te zorgen dat ze veilig en correct worden vervoerd, opgeslagen, verwerkt en geëtiketteerd. Bij niet-naleving hiervan, worden werknemers, transportdiensten en klanten blootgesteld aan potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico's.

Als je gevaarlijke producten via FBA wilt verkopen, moet je het volgende doen:

Belangrijk: Je hebt 14 werkdagen om te voldoen aan de vereisten voor productveiligheid. Het niet verstrekken van deze informatie kan leiden tot vertraagde verzendingen, geannuleerde bezorgingen aan klanten of voorraad die op jouw kosten wordt verwijderd. Amazon behoudt zich het recht voor om de bijbehorende acties zonder voorafgaande kennisgeving te ondernemen.

Wanneer je voorraad naar Amazon verzendt, bevestig je dat alle producten voldoen aan eventuele wettelijke vereisten en dat de verstrekte informatie volledig, correct en actueel is.

Het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie kan ertoe leiden dat je producten worden geblokkeerd voor de verkoop. Corrigerende acties kunnen ook vereist zijn, anders verlies je je verkoopprivileges op Amazon. Producten die worden geïdentificeerd als niet-leverbare gevaarlijke producten bij ontvangst in een fulfillment center, kunnen op jouw kosten worden verwijderd.

Producten die mogelijk onder de regelgeving voor gevaarlijke goederen vallen

Deze productcategorieën bevatten niet alle potentiële gevaarlijke producten. Ze bieden echter nuttige voorbeelden van gevaarlijke producten die mogelijk tot je productvermeldingen kunnen behoren.

Gebruik de tool Een ASIN opzoeken hierboven om te zien of een bepaald FBA-ASIN is geclassificeerd als een gevaarlijk product.

Kleding

 • Hoeden en vesten met oplaadbare batterijen
 • Hoedenversteviger
 • Vlekkenverwijderaar voor kleding.

Auto en motor

 • Producten voor motoren en banden
 • Interieurproducten en verf
 • Oliën en vloeistoffen
 • Loodzuurbatterijen
 • Natte en droge accu's
 • Airbags.

Baby

 • Baby- en huidverzorging
 • Antibacteriële producten.

Schoonheidsproducten en persoonlijke verzorging

 • Deodorantspray
 • Haarlak
 • Haarkleuring
 • Haarverf
 • Parfum
 • Essentiële oliën
 • Zelfbruinende lotions en sprays
 • Antiseptica en ontsmettingsmiddelen
 • Wrattenbehandeling
 • Insectenwerende middelen
 • Aftershaveproducten
 • Reinigingspatronen (elektrisch scheerapparaat)
 • Ontharingsproducten
 • Scheercrèmes en scheerschuim
 • Nagellak.

Boeken

 • Songbooks
 • Tijdschriften met monsters van schoonheidsproducten
 • E-bookapparaten, e-readers.

Consumentenelektronica

 • Externe accu's
 • Mobiele telefoons
 • Opladers en batterijen
 • Doka-benodigdheden
 • Luidsprekers.

Voedingsmiddelen en dranken

 • Aromatische etherische oliën
 • Producten met een hoog alcoholgehalte
 • Levensmiddelen in spuitbusverpakking (bijvoorbeeld slagroom)
 • Sterke dranken.

Gezondheid en huishouden

 • Reinigingsmiddelen
 • Vaatwasmiddel (vloeibaar en poeder)
 • Wasmiddel (vloeibaar en poeder).

Klussen

 • Roosters
 • Ongedierte- en insectenbestrijding.

Kantoor

 • Cartridges en toners
 • Reinigingsmiddelen apparatuur
 • Tape, kleefmiddelen en lijm
 • Markers, markeerstiften, pennen en navullingen.

Huisdierbenodigdheden

 • Verzorging oren en ogen
 • Bestrijding van vlooien, vliegen, muggen, luizen en teken
 • Anti-jeukmiddelen
 • Luchtverfrissers
 • Reinigingsmiddel aquariumglas
 • Waterbehandeling en testkits voor aquariumwater.

Schoenen en tassen

 • Schoenen met verlichting
 • Vlekkenverwijderaar schoenen en zolen
 • Schoensmeer

Sport en outdoor

 • Airsoft-benodigdheden
 • Kampeerkookstellen
 • Handwarmers
 • E-bikes en e-scooters
 • Fietsgereedschap en -uitrusting
 • Natte en droge accu's
 • Reddingsvesten.

Speelgoed

 • Speelgoed op batterijen
 • Hobby en creatief
 • Bouwpakketten
 • Experimenteersets scheikunde
 • Schilder- en reparatiesets
 • Kits met sprays
 • Crackers.

Games

 • Controllers
 • Draadloze en bluetoothheadsets
 • Gamepads.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates