Verkopen via Amazon Aanmelden
Dit artikel is van toepassing op verkopen in: Nederland

Richtlijnen voor voedingsmiddelen en dranken

Levensmiddelen verkopen op Amazon

Om voedingsmiddelen en dranken via FBA te verzenden, moet je eerst controleren of je voldoet aan alle vereisten om te verkopen in de categorie Levensmiddelen.

Voedingsmiddelen en voedingsproducten zijn in de EU aan veel regels onderworpen. De Europese voedselverordeningen hebben met name tot doel hoogwaardige normen vast te stellen voor de hygiëne van levensmiddelen en voedingsproducten, de gezondheid en het welzijn van dieren en de gezondheid van planten, en deze te controleren om het risico van verontreiniging door externe stoffen te voorkomen. De EU-regelgeving op het gebied van voedingsmiddelen omvat onder meer het volgende:

 • Specificatie van regels voor de juiste etikettering van voedingsmiddelen. De etikettering van het product dient vaak in de taal te zijn van de EU-lidstaat waar het product wordt verkocht.
 • Invoering van verplichte statiegeld- en recyclingregelingen voor drankverpakkingen in verschillende EU-lidstaten.

Zie voor meer informatie over voedselveiligheidsvoorschriften in de EU en de individuele Europese marketplaces van Amazon de volgende links:

             

FBA-productbeperkingen

 • Items moeten voldoen aan de eisen inzake voedselveiligheid en etikettering van de EU, en in het bijzonder aan de specifieke eisen voor Nederland en het land waar je producten opslaat.

Voorbereiding van producten met een vervaldatum

Voordat je bederfelijke items met een vervaldatum naar een Amazon Fulfillment Center verzendt, moet je:


 1. De ASIN-codes in Seller Central markeren met het kenmerk 'is-expiration-dated-product'.
 2. Elke eenheid etiketteren voordat je de zending verstuurt.

Alle verkopers van levensmiddelen moeten:

 • Elke afzonderlijke eenheid etiketteren met een FBA-productetiket.
 • De FBA-etiketten boven op de originele streepjescode plaatsen.
 • Ervoor zorgen dat de vervaldatum niet wordt afgedekt door het etiket. Als de vervaldatum wordt afgedekt, moet je de vervaldatum afdrukken en op het product plakken.
 • Ervoor zorgen dat de vervaldatum leesbaar is op de doos of op de verpakking voor bundels, sets en manden.
Notitie: Verkopers kunnen kiezen voor de Etiketteerservice van Amazon, waar we je producten in het fulfillment center voorzien van een etiket. Hiervoor wordt een prijs per eenheid gehanteerd.

Vereisten verpakking

Er zijn specifieke vereisten voor verkopers die vloeistoffen en producten van glasverzenden.

Zodra je eenheden zijn verpakt en geëtiketteerd, moeten verkopers FBA-verzendetiketten op het buitenste pakket plaatsen, net als bij gewone FBA-zendingen. Ook moeten verpakkingen duidelijk worden gemarkeerd als 'etenswaren'.

Biologische certificering

Om biologische producten te verkopen, moet je beschikken over een geldige, actuele biologische certificering in overeenstemming met EU-richtlijn 834/2007. Je moet je ook houden aan de volgende richtlijnen voor productvermelding:

 • Het kenmerk item_name (in de sjabloon Voorraadbestand of in de tool Een product toevoegen) moet het woord 'biologisch' bevatten.
 • Het kenmerk exclusief (in de sjabloon Voorraadbestand of in de tool Een product toevoegen) moet worden ingesteld op 'Biologisch'.
 • Elk product moet afzonderlijk op de leveringsbon worden vermeld met de respectieve hoeveelheid duidelijk vermeld.
 • De leveringsbonnen moeten worden geëtiketteerd in overeenstemming met de toepasselijke wettelijke vereisten.
 • Alle zendingen van biologische producten naar een Amazon Fulfillment Center moeten vanuit een EU-land worden verzonden.

Voor meer informatie over certificeringsvereisten voor biologische producten of om toestemming te vragen voor de verkoop van biologisch voedsel, raadpleeg je Biologische voeding, Biologisch veevoer en Biologische dierenvoeding.

Retourbeleid voor klanten

Klanten kunnen voedingsmiddelen en dranken retourneren volgens de voorwaarden van de Amazon Business-overeenkomst. Als de geretourneerde producten in perfecte staat zijn en nog steeds binnen de minimale resterende houdbaarheid van 105 dagen zijn, gaan ze gewoon terug in de verkoop. Als het product echter beschadigd is, wordt het gemarkeerd als 'niet-leverbaar' in je FBA-voorraad. Vervolgens kun je een verwijderingsopdracht maken om het product naar jezelf te laten retourneren of om het in het fulfillment center te laten afvoeren. Hiervoor betaal je een prijs per eenheid.

Opmerkingen voor bezorging

 • Voedingsproducten kunnen alleen worden geleverd bij onze fulfillment centers in Leipzig, Koblenz en Graben.
 • Leveringen met levensmiddelen moeten op de buitenkant van de verpakking duidelijk als 'etenswaren' worden gemarkeerd.
 • Etenswaren en niet-etenswaren (inclusief items voor persoonlijke verzorging en hygiëne) mogen niet samen op een pallet worden geleverd.
 • De temperatuur van het product bij levering mag niet hoger zijn dan 30 °C.
 • Opslagcontainers voor eenmalig gebruik zijn niet toegestaan. Houd er bij herbruikbare containers rekening mee dat we geen terugbetalingen van de borg voor containers kunnen verwerken, dus bied dit niet aan op je productpagina.

Houd er rekening mee dat we zendingen kunnen weigeren, met name in de volgende gevallen:

 • Lekkende vloeistof of andere lekkende stoffen
 • Zichtbare schade op de verpakking
 • Beschadigde verzegeling
 • Slechte of bedorven geur
 • Tekenen van schadelijke insecten of een insectenplaag
 • Verontreinigde verpakkingen
Belangrijk: Amazon behoudt zich het recht voor om een zending of voorraad te weigeren of te verwijderen als de voedingseenheden niet worden verzonden in overeenstemming met onze overeenkomst voor Business Solutions of deze richtlijnen. Amazon behoudt zich het recht voor om je producten te verwijderen zonder terugbetaling aan jou.
Meld je aan om de tool te gebruiken en persoonlijke hulp te krijgen (desktopbrowser vereist). Aanmelden


Honderden miljoenen klanten bereiken

Begin met verkopen via Amazon


© 1999-2022, Amazon.com, Inc. or its affiliates